Bijna twee jaar geleden pauzeerde ik van mijn reis door AC/DC's discografie en plotseling heb ik er weer zin in. Toen bleek
Blow up Your Video uit 1988 een onverwachte meevaller na wat kwakkelende jaren: wie denkt dat de groep zich steeds herhaalt, heeft het mis. Nieuw op
The Razors Edge is drummer Chris Slade, die ik eerder vandaag bij
Manfred Mann's Earth Band tegenkwam.
Twaalf nummers, waar men vroeger met tien volstond. Komt vast door de langere duur van de cd, waarvan het formaat wellicht ook z'n invloed had op de hoes. Op de fantasieloze achterzijde had ik graag de traditionele groepsfoto of afzonderlijke portretten gezien; wellicht dat de art director besloot dat dit op cd-grootte soberder moest.
Voor het eerst is Canadees Bruce Fairbairn hun producer, eerder furore makend met Bon Jovi en Aerosmith. Hij weet de sfeer van Vanda & Young neer te zetten.
Overbekend maar onverwoestbaar is
Thunderstruck dat ik in 1990 als hun comeback omarmde, mede door het succes in de Nederlandse hitlijst:
#3 bij de TROS en
#6 bij Veronica's Top 40. Ooit las ik dat een Aaltense buurman van Angus Young hoorde hoe deze het nummer thuis op zijn piano speelde, maar of ik me dat goed herinner?
Zeker is dat de
videoclip meehielp aan het succes en dat dit inmiddels het meestgecoverde nummer van de groep is, met de meest uiteenlopende versies; van banjo tot strijkkwartet. Ook op YouTube zijn diverse filmpjes via de zoekterm 'Thunderstruck drum cover' te vinden. Leuk om te zien: je beseft wat een drummachine Chris Slade is, net als zijn voorgangers Simon Wright en Phil Rudd.
Het snelle
Fire Your Guns (Chuck Berry in AC/DC-jasje) en het vrolijke
Moneytalks volgen, waarna de riff van
The Razors Edge ongewoon ernstig lijkt. Dan wordt 't minder opwindend. Van
Mistress for Christmas is de titel het spannendst,
Rock Your Heart Out sluit de eerste helft swingend af met een voor AC/DC ongewoon springerige baslijn, alsof een vlo op de snaren van Cliff Williams zat.
Eveneens aardig is
Are You Ready, toch hoor ik liever het aangenaam slepende
Got You by the Balls. Het tempo gaat omhoog met
Shot of Love,
Let's Make It slaagt dankzij het koortje, waarna met
Goodbye & Good Riddance to Bad Luck de middelmatigheid terugkeert.
If You Dare begint apart maar wordt dan weer te standaard.
Met zes echt sterke nummers (de eerste vier,
Got You by the Balls en
Let's Make It) is twaalf nummers wat veel. Een groep als AC/DC is in mijn oren op z'n best op een album met tien nummers. En toch duurt
The Razors Edge maar drie kwartier...