Net op NPO 2 Extra een concert van Flip Noorman zingt Leonard Cohen uit 2016. Met een paar nummers van dit album. Dit was de eerste plaat die ik tweedehands kocht van Cohen. Tweedehands, dus het kraakte aan alle kanten. ik denk dat ik een jaar of 17 was, dus heel veel van de teksten begreep ik niet. Het is één van de meest depressieve platen die er ooit gemaakt is.
De plaat kreeg veel meer betekenis een aantal jaar later, na een gebroken relatie. Achteraf een gewone adolescentie breuk, dat bij de groei naar volwassenheid hoorde, maar op dat moment is jet een instortende wereld. Naast de doem muziek uit begin jaren 80 zette ik ook vaak deze plaat op. Enkel het eerste nummer zette natuurlijk al de toon, als ik in een ravijn val, precies het gevoel dat ik had. Dat de teksten natuurlijk veel verder gingen dan liefdesverdriet, daar had ik toen geen boodschap aan.
Ieder nummer op deze plaat is mooi, enkel weet je dat het moeilijk is om na het draaien van de plaat enig optimisme blijft houden. Op zijn laatste plaat zingt Cohen "you want it darker'. Ik vraag me af of die laatste plaat 'darker' is dan deze, hoewel het er om zal hangen.
Wat op deze plaat nog wel overeind staat is dat de zangkwaliteiten van Cohen nog redelijk aanwezig zijn en ik de instrumentale begeleiding erg mooi vind. Ook weer een plaat die in een fameuze discogs lijst staat van 35 meest depressieve (saddest) platen
The 35 Saddest Albums Of All Time | Discogs - blog.discogs.com, iets waar ik ok ver heb geschreven bij Vic Chesnutt. Van elk album wordt ook het meeste verdrietige nummer genoemd, dat is maar dat kan bijna ook niet anders 'Avalanche". Hoewel ik intussen de periode van toen geheel ten boven ben gekomen (was al redelijk snel) blijft deze plaat me intrigeren. En moet zeggen dat ik me zeker de laatste jaren weer meer ben gaan verdiepen in Leonard Cohen, zeker zijn teksten !