Live - Throwing Copper (1994)

Label: Radioactive

1. The Dam at Otter Creek (4:43)
  2. Selling the Drama (3:26)
  3. I Alone (3:50)
  4. Iris (3:59)
  5. Lightning Crashes (5:25)
  6. Top (2:42)
  7. All over You (3:59)
  8. Shit Towne (3:48)
  9. T.B.D. (4:28)
  10. Stage (3:08)
  11. Waitress (2:49)
  12. Pillar of Davidson * (6:46)
  13. White, Discussion (6:08)
  14. Horse * (4:16)
  15. Operation Spirit (The Tyranny of Tradition) * (3:20)
  16. Good Pain * (5:40)
  17. Heaven Wore a Shirt * (3:39)
  18. Negation * (3:38)
  19. Hold Me Up * (3:06)
  20. We Deal in Dreams * (3:55)
  21. Susquehanna * (4:55)
Joy
kweeni wat het is, maar ik vind die hele live zo ontzettend overschat

die zanger alleen al, wat een irritant mannetje met een nog irritantere stem zeg

en wat een 30 in dozijn nummers

ik heb er niks mee en zal er ook nooit iets mee hebben
maar ik begrijp best dat men dit ok vind

Dit jaar het optreden van hen op Werchter gezien. Wilde ze graag zien, want kende ze al zeer goed, zowel de oude als de nieuwere albums. En inderdaad, ik kreeg een soort schizofrene band te zien, sommige supersterke nummers en gedeelten waarbij ik stond te gapen. Alle goede nummers kwamen vanzelfsprekend van deze cd en SS. Potverdikkie, wat jammer dat ze zo gezakt zijn in niveau...

Ik krijg rillingen van Dam At Otter Creek.....prachtig! Echt een geweldig nummer! Spannend, ruw, meesterlijk! Hier kon Live de luisteraar nog eerst hard onderuit halen om hem in het volgende nummer zachtjes te strelen met als gevolg de volgende klapper! Een rivier...rustig....verstroming, waterval!!!...en weer rustig...

Inderdaad, wat is er in vredesnaam gebeurd met Live?

Ik ken nog niet alle nummers dus ik stem nog niet voor dit album maar Dam At Otter Creek krijgt 5 sterren!

avatar van Arno
Jaap_4_always schreef:

Inderdaad, wat is er in vredesnaam gebeurd met Live?

Wat mij betreft is The Dam het beste Live-nummer. Precies zoals je zegt, gewoon telkens kippenvel. Fenomenaal nummer!

Live moet zelf maar weer eens naar dit album luisteren. Weten ze weer hoe het moet.

Eigenlijk het enige goede album van Live (op een paar goede numers op andere albums na)

NOSTALGIE & KIPPENVEL

Gezien mijn vernietigende recensie bij het album "Songs of Black Mountain" voelde ik me geroepen om dit meesterwerk van weleer in het zonnetje te zetten. God, wat een topalbum was en is dit. Zoveel genialiteit, zoveel power...Ik kan dit album nog altijd luisteren alsof hij net uit is, vervelen doet het niet. De nummers hoef ik verder niet toe te lichten, er zullen hier weinig lezers zijn die ze niet kennen. Wat is er met deze band gebeurd? Ze zijn veranderd in een stel kwijlende gladjanussen met teksten waar de vullingen spontaan van uit je kiezen rollen. Ik denk dat ze er twee albums terug mee hadden moeten stoppen. Jammer, maar met terugwerkende kracht 5 sterren Throwing Copper!

Maartje Bronkhorst, Amsterdam

Arno schreef:

Samen met Waitress dan, he?
Althans wat mij betreft dan!

avatar van jedimaster
Vind het album super en nog mooier was dat veel van de nummers op pinkpop 95 werden gespeeld waar ik dus ter plaatse kon genieten van een Ed in topvorm.

avatar van LittleBox
Toch maar weer eens beluisterd en er staan echt parels op. Het beste nummer - en ik moet zeggen dat ik hem 'even' vergeten was - is en blijft Waitress. Kort en zeer krachtig! Heerlijk.

LittleBox schreef:

Yes!

Eindelijk een medestander voor Waitress!

avatar van dvdschaaf
Na de matige laatste albums vergeet je wel eens hoe goed de eersten waren. Mijn persoonlijke favoriet is White, discussion en dan met name de MTV-unplugged versie. Yes!

avatar van Jan Wessels
De hele cd wilde er niet in bij mij maar wat is I Alone toch een onbeschoft mooi nummer!!! Alleen thuis, de versterker open, tekst erbij en dan keihard meezingen/brullen.

avatar van Snowblood
Dit album is zo ontzettend goed dat het moeilijk te geloven is dat dit talent zo vergooit wordt omdat meneer commercieel wilt zijn.

Ik vind al hun albums geweldig tot aan V dat was het grote keerpunt. SFTBMountain is ook teleurstellend.

Ja en dit album, het is al eerder gezegd... Geweldig!! Een heel sterke mooie cd met veel afwisseling en nummers die je raken. Uiteraard hun beste. 5*

Mijn toppers: All Over You, Dam At Otter Creek, Shit Towne, Lightning Crashes en Shit Towne.

Snowblood schreef:

Hé SnowBlood, op mijn cd staat Shit Towne er maar 1x op

avatar van Snowblood
Het was al laat haha!

Snowblood schreef:
Het was al laat haha!

Het is nog steeds een retegoed album en dat zal het ook wel altijd blijven!

avatar van dvdschaaf
It's easier not to be wise...

...And that means what?

Gewoon een citaatje...
Laat de muziek lekker over je heen komen, zonder 'r bij na te denken...

Waarschijnlijk had ik die dag net iets te veel discussies gelezen, was niet als commentaar op jouw stukje bedoeld Poeha... Excuses...

avatar van Poeha
OK dan, geen probleem en zeker geen hard feelings!

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Ja, dit pakt de essentie toch wel aardig. Normaal denk je vooral aan hoe bergafwaarts het gegaan is en devalueer je dit plaatje in gedachten ook wat. Dan zet je hem weer eens op en word je eraan herinnerd hoe ongecompliceerd goed dit ook alweer was. Daarom nog steeds 4*

Zonder enige twijfel Live's beste plaat, kort gevolgd door Secret Sahmadi, daarna ging het imo snel bergaf. Minder passie en veel meer doorsneesongs, op enkele uitzondering na.
Hier echter heel sterk, zoals The Dam at Otter Creek, wat een opener!
Verder kan ik ook erg genieten van Selling the Drama, lightning crashes, All over you, waitress,..

anathema
Inderdaad; zonder twijfel hun beste plaat. Zelden een band die zo'n mooie plaat maakt zo hard zien afglijden richting middelmaat. Nou, Pearl Jam is het ook gelukt......na hun eerste al.

anathema schreef:

Helaas wel, ja!

avatar van Chainsaw
Tja, ik ben 't als Live fan met de meeste mensen hier eens dat dit natuurlijk een meesterlijk album is, maar absoluut niet dat dit het enige goede album is dat Live heeft afgeleverd. Secret Samadhi, Distance to Here of het zwaar ondergewaardeerde Mental Jewelry; wat mij betreft ook bijzonder briljante platen.

Maar goed, terug naar Throwing Copper, ook één van mijn favoriete muziekalbums aller tijden (staat niet voor niets op nummer 2 in mijn top 10). Het album trapt af met het gewoonweg briljante Dam at Otter Creek, welke geweldig is opgebouwd. Begint heerlijk rustig en wordt steeds wilder en agressiever.

Dan komen een aantal bekende nummers van Live. Ten eerste Selling the Drama, echt prachtig; ik kan gewoon 'm gewoon niet luisteren zonder 'm keihard mee te schreeuwen. Dan is nog I Alone, heerlijk agressief (wat Live op Secret Samadhi en waarschijnlijk het nieuwste album ook laat horen). En als laatste de favoriet van velen, Lightning Crashes. Ook ik ben erg verliefd op dit nummer, hoewel ik moet toegeven dat hij na een overdosis een beetje kan gaan vervelen. Maar ja, dan had ik 'm maar niet zo vaak moeten luisteren.

De wat onbekendere nummers die we dan krijgen, zijn echter niet minder briljant. Mijn favorieten wat de rest van het album betreft staan Iris en Shit Towne zonder twijfel op eenzame hoogte. Wat onderaan staan TBD en All Over You, beide prima nummers maar toch de minste van de 14 parels op deze CD.

Dan hebben we nog het lekkere Top, welke met zijn fijne tempo en geinig ritme erg lekker wegluistert en het fijne (en opnieuw heerlijk agressieve) Stage. En tja, Waitress mogen we ook absoluut niet uitvlakken, want dat is ook een perfect nummer, zowel qua tempo als qua lyrics. En dan dat fluitje aan het einde van het nummer, krijg die nog maar eens uit je hoofd!

Met de laatste drie nummers had ik vroeger nooit zoveel, maar ben ik de laatste tijd erg gaan waarderen. Pillar of Davidson is inmiddels uitgegroeid tot een persoonlijk favoriet, werkelijk een schitterend nummer. Van White, Discussion ben ik nog steeds niet helemaal ondersteboven maar hij is wel oké. En op Horse, het laatste country- achtig nummertje (waar ik toegegeven erg aan heb moeten wennen), ben ik inmiddels ook zwaar verliefd geworden.

Als ik dit allemaal opsom kan ik dus niet anders concluderen dat Throwing Copper niet minder dan geniaal is. Een prachtig album van (nog steeds) één van mijn favoriete bands. Nummer twee in mijn top 10 en natuurlijk vijf hele dikke sterren. Een terechte plek in de top 250!

5 sterren.

Oh ja, die cover heb ik ook altijd al prachtig gevonden!

Chainsaw schreef:

Daar ben ik dus ook volledig voor "gevallen"!
Dat vind ik dus het meest fantastische einde van een track dat ik tot nu toe heb mogen ervaren!

anathema
Ben met je eens dat Secret Samadhi en hun eerste ook zeker prima platen zijn, maar het werd daarna zo.....zo dertien in een dozijn naar mijn gevoel. Of misschien dekt 'plichtmatig' de lading beter. Ook zal er, net als bij Pearl Jam, iets van teleurstelling meespelen. Ik vond Throwing Copper (en Ten) zó ontzettend goed.

anathema schreef:

Amen

Heerlijke plaat, ook nog ff op de kop getikt dit weekend.
Een 4 is meer als terecht.

Misty44 schreef:
Heerlijke plaat, ook nog ff op de kop getikt dit weekend.
Een 4 is meer als terecht.

HIJ opent namelijk geweldig, maar na 8 nummers non stop dikke hits word het wel iets minder.
Witress is dan nog wel aardig, Pillar Of Davidson gaat, de rest na nummer 8 is voor mij vrij matig, en past niet helemaal bij de rest v.het album heb ik ook het gevoel, en das jammer. Al met al blijft het een erg goede cd die verdient in de toplijst staat, want die eerste 8 nummers zijn ok echt niet van het minste caliber.