Sex Pistols - Never Mind the Bollocks Here's the Sex Pistols (1977)

Alternatieve titel: Never Mind the Bollocks

Punk
Label: Virgin

1. Holidays in the Sun (3:22)
  2. Bodies (3:03)
  3. No Feelings (2:51)
  4. Liar (2:42)
  5. God Save the Queen (3:19)
  6. Problems (4:11)
  7. Seventeen (2:03)
  8. Anarchy in the UK (3:32)
  9. Submission * (4:13)
  10. Pretty Vacant (3:18)
  11. New York (3:06)
  12. EMI (3:09)
  13. No Feeling * (2:45)
  14. Did You No Wrong * (3:11)
  15. No Fun * (6:22)
  16. Satellite * (3:59)
  17. New York [Demo Version] * (3:21)
  18. Unlimited Edition [Demo Version of 'EMI'] * (3:17)
  19. Liar [Demo Version] * (3:10)
  20. Pretty Vacant [Demo Version] * (3:04)
  21. Problems [Demo Version] * (4:18)
  22. No Future [Demo Version of 'God Save the Queen'] * (3:52)
  23. Did You No Wrong [Alternative Vocal] * (3:16)
  24. Seventeen [Alternative Vocal] * (2:07)
  25. Satellite [Rough Mix] * (4:02)
  26. Submission [Rough Mix] * (4:11)
  27. Holidays in the Sun [Rough Mix] * (3:33)
  28. EMI [Rough Mix] * (3:20)
  29. Seventeen [Rough Mix] * (2:05)
  30. Holidays in the Sun [Alternative Mix] * (3:30)
  31. Body [Demo Version of 'Bodies'] * (3:54)
  32. Submission [Alternate Mix] * (4:12)
  33. Belsen Was a Gas [Demo] * (2:31)
  34. Anarchy in the UK [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:30)
  35. I Wanna Be Me [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:43)
  36. Seventeen [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:00)
  37. New York [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:20)
  38. EMI [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:27)
  39. No Fun [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (4:38)
  40. No Feelings [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:26)
  41. Problems [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (4:20)
  42. God Save the Queen [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:33)
  43. Anarchy in the UK [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:50)
  44. I Wanna Be Me [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:05)
  45. Seventeen [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (2:22)
  46. New York [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:25)
  47. EMI [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:26)
  48. Submission [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:05)
  49. No Feelings [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:06)
  50. Problems [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:34)
  51. God Save the Queen [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:32)
  52. Pretty Vacant [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:14)
  53. No Fun [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (5:27)
LocoHermano
Een punkalbum met uitstekende popliedjes als Bodies en God Save The Queen. Maar net zoals the Ramones en een rits andere punkbands hebben ze het kunstje goed afgekeken van de New York Dolls, de ware koningen van het riool (kijk maar eens goed naar de Ramones-dvd End of the Century). David Johansen for president.

Sir Spamalot (crew)
Hehe, hoe een plaat van 30 jaar oud nog altijd dergelijke reacties kan oproepen: zalig! Bekijk het zoals het is: een lekker plaatje dat zalig wegdraait na een slechte/drukke dag: niet meer en zeker niet minder.

4 sterren en verdiend

avatar van charlezzz
LocoHermano schreef:

'de koningen van het riool' klinkt me een beetje als een slecht vertaald boek van omnibus press.

vetter dan vet geluid van deze jongens. chris thomas wist na dark side wil hoe hij de zaak dicht moest metselen.

Bodies en Pretty Vacant zijn toch geweldige tracks

avatar van rudiger
D-ark schreef:
Bodies en Pretty Vacant zijn toch geweldige tracks

de rest ook

avatar van charlezzz
binnenkort een mooie vinylheruitgave inclusief bonus single (zoals vroegah), en ook de singles worden weer uitgebracht.

laat komen, laat komen!

rudiger schreef:

de rest ook

Die mogen er zeker ook zijn.

Zigstar
Ik meende dat ik het hier al eens had geschreven, maar blijkbaar was dit ofwel een droom, ofwel wou herman weer effe zijn job té goed doen, maar euh: dit album wordt echt zwaar onderschat hier op MuMe. Goeie teksten en sterke songs hoewel het muzikaal niet altijd dát is. Maar wat een power heeft deze plaat toch! 4.5 sterren

ja toch ff naar 4,5 ....
zijn toch echt wel de vaandeldragers van de punk of hoe je het ook wilt noemen ...

avatar van LeRoi
....denk toch HET Punk-album Allertijden....al was het maar omdat de pistols het beste aan Punk-marketing deden..........(Clash vond ik als band/muziek toch veel beter..)

hmm vind de 1e ramones ook een super punk of r'n'r plaat, hoe je het ook wilt noemen (net als de 1e van the clash). In fiete werd er gewoon een tandje bijgeschakeld vanaf deze periode en deze plaat is in feite de grondlegger.

avatar van LeRoi
....klopt, Ramones was van 'overseas' en heb ik eigenlijk toch pas wat later ondekt / gaan waarderen....Wellicht is het nauwkeuriger om te stellen dat in Europa 'europese' Punk met deze weergaloze plaat een podium kreeg....

avatar van korenbloem
Niet echt mijn ding, Persoonlijk heb ik meer met de iets met de sub-genres van de punk. Zoals de post-punk, new wave en artpunk.

toch 3 sterren

avatar van LucM
John Lydon kon niet zingen, the Sex Pistols konden nauwelijks spelen, maar uiteindelijk klinkt dit album nog best goed, al zijn the Stooges, the Ramones en the Clash in mijn ogen beter en vooral veelzijdiger dan Sex Pistols. Maar het waren wel the Sex Pistols, waarvan niets was dat niet omstreden was, die als eerste punkband commercieel succes wist te boeken, zij het aanvankelijk alleen in Groot-Brittannië. In de rest van Europa waren de Sex Pistols destijds een randverschijnsel en in de VS deed dit album zo goed als niets. Langzamerhand is dit album uitgegroeid tot een klassieker, zeker wanneer punk anno 1995 weer in was.

Natuurlijk hadden de Sex Pistols hun succes vooral te danken aan hun attitude en manager Malcolm McLaren. Maar nummers als "Holiday in the Sun", "Anarchy in the U.K.", "Pretty Vacant" en vooral "God Save the Queen" zijn zonder meer klassiekers. De rest vind ik teveel een doorslag ervan, Sex Pistols waren inderdaad erg beperkt.
Het hele album ademt de sfeer uit van "Alles mag, niets moet".
"Never Mind the Bollocks" was een reactie op de professionele en complexe muziek van bands als o.a. Pink Floyd, Yes en Genesis die je destijds goed MOET vinden om als serieuze muziekliefhebber te worden beschouwd, het is een welgemeende "fuck you" aan het adres van de muziekindustrie en -pers.

stuart
Heerlijk punk album. Het is no-nonse rock'n roll punk . Dit album wordt nog ddor teveel mensen onderschat. Er zit een enorme kracht in. Zgn kwaliteitsmuziek is niet altijd mooi en adersom, maar dit ROCKT wel. Als je van afwisseling houdt is dit niet jouw album, maar als je uit je dak wilt gaan is dit HET punkalbum. Hierbij vergeleken is bijv. het Amerikaanse debuutalbum van The Ramones lang zo krachtig niet. (maar dat is mijn persoonlijke mening)

stuart schreef:
Heerlijk punk album. Het is no-nonse rock'n roll punk . Dit album wordt nog ddor teveel mensen onderschat. Er zit een enorme kracht in. Zgn kwaliteitsmuziek is niet altijd mooi en adersom, maar dit ROCKT wel. Als je van afwisseling houdt is dit niet jouw album, maar als je uit je dak wilt gaan is dit HET punkalbum. Hierbij vergelken is bijv. het Amerikaanse debuuralbum van The Ramones lang zo krachtig niet. (maar dat is mijn persoonlijke mening(

Het ideale album voor een vrijdagavond, na thuiskomst van het werk.
Volume op .. en beuken maar!

bikkel
De Sex Pistols zijn natuurlijk met veel bombarie gebracht door Macolm McClaren.En natuurlijk waren er technisch gezien veel betere punkbands,maar daar ging het helemaal niet om.Het was puur een ''act'' om te shockeren.Het image van 4 tegendraadse gasten die met een hoop herrie het tijdsbeeld wel even zouden veranderen.
En eerlijk is eerlijk deze plaat is gewoon erg lekker.Er straalt enorm veel energie van uit.Een hoop kracht en gewoon lekkere rocknummers.God Save The Queen,Anarchy In The UK en Pretty Vacant, zijn inmiddels klassiek.
Hoe het verder tot stand is gekomen is eigenlijk niet zo belangrijk.Sid Vicious kon niet spelen,dat is algemeen bekend.Toch bleken de drummer(Paul Cook?) en de gitarist(Steve Jones)redelijke muzikanten.
En Johny Lydon vond ABBA achteraf genoeg goed.
Het gedoe rond de groep was ook een hoop acting.Alleen Sid nam de rol wel heel serieus.Met fatale afloop,zoals we allemaal weten.

avatar van berwt
bikkel schreef:

Dit doet me denken aan een citaat die ik ooit van Jones gelezen heb. Het kwam hierop neer:
"Ik haat gitaarsolo's en ik heb daar 2 redenen voor: 1. Ik kan ze zelf niet spelen en 2. Ik haat ze gewoon."
Veel meer dan redelijk zal hij dus waarschijnlijk niet geweest zijn.

avatar van LucM
Steve Jones was wel een behoorlijk goede gitarist en heeft nadien bij diverse bands gespeeld (o.a. bij Iggy Pop). Johnny Rotten was natuurlijk de frontman van deze band en schreef zowat alle songs van Sex Pistols en met P.I.L. was hij ook redelijk succesvol.

De komst van Sid Vicious, die muzikaal nul komma nul was, betekende het begin van het einde van de band. Sid leefde enkel van de drugs en door zijn drugsverslaving moesten de optredens van de Sex Pistols vaak onderbroken worden, tot ergernis van Johnny Rotten die tenslotte besloot om ermee te kappen en een geheel andere band te vormen.

Overigens waren de songs al opgenomen in maart 1977 (voordat Sid Vicious de plaats innam van Glen Matlock) maar werd de release van dit album uitgesteld omdat Virgin aanvankelijk bezwaar maakte tegen de titel van dit album.

Een meesterwerk zal ik "Never Mind the Bollocks" nooit noemen, muzikaal is het mij wat te simpel, maar het is wel een zeer energiek en opwindend no-nonse-album met verschillende (punk)klassiekers die nog niets van hun zeggingskracht hebben verloren.

avatar van Oldfart
ik wel: een meesterwerk (of in ieder geval een meesterzet)

pretfrit
dit is absoluut het meesterwerk van de Sex Pistols. geen twijfel over mogelijk.

muzikaal is het echt geweldig simpel en energiek gezien wordt je er helemaal ADHD van. Sid Vicious is een ongelooflijk zielige junk en Johny Rotten kan zo idioot slecht zingen zoals ik alleen Johny Rotten (en dat is toch niet de minste he mensen....) ooit heb horen zingen. De teksten gaan ver....heel ver. Maar dat geeft niks.en dat maakt het allemaal juist zo uniek. ik kan wel jubelen en springen en blij zijn

maar dat is niet cool.

het is allemaal zo uniek en geweldig en vooral leuk dat je niet anders kunt denken dan dat dit het absolute meesterwerk is van de Sex Pistols.

Nu zul je je afvragen waarom ik dan 3,5* ster geef aan zon klassiek meesterwerkelijk album..nou dat komt omdat onze hond de 4,4,5 en 5 toets heeft opgegeten.

pretfrit schreef:

Zal wel onder invloed van dit album geweest zijn: lekker na een zware werkdag. CD erin en rammen maar.

Dit plaatje schreef geschiedenis. Vanavond op de Lokerse Feesten!31 jaar na datum.

avatar van niethie
Toch wel een album waar ik best wel naar uitkeek destijds maar waarvan me de klassieke status totaal ontgaat. Dit album weet echter wel de punk spirit goed over te brengen, tekstueel en muziekaal stelt het eigenlijk geen bal voor maar het wordt- allemaal gespeeld met veel humor, maar ook veel geschreeuw en regelmatig gesmijt met teksten als there is no future for you enz. Verder is de plaat gewoon erg leuk als tijdsbeeld en dat straalt het dan ook prima uit maar echt goed is het natuurlijk nergens.

3 sterren

avatar van platedraaier
niethie schreef:

3 sterren

Je keek er naar uit destijds. Je bent 17?
Tektueel en muzikaal stelt het juist erg veel voor. Punk was een reactie op andere muziekstromingen in die tijd. Muzikaal was punk en ook dit album een slag in het gezicht van de mainstream muziek van de jaren `70.
En tekstueel hebben ze wel degelijk wat te zeggen. De sex Pistols waren in die tijd echt mega provocerend.
En het is over de hele plaat gewoon goed.

Nicci
Ach, slag in het gezicht . . . . Punk is een verschijnsel dat zich eens in de zoveel tijd voordoet en op zich weinig om het lijf heeft. Provoceren is natuurlijk niet zo heel ingewikkeld.

avatar van LucM
Inderdaad een slag, zeg maar vitriool in het gezicht, vooral vanwege de zeer provocerende teksten. Muzikaal stelt het niet veel voor (dat is nooit de bedoeling geweest van punk) maar opwindend is het des te meer.

Sheplays
Niet provoceren lijkt me 'n stuk minder ingewikkeld.

@niethie: de status is bijvoorbeeld de aanleiding voor Factory Records, JD c.s.

stuart
Je kunt met '''simpele" muziek zeker net zoveel opwinding opwekken dan met "ingewikkelde' muziek. Ik vind het niet zo belangrijk of een album nu wel of niet goed in elkaar zit; het gaat erom wat het met je doet. Verder vind ik Never Mind The Bollocks door sommige users wat een onderschat werkje gevonden; dat je het niet mooi vind is een tweede.

avatar van niethie
platedraaier schreef:
Je keek er naar uit destijds. Je bent 17?
Twee jaar geleden, was 15 en had veel over de plaat gelezen en zijn invloed in de rock/punk geschiedenis maar het viel me gewoon een beetje tegen. Moet er wel even bij zeggen dat punk niet altijd mijn genre is, af en toe erg lekker om te draaien maar in mijn geval moet ik er wel even voor gaan zitten. Zal de plaat binnenkort weer eens draaien en misschien dat er dan een beter oordeel uitkomt.