Sex Pistols - Never Mind the Bollocks Here's the Sex Pistols (1977)

Alternatieve titel: Never Mind the Bollocks

Punk
Label: Virgin

1. Holidays in the Sun (3:22)
  2. Bodies (3:03)
  3. No Feelings (2:51)
  4. Liar (2:42)
  5. God Save the Queen (3:19)
  6. Problems (4:11)
  7. Seventeen (2:03)
  8. Anarchy in the UK (3:32)
  9. Submission * (4:13)
  10. Pretty Vacant (3:18)
  11. New York (3:06)
  12. EMI (3:09)
  13. No Feeling * (2:45)
  14. Did You No Wrong * (3:11)
  15. No Fun * (6:22)
  16. Satellite * (3:59)
  17. New York [Demo Version] * (3:21)
  18. Unlimited Edition [Demo Version of 'EMI'] * (3:17)
  19. Liar [Demo Version] * (3:10)
  20. Pretty Vacant [Demo Version] * (3:04)
  21. Problems [Demo Version] * (4:18)
  22. No Future [Demo Version of 'God Save the Queen'] * (3:52)
  23. Did You No Wrong [Alternative Vocal] * (3:16)
  24. Seventeen [Alternative Vocal] * (2:07)
  25. Satellite [Rough Mix] * (4:02)
  26. Submission [Rough Mix] * (4:11)
  27. Holidays in the Sun [Rough Mix] * (3:33)
  28. EMI [Rough Mix] * (3:20)
  29. Seventeen [Rough Mix] * (2:05)
  30. Holidays in the Sun [Alternative Mix] * (3:30)
  31. Body [Demo Version of 'Bodies'] * (3:54)
  32. Submission [Alternate Mix] * (4:12)
  33. Belsen Was a Gas [Demo] * (2:31)
  34. Anarchy in the UK [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:30)
  35. I Wanna Be Me [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:43)
  36. Seventeen [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:00)
  37. New York [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:20)
  38. EMI [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:27)
  39. No Fun [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (4:38)
  40. No Feelings [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:26)
  41. Problems [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (4:20)
  42. God Save the Queen [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:33)
  43. Anarchy in the UK [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:50)
  44. I Wanna Be Me [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:05)
  45. Seventeen [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (2:22)
  46. New York [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:25)
  47. EMI [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:26)
  48. Submission [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:05)
  49. No Feelings [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:06)
  50. Problems [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:34)
  51. God Save the Queen [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:32)
  52. Pretty Vacant [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:14)
  53. No Fun [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (5:27)
LucM schreef:
Je kunt hoogstens stellen dat de punk invloeden had op Motorhead, een metalband die ook raakpunten met punk had.
Punk en hardrock waren genres die lange tijd naast elkaar leefden. Metal/hardrock bleef ook na de punkexplosie populair en kreeg rond 1980 zelfs een nieuwe impuls met bands als Iron Maiden, Saxon en Motorhead die op hun beurt ook bands als Metallica beïnvloedden. Met de grunge werden die 2 genres vermengd, Nirvana bv. is zowel door punk als hardrock beïnvloed.
De meeste progrockbands (Pink Floyd, ELO, Genesis, Supertramp) bleven ook na de punkexplosie populair.

Metallica heeft nochtans talloze keren in interviews verkondigt dat punk hun belangrijkste drijfveer was om metal te maken en met name om SNELLE metal te maken! Slayer heeft zelfs een heel ode-album uitgebracht aan hun punkroots. Jullie (jij en ricardo) zijn niet zo thuis in de hedendaagse metal lijkt het eerder.

ricardo schreef:
Maar de teloorgang ingezet hebben van de progrock of de hardrock gaat er bij mij zeker niet in.

Beide genres beleven nu nog maar marginaal succes.. de grote tijden zijn nooit wedergekeerd. Don Leo Klokhuis ten spijt, die iedere keer met kompaan van Nieuwkerk (beide ongeveer 50-ers trouwens) moet schreeuwen dat Led Zep of Dep Purple de ultieme acts waren. Ik denk dat de jeugd daar geheel anders over denkt, mochten die al van één van beide acts gehoord hebben

Sheplays schreef:

Een knappe stelling maar hij slaat nergens op.
Als je ouder wordt en meer na gaat denken over het leven (maar wie doet dat) kun je alleen concluderen dat gezapigheid niet goed is voor mensen.

avatar van Edwynn
Punk is overduidelijk een belangrijke invloed voor de metal punt.

The Sex Pistols en punk in het algemeen was toch wel meer dan het afzetten tegen prog en symforock. De economische situatie in Engeland heeft toch ook wel iets te maken met de populariteit van punk?

avatar van LucM
Metallica heeft als belangrijkste inspiratoren Iron Maiden, Saxon, Judas Priest en Motorhead, al zijn er inderdaad ook punkinvloeden (vanwege de snelheid).
Slayer bv. ligt nog wat dichter bij de punk. Zoals eerder vermeld waren hardrock/metal en punk aanvankelijk los van elkaar bestaande stromingen. In de jaren '80 groeiden ze geleidelijk naar elkaar toe, zo kwamen er metalbands die punk in hun sound verwerkten (trashmetal) evenals punkbands met metalinvloeden (hardcore punk).
Met de grunge is die kloof helemaal gedicht.

De economische situatie in Engeland speelt inderdaad een zeer belangrijke rol, punk was anno 1977 een Brits verschijnsel en zette zich nadrukkelijk af tegen de maatschappij. Het waren vooral werkloze jongeren of minder bedeelden die een punkband vormden. Punk was typisch een verschijnsel van de arbeidsklasse of 'lower class'. Het afzetten tegen de progrock was niet zozeer vanwege de muziek op zich maar vanwege de elitaire status daarvan.

avatar van Edwynn
Dus grunge is metal en punk tegelijk?

LucM schreef:
Slayer bv. ligt nog wat dichter bij de punk. Zoals eerder vermeld waren haradrock/metal en punk aanvankelijk los van elkaar bestaande stromingen. In de jaren '80 groeiden ze geleidelijk naar elkaar toe, zo kwamen er metalbands die punk in hun sound verwerkten (trashmetal) evenals punkbands met metalinvloeden (hardcore punk).
Met de grunge is die kloof helemaal gedicht.

"Metallica's music was greatly influenced by British metal bands like Judas Priest, Motorhead, Black Sabbath and Saxon, as well as various punk bands like The Ramones, Discharge and The Misfits."

bron: everything-metal.com

Tuurlijk zaten Sabbath en Saxon wel in hun systeem. Maar Priest (zelf ook al aangegeven beïnvloed te zijn door punk), Motorhead (idem) en met name die agressieve en snelle punkbands hebben de metal in de jaren 80 en verder beïnvloed. Veel duidelijker dan die lomige sound van de oude mastodonten van begin jaren 70. Dat hoor ik sowieso in de sound van vrij weinig bands meer terug. Is overleefd. Of weggevaagd door punk.. wat je wilt.

avatar van LucM
Er zijn duidelijk overeenkomsten met de punk anno 1977 en de grunge anno 1991. Vergelijk dit album van Sex Pistols met Nevermind van Nirvana.
Inderdaad kreeg de Britse metal rond 1980 een nieuwe impuls, mede gevoed door de agressie van de punk. Black Sabbath, Judas Priest en Motorhead bestonden al voor de punkgolf van 1977 maar verwerkten nadien inderdaad ook punkinvloeden in hun sound (waaruit Metallica de speedmetal creëerde).

avatar van Edwynn
Som ze eens op dan. Afgezien van wat gitaren en een zanger die niet kan zingen hoor ik niet veel overeenkomsten.

avatar van LucM
De impact het het album (om te beginnen), de rauwe emoties, de fuck-you-houding, en hun invloed op latere generaties, Kurt Cobijn heeft ook duidelijk toegegeven dat ze mede door Sex Pistols geïnspireerd zijn, de titel is een knipoog naar dit album.

avatar van Edwynn
Ik zie niet in dat Nirvana's Nevermind in dat opzicht dichter bij punk staat dan Overkill van Motörhead, Welcome To Hell van Venom of Kill 'Em All van Metallica.
Daarnaast is Nirvana niet helemaal representatief voor de grungescene.

Nicci
Het belangrijkste kenmerk van Punk is in mijn ogen het afzetten tegen de gevestigde orde. In die zin is Punk geen muziekstroming, maar een maatschappelijk fenomeen dat zich uit in allerlei kunstvormen. En inderdaad: de economiesche sitiuatie van het moment heeft erg veel invloed gehad op de populariteit van Punk.

_Lynn_
Sheplays schreef:
Waarom? Er mag toch gediscussieerd worden? Wat is er tegen om vergelijkingen te maken?

Je bent nauwelijks een maand op Mume en nu al gapen?

Ik vind het gewoon een beetje vreemd dat het hier meer over prog rock gaat dan punk zelf... Maar ok ok, ik zwijg...

The Oath
Edwynn schreef:
Dus grunge is metal en punk tegelijk?

Als je metal en punk tesamen smijt krijg je motörhead, dewelke ook in 1977 hun eerste album uitbrachten
Die nummers waren al in 1975 opgenomen, dus dit kan moeilijk een invloed op Motörhead geweest zijn.

orbit schreef:
Maar Priest (zelf ook al aangegeven beïnvloed te zijn door punk)

Welke nummers/albums?

The Oath schreef:

Wel degelijk, die nummers zijn er anders uitgekomen.. zeker toen Lemmy naar de Ramones e.d. luisterde, die weer eerder bestonden. En Motorhead werd er alsmaar sneller en agressiever op.

Welke nummers/albums?

Ik meen dat Halford eens in een interview in metalhammer punk noemde als belangrijke inspiratie ten tijde van de Turbo en Screaming For Vengeance platen.
Priest is verder natuurlijk zelf een grondlegger van de evolutie van hardrock naar metal, zoals die plaatsvond gelijktijdig naast de punk evolutie

The Oath schreef:

Sex Pistols is dan ook allerminst de eerste punkband.

Motörhead combineerde zoals meer bands dat destijds al deden harde rock n roll met de snelheid en agressiviteit van punk. Dat werd later weer verfijnd door de NWOBHM bands.

De opmerking over grunge en punk was een reactie op LucM's opmerking dat hardrock en punk langzaam bij elkaar zouden komen en dat dat dan ten tijde van de grunge compleet zou zijn geweest.

Met combinaties van metal zou ik eerder uitkomen bij bands als Suicidal Tendencies, D.R.I. en Nuclear Assault.

Waar zo'n discussie over Never Mind The Bollocks allemaal wel niet toe kan leiden.

avatar van orbit
Ja, misschien moet dit maar eens in een apart topic geplaatst worden, iets met "de invloed van punk" ofzo

Zorin
Over Punk/Rotten/Pistols en 'attitude'......

YouTube - SEX PISTOLS - JOHNNY ROTTEN INTERVIEW 1977

The Oath
orbit schreef:

Ik zie in Screaming en vooral Turbo (Glam!) echt geen Punk. British Steel misschien wel wat. Die nummers zijn ontdeugender.

Zorin schreef:
Over Punk/Rotten/Pistols en 'attitude'......

YouTube - SEX PISTOLS - JOHNNY ROTTEN INTERVIEW 1977

nothing's changed

YouTube - Johnny Rotten lets loose

Nicci schreef:
Dit is de spijker op zijn kop vind ik, en kan ik mij helemaal in vinden.

avatar van Edwynn
De kenmerken die bij punkmuziek horen zijn m.i. dermate herkenbaar dat je wel degelijk van een muziekstroming zou kunnen spreken.

avatar van orbit
Dat, tesamen met de fuck you houding en de DIY mentaliteit kenmerken punk, dat vergeten al die wollen sokken nog wel eens. In die zin kun je punk ook direct relateren aan de versnippering van platenlabels in kleine independents, waaruit de indiestromingen kwamen, die uiteindelijk ook weer de mainstream werden natuurlijk.

maar ut blijft rukmuziek zonder enig muzikale kwaliteit

avatar van ricardo
Ook dat is weer waar. Ik kan mij het beste vinden in de argumenten van Joy en Nicci.

Zorin
Joy schreef:
maar ut blijft rukmuziek zonder enig muzikale kwaliteit

Kwaliteit bestaat niet altijd of alleen uit technisch geneuzel, wat jouw voorkeur heeft (en dat mag ); vaker niet zou'k zeggen, want het wordt er ook nogal eens saaier/doellozer van (die clown Frank Zapperdeflap bijvoorbeeld..... )

avatar van Mjuman
ricardo schreef:

Nou da's lekker - in een bui schuilen achter het bushokje. Op zich is die stelling van Nicci niet onjuist - gezien de reflectie van samenleving in cultuur en viceversa - maar ter verduidelijking zal ik hem even aanpassen voor house/dance - misschien dat er dan een lampje aangaat.

Het belangrijkste kenmerk van House is in mijn ogen het afstand nemen (het ontvluchten) van de alledaagse werkelijkheid. In die zin is House geen muziekstroming, maar een maatschappelijk fenomeen dat zich ook kan uiten in allerlei kunstvormen denk aan de Videokunst van Micha Klein. En inderdaad: de economische sitiuatie van het moment heeft erg veel invloed gehad op de populariteit van House: er werd hard gewerkt, de druk was groot en men wilde regelmatig ontsnappen - evt. m.b.v. stimulantia.

U snapt waar ik heen wil?

En al die baard- en sandaaldragende hippiemuziekminnaars moeten gewoon eens wakker worden en beseffen dat de periode in het eind van de jjaren '70 en begin van de jaren '80 een periode was van hoge creativiteit en diversiteit - niet alles was even succesvol, accoord, maar de drang om te vernieuwen en te experimenteren was enorm groot - en dat wordt ook gereflecteerd door de opkomst van de vele indie-labels.

Te doen alsof The Sex Pistols een rage was, een technisch slecht uitgvoerd experiment is te doen alsof een belangrijke kentering in de muziekgeschiedenis niet heeft plaatsgevonden. En die parallel met the grunge: overtrokken.

De attitude van Punk was: "you don't have to tell us what to do, so you'd better fuck off" - assertief/extrovert: ik pik niks, ik wil, ik eis. Die van Grunge: "here we are entertain us" - afwachtend, introvert.

avatar van Lonesome Crow
Op mijn CD versie staat op track 5 "God Save the Queen" en track 6 "Problems".
Omgewisseld dus in vergelijking met de tracklist van MM.

Enig research leverde op dat mijn volgorde ook degene was die op de oorspronkelijke LP was aangehouden.
Alleen de eerste persingen van de CD uit 1985 hebben de oorspronkelijke volgorde, daarna degene die hier bij MM is aangehouden.

Vreemd....

avatar van dazzler
De tracklijst klopt inderdaad niet.

Zo hoort het te zijn volgens de originele UK vinyl release.

A1 Holidays In The Sun 3:22
B5 New York 3:06
B6 E.M.I. 3:08

Verbeteren geblazen dus.

Zorin schreef:

zeg ook niemand, muziek is vanalles en nogwat en zelfs de slechtste muziek kan blijkbaar iemand raken

pesoonlijk neem ik enig kunnen wel mee in een beoordeling

iemand die amper ene gitaar kan stemmen laat staan spelen krijgt van mij als vanzelf minder waardering dan iemand zoals een frank zappa, die wel iets kan op zijn gitaar, waar je zo te lezen geen meter verstand van hebt, laat staan iets kent

mjuman verwoord het prima:

fuck of attitude, maar werkelijk ook niet meer dan dat

al het andere wat er aan gekoppeld wordt is regelrechte bullshit, en dan laat ik dat geleuter over house maar ff achterwege want dat gaat al helemaal nergens over

Mjuman schreef:

Nou da's lekker - in een bui schuilen achter het bushokje.
Nee hoor zo is het echt niet. Dan heb jij mijn berichten niet goed gevolgd. Ik heb mijn punt allang kenbaar gemaakt. Ik vind de Sex Pistols gewoon vooral een act en de verhalen die erover de ronde doen vermakelijk. Muzikaal vind ik het allemaal niet zo heel veel voorstellen(op een paar nummers na dan). Dat ze een paar bands beinvloed hebben en in wezen een nieuw genre hebben aangeboort is natuurlijk helemaal niet zeker. Naar mijn mening begon de punk met The Velvet Underground met hun debuut album uit 1967. Dat was 10 jaar voor dit album. Dit was een mooi vervolg op dat soort bands in een wat extremere vorm. Al vind ik Velvet Underground wel een stuk muzikaler nog dan de Sex Pistols.

En Johhny Lydon die op zijn 54 ste nog steeds met zijn puberjaren bezig blijft, vind ik gewoon een patient. Toen leuk nu niet meer, is nu een beetje aandachttrekkerij op de verkeerde manier.