The Cure - Disintegration (1989)

Label: Fiction

1. Plainsong (5:17)
  2. Pictures of You (7:28)
  3. Closedown (4:18)
  4. Lovesong (3:28)
  5. Last Dance (4:43)
  6. Lullaby (4:08)
  7. Fascination Street (5:15)
  8. Prayers for Rain (6:07)
  9. The Same Deep Water as You (9:22)
  10. Disintegration (8:19)
  11. Homesick (7:06)
  12. Untitled (6:30)
  13. Prayers for Rain [RS Home Instrumental Demo] * (3:01)
  14. Pictures of You [RS Home Instrumental Demo] * (3:29)
  15. Fascination Street [RS Home Instrumental Demo] * (2:39)
  16. Homesick [Band Instrumental Rehearsal] * (3:12)
  17. Fear of Ghosts * (2:57)
  18. Noheart * (2:40)
  19. Esten * (3:13)
  20. Closedown [Band Instrumental Demo] * (2:48)
  21. Lovesong [Band Instrumental Demo] * (3:39)
  22. 2 Late [Alternative Version] * (2:50)
  23. The Same Deep Water as You [Band Instrumental Demo] * (6:04)
  24. Disintegration [Band Instrumental Demo] * (6:34)
  25. Untitled [Alternative Version] * (3:37)
  26. Babble [Alternative Version] * (2:58)
  27. Plainsong [Studio Guide Vocal Rough] * (4:44)
  28. Last Dance [Studio Guide Vocal Rough] * (4:41)
  29. Lullaby [Studio Guide Vocal Rough] * (3:46)
  30. Out of Mind * (2:58)
  31. Delirious Night * (4:30)
  32. Pirate Ships * (3:38)
  33. Plainsong [Entreat Plus Live 1989] * (5:19)
  34. Pictures of You [Entreat Plus Live 1989] * (7:04)
  35. Closedown [Entreat Plus Live 1989] * (4:21)
  36. Lovesong [Entreat Plus Live 1989] * (3:24)
  37. Last Dance [Entreat Plus Live 1989] * (4:37)
  38. Lullaby [Entreat Plus Live 1989] * (4:14)
  39. Fascination Street [Entreat Plus Live 1989] * (5:10)
  40. Prayers for Rain [Entreat Plus Live 1989] * (4:49)
  41. The Same Deep Water as You [Entreat Plus Live 1989] * (10:03)
  42. Disintegration [Entreat Plus Live 1989] * (7:54)
  43. Homesick [Entreat Plus Live 1989] * (6:47)
  44. Untitled [Entreat Plus Live 1989] * (6:44)
mat
Ziezo, ik heb het plaatje nog eens bovengehaald en sorry hoor beste mensen, want ik blijf erbij: dit is zwak. Muzikaal is dit album gewoon flauw. Het drum en synthesizergeluid klinkt ouwbollig en te bombastisch, iets wat ik niet heb met bijvoorbeeld Pornography, die bovendien toch enkel jaartjes ouder is. Lullaby blijft natuurlijk een kanjer en, Homesick en Untitled zijn ook best leuke nummers, maar de rest blijf ik bandwerk vinden.

avatar van orbit
mat schreef:

DonDijk
orbit schreef:

avatar van lullaby1987
orbit schreef:

mat
Lullaby, jij bent toch bekeerd tot het betere werk of niet? Ik zag net dat Faith op nummer 1 in je lijstje staat.

Lullaby heeft helemaal een mooie lijst. Vooral nummer 2 spreekt mij erg aan.

EVANSHEWSON
mat schreef:

wij zitten duidelijk op geheel andere planeten, zoveel is zeker!

Wàt een schitterende tijdloze plaat, zo geheel de grond in boren, begrijp daar absoluut niets van!

Kevin-Raphaëll
mat heeft er blijkbaar geen verstand van. nuja

avatar van Suicidopolis
Fenomele plaat, deze Disintegration. Toegegeven dat ik nogal een zéér zware boon voor The Cure heb, op het ongezonde af zelfs, maar zelfs dat buiten beschouwing gelaten dit is toch echt wel een parel... Geen enkel nummer is slecht, en het hele ding luisterd van begin tot eind als een warm deken dat zich lekker rond je nesteld. "The Same Deep Water As You" is zonder enige concurrentie het beste nummer Aller Tijden ( op Keith Jarrett's "Tokyo Encore" na misschien, maar bon, da's een dusdanig andere categorie dat we dat maar even zullen negeren ), en klink bovendien 18 jaar en letterlijk over de duizend luisterbeurten later nog steeds minstens even goed.

Kevin-Raphaëll
met ander woorden

TIJDLOOS

Het is inmiddels meer dan drie maanden geleden, dat ik een ietwat langere recensie over "Disintegration" heb geschreven. Ik heb er een tijdje over getwijfeld, maar ik heb "Disintegration" onlangs toch maar de nummer 1-positie in mijn persoonlijke top 10 gegeven. Dit heb ik gedaan, omdat er simpelweg geen enkel album is, dat ik zo intens beleef als "Disintegration".

"Disintegration": een album dat ik ooit heb aangeschaft, omdat ik wist dat het album hoog stond in de top 250 van MusicMeter en omdat ik meer dan alleen "A Forest" wilde kennen van The Cure, blijkt voor mij geen gewoon album te zijn, maar hét album.

En nu maar hopen op een koude herfst en winter. Dan komt het album waarschijnlijk het best tot zijn recht .

Sheplays
Volgens mij kwalificeert de zomer van 2007 ook wel...

Wat is Disintegration toch een mooie song!

Tijdens deze zomer komt "Disintegration" ook wel goed tot zijn recht .

"Disintegration" is zeker een prachtnummer, hoewel ik zelf een groter zwak heb voor "Plainsong", "Prayers For Rain" en "The Same Deep Water As You" .

avatar van Suicidopolis
titan schreef:

Voor Pornography bestond gothic al en volgens vele gothicliefhebbers hoort de muziek van the cure niet bij dit genre.

Dit kan ook omgedraaid worden, en toch minstens even correct blijven: "Voor vele Cure-liefhebbers hoort hun muziek niet bij het Gothic genre.".

Ik denk dat mensen "romantisch" ( als in: de stijlstroming ) wel eens durven verwarren met "gotiek". Weet je wel, romantisch op z'n Disintegration's: 's nacht met je discman, en dit plaatje erin, rustig op je eentje een wandeling maken op de dijk, en genieten van het prachtige zicht op de maan en de sterren, dat spijtig genoeg grotendeels verkl**t wordt door de hedendaagse overbelichting. Als je dan "The Same Deep Water As You" door je koptelefoon je gehoor voelt binnenstromen, dan ben je toch wel voor even in het Nirvana aanbeland... Deze CD is uniek in z'n soort, zoveel staat vast! En bevat tevens ook het meest onderschatte Cure nummer aller tijden: "Last Dance".

Ach wat, voor mij is deze plaat van begin tot einde gewoon een shot melancholie, recht in m'n hart. Ongetwijfeld zit daar wel wat jeugdsentiment in ook, maar dat kan me niet veel schelen; punt is, ik kick er nog steeds even hard op als toen ik hem voor het eerst hoorde, ettelijke jaren terug, en dàt, dat vind ik ècht straf, dat ie mij na al die ( hon-der-den ) luisterbeurten nog steeds even hard pakt, zoniet nog harder. Echt dat gevoel dat je hart gewoon in stukken gereten wordt, weet je wel?

Dit is drugs, punt.

Via The Cure, en vooral dit album ben ik me gaan interreseren in de Gothic stroming. Dus voor mij ligt de link met Gothic er wel degelijk.

Suicidopolis schreef:
Dit is drugs, punt.

Pas maar op straks laten ze dit album ook nog onder de opiumwet vallen.

jean maurice
zeker deze plaat maar ook pornography en head on the door bevatten horror-achtige teksten dus een beetje gothic zijn die albums wel, maar als geheel kun je The Cure niet als gothic beschouwen vind ik daarvoor hebben ze toch ook teveel vrolijke platen gemaakt, ik hou het gewoon bij new wave, maar wat doet het er toe deze plaat is gewoon super!!!

avatar van reptile71
Word ook wel eens moe van dat labelen. Als je haar zwart is en wat overeind staat en/of je zingt met een wat donkere stem dan ben je tegenwoordig al snel gothic. Denk dat 90% van wat gothic genoemd wordt 'wannabe gothic' is of gewoon helemaal niks met gothic te maken heeft.
Ik vind The Cure geen gothic, maar Pornography wel een album in die sfeer. Disintegration is niks gothic aan, eerder romantisch zoals Suicidopolis aanhaalde. Het is een droomalbum.

jean maurice
reptile71 schreef:

ik ben hier wel mee eens, dat labelen zie je ook als onbekende bands beschreven worden ze worden dan altijd vergeleken met andere bands, ik doe dat zelf nooit maar ga vaker in op de inhoud van de muziek en teksten elke muzikant is uniek en heeft een eigen drive om muziek te maken ik vind het interessanter om DAAR dan op in te gaan, het gaat mij hier op MuMe alleen maar om de bands die ik wil voorstellen, vandaar heb ik ook dat topic Underground geopend

avatar van reptile71
Tja bij sommige bands kan je er echt niet omheen en dan vind ik ook wel weer dat dat genoemd mag worden. Soms is het ook handig voor mensen die het niet kennen om een idee te krijgen.

Er is ook een Gothic Topic.

deric raven schreef:
Er is ook een Gothic Topic.

Och, het stikt hier van de Topics; verzin het, en ze hebben het.
Lijkt wel de supermarkt.

deric raven schreef:
Och, het stikt hier van de Topics; verzin het, en ze hebben het.
Lijkt wel de supermarkt.
I know... heb er ooit behoorlijk in geschreven ook nog volgens mij (in dat gothic topic), maar... ik ben te lui om het op te zoeken dus reageer steeds alleen op updates.

DonDijk
Sgt. Revolver schreef:

Stijl zou het zijn om dan ook maar gelijk je username te veranderen

avatar van schizodeclown
DonDijk schreef:

Stijl zou het zijn om dan ook maar gelijk je username te veranderen

Disintegrated Head on the Door

Ach, mijn username blijft me er aan herinneren wat mijn twee favoriete Beatlesalbums waren toen ik me op MusicMeter heb aangemeld .

Is "The Head On The Door" zo goed, dat ik het album in een username op zou moeten nemen, schizo ? "Sinking" is geweldig, maar een nummer als "Close To Me" vind ik niks. Niets aan te doen.

avatar van schizodeclown
Nee oke touche

Feeder
Sgt. Revolver schreef:

The Head on the Door is een heerlijke cd maar ik denk dat die cd niet echt jouw smaak zal zijn Bram. Als je echt nog iets wilt van The Cure koop je mss beter eens Faith of Seventeen Seconds.

avatar van orbit
reptile71 schreef:

Robert Smith is geen goth maar een god!