The Cure - Disintegration (1989)

Label: Fiction

1. Plainsong (5:17)
  2. Pictures of You (7:28)
  3. Closedown (4:18)
  4. Lovesong (3:28)
  5. Last Dance (4:43)
  6. Lullaby (4:08)
  7. Fascination Street (5:15)
  8. Prayers for Rain (6:07)
  9. The Same Deep Water as You (9:22)
  10. Disintegration (8:19)
  11. Homesick (7:06)
  12. Untitled (6:30)
  13. Prayers for Rain [RS Home Instrumental Demo] * (3:01)
  14. Pictures of You [RS Home Instrumental Demo] * (3:29)
  15. Fascination Street [RS Home Instrumental Demo] * (2:39)
  16. Homesick [Band Instrumental Rehearsal] * (3:12)
  17. Fear of Ghosts * (2:57)
  18. Noheart * (2:40)
  19. Esten * (3:13)
  20. Closedown [Band Instrumental Demo] * (2:48)
  21. Lovesong [Band Instrumental Demo] * (3:39)
  22. 2 Late [Alternative Version] * (2:50)
  23. The Same Deep Water as You [Band Instrumental Demo] * (6:04)
  24. Disintegration [Band Instrumental Demo] * (6:34)
  25. Untitled [Alternative Version] * (3:37)
  26. Babble [Alternative Version] * (2:58)
  27. Plainsong [Studio Guide Vocal Rough] * (4:44)
  28. Last Dance [Studio Guide Vocal Rough] * (4:41)
  29. Lullaby [Studio Guide Vocal Rough] * (3:46)
  30. Out of Mind * (2:58)
  31. Delirious Night * (4:30)
  32. Pirate Ships * (3:38)
  33. Plainsong [Entreat Plus Live 1989] * (5:19)
  34. Pictures of You [Entreat Plus Live 1989] * (7:04)
  35. Closedown [Entreat Plus Live 1989] * (4:21)
  36. Lovesong [Entreat Plus Live 1989] * (3:24)
  37. Last Dance [Entreat Plus Live 1989] * (4:37)
  38. Lullaby [Entreat Plus Live 1989] * (4:14)
  39. Fascination Street [Entreat Plus Live 1989] * (5:10)
  40. Prayers for Rain [Entreat Plus Live 1989] * (4:49)
  41. The Same Deep Water as You [Entreat Plus Live 1989] * (10:03)
  42. Disintegration [Entreat Plus Live 1989] * (7:54)
  43. Homesick [Entreat Plus Live 1989] * (6:47)
  44. Untitled [Entreat Plus Live 1989] * (6:44)
orbit schreef:

Robert Smith is geen goth maar een god!
Ja, als dat zo is is Lisa Gerrard trouwens een echte Godin!

p.s. neem je je medicatie op tijd in.

djeffibrelich

Sheplays

..en
Fascination Street
ook Sydney, augustus 2007.

avatar van Suicidopolis
Ik heb vandaag nog is liggen luisteren naar de "Never Enough" bootleg, met een onwaarschijnlijke versie van Fascination Street erop ( en The Same Deep Water As You alsook Lament ook nog is! ), waar ze na een minuut effe moeten stoppen omdat er een helikopter moet landen om iemand vooraan uit het publiek te halen die stevig onwel was geworden. Echt hilarisch ( buiten voor die persoon natuurlijk ). Rober: "Eum, we have to stop, 'cause they've got to get a helicopter in, to get someone out down the front who's in a pretty bad way, so... And can you all move back, 'cause it's getting a bit deadly down the front.". Hilarisch! Al vanaf het begin zat security hem te vragen om het publiek te vragen een stap achterwaarts te zetten... Niet veel succes dus. "I've got no idea where the helicopter 's gonna land, probably right in the middle of you." *effe stilte* "And for mark, who wanted to know, the score after extra time was Kamerun 2 - Columbia 1." *publiek in complete extase* "And i can't figure of anything else to fill the time with, so tell jokes to each other or something...". Hilaaaaarisch! En dan na een halve minuut ofzo, starten ze terug om me daar en moker van een Fascination Street neer te poten. Geweldig...

En dan weten we meteen weer waarom The Cure de beste groep aller tijden is!

jean maurice
Suicidopolis schreef:

En dan weten we meteen weer waarom The Cure de beste groep aller tijden is!

leuk verwoord!!!

avatar van Joy4ever
Kevin-Raphaëll schreef:
goddelijke plaat het beste uit 1989, zeker weten

Sterker nog, de beste allertijden! (zie Het beste album KO)

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Kevin-Raphaëll schreef:

het was inderdaad niet echt een briljant jaar

avatar van Lukas
Casartelli schreef:

het was inderdaad niet echt een briljant jaar

Hoewel Mlah van Les Négresses Vertes en Farewell to the Shade van And Also the Trees toch net een tikje beter zijn uit 1989

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Lukas schreef:

ik ben ook even op onderzoek uitgeweest en kwam onder meer Season's End van Marillion en het debuut van The Stone Roses tegen... toch ook beide niet te versmaden

avatar van spruitje
Bij deze plaat schieten mij superlatieven tekort.....en tranen in mijn ogen (van geluk dan eeej). Alle emoties menselijkerwijs worden verwoord in dit absolute meesterwerk, met een passie en nauwkeurigheid waar ik koud en tegelijk warm van wordt. Disintegration draai ik keer op keer en heeft me nog nooit teleurgesteld, en telkens ben ik weer in de ban....Voor als u het nog niet heeft begrepen: ik ben een fan.

EVANSHEWSON
spruitje schreef:
Bij deze plaat schieten mij superlatieven tekort.....en tranen in mijn ogen (van geluk dan eeej). Alle emoties menselijkerwijs worden verwoord in dit absolute meesterwerk, met een passie en nauwkeurigheid waar ik koud en tegelijk warm van wordt. Desintegration draai ik keer op keer en heeft me nog nooit teleurgesteld, en telkens ben ik weer in de ban....Voor als u het nog niet heeft begrepen: ik ben een fan.

Ik ben blij dat er nog zoveel fans zijn van dit quasi perfecte Cure album. Het is absoluut ook mijn favoriet hoor!

jean maurice
EVANSHEWSON schreef:

is zeker een mooi album, erg romantisch en melancholisch,

Kevin-Raphaëll
heb de plaat vandaag nog es opgezet

volume netjes naar rechts gedraaid en puur genieten

pictures of you blijft voor mij de bom die de plaat doet ontploffen als 1 groots muziekspectakel

hier staat ook geen enkel slecht nummer op

integendeel

avatar van reptile71
Ja tis best een leuk plaatje

trouwens reptile71

héél nette top 10 en een terechte nummer 1

DonDijk
Toch een halfje verlaagd. Nog steeds 4 hoor, dus dik in orde verder. Hij had echter een kwartiertje minder lang mogen duren van mij. But ey, dat is personal.

avatar van Joy4ever
Wat mij betreft had dit album 1:06:30 korter mogen duren. Ik vind alleen Plainsong een prachtnummer.

avatar van Gajarigon
De eerste nummers zijn erg goed, daarna begon mijn aandacht nogal snel te verflauwen. Maar zeker en vast een goede eerste indruk.

avatar van divart
Disintegration is één van de weinige albums waarvan ik de eerste luisterbeurt nog goed kan herinneren. Mei 1989, van de Cure kocht ik altijd alles. De vorige albums waren niet meegevallen. Ze waren aardig, maar na The Walk miste ik een beetje erg veel de magie van de eerste albums. Het was in ieder geval mooi weer toen ik hem kocht, (uiteraard op de dag van uitkomst). De deuren van het dakterras stonden open, ik ging buiten in de deuropening zitten met het geluid flink hard. Het was mijn eerste album van de Cure op cd (cd speler was pas sinds '88 in huis) en van verbazing viel ik bijna uit mijn stoel. The Cure kon het nog! Back to the Roots.
Oké, Disintegration is niet zo briljant als Seventeen Seconds of Faith, maar de sfeer wisten ze aardig te benaderen. Wat heet aardig. De sfeer is misschien wel meer en beter dan van die albums. De nummers waren wel wat minder, dat was dan wel jammer.
In iedergeval heb ik de hele middag (was het een maandag?) buiten gezeten en genoten. Na 5 jaar eindelijk weer een echt fatsoenlijk album van The Cure. Het voelde als een bevrijding. En dat gevoel heb ik nog steeds als ik dit album hoor. Wat mij betreft (ook al zijn er betere albums, ook van the Cure) de terrechte winnaar van de Album K.O.

avatar van devel-hunt
Ik weet het niet met deze plaat, doodvermoeiend dat depri geneuzel van die Robert met zijn lappen tekst en zelmoordneigingen. Deze plaat is door pers en fans zo de hemel in geprezen dat hij wel goed moet zijn, maar ik hoor het niet, terwijl ik het vaak heb geprobeert. Picture of you en plainsong zijn wel goed maar daarna slaat dat lange logge zware buien gedoel toe. Ik ruik ondertussen dat vleermuizen achtige gedoel dwars door de muziek heen, inmiddels net zo achterhaald als mannen in spijkerpakken met baarden en pijpen. Vermoeiende plaat van een man, Robert, die hier schatrijk mee is geworden.

avatar van reptile71
Het is jouw goed recht om dat te vinden. Weet alleen wel dat het 'vleermuisachtige gedoe' niet bij The Cure zelf vandaan komt maar bij een bepaalde groep fans, die van deze muziek houden. Het zou natuurlijk jammer zijn dat je zodanig door anderen bent beïnvloed dat je al bij voorbaat afkeer hebt van dit album en er niet meer objectief naar kunt luisteren. Dus pleur al die vleermuizenshit en zelfmoordassociaties over boord, leeg je hoofd van alle vooroordelen, dim je lichten, ga op de bank liggen, sluit je ogen en probeer voor een laatste keer in de sfeer van dit album te duiken. Lukt het dan nog niet, smijt de cd dan lekker weg of delete je mp3's en laat het rusten.

reptile71 schreef:

Pornography en Seventeen seconds vind ik gewoon stukken beter te vreten als deze, terwijl andere mij juist altijd vertelde, pers en "kenners" Disintergration hun beste is. Ik volg juist mijn eigen mening door te zeggen dat ze veel betere platen hebben gemaakt en ik deze zwaar over de top vind. Dat logge zware geluid. Ik blijf bij mijn mening....

devel-hunt schreef:
Ik blijf bij mijn mening....
Mooi zo! Dat is het beste wat je kan doen, zolang je het album maar eens kans hebt gegeven en je zei al dat je dat hebt gedaan. Ik ken dit album al vanaf dag 1 dat hij uit is en al lang voor ik ooit iemand anders erover had gehoord en vond hem gewoon gelijk goed. Kan het ook niet helpen. Smaken verschillen nou eenmaal. Geniet van het werk van The Cure dat je wèl goed vindt.

althans ik volg reptile

dit is een prachtplaat. devels oren zitten verzekers verstopt als hij deze oplegt

Marko
devel-hunt schreef:
Dat logge zware geluid. Ik blijf bij mijn mening....

Is Disintegration log en zwaar? Dat logge en zware ervaar ik juist bij Pornography, een woedend en galzwart album. Disintegration is hemels en dromerig, treurig en toch troostend.

avatar van reptile71
Ach weet je, iedereen ervaart het anders. Ik had ooit heel vroeger een vriendin en die zei toen ik Decades van Joy Division op had staan iets als:"Wat een leuk vrolijk melodietje."
Uiteraard heeft die relatie geen stand gehouden, maar het zegt veel over hoe verschillend mensen muziek kunnen horen.

ps: clip van Fascination Street toegevoegd.

Marko schreef:

Blijkbaar is het wel een hele bijzondere plaat die zelfs bij fans, ondanks dat dit absoluut niet mijn favoriet is reken ik me daar absoluut onder, zéér verschillende emoties oproept, en vaak heftige, vanuit dat gezichtspunt is het een hele bijzondere plaat. Ja, Pornography, daar kan ik absoluut tegen , terwijl dat toch ook geen feestnummer is.

devel-hunt schreef:

Altijd feest met The Cure; is toch lachen een opgemaakte man met lippenstift, helemaal in het zwart, met daar onder sneakers.

avatar van devel-hunt
een opgemaakte man met lippenstift, helemaal in het zwart, met daar onder sneakers.[/quote]

Dat is waar, je moet het allemaal niet te serieus nemen, er komt, zeker in de gedaante van Robert Smidt naast zijn muzikaliteit ook veel theater bij kijken. En ik hoog de sterren op van 2,5 maar 3,5. Heb de CD vandaag in de auto geluistert, regen en storm vandaag, de plaat paste wel in beeld, was er te negatief over.