Kraftwerk - The Man·Machine (1978)

Alternatieve titel: The Man-Machine

2. Spacelab (5:55)
  3. Metropolis (6:02)
  4. The Model (3:42)
  5. Neon Lights (8:55)
  6. The Man·Machine (5:28)
Kid A(cid)
Ik luisterde vandaag onder Engels weer eens naar Tour de France. Geweldig hoe die melodielijnen enzo elkaar afwisselen, prachtig. Niet dat die op dit album staat, maar je snapt mijn punt.

avatar van Gerards Dream
Je zou Kraftwerk ook wel kunnen vergelijken met de eerste Kever van Volkswagen. Bepaald niet de meest luxe auto die ik ken, maar een erg praktische wagen om je van A naar B te brengen met niet al te veel bagage. Een voorbeeld dus hoe eenvoudig iets kan zijn, waar wel het nodige denkwerk aan voorafgegaan is.

avatar van Lexicon Devil
Je hebt Kraftwerk nu al kneuterig, niet bepaalt luxe, en zonder al te veel bagage genoemt....ben ik effe benieuwt vanwaar die 5?

avatar van Gerards Dream
Soms is kneuterig zo goed dat het een hoog cijfer verdient. Er zijn van die zaken die dat hebben. Nijntje van Dick Bruna is een ander voorbeeld. Je ziet wat het voorstelt en waarbij je denkt dat kan een kind van 4 ook, maar als puntje bij paaltje komt is er geen resultaat bereikt. Het zijn van die toevaltreffers die vele harten sneller doen slaan. Dat gevoel heb ik dus heel sterk bij een band als Kraftwerk.

Kid A(cid)
En dat is toch juist de gedachte achter machines? Dat het zo simpel mogelijk zo efficient mogelijk moet gebeuren? Kijk, Kraftwerk vat het perfect samen.

tangmaster
Nijntje en Kraftwerk je moet er maar op komen, een bizarre vergelijking. Kan nou niet bepaald zeggen dat dit album voor kleuters is. Maar goed ieder z'n meug. Deze grandioze klassieker van Kraftwerk blijft bij mij hangen als ik 'm weer eens gehoord heb en het deuntje dat ik dan niet meer uit m'n kop krijg is het prachtige Neonlights, wat ik ook het liefst in de Duitse versie hoor. Blijft een schitterend album.

avatar van Gerards Dream
Nee, zo bedoelde ik mijn vergelijking met Nijntje niet. Wat ik wel bedoelde was als iets zo eenvoudig overkomt dan is daar volgens mij wel goed over nagedacht. Na mijn idee is Dick Bruna een behoorlijke tijd bezig geweest om tot zijn figuur van Nijntje te komen en heeft dit bergen papier gekost tot hij tevreden was. Zo'n gevoel heb ik bij dit album ook. De heren van Kraftwerk hebben in de studio net zolang lopen experimenteren om tot de essentie te komen van wat ze bedoelde. Dat is voor mij een vorm van kunst met de grote K. Daar hebben kleuters welliswaar niets mee te maken, maar dat is een kwestie van inzicht.

avatar van Pittaman
Als ik kraftwerk luister denk ik vooral niet: "dat kan een kind van 4 ook maken... maar je moet er maar opkomen."

Neen, wat ik denk is: "geen normaal mens kan zoiets fantastisch maken"

Mordor
The model & The Man Machine Een 4,5* voor deze pioniers van electronisch verwante muziek.

Kid A(cid)
@Pittaman: Daar zijn het toch ook robots voor?

Feeder
Meuh

avatar van Gerards Dream
Inderdaad. Gaan die dan spontaan The Model of The Robots spelen als ze daar zin in hebben???

avatar van Pittaman
Het enige wat ge daar uit krijgt is: "prrrrrrrrrft" ... en dat is niet echt meesterlijk te noemen

avatar van Gerards Dream
Helemaal mee eens. Achter de muziek van Kraftwerk zit een veel diepere gedachte dan we wellicht voor mogelijk houden. Het doet misschien simpel aan, maar wel met een doel. In dat geval is de titel, The Man-Machine erg treffend gekozen.

Een album als dit kan alleen maar door volwassen mensen zijn gemaakt, want als je een machine zijn gang zou laten gaan zou er alleen iets als prrrrrrrft hebben geklonken.

avatar van Montorsi
The Model is wel fantastisch, de rest vind ik net iets te minimalistisch en gedateerd. 2,5*

avatar van Gerards Dream
Dat is jammer te noemen, want het is toch een klassieker uit de electronische muziek. Dit album heeft letterlijk en ffiguurlijk model gestaan voor delen van de muziek van vandaag. Een term als gedateerd zou ik alleen daarom er niet op durven plakken. Mede door dit album is er iets in gang gezet wat heden ten dagen nog voelbaar is in de popmuziek.

avatar van Montorsi
Ik zal niet ontkennen dat dit een klassieker is, het is zelfs een regelrechte klassieker en de bakermat voor hedendaagse electronische muziek. Het is alleen zo dat ik door de tijd heen veel verbeteringen van het genre heb gehoord, en nu ik Kraftwerk voor het eerst serieus ben gaan beluisteren dit dus gedateerd vind. Ik ben er overigens van overtuigd dat wanneer je met Kraftwerk opgegroeid bent en later pas andere electronische muziek hebt ontdekt dat dit heel anders zal zijn.
Ik kan helaas niet meer dan 2,5 geven, vind ik best een beetje jammer overigens, maar ik kan nu eenmaal geen hoger cijfer gaan geven omdat we met een klassieker te maken hebben.

avatar van Gerards Dream
Dit is een eerlijk antwoord. Uit je vorige bericht werd mij dit niet duidelijk, want dat was voor mij wat te kort door de bocht. Dit wil niet automatisch zeggen dat het slecht is of zo. Iedere user van deze site heeft zo zijn of haar stijl van een mening te verkondigen, en daar moet je even aan wennen.

Gezien het leeftijdsverschil kijken we anders tegen zaken aan, daarom was ik ook blij te lezen dat je de mening deelt dat dit een klassieker is uit de electronisch muziek, met daarmee een motivatie die houd snijdt. Het album heeft inderdaad een andere status bij mij dan bij iemand die wellicht jonger is of niets met deze muziek heeft. Het is een kwestie hoe je in het verhaal staat of er ingekomen bent.

Father McKenzie
Iemand vind dit gedateerd... ik denk dat dit gewoon redelijk tijdloos klinkt, hier zijn pioniers aan het werk, en ze hebben ontzettend veel inspiratie zoals blijkt uit de meeste nummers. Petje af!

avatar van Gerards Dream
Van de term gedateerd ben ik bepaald geen fan, omdat deze eigenlijk niets zegt. Veel liever zie ik dat men de exacte tijd noemt wanneer iets is uitgekomen. Deze plaat van Kraftwerk kan voor mij nog jaren mee zonder aan kracht te verliezen. Het is daarmee een staalkaart hoe electronische popmuziek kan klinken met daar aan gekoppeld de invloed die dit heeft gehad....

Misschien een interessant topic in dit kader: De tijdloosheid van muziek.

avatar van Koenr
Ik kan best begrijpen dat er mensen zijn die dit nog steeds mooi vinden, maar ik kan er maar moeilijk bij dat mensen dit absoluut niet gedateerd vinden klinken.

Gerards Dream schreef:
Het is daarmee een staalkaart hoe electronische popmuziek kan klinken

Kan klinken ja. Gelukkig is electronische muziek na deze plaat nog 30 jaar verder geëvolueerd. Zou vreselijk zijn als alles nog steeds hetzelfde zou klinken als 30 jaar geleden.

dix
ben je eerst je tijd ver vooruit ... drie decennia later wordt je gedateerd bevonden.

wanneer was kraftwerk dan wél bij de tijd ?

Ergens midden jaren '80?

15 jaar eerder werd er ook al electronische muziek gemaakt, dus zo ver hun tijd vooruit zal ook wel meevallen.

avatar van Gerards Dream
Wat is er nu erg aan als iets hetzelfde zou klinken als 30 jaar geleden? Voor mij hoeft dit geen bezwaar te zijn. Het komt bij mij over als of er iets heerst in overdreven zin geformuleerd: "Oh de muziek van Mozart of Bach hebben we gehad, we gooien die composities maar weg." Zoiets kan in mijn ogen niet. De muziek op dit album is een wezenlijk onderdeel binnen een schakel hoe de muziek van vandaag klinkt. Wie daar dan zo maar de stempel "gedateerd" op zet is in mij ogen simpel bezig. Een groep als Kraftwerk heeft er mede toe bijgedragen dat moderne muziek van de grond kwam. De spullen die ze gebruikte zijn wellicht te vergelijken met de stoommachine, maar ze haalden er wel het uiterste er uit om met iets nieuws te komen.

Koenr schreef:

Je kunt overal wel relativerende vraagtekens bij willen plaatsen, maar in 1955 bestond de popmuziek toch vooral uit Chubby Checker en Little Richard. Daar doen die geluidsexpirimenten die gelijktijdig door Dick Raaijmakers in een Eindhovense laboratorium werden gedaan niet zoveel aan af.

Vind je Robert Johnson misschien ook gedateerd klinken?

Gerards Dream schreef:
Wat is er nu erg aan als iets hetzelfde zou klinken als 30 jaar geleden?

Nou, dat lijkt me toch wel vreselijk saai. Zou fijn zijn als de wereld continue stil blijft staan.

Nja, dat zeg ik toch nergens.

Eens, maar dat hoef je verder niet mee te laten wegen in je waardeoordeel van deze muziek. Gelukkig is er na Kraftwerk nog een heleboel gebeurd binnen de electronische muziek.

Ik vind het 'maar je moet het in zn tijd zien'-argument nog veel simpeler.

dix schreef:
Je kunt overal wel relativerende vraagtekens bij willen plaatsen, maar in 1955 bestond de popmuziek toch vooral uit Chubby Checker en Little Richard. Daar doen die expirimenten die gelijktijdig door Dick Raaijmakers in een Eindhovense laberatorium werden gedaan niet zoveel aan af.

Ik vind die experimenten anders een stuk interessanter dan de liedjes van Kraftwerk. En ze klinken nog beter ook.

Vind je Robert Johnson misschien ook gedateerd klinken?

Neuh, in ieder geval lang niet zo erg als deze plaat.

dix
Dat je weinig plezier kunt beleven aan deze Kraftwerk en misschien wel aan ping-pong van DR omdat het zoveel interessanter is ... why not. Sommige van die DR dingen zijn inderdaad erg leuk, misschien wel leuker dan Kraftwerk. Het probleem zit 'm in de wijze waarop je Kraftwerk wegzet als 'gedateerd' .. da's toch een kwalificatie die verbazing oproept als je weet hoeveel er nog in gang is gezet, geïnspireerd door datzelfde Kraftwerk. Tenzij je die invloed ook wenst te relativeren, snap ik niet waarom je de relevantie van muziek met zulke verstrekkende gevolgen niet los kunt zien van het moment waarop het gemaakt werd.

Koenr schreef:

Ik zou zeggen: "Gelukkig is er door Kraftwerk nog een heleboel gebeurd binnen de electronische muziek"

avatar van musicfriek
Ik begrijp de stempel gedateerd hier maar al te goed. Ik draai dit ook niet erg graag meer. De muziek is in dit genre is zoveel vooruit gegaan sinds deze release. Wel alle respect voor deze heren, maar ik zet dit niet meer voor mijn plezier op

dix schreef:

Hoezo, dat zijn 2 verschillende dingen. Ja Kraftwerk heeft veel invloed gehad, en ja, Kraftwerk klinkt inmiddels (in mijn oren) gedateerd. Dat staat toch los van elkaar?

Ik zie ze juist los van elkaar. Ik neem ze alleen allebei niet mee in m'n beoordeling van de muziek, die inmiddels heel erg gedateerd klinkt.

Maak er dan: "Gelukkig is er mede dankzij Kraftwerk nog een heleboel gebeurd binnen de electronische muziek" van, dan zijn we het misschien nog eens ook.