David Bowie - The Next Day (2013)

Label: ISO

1. The Next Day (3:51)
  2. Dirty Boys (2:58)
  3. The Stars (Are Out Tonight) (3:56)
  4. Love Is Lost (3:57)
  5. Where Are We Now? (4:08)
  6. Valentine's Day (3:01)
  7. If You Can See Me (3:15)
  8. I'd Rather Be High (3:53)
  9. Boss of Me (4:09)
  10. Dancing Out in Space (3:24)
  11. How Does the Grass Grow? (4:33)
  12. (You Will) Set the World on Fire (3:30)
  13. You Feel So Lonely You Could Die (4:41)
  14. Heat (4:25)
  15. Atomica * (4:05)
  16. Love Is Lost [Hello Steve Reich Mix] * (10:24)

met James Murphy

17. Plan * (2:34)
  18. The Informer * (4:31)
  19. I'd Rather Be High [Venetian Mix] * (3:49)
  20. Like a Rocket Man * (3:29)
  21. Born in a UFO * (3:02)
  22. I'll Take You There * (2:44)
  23. God Bless the Girl * (4:12)
  24. So She * (2:31)
avatar van Mjuman
west schreef:
Gelukkig ben ik nog lang niet zo oud als David Bowie. Die leeft bij The Next Day...

Fijn dat je 'em door dit album te draaien memento mori in ere houdt. Overigens is oud ook een label dat onafhankelijk van leeftijd op iemands energie-level kan worden geplakt - iemand kan oud lijken voor ie feitelijk oud is

Dit is geen slecht album, overigens, maar niet baanbrekend - vandaar ook mijn 6,5 - 7-

avatar van Drs. DAJA
Het is al bijna weer twee jaar geleden sinds The Next Day uitkwam. Ik was bij de release van het album ontzettend enthousiast maar was ergens in mijn achterhoofd bang dat mijn enthousiasme iets te maken zou hebben met het lange wachten (en wellicht zelfs met alle positieve recensies...)

Nu twee jaar later ben ik daar niet meer zo bang voor; The Next Day is nochtans mijn favoriete album van het decennium en van zeldzaam sterke kwaliteit. Van rauwe openingsknaller The Next Day tot ballads als You Feel So Lonely You Could Die en Heat is dit een instant klassieker. Sommigen hebben hem omschreven als "Bowie doet Bowie", ik begrijp de opmerking maar ik denk dat "Bowie vind Bowie alweer opnieuw uit" een betere connotatie is. De liedjes zijn ook direct persoonlijk, wanneer ik Where Are We Now opzet zit ik (net als vlak na de release) in gedachten weer op mijn fiets door een besneeuwd Berlijn.

Een prachtig album.

avatar van bikkel2
Elke fan of liefhebber van Bowie was natuurlijk enorm enthouisiast toen de release zich openbaarde.
Het werd door een aantal critici zelfs als een meesterwerk onthaald.

Dat is terecht wel wat afgezwakt. Onmiskenbaar een prima Bowiealbum met een paar sterke troeven.
Maar The Next Day is in zijn geheel te weinig echt overdonderend om als een klassieker door te gaan.
Hoeft ook helemaal niet. Bowie bewijst gewoon dat ie het nog in de vingers heeft en de plaat luistert lekker weg.

Bowie wil en kan het nog. En ik hoop gewoon dat hij nog een paar albums maakt.

Belangrijke graadmeter: speel je het album na een tijdje nog? Ik kan na twee jaar zeggen van wel, zeer regelmatig zelfs. In het begin had ik nog moeite met het middenstuk, een nummer of vier, maar Valentine's Day en zeker Dancing Out in Space bleken voor mij groeinummers. Enkel If you can see me en I'd rather be high hadden van mij niet gemoeten. Verder geniet ik van dit album. Dirty Boys, The Stars are out tonight, Love is Lost, Boss of Me, How Does the Grass Grow (wordt zeer enthousiast meegezongen door mijn kids...) en Heat zijn Bowie Grand Cru. Love is Lost vind ik zelfs een van zijn betere nummers ooit.
Zeker bij de betere helft Bowieplaten.

avatar van Slowgaze
Ik was er na een weekje al wel weer klaar mee.

avatar van Arrie
Love Is Lost vind ik ook een van zijn betere nummers ooit, maar dan wel in de James Murphy-remix.

avatar van crosskip
Vooral het eerste zestal vind ik erg sterk en komt toch nog regelmatig langs, maar bij het wat matige You Can See Me haak ik vaak af... maarrrr als ik dan verder luister blijkt de rest ook gewoon heel goed te zijn.
En inderdaad, de Love is Lost remix is briljant en het beste nummer wat hierop staat.

avatar van lennon
Heb de lp ook weer eens op de draaitafel gelegd, en kan niet anders concluderen dat het gewoon een zeer goed Bowie album is! Ben het dus eens met pinokkio En nog dank voo rhet weer onder de aandacht brengen van de plaat, daarom speelt ie nu zo lekker hard!!

Ik heb de deluxe versie van m'n schatje gekregen voor Pasen (met Pasen krijg je ook cadeautjes in Amerika) en ik vind de extra cd minstens zo goed als het album zelf.

@Slowgaze: Ik vind het wel knap dat je er na een weekje klaar mee bent. Het zijn juist de latere Bowie-albums die zich na meerdere luisterbeurten prijs geven.
Zijn albums vervelen me uberhaupt nooit.

Mijn vriendin heeft heel veel met het werk van David Bowie ( gelukkig niet op zo'n hysterische manier als Michel Veenstra van NPO 3, dat is echt stuitend) en ik luister meer naar generatie-genoot Rod Stewart, die met Jeff Beck, Faces en solo ook prachtige dingen heeft gemaakt. Alle twee overeind gebleven in een snel wisselend muzieklandschap en beiden komen dit jaar nog met nieuw werk, de ene in oktober al met Another Country, de ander heeft de soundtrack geschreven van een nieuwe film.... de ene toert kriskras over onze aardbol, de ander doet zoals altijd lekker waar hij zin in heeft

avatar van Tony
Jan Smit is op zijn manier ook overeind gebleven in het snel wisselende muzieklandschap, zelfs helemaal zonder ook maar iets aan zijn sound te veranderen, des te knapper. En, oh ja, ook hij komt binnenkort met zijn nieuwe album.

Er is geen enkel vergelijk te maken of parallel te trekken tussen Stewart, Bowie en Jantje, dus.... What's the point, artonna campaign?

Probeer totaal geen vergelijk te maken of parallel te trekken.......... zeg alleen dat David Bowie en Rod Stewart in onze huize uitstekend samen gaan en dat beiden met nieuw werk komen ( de opmerking over Jan Smit is voor jouw rekening). Niet meer of minder.

avatar van lennon
Bij mij thuis kan Bowie Stewart niet uitstaan

Hi, hi... bij ons thuis regeert humor, bevlogen muziek en respect....... kan ik wel mee leven!!!

avatar van Twinpeaks
Behalve dan het respect voor Michiel Veenstra ?

De opvolger van The Next Day! Blackstar

avatar van Mark17
Blackstar

Wat een held.

Robertus
De prachtige link hierboven maakt alle discussie over dit album met betrekking tot jezelf wel of niet vernieuwen compleet overbodig.....

Hij gaat het alsnog doen en hoe!

Het wat meer conservatieve The Next Day is overigens ook echt niet mis hoor. Wel ietwat wisselvallig en gedoe met bonustracks (op mijn versie heb ik er drie, maar die passen gewoon prima op het reguliere album) maar de klassiekers hier zijn gewoon van topniveau:

Where Are We Now, The Stars (Are Out Tonight), Heat, Valentine's Day, I'd Rather Be High, Dancing Out In Space en het jammerlijk tot bonustrack gedegradeerde So She houden het geheel mooi overeind.

Met The Next Day heeft hij op meer dan verdienstelijke wijze laten zien/horen dat hij nog leeft (overdrachtelijk gesproken) en dat hij het nog kan. Met het aankomende Black Star lijkt hij, althans wanneer ik me baseer op de song in de link hierboven, het ambitieniveau nog wat opgeschroefd te hebben en zou hij zomaar eens met een masterpiece zonder weerga kunnen komen....Ik kijk er reikhalzend naar uit!

Bowie is een baas!

vincentcorjanus schreef:
Bowie is een baas!

En laat ik het daar nou helemaal mee eens zijn!

Robertus
Wat ik ook erg leuk vind om te zien is dat Bowie ook de jongere generatie met dit nieuwe werk lijkt aan te spreken, getuige het enthousiasme van Mark17 en vincentcorjanus en reacties op de social media, waar de link ook rondzwerft.

Oude fans blijven plezieren is één. Nieuwe generaties aan je binden is twee, en dat is niet veel veteranen in de popmuziek gegeven....

Die zijn er heus wel................ ga zelf naar naar concerten van Marianne Faithfull... Rod Stewart ...en Bruce Springsteen........... daar zie ik best veel jonge gasten.......... onder of net boven de 20........ die vermaken zich opperbest en zeggen ook vaak naar hun albums te luisteren..............

Robertus schreef:

En omgekeerd vind ik het altijd erg tof als oudere muziekliefhebbers waardering op kunnen brengen voor hedendaagse muzikanten.

avatar van LucM
Adele is in ieder geval erg populair bij oudere muziekliefhebbers.

Maar David Bowie ... die heeft zijn hele carrière lang geweldige albums uitgebracht. Deze The Next Day is niet zijn beste maar ik denk dat iedere hedendaagse artiest met zo'n album op de proppen wil komen.

avatar van Slowgaze
Afijn, goede berichten: Tony Visconti heeft gezegd 'The goal, in many, many ways, was to avoid rock & roll.', de band heeft veel naar Kendrick Lamar geluisterd, en die band bestaat uit jazzmusici. Dat zou zowaar een echt interessante nieuwe Bowie-plaat op kunnen leveren.

avatar van bikkel2
The Next Day is een waardige come-back. Een soort warming up voor ( hopelijk) wat experimenteler werk.
Het nummer Blackstar is in ieder geval een fantastische nieuwe song ( epic)
Blijft de hele dag in mijn hoofd zitten.

Tik maar in op You Tube en je krijgt er gelijk de obscure duistere clip bij. Weergaloos werkelijk.

avatar van davevr
bikkel2 schreef:
Het nummer Blackstar is in ieder geval een fantastische nieuwe song ( epic)
Blijft de hele dag in mijn hoofd zitten.

Blackstar is echt wel een heel goed nummer. Heb net de clip/kortfilm gechecked en die is inderdaad heel goed. Doet mij denken aan die Aphex-clip door Chris Cunningham. Creepy

avatar van Bardt1980
davevr schreef:

De clip doet mij eerder denken aan de film Mirrormask van Dave McKean.

Misterfool
Als ik alle berichten zo lees(zie o.a slowgaze) en blackstar beluister, dan ben ik zeer benieuwd naar het nieuwe album.