Deze band is gewoon op zijn best als de synthesizer centraal staat. Hij bepaalt hun klank, en is uniek.
Mèt gitaren vind ik het vaak te vreselijk voor woorden, zoals dit album dat me nooit heeft weten te bekoren.
Aldus Father Mckenzie. Ik open dit bericht expres met een citaat van de grootste criticaster op MUME van dit album, want ook ik was op zijn minst een beetje geschokt toen ik de eerste tonen van I Feel You hoorde. Het kostte mij dan ook aardig wat tijd voordat ik deze worp op waarde kon schatten. Ik heb dus doorgezet en dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want alhoewel géén Violator (daar kom ik later nog op terug) toch weer een heel sterk DM album dat qualitatief makkelijk de vergelijking met Black Celebration aankan. Eén puntje van kritiek wat ik echter hier vaak lees betreft het gebruik van gitaren op dit album. Welnu, ik heb nou niet direct het idee dat hier een metalband aan het spelen is. De gitaren zijn eigenlijk vooral ondersteunend aanwezig hier en daar, ik vind het persoonlijk wel meevallen. Er is nog genoeg electronica aanwezig om het als DM te laten klinken. En David Gahan natuurlijk. Wel is de productie veel meer "dichtgesmeerd" en klinkt het geheel behoorlijk noisy hier en daar. De loudness war kon beginnen! Niet zozeer een gitaren-, maar eerder een productie-issue denk ik.
In een eerdere post heb ik me al lyrisch uitgelaten over In Your Room en daar blijf ik bij. Ik denk één van de beste DM songs tot nu toe die ik gehoord heb. De lyrics komen recht bij me naarbinnen, de opbouw en arrangementen zijn om kippenvel van te krijgen en het refrein is hemels. En bij het coda ga je langzaam naar de hel (in positieve zin; het toch wel toegankelijke nummer krijgt hier muzikaal een nogal lugubere twist met die synths aan het einde). Als ik dit nummer op standje tien zet is dat op zich al een semi-religieuze ervaring. Wat een megaklasse!
De rest van het album evenaart dit helaas niet helemaal, maar er zijn nog genoeg smulmomenten die heel dicht in de buurt komen, zoals Walking In My Shoes, dat na een wat chaotische opener, je meteen weer in je comfort zone zet. Mooie lyrics met heel wat venijn wat ik proef gaan samen met ook weer een prachtige opbouw en climax, eigenlijk voor mij al een voorstudie op In Your Room. De lyrics op dit album zijn sowieso sterk en vallen meer op. Het was een moeilijke periode voor de band en dat hoor je en voel je ook.
Condemnation is voor mij vooral een heel respectwaardige benadering van gospel. Ik houd niet van het genre, maar dit is toch wel speciaal. Prachtig gezongen, maar doet me ook wat denken aan Rock and Roll Suicide (Bowie) en zelfs Morrissey (It's Gonna Happen Someday). Niet mijn favoriete track, maar wel een zeer solide experiment wat mijn respect voor DM alleen maar groter maakt.
Ook Gore is als zanger op SOFAD sterker dan voorheen vind ik. Judas is een mooi en spiritueel rustpunt op deze plaat. Als je iemand zoals ik, die normaal walgt van relgieuze teksten, kan overtuigen, ben je dan zelf misschien Jezus? Judas heeft bovendien ook weer zo'n lekker, beetje vervreemdend, outro waarbij je al weet dat In Your Room eraankomt die daar dan nog eventjes overheen knalt. Zelfs het bijna niemandalletje One Caress is mooi en houdt mijn aandacht vast.
Andere sterke songs hier zijn het broeierige Rush en de afsluiter Higher Love.
Toch moet het album het tot nu toe als geheel afleggen tegen Violator, helaas. Een aantal kleine minpuntjes:
De opener. I Feel You is zeker niet slecht, maar in zijn functie als albumopener valt het in het niet vergeleken bij nummers als Black Celebration, World In My Eyes of zelfs Something To Do. Het zet wel de toon, maar misschien iets te radicaal. Het is zo'n nummer waarvan ik begrijp dat Father Mckenzie het bijvoorbeeld afzet. Father, als je dit leest, skip nummer één en misschien ga je toch om.
Mercy In You en Get Right With Me vind ik wat substandaard. Nu is een adem- cq plaspauze af en toe wel welkom, maar door de wat noisy productie van dit album schreeuwen die nummers wel om je aandacht, wat af en toe bij mij wat irriteert (ja, nu begeef ik me misschien op gevaarlijk terrein, vandaar mijn voorzichtige woordkeuze) met als gevolg een slagje naar benden met de volumeknop, om daarna weer naar boven te gaan. Bij een echt goed album zou ik, eenmaal ingesteld, niet meer aan die knop hoeven te komen, tenzij er een burenruzie dreigt te ontstaan.
Hebben we meteen het laatstje puntje van kritiek, maar dat is eigenlijk wel heel smaakgebonden: Waar is die lekkere eightiessound? De productie is gewoon wat meer nineties en een voorsmaakje op wat komen ging aan loudness en minder dynamiek. Erg goed gedaan, maar wat lucht in het geluid had wat mij betreft wel gemogen.
Iets wisselvalliger dan Violator dus, maar dat laat natuurlijk onverlet dat dit album druipt van zeggingskracht en vooral rauwe emotie. Het vergt wat tijd, maar je wordt ruimschoots terugbetaald! Bovendien overstijgt In Your Room als song dan weer de beste songs van Violator.
Ontdekkingsreis wordt vervolgd; ben ook al bezig met Some Great Reward en Broken Frame. Zaterdag liggen mijn bestellingen Music For The Masses en Construction Time Again op mij te wachten!
Ik ga vrolijk verder, ook na dit album!