Live - Throwing Copper (1994)

Label: Radioactive

1. The Dam at Otter Creek (4:43)
  2. Selling the Drama (3:26)
  3. I Alone (3:50)
  4. Iris (3:59)
  5. Lightning Crashes (5:25)
  6. Top (2:42)
  7. All over You (3:59)
  8. Shit Towne (3:48)
  9. T.B.D. (4:28)
  10. Stage (3:08)
  11. Waitress (2:49)
  12. Pillar of Davidson * (6:46)
  13. White, Discussion (6:08)
  14. Horse * (4:16)
  15. Operation Spirit (The Tyranny of Tradition) * (3:20)
  16. Good Pain * (5:40)
  17. Heaven Wore a Shirt * (3:39)
  18. Negation * (3:38)
  19. Hold Me Up * (3:06)
  20. We Deal in Dreams * (3:55)
  21. Susquehanna * (4:55)

avatar van Darkzone
Poeha schreef:

Helaas wel, ja!

Meningen daarover verschillen uiteraard. En Live heb ik nu niet echt af zien glijden hoor.
En over PJ gesproken: na Ten en Vs maakten ze idd 2 flink wat mindere albums (No Code en Vitalogy), maar zelfs die albums hebben een handje vol schitterende nummers! En na deze 2 mindere albums, kwamen de goede albums weer helemaal terug. Alleen errug jammer dat men elk nieuw album gaat lopen vergelijk met het debuut Ten, want dan doe je de band én jezelf heel erg tekort mee.

Ga eens naar een concert van ze (ze stonden pas nog in het Nijmegense Goffertpark, waarna RHCP en Rolling Stones hun idee overgenomen hebben en een eerdere datum hebben gepikt), en oordeel dan nog maar eens

En wie kwam met het lumineuze idee om maar 3 (drie!) fovoriete nummers van dit album te kiezen? Ik kom met gemak bij de 6-7 nummers als favoriet nummer.

Er zijn daar al vaker concerten gegeven hoor in een verder verleden. Echt niet dat Live als eerste op dat idee kwam.

Hier MOET ik toch ook iets over schrijven. Dit album heb ik rond de tijd van The Distance... ontdekt. Ik ga hier niet alle pulp opschrijven waar ik me toen mee bezig hield, maar ik begon meer naar rock te neigen. Eerder was het enige goeie album wat ik bezat (en nog steeds luister) Green Day - Dookie. We hadden net onze eerste cd-brander en The Distance To Here is geloof ik de eerste cd die ik toen brandde. Kopen deed ik niet veel, want tsjah zoveel zakgeld had ik niet, en ja als je een grote muziekfreak begint te worden wil je zoveel mogelijk horen. Ik werd GROOT Live-fan.In eerste instantie vond ik TDTH een stuk beter. Op Throwing Copper stonden tenslotte wel erg HARDE nummers. Hahaha nu vind ik op die TDTH al best wel enige zeiknummers staan. Inmiddels heb ik deze cd al zeker sinds het jaar van Birds Of Prey al niet meer gedraait. Toen vond ik al dat de albums TC en Secret Samadhi tot het beste werk behoorde en de rest gewoon minder werd.
Ik ben benieuwd wat ik er nu van ga vinden, het zal hoe dan ook een luistertrip met veel herinneringen worden:

The Dam at Otter Creek
Mooi opbouw in dit nummer dat mooi rustig begint. Aan de drums hoor je erg goed dan het steeds wilder dreigt te worden, maar het lijkt in eerste instantie nog niet te gebeuren. Op het moment dat het dan toch gebeurd is het lekker rocken met die hap. Aparte effecten op deze track. Alsof t een beetje onderwater is opgenomen. Het past wel moet ik zeggen. Goed nummer

Selling The Drama
Leuk nummertje. Op zich mooie lyrics ook. Gek genoeg doet het me niet zoveel meer als vroeger. Dit hoort toch een van de Live toppers te zijn, maar het pakt me minder dan het ooit gedaan heeft.

I Alone
Topnummer natuurlijk. Geweldige verhouding tussen hard en zacht met super drumwerk. Ja, dit nummer ga ik nog steeds van flippen. Het heeft zoveel overtuiging en mooie lyrics. Niet normaal gewoon. DAMN!

Iris
Wat een drumwerk weer. Ed klinkt hier wat ruiger op sommige stukken. Iets wat ik zeker aanmoedig. Die stem zul je op nieuwe cd's niet meer tegenkomen en ik zie ze tegenwoordig ook die omslag niet meer maken.

Lightning Crashes
Nummer met veel emotie dat balladachtig begint en later wat harder wordt. Dit behoort natuurlijk tot een van de betere Live nummers ook en ik krijg er nog steeds kippenvel van, merk ik nu.

Top
Leuk nummertje. Niet echt bijzonder vind ik, maar nog steeds wel goed.

All Over You
Mooi instrumentaal bruggetje. Lekker meezingen! Gewoon goed.

Shit Towne
Dit is een heel goed nummer. Weer die dynamiek, dat hard en zacht. Leuke tekst. Ook weer wat ruige vocalen hier. Super!

T.B.D.
skip ik nog steeds. Weinig aan.

Stage
YEAH BABY! Goeiemorgen. Wat een knaller geweldig. Hier komt het ruige van Ed en de band echt naar buiten. Een van de beste nummers op de plaat. Gewoon lekker rocken!

Waitress
Goeie tekst hier! We gaan hier ook weer lekker ruig worden, maar toch ook weer rustige puntjes. Dat was echt DE kwaliteit van de plaat, die dynamiek. Toont Ed hier trouwens zijn liefde voor Michael Jackson? wiehiiiiiieehieeeee. Ach, TOPNUMMER!

Pillar Of Davidson
Best lang nummer. Wel mooi, een beetje een ander sfeertje vergeleken bij de rest. Het lijkt even saai te worden, maar het komt uiteindelijk toch nog best goed. Beetje Country hier ook? wel lekker in ieder geval, maar toch niet helemaal mijn ding. Had misschien toch wel ietsje korter gekunt.

White Discussion
Zo'n ontiegelijk gaaf nummer. Mn favoriet van de cd. Zo'n knalnummer en op zichook een hele goeie. De tekst is hier niet superbelangrijk. Het is gewoon de energie die van dit nummer afspat. Instrumentaal zo lekker. Als Ed dan nog gaat schreeuwen en brullen, kan het voor mij niet meer stuk. Gewoon een soort jam ofzo, fantastisch.

Untitled
Grappig nummer, maar ik kan er weinig mee. Wel orgineel zo als afsluiter

Tsjah, cijfer? 4.5* denk ik zo. Dit is echt een supergoeie plaat maar bezit wel wat nummers die ietsje minder dan SUPER zijn. Uiteraard het beste Live album, samen met Secret Samadhi die ik ook maar weer es moet opzetten.
Ach, wie dit leest.. bedankt. Anders ben ik toch weer ff bezig geweest en deze plaat moet ik toch maar es kopen. Heb nog steeds dat oude kopietje ten tijden van Distance.

Joy
jopper schreef:

"prul en bagger , 13 jarige meisjes muziek

zo denk ik erover"

Tnx for clearing that up. Nu ik erover nadenk, ik voel me al gelijk een stuk vrouwelijker en springerig.

fastpulseboy
Joy schreef:

zo denk ik erover

kan ik me alleen maar bij aansluiten.

ik voeg er nog aan toe dat het vreselijk zeikerige commercieel inelkaar geflansde nep emotie muziek is.

Ach ieder zn mening. Ik snap het alleen niet. Deze cd zit goed in elkaar en is toch best wel rauw voor Live begrippen hier en daar. Ed zet op deze plaat en vooral ook Secret Samadhi een rockstrot op die ik veel zangers tegenwoordig niet meer zie nadoen. Dus scheld maar zoveel op het werk na Secret Samadhi wat je wilt, maar dit is toch geen poppy in elkaar gezette cd. Of wil je White Discussion soms commercieel noemen?

avatar van timhardt
Beetje domme commentaren toch. Dit blijft gewoon een erg goed album, de vorige, eerste Liveworp, vind ik nog nét iets beter, maar deze is ook erg goed en blijft dat ook. Pas nadien, na de volgende ging het totaal de verkeerde kant op met Live. Alles minder dan 4* doet deze plaat onrecht aan.

avatar van Poeha
timhardt schreef:

En zo is het maar net.

Punt....

avatar van rudiger
jopper schreef:
Live is een krimpband; hoe meer je het hoort hoe minder het wordt...

ja , inderdaad , dit is prima geformuleerd .
zijn er zoveel tienermeisjes op MUME , daar het veel te hoog staat in de top 250 .
veel te hoog voor een meisjes groep .

Joy schreef:

zo denk ik erover

Ik vraag me oprecht af of iemand die zoiets schrijft het album überhaupt kent. Je mag muziek van mij minder vinden, maar ik denk dat je in alle objectiviteit kan zeggen dat Throwing Copper te hard is en te veel niet mainstreem nummers kent om het 13 jarige meisjes muziek te noemen, dus graag enige uitleg Joy!. Zelf vind ik dit album nog altijd aan het briljante grenzen en sluit ik me weemoedig aan bij de mensen die in het huidige live niets meer herkennen van de eerste drie albums.

Iris en Dam at otter Creek zijn altijd mijn favorieten geweest van dit album.***** onafgebroken sinds 1994

Inderdaad. Deze plaat is creatief en heeft een erg dynamisch geluid, met goeie uitbarstingen. Wat er dan zo commercieel aan zou moeten wezen snap ik ook niet.

EVANSHEWSON
Toen deze uitkwam vond ik dat best een goeie band; Deze plaat is absoluut niet slecht en er staan zeer goede composities op.

Helaas is het niveau van hun platen keer op keer blijven zakken en ik ben mijn interesse in dit bandje geheel verloren.

Maar deze hier is best ok. Maar ga geen quotering geven, het is toch mijn ding niet meer.

avatar van floris013
wat een bombast, toen ie uitkwam, zo.klonk als een klok.maar gaat vervolgens erg gauw vervelen. wordt denk ik gewaardeerd door mensen die normaliter madonna draaien (niks mis mee overigens) die af en toe 'hardrock' willen horen.

floris013 schreef:

Zeldzame onzinpraat! Misschien gewoon de eerdere posts eens lezen van mensen waarom ze de plaat waarderen? (en vervolgens zien dat er bar weinig van deze users Madonna in hun top 10 hebben)

wavanbuuren schreef:

Sorry hoor, maar ik ben het daar mee eens: dit is gewoon een erg goeie plaat. Als je hem 1000 keer gaan de nummers misschien stuk, maar van tijdelijke houdbaarheid of van commercie is hier in de verste verste (nog) geen sprake.

wavanbuuren
waarom quote je mij nu timhardt? Wij zeggen toch ongeveer het zelfde?

avatar van timhardt
Idd, mag ik dan niet quoten als ik het onderschrijf?

wavanbuuren
Mag natuurlijk wel. Alleen als je mij quote en begint met dat je het er niet mee eens bent, kan dat voor verwarring zorgen.......

avatar van floris013
nou, ik vind er geen fluit aan, die hele plaat niet en onderschrijf wat anderen ook over deze plaat opmerken dat ie op het eerste gehoor best tof is, maar vrij snel behoorlijk vervelend.

avatar van marco straaten
Deze plaat gaat absoluut nooit vervelen en is dan ook één van de beste platen ooit gemaakt.
Natuurlijk is het zo dat na Secret Samadhi alles wat minder is geworden, maar wat dan nog; laten we elk album op zich beoordelen.

avatar van Paap_Floyd
wavanbuuren schreef:
Er staat toch juist dat hij het er wel mee eens is?!
timhardt schreef:

Sorry hoor, maar ik ben het daar mee eens:

avatar van Poeha
floris013 schreef:

Ho wacht even floris, dat is niet geheel terecht.
Luister maar eens naar het einde van het supernummer hier "Waitress".
Daar hoor je toch duidelijk gefluit.

LocoHermano
Heb dit altijd een vreselijke band gevonden, met een afschuwelijke zanger (vooral wat betreft uitstraling), maar een aantal nummers op dit schijfje kan ik nog best waarderen en het openingsnummer vind ik zelfs heel erg goed.

avatar van Blue88
Geweldig die reacties, hehe. Maar goed, mijn advies is om eens die Live clichés weg te denken en het album op zichzelf te oordelen. Mocht je dat lukken, dan hoor ik het graag. Smaken verschillen uiteraard, maar ik merk vaak nogal wat ehm ... hypocrisie. Maar ach, het is Nederland he ^^

Anyway, hier was Live nog goed imo. Secret Samadhi kon me al niet echt veel meer bekoren om eerlijk te wezen. een *4.5

avatar van jellorum
Live heeft 7 goeie nummers gemaakt , 5 daarvan staan op dit album, de andere 2 staan ergens anders op
shit towne, all over you, selling the drama, lightning crashes en iris
maar misschien moet ik hem nog eens beluisteren, dat is toch alweer een paar jaar geleden

avatar van marco straaten
Dit hele album is fantastisch. géén fillers wat mij betreft en dan ook 5* waard

Heb het CD-tje na een paar jaar weer eens in de auto gezet. Volume omhoog, en als ik de eerste tonen van The Dam at Otter Creek hoor stonden de haren in mijn nek weer rechtop.

Waarschijnlijk omdat dit de eerste CD is die ik ooit kocht, maar barstensvol van Live's sterkste nummers. De enige CD waar ik alle teksten van voor tot achter uit mijn bolleke ken, omdat ik het ding toendertijd grijsdraaide met het boekje in mijn hand

De wisseling van dynamiek was Live's sterkste punt, en de fantastische stem van Edward (ik ken geen zangers met die stem)... Deze plaat rockt keihard en krijgt van mij 5 sterren.

Als ik een auto had gehad, had ik exáct hetzelfde als Riel willen typen... Voor de rest ben ik het compleet met hem eens.

Deze CD stond in mijn kast te verstoffen en ik had 'm niet eens op mijn iPod staan. Dat heb ik zojuist keihard recht gezet, wat een fantastische CD (die me aan mijn middelbare schooltijd doet denken, ook leuk...).

Jammer dat Live hierna de bombastische tour op is gegaan, dat was niet zo aan mij besteed. Deze kan op repeat.