menu

Jeff Wayne - The War of the Worlds (1978)

Alternatieve titel: Jeff Wayne's Musical Version of The War of the Worlds

mijn stem
3,94 (316)
316 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Rock
Label: Columbia

 1. The Eve of the War (9:06)

  met Justin Hayward

 2. Horsell Common and the Heat Ray (11:36)
 3. The Artilleryman and the Fighting Machine (10:36)

  met David Essex

 4. Forever Autumn (7:43)

  met Justin Hayward

 5. Thunder Child (6:10)

  met Chris Thompson

 6. The Red Weed (Part 1) (5:55)
 7. The Spirit of Man (11:41)

  met Phil Lynott en Julie Covington

 8. The Red Weed (Part 2) (6:51)
 9. Brave New World (12:13)

  met David Essex

 10. Dead London (8:37)
 11. Epilogue (Part 1) (2:42)
 12. Epilogue (Part 2) (NASA) (2:02)
 13. The Spirit of Man (Dubulladub) * (4:15)

  met Phil Lynott en Julie Covington

 14. Dark Autumn Dub * (8:51)

  met Justin Hayward

 15. Forever Autumn [Remix '95] * (4:21)

  met Justin Hayward

 16. Epilogue (Part 2) (NASA) / The Eve of the War [Remix] * (5:33)
toon 4 bonustracks
totale tijdsduur: 1:35:12 (1:58:12)
zoeken in:
avatar van deric raven
The Eve of the War klonk toen deze uitkwam wel heel erg geweldig.
Nu is het een nummer welke prima tussen de muziek van ABBA, BZN en Saturday Night Fever past.
Voor mijn gevoel was dit een stuk symfonischer, nu heb ik sterk het idee dat behoorlijk veel instrumenten uit een keyboard getoverd worden.
Maar dit is gewoon een typische single, welke als verkoopmarketing werd ingezet.
Eigenlijk past het minder bij de sfeer van de rest van het album.

avatar van tbouwh
4,5
Heerlijke plaat! Jammer alleen van die remixes, hadden niet gehoeven van mij.

5,0
De opnieuw op genomen ,heeft geluiden die eerste niet opgenomen worden.Als vergelijking kijk maar naar STARWARS film,de eerste drie waren analoog,de andere digitaal.Zo luister ik naar alle twee versies,en geniet van alle twee.Dit zijn heerlijke symphonishe rock albums/hoorspel,met goede verhaal.

avatar van E-Clect-Eddy
4,5
Een lekker album om te luisteren op zo'n gure natte dag als vandaag.

5,0
mooi en goed de films gezien en de musical versie van de plaat gezien een echte aanrader
ooit jaren geleden gezien ergens in de platen bak van de winkel al meer of een keer gehuurd in de bibliotheek indien hij nog in goede staat is ga ik hem terug opnemen

avatar van bikkel2
4,0
Een fijne luistertrip nog altijd, maar ook dankzij de verteller Richard Burton, die het geheel voortreffelijk verteld.
"The Late Burton" zou nog boeien als ie de krant zou voorlezen.....Een prachtige stem.
Toen het uitkwam vond ik het razend spannend en de muziek top.
Nu een tikje gedateerd door een disco-achtige ritmiek, die typisch toen was.
Maar absoluut de moeite waard om af en toe weer eens uit de kast te trekken.
Forever Autumn is nog altijd geweldig.

avatar van BoyOnHeavenHill
5,0
Grappig wat je schrijft, bikkel2, bij mij ging het precies andersom: indertijd vond ik die huppelende disco-bas heel flauw (disco was toen een schuttingterm in mijn woordenboek), maar ik stoor me er inmiddels niet meer aan omdat de rest van de muziek zo sterk is en zo lekker vol en fel klinkt. Burton is inderdaad geweldig; ik weet niet of hij dit project deed omdat hij in geldnood zat of misschien z'n visibility wilde opkrikken, maar als dat al zo zou zijn is daar niets van te merken, want hij doet het geweldig en brengt zijn teksten vol warmte en overgave. Maar hij is niet de enige, want volgens mij is een niet onbelangrijk deel van het artistieke succes van dit album te danken aan de manier waarop Phil Lynott (mede dankzij zijn unieke frasering), Jo Partridge en David Essex (wiens bijna jubelende manier van zingen perfect past bij zijn naïeve artillerist) hun partijen zingen: de personages komen in hun vertolkingen echt tot leven, warts and all.
        Grappig weetje: in het boekje bij mijn CD van zijn eerste soloplaat Songwriter vertelt Justin Hayward dat hij door een toevallig aanwezige vriend overgehaald moest worden om mee te werken aan dit project. "Jeff sent me a demo of Forever autumn, but I must admit that I wasn't sure when I first heard it." Gelukkig is hij dus nog van gedachten veranderd...

avatar van bikkel2
4,0
Goed verhaal BoyOnHeavenHill.

Prima cast ook en Burton zal met een goed gevulde fles whiskey zijn ding gedaan hebben.
De acteur was zwaar alcholist.
Leuke story betreft Hayward, wist ik niet.

avatar van Wandelaar
De Oorlog Der Werelden, 1978

Hier de Nederlandstalige versie te beluisteren of te downloaden.
De Veronica Omroep Organisatie zond dit uit op 30 oktober 1978, met verteller Jan van Veen.

De cast bestaat verder uit Peter Koelewijn, Willem Duyn en Patricia Paay.

Prachtig stukje nostalgie voor generatiegenoten, ik was bijna 16 destijds en zat ook aan de radio.

avatar van adri1982
4,0
Stem verhoogt naar 4,0*. Een 3,5* is nogal erg mager voor dit mooie album.
Dit album is net als een musical. En ik moet eerlijk zeggen; heb het meestal niet zo op musicals, maar deze rockmusical is toch wel een hele mooie, om het zo af en toe op te beluisteren.

De singlesThe Eve of War en Forever Autumn, gezongen door Moody Blues zanger Justin Hayward (geb. 1946), blijven mooie klassiekers, maar ook andere artiesten verzorgen goed werk in dit albumproject van Jeffry Wayne (geb. 1943).
Toneel- en Filmacteur Richard Burton vertelt op imposante wijze als Journalist het hele verhaal in bijna alle nummers, en naast J. Hayward zingt Manfred Mann Earth's Band-zanger Chris Thompson (geb. 1948) Thunder Child goed in. Die vijfde track (T C) lijkt veel op The Eve of War, waarin C. Thompson ook te horen is op de single-versie uit 1977.
David Essex speelt uitstekent de artilleriesoldaat en zingt Brave New World op uitstekende wijze in.
Daarnaast zijn ook de Ierse Thin Lizzy-zanger Phil Lynott (1949-1986) en de Engelse musicalzangeres Julie Covington (geb. 1947; bekend van Don''t Cry for Me Argentina uit Evita van Andrew Lloyd Webber) te horen in Spirit of the Man, omringt door twee delen van The Red Weed
Ook Horsel Common and the Heat Ray noem ik ook nog maar even op, omdat daar prachtig gitaarwerk in te horen is. Wie weet, werd die wel bespeeld door Phil Lynott?

Dit album is gebaseerd op het gelijknamige verhaal van de Britse schrijver Herbert George Welch (1866-1946). Filmregisseur Orson Welles (1915-1985) bracht dit verhaal, op 30 oktober 1938 als hoorspel uit op de Amerikaanse radio. De voorlaatste Oktoberdag, wie weet kenden de Amerikanen het woord Halloween toen al.

De albumversie van dit verhaal, waarin Marsianen-robots de aarde aanvallen en de mensheid aanvallen, leerde ik kennen dankzij ene Léo, een (voormalige) vriend van me. Hij zette die op, toen ik bij hem en zijn vriendin in het appartement op bezoek. Een jongevrouw, genaamd Linda was daar ook bij. ...

avatar van gaucho
4,5
adri1982 schreef:
De albumversie van dit verhaal, waarin Marsianen-robots de aarde aanvallen en de mensheid aanvallen, leerde ik kennen dankzij ene Léo, een (voormalige) vriend van me. Hij zette die op, toen ik bij hem en zijn vriendin in het appartement op bezoek. Een jongevrouw, genaamd Linda was daar ook bij. ...

...en de rest is vermoedelijk geschiedenis, zoals we dat meestal omfloerst omschrijven. Of niet?

adri1982 schreef:
De singlesThe Eve of War en Forever Autumn, gezongen door Moody Blues zanger Justin Hayward (geb. 1946), blijven mooie klassiekers, maar ook andere artiesten verzorgen goed werk in dit albumproject van Jeffry Wayne (geb. 1943).

Zoals je het hier schrijft, laat je in het midden of Justin Hayward ook zong op The eve of the war. Op de LP-versie doet-ie dat natuurlijk, maar - interessant weetje - op de oorspronkelijke single-versie werd het nummer ingezongen door Chris Thompson, destijds de zanger van Manfred Mann's Earth Band. Later kwamen er singles in omloop waarop het nummer werd gezongen door Justin Hayward.

Die albumversie is ons allemaal bijgebleven, maar die eerste single-versie lijkt verloren te zijn gegaan in de tijd en is een echt curiosum geworden. Bij mijn weten zelfs nooit op CD verschenen, alleen een 'snippet' van 50 seconden op de deluxe 7CD/DVD-editie. Jammer eigenlijk, het zou een eventuele heruitgave (of zelfs maar de Highlights-versie) een aanzienlijke meerwaarde kunnen geven.

Maar het zal wel een rechtenkwestie zijn. Vooropgesteld dat iemand dit zich überhaupt gerealiseerd zal hebben, want het zal echt dertig jaar geleden zijn dat ik die single-versie gehoord heb.

Het originele singletje met Chris Thompson is tegenwoordig een hebbedingetje voor verzamelaars. Zie deze link, met uitleg over de totstandkoming en de zeldzaamheid. Ik vraag me af of hij inderdaad zo zeldzaam was dat-ie alleen maar in de eerste week van release in '78 op deze manier verkrijgbaar was. Mijn 7" single bevat de versie met Justin Hayward. Zijn er MuMe-leden die de single met Chris Thompson hebben?

avatar van musician
4,5
Ik heb hier wel de youtube link met Chris Thompson:
Chris Thompson "La Vispera De La Guerra" (1978 Single Version) - YouTube

Met de aantekening dat de zang op The Eve of the War sowieso maar heel weinig is.
Wel jammer voor Thompson, ik had hem de hit graag gegund.

Ik ben de single met de Thompson zang op Eve of the War nog nooit tegengekomen in de praktijk. Het moet een hele overhaaste beslissing zijn geweest van Wayne, blijkbaar heeft hij besloten alsnog van zanger te wisselen nadat alles al klaar was en de eerste singles in de winkels lagen!

Misschien heeft het te maken met de rol die Thompson "speelde" op de plaat (Voice of Humanity en aldus de stem van Thunder Child) waar Hayward de rol had van "thoughts of the journalist" en dus de onderdelen The Eve of the War en Forever autumn zong.

avatar van Jester
4,5
Ik heb dit album in 1978 (denk ik) op musicassette gekocht. Daar kon je natuurlijk niet veel artwork in kwijt, en dus kon je een bijgesloten bonnetje naar CBS sturen om het artwork in boekvorm thuisgestuurd te krijgen. Helaas ben ik het boek tijdens één van mijn verhuizingen kwijt geraakt, wellicht ligt het nog bij m'n ouders op zolder, binnenkort maar eens kijken.
De bandjes heb ik nog steeds, maar ik zie dat ik ze heb gekopieerd op eigen cassettes, waarschijnlijk liet de kwaliteit van de voorbespeelde versie te wensen over.
Toen de CD uitkwam heb ik op een gegeven moment de highlightsversie gekocht, maar dat blijft toch een slap aftreksel van deze versie. Inmiddels heb ik de versie uit 2005 op de kop kunnen tikken. Heel vaak draai ik hem niet, maar het blijft een onnavolgbaar stuk werk van Jeff Wayne, en elke keer word je er toch weer door gegrepen. The Eve of te War is me iets te vaak gedraaid om nog bovenaan een lijstje te staan, maar er blijft meer dan voldoende over om van te genieten.

avatar van royh
4,0
De single-versie van The Eve of the War uit 1978 met de vocalen van Chris Thompson is op deze verzamelcd te vinden Ad Bouman - Goud Van Oud (66 Original Singles) (CD, Compilation) | Discogs. Dat is overigens ook de Nederlandse hitversie, die in de zomer van 1978 veelvuldig op de radio te horen was: ik was toen pas 8 jaar en nogal onder de indruk van het nummer . Hier is het hoesje van de Nederlandse single te vinden: Jeff Wayne - The Eve Of The War (Vinyl, 7", 45 RPM, Single) | Discogs Op de single-versie uit 1989 is dan weer Justin Hayward te horen.

avatar van gaucho
4,5
royh schreef:
De single-versie van The Eve of the War uit 1978 met de vocalen van Chris Thompson is op deze verzamelcd te vinden Ad Bouman - Goud Van Oud (66 Original Singles) (CD, Compilation) | Discogs. Dat is overigens ook de Nederlandse hitversie, die in de zomer van 1978 veelvuldig op de radio te horen was: ik was toen pas 8 jaar en nogal onder de indruk van het nummer . Hier is het hoesje van de Nederlandse single te vinden: Jeff Wayne - The Eve Of The War (Vinyl, 7", 45 RPM, Single) | Discogs Op de single-versie uit 1989 is dan weer Justin Hayward te horen.

Interessant & dank voor je speurwerk. Achter die Goud van Oud-CD ga ik zeker eens aan, want dat zou het tot een unieke versie maken. Verder ook wel een interessante tracklist; Ad Bouman had er wel kijk op in die dagen.
Ja, die Nederlandse single uit '78 heb ik dus ook, maar daarop zingt Justin Hayward. Althans op mijn versie. Ik vermoed dat de (beperkte) eerste oplage Chris Thompson als zanger had, maar omdat de zanger(s) niet op het label genoemd worden, zijn hoesje en label in beide gevallen precies hetzelfde. Toch kan ook ik mij herinneren dat ik de Chris Thompson-versie in 1978 meermalen op de radio gehoord heb.

avatar van royh
4,0
Gaucho, uiteraard graag gedaan. Ad Bouman had er zeker kijk op: een vakman pur sang. Succes met het bemachtigen van de cd. Via Discogs aanschaffen is overigens een prima optie: ik heb er goede ervaringen mee.

Ik heb destijds het singletje van ‘Eve Of The War’ gekocht in een vrij laat stadium en met een generieke CBS-hoes. Die versie heeft de Chris Thompson-vocalen. Ook een tweede exemplaar met fotohoes dat ik enkele jaren geleden heb gekocht heeft dezelfde Chris Thompson-vocalen. Wat hier (https://www.popsike.com/Jeff-Wayne-War-Of-The-Worlds-EVE-by-CHRIS-THOMPSON-RARE/160030966646.html) is te lezen is dat de reden om aanvankelijk de Chris Thompson-versie op single uit te brengen een pure rechtenkwestie was omdat er voor de single release met Justin Hayward-vocalen (nog) geen toestemming was verleend door de maatschappij waar Justin Hayward onder contract stond. Het lijkt dus niets te maken te hebben met dat Jeff Wayne op het laatst had besloten om toch de vocalen van Justin Hayward de voorkeur te geven boven die van Chris Thompson. Aanvankelijk had men dus geen andere keus dan te kiezen voor de versie met Chris Thompson. Toen in een later stadium de toestemming alsnog werd verleend om de versie met Justin Hayward op single uit te brengen, werd bij nieuwe oplagen deze laatste versie gebruikt. Hoewel ik begreep dat dat niet in alle regio’s is gebeurd en sommige regio’s de Chris Thompson-versie bleven gebruiken. Zo ben ik er altijd vanuit gegaan dat ook bij de Nederlandse single-persingen nooit de switch is gemaakt naar de Justin Hayward-versie. Dus als mensen hier kunnen bevestigen dat zij wél een nederlandse single-persing met de Justin Hayward-vocalen hebben, dan zou dat zeer welkome info zijn.
N.B. Op de nederlandse singles die ik heb staat op het label niets vermeld over de vocalist. Op de versies uit het Verenigd Koninkrijk staat dat wel vermeld (Chris Thompson wordt daar nadrukkelijk als de vocalist vermeld op het label; bij de latere persingen met Justin Hayward staat echter geen aparte vermelding van de vocalist)

avatar van gaucho
4,5
Pascal70 schreef:
Zo ben ik er altijd vanuit gegaan dat ook bij de Nederlandse single-persingen nooit de switch is gemaakt naar de Justin Hayward-versie. Dus als mensen hier kunnen bevestigen dat zij wél een nederlandse single-persing met de Justin Hayward-vocalen hebben, dan zou dat zeer welkome info zijn.

Zie hierboven, waar ik ook al verwezen heb naar die Popsike-link. Ik vraag me dus wel af of die Chris Thompson-versie echt zo zeldzaam is als daar wordt beweerd; vermoedelijk is dat ook zo geschreven om een hogere prijs te bedingen. Maar de beschreven achtergronden en redenen van beide opnamen lijken me wel aannemelijk.

Ik heb een Nederlandse single met origineel foto-(tekening)hoesje waarop Justin Hayward zingt. Vermoedelijk gekocht in de periode dat de single in de vaderlandse top 10 stond. Ik weet ook dat de versie met Chris Thompson vrij regelmatig op de Nederlandse radio te horen was. Waarschijnlijk zijn dus beide versies in Nederland op single verschenen. Ik weet alleen niet wanneer de switch gemaakt is en hoeveel exemplaren er van beide versies geperst zijn. Mijn indruk is dat de versie met Chris Thompson veel zeldzamer is.

Op het label van mijn exemplaar wordt Justin Hayward niet met name genoemd en volgens mij was ook het bestelnummer van beide versies identiek. En dus is het verschil op het oog niet vast te stellen. Je komt het alleen te weten door de single daadwerkelijk te draaien.

avatar van musician
4,5
Grappig. Als ze het ergens moeten weten is het op 45cat.com, daar zet menigeen (waaronder ik) z'n eigen single collectie op. Met uiteraard de versie die ze hebben.

Daar ontdek ik bij The Eve of the War (1978 versie) in Duitsland de volgende omschrijving van de artiestennaam:

- Jeff Wayne's "The War Of The Worlds" Featuring The Vocal Performance Of Chris Thompson
- Jeff Wayne (1979)

Engeland:
- Jeff Wayne's "The War Of The Worlds" (11 augustus 1978)
- Jeff Wayne's Musical Version Of "The War Of The Worlds" Featuring Justin Hayward (7 september 1979)

Nederland:
- Jeff Wayne's "War Of The Worlds"

De versies van 1979 werden niet voor de 2e keer een hit, voor de goede orde.

Ik zie wel iets anders gebeuren. Zoals bekend hadden in Europa vanaf halverwege de jaren '60 tot halverwege de jaren '80 Nederland en Duitsland enorme platen pers fabrieken, met, globaal gesteld, de beste kwaliteit in vinyl in Europa.

Maar in de jaren '80 nam eerst Duitsland min of meer ook de rol van de Nederland over, kwamen er steeds meer singles vanuit Duitsland naar Nederland. Er werden uiteindelijk natuurlijk steeds minder singles verkocht.

Ik sluit niet uit, dat er Duitse singles van The Eve of the War Nederland zijn binnen gekomen, zeker in de grensgebieden met Duitsland. Dat kan verklaren waarom we allebei de versie in Nederland hadden, met in grote getalen dus de stem van Justin Hayward.

Ik heb zelf de Nederlandse versie en dus ook Justin Hayward. Wie Chris Thompson heeft met The Eve of the war, moet even kijken in welk land de single is geperst!

musician schreef:
...met in grote getalen dus de stem van Justin Hayward.


Het valt te bezien welke versie (Chris Thompson of Justin Hayward) in grotere aantallen in NL is uitgebracht. Het feit dat ik op twee volkomen verschillende momenten in de tijd de single koop en in beide gevallen de Chris Thompson versie in handen krijg doet mij eerder anders vermoeden...

Mijn beide singles (en dus beide met Chris Thompson) hebben trouwens Made in Holland en BIEM/STEMRA op het label staan.

avatar van musician
4,5
Je moet even hier kijken Jeff Wayne Discography - Netherlands - 45cat
om te zien, dat niemand in Nederland een single met de vocalen met Chris Thompson op die site heeft gezet.

Zou die versie in grote mate zijn verkocht, dan had het er echt wel op gestaan.

De Duitsers daarentegen kennen geen versie met Justin Hayward, zoals blijkt uit de Duitse pagina, die is hier Jeff Wayne Discography - Germany - 45cat te vinden.

Ik sluit dus niet uit dat er uiteindelijk Chris Thompson singles in Nederland voor handen zijn geweest. Wat ik destijds (1978) in Nederland heb gekocht was de Justin Hayward versie en ik heb, helaas zeg ik er bij, nog nooit een Chris Thompson versie gezien, alleen Hayward. Hoewel ik vrijwel wekelijks platenmarkten waar singles worden verkocht bezoek.

Maar dat hoeft nog niets te zeggen. Als je het CBS platenlabel hebt, met het nummer er bij, dat is van de single af te lezen, kun je zo nagaan wat er mee is gebeurd.

Je mag mij zo die 2e single verkopen, daar doe ik verder helemaal niet moeilijk over!

avatar van gaucho
4,5
Ha, dat is leuk om te lezen. Met de Duitse single weet je dus in elk geval dat je goed zit, gezien de uitdrukkelijke naamsvermelding. Ik zal er eens op letten, de volgende keer als ik bij onze oosterburen plaatjes ga inkopen!

Overigens was in mijn herinnering Duitse import anno 1978 niet bepaald gangbaar, hoewel het er misschien een beetje aan ligt in welk deel van het land je woonde. Die Duitse singles overspoelden de Nederlandse markt naar mijn idee pas zo'n beetje vanaf 1982/1983.

Eind jaren zeventig had je vooral de keuze tussen Nederlandse singles en die uit de parallelle Amerikaanse import. Die laatste kwamen vaak ook nog zonder fotohoesjes, maar met van die slappe generieke platenmaatschappij-hoezen, wat ze voor mij als verzamelaar een stuk minder interessant maakt.

musician schreef:
Je moet even hier kijken Jeff Wayne Discography - Netherlands - 45cat
om te zien, dat niemand in Nederland een single met de vocalen met Chris Thompson op die site heeft gezet.

...en ik heb, helaas zeg ik er bij, nog nooit een Chris Thompson versie gezien, alleen Hayward. Hoewel ik vrijwel wekelijks platenmarkten waar singles worden verkocht bezoek.


Zoals ik hierboven al heb aangegeven kun je dus ook niet ‘zien’ of de Nederlandse persing de Chris Thompson- of Justin Hayward-versie is. Het staat namelijk niet op het label vermeld. Dat kun je dus alleen horen. En misschien is dat ook de reden dat niemand de Nederlandse persing met specifiek de Chris Thompson vocalen op 45cat heeft gezet. Het is namelijk maar op één te achterhalen..... de plaat afspelen.

avatar van radio 538
LP Gevonden voor €1 in de kringloop

avatar van Gerry Rafferty
Jeff Wayne - Eve Of The War - YouTube
De single-versie met Chris Thompson, wiens stem en manier van zingen veel krachtiger is dan de ingetogen Hayward.
Ik ben voor Thompson.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:22 uur

geplaatst: vandaag om 09:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.