Justin Timberlake, de 'Fifty Shades of Grey' van de popwereld.
In 1997 begon het eigenlijk allemaal voor Justin, of nee, vroeger, want kan iemand zich The Mickey Mouse Club nog herinneren? Ja, hoor. Justin Timberlake, Christina Aguilera en Britney Spears. Ze behoren allemaal tot de jongste generatie van Disney sterren. Wat Miley Cyrus, Selena Gomez en Demi Lovato in 2013 zijn, waren de popsterren die nu vooral nog terugkomen in 'Dag Allemaal' toen, zelfs Ryan Gosling mocht zich in de jaren van grunge, platform schoenen, Hurricane Andrew en de Golfoorlog lid noemen van het superkoele clubje. Maar, zoals alle sterren al langer weten, een 'fame status' mag je niet zomaar verwaarlozen. Dus, Britney Spears brengt een aantal hits uit onder haar 'innocent little pop star' persona om later tot een pispaal en emotioneel instabiel media-magneet uit te groeien, Ryan Gosling stort zich op acteren en doet momenteel aan films die op de grens tussen 'mainstream' en 'indie' liggen, een vrouwenmagneet die nooit gestalkt zal worden, en Christina Aguilera... wie? Maar Justin Timberlake, dat is een totaal ander geval. De enige die nog een album kan uitbrengen en meer als 50 stemmen behalen op Musicmeter, om dan nog een gemiddelde van 3,80 te behouden, knap.
The 20/20 Experience speelt verder in op zijn vorige album. *nSYNC is ondertussen al een tijd geleden, de nieuwe generatie fans zal zich amper nog iets herinneren van Timberlake met blonde krulletjes die eerder iets van noedels weg hebben dan van haar. Het is dan ook een erg aanpasbare artiest, hij heeft verstand van the bussiness en is duidelijk één van de weinigen die goed ingelicht is. Hij weet wat iedereen van hem verwacht, want sinds 2007 is Timberlake bijna niet meer zonder maatpak/smoking gespot. Om nog even terug te gaan naar Futuresex/Lovesounds, een album met exotische, spannende beats en een ''uhh'' en ''yeah'' kreunende Justin: had iemand toen écht verwacht dat dé Justin Timberlake een R&B album zou uitbrengen die speelt met de stoutste dromen van tieners en vrouwen, speelt met de grenzen van popmuziek en experimentele probeersels. Ik denk het niet, want de popster was uitgegroeid tot een muzikaal genie, die eindelijk wat verandering in de charts bracht. Mààr, dat is 2007. Ondertussen zijn we zo'n 5 jaar verder, en helemaal klaar voor The 20/20 Experience, Timberlake zijn nieuwste album, met zijn nieuwste nummers... en verder eigenlijk, niet echt iets nieuws.
Timberlake doet ontzettend zijn best om zich vast te houden aan zijn vorige album, zijn 'smooth ladies man' imago te houden, zijn nummers probeert hij zo chill en laidback mogelijk te houden. En zo eerlijk als mogelijk, het is dan ook een fijn album voor een sensuele avond op Valentijn, maar verder is het allemaal vrij saai. Wie luistert dit nu echt, als een getrouwde hetero man van pakweg 42, vrijwillig nonstop, terwijl die meezingt met een laag/hoog/laag/hoog gaande Justin Timberlake die “at with the top up, you're wrapped up in my space lover cocoon” zingt op een Timbaland geproduceerde beat inclusief kreunende vrouw in de achtergrond. Geen enkel nummer buiten Don't Hold The Wall is de moeite waard. Mirrors lijkt wel een nummertje vanuit een tijdcapsule uit 2005 gehaald, een soort geüpdatet versie van 'Cry Me A River'. Suit & Tie is dan weer weinig memorabel, wel leuk zo, cruisin' thru Los Angeles in my cadillac, afgaand op de clip, maar in West-Europa, met nog altijd hopen sneeuw in Maart is het vrij idioot. Het is dus zo'n typische 'vibe' track, anders is het niets. Wat er dan nog overblijft zijn basically opvul nummers van 6/7 minuten of zelfs langer. En dat is vrij kut, want zijn vorige album mocht ik wel, en ik had echt gehoopt dat Timberlake niet wéér hetzelfde zou fiksen, of het beter uitvoeren. Maar waar ik bang voor was is dus gebeurd. Justin probeert een 'artistiek volgepompte R&B zanger' te zijn die zich laat uitblinken als 'een nieuwe man' die voor het plassen de WC bril omhoog zet en daarna terug omlaag haalt.
Treurig, teleurstellend, maar op zich best leuk.