Godspeed You! Black Emperor - F♯A♯∞ (1997)

Canada
Label: Kranky

1. The Dead Flag Blues (16:27)
  2. East Hastings (17:58)
  3. Providence (29:02)
RobertJ
Inderdaad en east hastings mist de climax op de LP.

voltazy
de cd is essentieel, de lp is leuk voor wie de cd essentieel is

Poa

voltazy
Poa schreef:
Dan heb ik ze in de verkeerde volgorde gekocht

nu bewaar je het beste tot het laatst

avatar van MVW
MVW
Poa schreef:

Ik ook

avatar van veerle
Wat een ongelofelijk vreemde muziek is dit toch zeg... Zo duister en toch soms vrolijk, maar dan op een manier die vreemd genoeg eerder spookachtig overkomt dan opgewekt. Vooral in het eerste nummer is dat goed te horen. Daarbuiten vind ik de muziek bij elke luisterbeurt iets mooier worden.

De cd is trouwens inderdaad mooier dan de LP, hoewel ik van die laatste ook geen spijt heb dat ik 'm heb gekocht. Daar kreeg je weer allerlei leuke foldertjes en een muntje bij.

avatar van Carolaah
Ja hele aparte muziek..
Dacht eerst altijd dat dit dikke metal was ( ) vanwege de naam.

Mooi plaatje, gewoon fijne muziek.. niet iets wat ik dagelijks op zou zetten

avatar van Erwan
Iedere keer als ik deze plaat beluister besef ik hoe ongelooflijk uniek en geniaal de lieden van GYBE! zijn. Dit is niet mijn favoriete album van GYBE! (ik heb drie albums van de band in mijn top 10 staan en deze staat dan als "laagste), maar het is wel de perfecte introductie op hun werk en de beste muzikale uiting van het einde der tijden.

"Dead Flag Blues" kent één van de meest spookachtige intro's uit de muziekgeschiedenis en bouwt op naar een rustige climax. "East Hastings" is mijn favoriete track, vooral bekend vanwege zijn ruige explosie halverwege die perfect gebruikt is in de apocalyptische film "28 Days Later..." De feedback van gitaren tijdens de sectie "Drugs in Tokyo" is wellicht mijn meest memorabele moment van de gehele CD. "Providence" is wat onsamenhangender dan de eerste twee composities, maar wel degelijk interessant en kent zijn schitterende momenten. De finale uitbarsting (verborgen sectie "JLH Outro") moet gehoord worden, liefst keihard.

PS: Een aanrader voor de echte fan van GYBE! (die zal het allicht ook wel weten) is de gelimiteerde LP die bestaat uit twee tracks en de rustige delen van de drie tracks op de latere CD combineert. De vooruitgang is duidelijke hoorbaar.

avatar van Nakur
"East Hastings" is mijn favoriete track, vooral bekend vanwege zijn ruige explosie halverwege die perfect gebruikt is in de apocalyptische film "28 Days"

eeh, door in de bijna perfecte opbouw te knippen, zodat de spanningsboog in duigen viel?

avatar van BlueVelvet
Inderdaad, echt heel slecht gebruikt in die film.

avatar van Maiky
Nakur schreef:

28 Days is misschien voor Sandra Bullock apocalyptisch, maar voor ons is denk ik 28 Days Later meer apocalyptischer

Valt dan toch weer tegen van Danny Boyle. (Lang geleden dat ik 'm gezien heb; ik kende toen Godspeed nog niet.) Dan deed 'ie Porcelain van Moby in The Beach erg perfect. Knippen op de verkeerde momenten is dodelijk, zeker als je een pareltje van Godspeed gebruikt

avatar van Erwan
OK, dat knippen is onvergeeflijk maar ik blijf toch vinden dit segment van East Hastings perfect past bij de scène. Daarnaast heeft GYBE! zijn toestemming gegeven (notabene) dus moeten we ook niet zeuren.

Maar het blijft jammer van die plotselinge verandering, ik geef het toe!

Erwan schreef:

Dat heeft er toch niets mee te maken? Al heeft GY!BE Danny Boyle gesmeekt om het nummer er zo in te zetten, dan nog vind ik het ongeoorloofd om er zo in te knippen.

Ik vond 28 Days Later een erg goede film, maar dit was jammer.

RobertJ
Ik heb 28 Days Later eigenlijk alleen maar gekeken omdat ik wist dat er muziek van GY!BE in zit. Ik heb niks met zombie films.

Ik vond het erg tegenvallen. Net zoals bij een goed boek wil je er eigenlijk geen verfilmde versie van zien. Het beeld van de film klopte niet bij wat ik voel en "zie" als ik naar de muziek van GY!BE luister.

avatar van Yvonne
Ben het wel met Erwan eens, de muziek pas perfect bij de scene. Eigenlijk had de scene gewoon wat langer moeten duren, en dan met de uncut version

avatar van Yvonne
Ben het wel met Erwan eens, de muziek past perfect bij de scene. Eigenlijk had de scene gewoon wat langer moeten duren, en dan met de uncut version

RobertJ
Wat trouwens erg goed past bij deze muziek is het boek The Road van Cormac McCarthy.

avatar van Tha)Sven
Weet iemand eigenlijk waar over wordt gepraat op het einde op de F# kant van de vinyl ?
Op eens komt er een wazig gitaar deuntje en daar tussendoor wordt vaker wat gezegd, maar ik kan het niet verstaan.

avatar van BlueVelvet
Erg leuke acoustische cover van BBF3: http://www.youtube.com/watch?v=tJtdUgnmyF8

avatar van Paranoid Android
hoe zit het nou met deze band?
ik ken ze nog niet maar aan alle goede reacties en lovende kritieken te zien vallen ze erg in de smaak bij veel mensen.

hoe zit het nou met deze band?

Tja, dat heb je wel vaker he

of vraag ik nu iets onmogelijks?
Ik denk dat chronologisch het beste is. Persoonlijk vind ik alle albums van ontzettend hoge kwaliteit. Ik zou zeggen, begin met deze. Bereid je wel voor op een aparte luisterervaring; het zijn lange, uitgesponnen nummers met veel soundscapes en onconventionele structuren. Geef het dus even de tijd

avatar van THEMARSVOLTA
Pff, dat muziek zo mooi kan zijn! Weinig over te zeggen, alles klinkt zo geweldig, zelfs de stiltes voegen iets toe.

Morgen maar eens goed op mijn Ipod beluisteren.

avatar van Kikuichimonji
of vraag ik nu iets onmogelijks?

Slow Riot lijkt me de beste inkomer. Ik vind dit nog steeds de lastigste Godspeed plaat. Let wel, niet de slechtste, gewoon de lastigste om in te komen omdat er niet zo vaak gepiekt wordt als op hun andere cd's.

Jensi
Ben een tijdje helemaal gek geweest van het nummer East Hastings,bekende van de soundtrack van 28 Days Later.

Als de rest van het album minstens zo goed is ga ik zeker wel een luisterbeurt wagen.

avatar van Montorsi
Jensi schreef:

East Hastings is van deze plaat eigenlijk nog wel de minste ook, hoewel je dat moeilijk kunt zeggen aangezien ik van mening ben dat je de drie nummers moeilijk los van elkaar kunt zien.

avatar van Flipman
Montorsi schreef:
...moeilijk los van elkaar kunt zien.
Horen .

avatar van andnino
Zo mooi als Dead Flag Blues en East Hastings zijn, zo weet Providence (op dat stuk helemaal aan het eind na dan) me voor geen meter te boeien benieuwd hoe dit op vinyl klinkt... is daar toevallig dat lange stuk stilte weggelaten?

avatar van Paranoid Android
Deze plaat gekocht bij de Fame vorige week, dit is wel even wennen zeg! Ik denk dat ik op de fiets richting school dit hele album maar eens moet uitluisteren en kijken hoe het dan bevalt!

Paranoid Android schreef:

Ik denk dat je dit veel beter kunt luister op een avond als je tijd vrij hebt.
Zoveel mogelijk lichten uit en er helemaal voor zitten.

andnino schreef:

Vinly versie is sowieso totaal anders, zoals je al bij eerdere posts had kunnen zien. De segmenten van de nummer van de CD zijn door elkaar gegooid en er staan nog extra dingen bij enz.
Helaas staat het mooiste stuk van Providence (2e minuut tot 11e minuut) niet op vinyl.
Voor mij was de vinylversie alleen leuk vanwege de artwork en de extra's die erbij zaten.