Joy Division - Unknown Pleasures (1979)

Label: Factory

1. Disorder (3:33)
  2. Day of the Lords (4:50)
  3. Candidate (3:05)
  4. Insight (4:29)
  5. New Dawn Fades (4:49)
  6. She's Lost Control (3:57)
  7. Shadowplay (3:56)
  8. Wilderness (2:39)
  9. Interzone (2:16)
  10. I Remember Nothing (5:53)
  11. Dead Souls [Live] * (4:25)
  12. The Only Mistake [Live] * (4:12)
  13. Insight [Live] * (3:52)
  14. Candidate [Live] * (2:08)
  15. Wilderness [Live] * (2:32)
  16. She's Lost Control [Live] * (3:47)
  17. Shadowplay [Live] * (3:35)
  18. Disorder [Live] * (3:29)
  19. Interzone [Live] * (2:05)
  20. Atrocity Exhibition [Live] * (6:14)
  21. Novelty [Live] * (4:29)
  22. Transmission [Live] * (3:50)
Lost Highway schreef:
Nog iets over Unknown pleasures : Curtis zingt toch echt niet mooi op dat laatste nummer.

Hij overdrijft er inderdaad een beetje, maar muzikaal gezien is het zeker een van de beste en donkerste stukken.

Zigstar schreef:
De vraag is: wou hij mooi zingen?

Goeie vraag. Ik vind deze band eigenlijk altijd 'gewild' lelijk klinken, geheel in de lijn van vele andere punkbands, zelfs al is hun latere werk volgens sommigen 'mooi' geproduceerd.

0,5
Lost Highway schreef:

Sterker nog hij heeft nooit gezongen. Hij praatte en bromde maar wat in die microfoon.

Dat vind ik wel heel erg kort door de bocht.
Volgens mij begrijp je deze band totaal niet.

avatar van Cygnus
hanzie28 schreef:

Luister nog eens naar New Dawn Fades. Heb je ooit iemand zoveel emotie en wanhoop in zijn stem horen leggen?

Laat staan het werk op Closer of nummers als Dead Souls en Love Will Tear Us Apart...

Sheplays
kaztor schreef:
Een heleboel. Iemand die op soms ingetogen, soms meer uitbundige manier in metaforen z'n gemoedstoestand weergeeft begeleid door de juiste, stemmige muziek die uitblinkt in eenvoud en eerlijkheid. En als je het verhaal achter de band kent valt alles op z'n plaats.

Het kan niet beter gezegd worden!

Ga "Control" zien, mensen, en als je dan nog eenzelfde mening hebt over dit album, prima! Ga echter niet op rommelmarktjes schijfjes aanschaffen zonder enige kennis of erger, met een bevooroordeeld gemoed om vervolgens, na twee luisterbeurten, een stem te deponeren.

Althans, dat is mijn mening.

JustaRascal
Toffe cover.

avatar van Flipman
UndahCovah schreef:
Muzikaal zit dit best goed in elkaar. Er word vrij rustig gespeeld en je kunt echt merken dat de bandleden muzikale kwaliteiten hebben. Maar voor mij komt dit over als één grote naargeestige brij. Ik kan er niet tussenuit grijpen. Het klinkt in mijn oren als een monotone aaneenschakelingen van treurigheden.

Gôh, het is dus wel mogelijk om mijn favoriete films/muziek niet goed te vinden en dit wél goed te eargumeteren ! Valt me gewoon op, vooral op MovieMeter; heel klein berichtje, waardoor je denkt: "OK, en hoe wil je de kwaliteit dan beargumenteren vanhetgeen in jouw Top-10 staat??"

Jouw recensie, UndahCovah, valt daar echter compleet buiten.
Echt jammer dat je er niet van kan genieten; de muziek heeft mij juist enorm geholpen. Hoewel ik kan snappen dat andere mensen die down zijn zch alleen maar erger gaan voelen door deze muziek, ik voelde me er begrepen door. Alles zat me met school heel erg tegen, ik werd heel oneerlijk behandeld en verloor mijn zelfvertrouwen. En toen kwam Joy Division. Ik ontdekte het anderhalfjaar geleden (kende ze al wel langer, maar verder nooit héél veel aandacht aan besteed, eerder), en ze hebben me nooit losgelaten. Misschien is het een idee om de zwartgalligheid over je heen te laten komen als je depri bent, UC. Wellicht geeft het je het heerlijke gevoel dat je begrepen wordt.

Zo niet, dan kan ik tenminste zeggen dat de muziek wel degelijk effect heeft, afgeleid uit jouw mening; de muziek laat je niet onberoerd, het is te zwaar voor je, en dat betekent dat de muziek iets doet .

wcs
Ik heb hem zonet voor het eerst gehoord en hij laat meteen een diepe indruk na. De sfeer die door de wat hoekige gitaarrifs(bloc party heeft hier veel inspiratie opgedaan denk ik) wordt opgeroepen nam me echt even weg van deze planeet. En wat een stem ook, hij heeft hetzelfde effect op me als paul banks van interpol(nog zo'n band die me van mijn sokken heeft geblazen). Dankzij een nummer als ' Day of the lords' kan je echt in deze cd verdwijnen en heel even uit de realiteit ontsnappen.Het is net zoals flipman zegt : af en toe kom je muziek tegen die perfect je gevoelens verwoordt en bij deze muziek krijg hetzelfde gevoel als bij nirvana(eventjes alles opzij zetten en opgaan in deze geweldige muziek). Ik ga nu ook even naar closer luisteren om deze prachtgroep verder te ontdekken

basketballerke
Zal het nog wel een paar keer proberen, maar ook nu weer pakt 't me totaal niet. Het enige nummer wat nog een beetje bij me los weet te maken is 'She's Lost Control'.

sxesven
Hier hetzelfde; geprobeerd, meerdere malen, maar welbeschouwd vind ik er geen zak aan. Disorder vond en vind ik goed (op basis van dat nummer aangeschaft), maar eigenlijk kan Unknown Pleasures me gestolen worden. Da's een stille tip voor degenen die hem nog niet hebben en 'm nog wel willen; adresgegevens PM ik wel op verzoek, u vindt hem hier in de kast bij de J. Trap op en dan meteen rechts mijn kamer. Omlaag naar 2*.

avatar van Joy4ever
basketballerke schreef:

Geinig: dat nummer, tezamen met het slotnummer, laat dan weer niks bij mij los. Zo zie je maar weer.

Iets eerder dan gepland (het is nu lekker rustig op mijn werk) komt hier mijn recensie van UP. Ik was me uiteraard al een tijdje bewust van het bestaan van Joy Division maar om de een of andere reden trok deze band me niet zo. Omdat ik TOTBL (Turn On The Bright Lights) een ijzersterk album vind kon ik eigenlijk niet anders dan toch maar een keer iets van Joy Dision te beluisteren. Ik begon vol goede moed aan UP. Pfff, waar TOTBL als een warme deken over me heen viel leek het of UP me een dreun in mijn gezicht verkocht. Die kale sound en bijna neurotische zang, die teksten, brrr.. Ik heb Joy Division toen maar even terzijde gelegt. Totdat ik laatst iets had van: nog een keertje proberen. En gelukkig maar. Alles valt nu wel op zijn plek. Qua sound doet het me soms denken aan Pornography van The Cure, een andere favoriet van me. Disorder, Day of the Lords, New Dawn Fades, Shadowplay en Interzone zijn voor mij allemaal dikke 5*-en nummers. Dit is muziek bij uitstek om keihard te draaien!!

sxesven schreef:

Maarre ... New Dawn Fades ? Kun je daar ook omheen?
Zelden zo'n hartverscheurend stuk postpunk gehoord.

Lost Highway
Ik vind Day of the Lords ook een hoogtepunt, vooral die derde strofe, wat een emoties/frustraties.

Nou, ik zal me wel weer populair maken: maar, hallo! We hebben hier te maken met de hype der hypes. Jawel.

Toegegeven, er staan een paar (heel) aardige tracks op. Maar, er staan minstens zoveel mindere tracks op. Een aantal zijn zelfs lachwekkend te noemen, zoals Candidate en Insight.

Ik denk dat Ian Curtis een deel van deze cd niet serieus heeft bedoeld en dat jullie met elkaar daar hartstikke instinken.

Oh ja, wat origineel zeg! NOT. David Bowie meets the Doors en dat dan bij die aardige tracks.

De waardering hier op Musicmeter vind ik belachelijk. Dat dit in de top 250 staat is een lachertje. We hebben het hier over een deels volkomen achterhaald muzikaal experiment, dat door velen inmiddels overtroffen is. Ook door the Editors. Ik begrijp de link, maar vind het een belediging voor the Editors: die zijn veeeeeel beter.

perfume
Ben jij nog wel helemaal lekker west?

Ja, ik ben bij m'n volle verstand. (2 glazen Rosé op, vooruit)

Overigens: 2,5* is een vijf. Alleen die spoort niet met de score hier op Musicmeter. Vandaar mijn 'teaserige' commentaar.

Lost Highway
@ west: Was dit berichtje niet bedoeld voor de Arctic Monkeys cd?
Een hype is dit niet, het is wel waar dat JD in die 30 jaar nooit zo in de picture heeft gestaan zoals nu, mede dankzij de door jou geprezen Editors en consoorten.
In plaats van hype zou ik dus eerder opteren voor een band die na al die jaren zijn verdiende erkenning krijgt, net als bijvoorbeeld Velvet Underground of Jeff Buckley.
Het neemt niet weg dat bijvoorbeeld tijdsgenoot Echo & The Bunnymen dubbel zo interessant is, maar een McCulloch is nu eenmaal geen Curtis. De man en zijn muziek zijn legendarisch geworden.

avatar van Joy4ever
@ west: Ik heb je verhaal met verwondering gelezen. Dat je Unknown Pleasures geen goed album vind dat kan natuurlijk maar je moet in je enthousiasme niet teveel doorslaan. Dat Editors (geen "the" ervoor he!) veel beter is dan Joy Division kun je moeilijk stellen. Dat jij ze beter vind uiteraard wel. Ik ben een redelijk fan van Editors maar het lijkt me sterk dat ze net zo een blijvende indruk zullen achterlaten als Joy Division. Probeer het anders over een tijdje nog een keer en zet je stereo een tikkie harder

dix
@west: een hype duurt een maand of zes
over Joy Division wordt al driehonderdvijftig maanden lovend geschreven.
weet jij veel

@ west: Als dit sarcastisch bedoelt is vind ik dit een wereldgrap.
Maar helaas voor jou schijnen sommige dingen toch te duiden op het meelijwekkende feit dat je het werkelijk meent...

perfume
Ach ik vind het ook weer moedig van west dat hij de knuppel in het hoenderhok gooit hier!! Laat hem maar. Het is tenslotte zijn mening, hoe ridicuul ook! Die doet verder niets af aan het feit dat JD hoogstwaarschijnlijk nog vernieuwender en invloedrijker is geweest dan die oude bejaarden die hij in zijn top 10 heeft staan: The Rolling Stones! Tja, ik zie het al voor me. Mick Jagger met een zuurstof masker en Keith Richard aan een infuus, kreunend "Gimme Shelter" Hahaha (Ian Curtis was tenminste zo flink om jong te sterven in plaats van als een stel oude mannen een beetje onbeholpen te staan huppelen op een podium en er ook nog veel geld voor vragen ook! ) Maar ach ieder zijn smaak en mening!!

Zigstar
west schreef:

Zegt de man die een plaat van de meest overhypte band van de voorbije decennia op 1 in zijn top 10 heeft staan.. Dit gaat al 30 jaar mee kerel.. dan kun je nauwelijks nog van een hype spreken...

"west schreef:

Feit dat de man dus werkelijk zelfmoord heeft gepleegd na die twee zwartgallige JD-platen ontgaat jou ook een beetje zeker?

wcs
@west: De editors beter?
Joy division wordt al 25 jaar geapprecieerd terwijl de editors nu net een gehypte band is die redelijk overschat wordt(vind ik dan toch)

Zigstar schreef:

Zucht, andermans top 10 erbij halen is zo'n non-argument...

Best treurig dat iemand niet eens een afwijkende mening kan posten zonder dat iedereen er meteen over valt. In het brede perspectief heeft JD ongetwijfeld meer waarde dan Editors, maar als iemand nou liever naar die tweede luistert... niets mis mee toch?

Ik moet trouwens zeggen dat ik bv. Candidate en Wilderness ook zwakke nummers vind (reden voor mij om geen 5* te stemmen).

Wow, ik wilde inderdaad de knuppel in dit wat mij betreft overgewaardeerde hoenderhok gooien, maar zoveel reacties vanuit zoveel verschillende invalshoeken had ik ook niet verwacht. Indrukwekkend, de fans van Joy Division.

In ieder geval onderschrijf ik Herman's stelling dat andermans top 10 erbij halen een non-argument is. Hierna ga ik in op de anderen.

PS1: groot deel reacties is (later) verplaatst naar Joy Division algemeen.

PS2: de negatieve en soms beledigende toonzetting door sommige JD 'fans' heb ik nog niet eerder meegemaakt op Musicmeter: erg jammer. Met anderen was gelukkig wel te communiceren. En inderdaad mijn 1e bericht was ook om te 'teasen', dus dan kan je ook wel wat terug verwachten. Maar niet dit.

west schreef:
Hoe kom je daarbij? Natuurlijk niet.
Het één sluit het ander (dat Ian Curtis een deel van deze cd niet serieus heeft bedoeld) juist helemaal niet uit. Maar door dit met elkaar te linken begeven we ons wel op glad ijs wat mij betreft.

Dus welke nummers zijn volgens jou oprecht en welke niet? Onderbouw jouw kritiek eens wat beter.

Ik moest echt lachen toen ik Candidate hoorde. Ook Insight is bepaald niet sterk. Wilderness irriteerde ik mij aan, tussen de sterke tracks 6, 7 en 9. Hoe komt dat op dit album terecht, dacht ik?

Ik moest ook denken aan the Doors. Ik verdenk Jim Morrison er ook van om af en toe minder serieus bedoeld werk op een album te zetten. Alles 'moest' vervolgens goed gevonden worden, want hé het waren the Doors of Joy Division.

herman schreef:

Herman, waarom geef jij dit album dan 4,5* Vind jij de rest zo bijzonder?

dix
Wat ik zo fraai vind aan Unknown Pleasures is de wijze waarop er subtiel met elecronica wordt omgesprongen. Dat deden meer bands in die tijd, maar die zetten dat veel meer op de voorgrond ( OMD, Human League). De wijze waarop JD electronica inzet binnen Hannet's ruimtelijke productie maakt dat de muziek zo kil en in mijn oren bijzonder.

Op live-platen en op de bootlegs die ik ken hoor je dat minder terug.