Michael Jackson - Thriller (1982)

Pop / R&B
Label: Epic

1. Wanna Be Startin' Somethin' (6:03)
  2. Baby Be Mine (4:20)
  3. The Girl Is Mine (3:41)

met Paul McCartney

4. Thriller (5:57)

met Vincent Price

5. Beat It (4:15)

met Eddie Van Halen

6. Billie Jean (4:56)
  7. Human Nature (4:06)
  8. P.Y.T. (Pretty Young Thing) (3:57)
  9. The Lady in My Life (4:53)
  10. Someone in the Dark * (4:49)
  11. Billie Jean [Home Demo from 1981] * (2:20)
  12. Carousel * (1:49)
  13. Vincent Price * (2:53)
  14. The Girl Is Mine 2008 * (3:11)

met will.i.am

15. P.Y.T. (Pretty Young Thing) 2008 * (4:17)

met will.i.am

16. Wanna Be Startin' Somethin' 2008 * (4:11)

met Akon

17. Beat It 2008 * (4:10)

met Fergie

18. Billie Jean 2008 [Kanye West Mix] * (4:34)
  19. For All Time * (4:08)
  20. Starlight * (5:04)
  21. Got the Hots [Demo] * (4:25)
  22. Who Do You Know [Demo] * (5:23)
  23. Carousel * (3:39)
  24. Behind the Mask [Mike's Mix] [Demo] * (5:01)
  25. Can't Get Outta the Rain * (4:06)
  26. The Toy [Demo] * (3:04)
  27. Sunset Driver [Demo] * (4:03)
  28. What a Lovely Way to Go [Demo] * (3:55)
  29. She's Trouble [Demo] * (4:13)
avatar van ricardo
anoniempje 30 schreef:
Als ik een album van de man zou moeten kopen dat is dat absoluut het album Bad.
Eigenlijk zou ik dus het beste zijn 2 jaren 80 albums kunnen gaan kopen i.p.v essential. Dan heb je qua sfeer niet de grote verschillen wat er tussen de diverse nummers uit de verschillende jaren op een verzamelaar wel zit.

Jocharo-T
Het ligt er echt aan waar je eigen prioriteiten liggen natuurlijk. Met alleen Thriller en Bad mis je een hoop andere essentiele nummers. Echter, als je sfeer belangrijk vindt, dan moet je ten aller tijden voor de reguliere albums gaan.

avatar van sierrra
Qua sfeer vind ik de albums na Thriller toch een vrij onsamenhangend geheel.

Persoonlijk vind ik Bad en Thriller de beste albums van hem .
De jaren 90 waren de jaren van de achteruitgang , Jackson ging zich meer bezig houden met de R&B stijl en dat past niet bij z,n grootheid als Jackson.
Nummers als Remember The Time , Jam , Scream , In The Closet zijn in mijn ogen enorme missers.
Daarna kwam hij toch weer met mooie nummers aanzetten , Earth Song , Stranger in Moscow liggen wel goed in het gehoor , maar kunnen toch niet tippen aan zijn jaren 80 werk.

avatar van ThePrinceOfPop
anoniempje 30 schreef:
Persoonlijk vind ik Bad en Thriller de beste albums van hem .

Gelukkig heeft hij dat gedaan, want ik zou juist nummers als In The Closet, Who Is It, Tabloid Junkie, They Don´t Care About Us etc van de jaren 90 niet willen missen. Iedereen zijn eigen mening natuurlijk . Thriller komt bij mij op nummer 4.
1 Bad
2 Dangerous
3 History

avatar van Rogyros
chevy93 schreef:
Tja, hoe vaak heb jij die videoclip gezien? Ik denk niet dat iemand serieus het nummer kan luisteren zonder in gedachten Michael te zien dansen.

Ik kom van 1977, Chevy. Ik heb het dus meegemaakt. Ik heb die clip best vaak gezien. Ook jaren nadat ie was uitgebracht. Want toen het net een hit was, was ik wel erg klein, en vond ik het ook best een enge clip. Ik kan me ook herinneren dat hij alleen van op een bepaalde tijd moch worden uitgezonden. Maar dat kan ik fout hebben. Later heb ik hem ook nog vaak gezien, want op Veronica en ook MTV kwam hij toch ook behoorlijk vaak voorbij. En toch heb ik helemaal geen moeite met het loskoppelen van de clip. Ik heb de clip van Beat It ook vaak gezien. En dat was ook een lange clip. Maar geen probleem om dat los te zien van elkaar.

avatar van sierrra

1 Bad
2 Dangerous
3 History
4 Thriller / Invincible

Ik heb dit weekend, was ergens een paar dagen naar toe, weer eens leuk vergelijkend warenonderzoek kunnen doen naar vier albums van Jackson, Off the wall, Thriller, Bad en Dangerous.

Tot en met Bad kan ik mij er verder prima mee vermaken, ik dacht wat slechter over dat album dan wat ik er nu uiteindelijk van vind.

Ik kan mij alleen van m'n levensdagen niet voorstellen, dat mensen die van Bad houden (of Thriller) Dangerous op een 2e plek zetten in het oeuvre van Jackson. Echt een verschrikkelijke plaat, in vergelijking met het niveau Thriller/Bad. Ik heb me echt door Dangerous heen moeten worstelen omdat ik er een oordeel over wilde vellen: wat een creatieve bloedarmoede.

Ik zou daarom zeggen:

1. Thriller
2. Off the wall
3. Bad
4-98 History, compilaties en werk met de Jacksons
99. Dangerous

avatar van Poeha
Dit blijft ook na herbeluistering simpelweg zijn beste album voor mij.
Dat heeft ook te maken met het geringe aantal tracks.
Een album met 11 of meer tracks daarbij bedenk ik me vaak al snel of ik het wel of niet moet opzetten (los van de lengte van tracks).

Daarna komt toch echt HIStory - Book II,met de fenomenale tracks Tabloid Junkie en D.S.) vervolgens Dangerous (met het wonderschone Gone Too Soon) en daarna pas Bad. Ook Invincible wordt steeds beter naarmate de jaren vorderen. Off The Wall heeft ene paar zeer aanstekelijke tracks. Alleen Michael (2010) scoort bij mij echt minder.

musician schreef:
Ik kan mij alleen van m'n levensdagen niet voorstellen, dat mensen die van Bad houden (of Thriller) Dangerous op een 2e plek zette in het oeuvre van Jackson. Echt een verschrikkelijke plaat, in vergelijking met het niveau Thriller/Bad. Ik heb me echt door Dangerous heen moeten worstelen omdat ik er een oordeel over wilde vellen: wat een creatieve bloedarmoede.
Dangerous is onder veel Michael Jackson fans een zeer gewaardeerd album. Zijn sound was veranderd, maar dat pakte enorm goed uit wat betreft waardering. Persoonlijk zou ik niet echt kunnen kiezen welk album ik nu beter vind, maar Off the Wall, Thriller, Bad, Dangerous en ook History zijn de soundtracks van mijn jeugd en zitten diep in mijn hart genesteld. Elk album is mij even lief, maar op de één of andere manier is Dangerous mijn precious. Dat album was dan ook het eerste Michael Jackson album dat ik toendertijd op acht jarige leeftijd bewust meemaakte.

avatar van Heer Hendrik
Wat me opvalt is dat het niemand hier heeft gehad over de videoclip van Thriller: Die is namelijk volledig afgeleid van de Film: 'an american werewolf in london" Michael Jackson had destijds deze film gezien en belde John Landis( regisseur van deze fim op) Hij vroeg: 'je kent mijn song Thriller zeker wel. Ik wil daar een ultieme clip bij' . John Landis kende het nummer niet, maar liet dat niet merken, want hij had gelijk door dat er iets groots kon ontstaan. Met de eerste kennismaking wisten ze hoe ze het wilden hebben
In de clip komt vrijwel alles terug van de film: an american werewolf in London' De zombies, Bioscoop, weerwolf en natuurlijk een relatie tussen de hoofdpersonen.
Allen het dansgedeelte was een toegevoegd element
De clip is de moeder van alle clips en vandaag de dag nog steeds toonaangevend en ongeevenaard

avatar van RogerV
Mwa er werden ook voor 1982 al vele videoclips gemaakt. Dus de moeder vind ik een beetje overdreven. En om nou te zeggen dat er met de technieken van daarna niet nog spectaculairdere clips gemaakt zijn?

Wel voor de typische Michael Jackson clip natuurlijk de start. Belangrijk in de tijdsgeest.

avatar van Heer Hendrik
Van vrijwel alle danceclips die hierna gemaakt zijn: worden de clips van Michael Jackson in feite als blauwdruk gebruikt. Thriller is de clip geweest die de videoclip een karakter heeft gegeven waar nauwelijks van geweken kon worden. De clip verteld een verhaal en het nummer wordt er goed in verwerkt. Plus de clip duurt veel langer dan het nummer en dat was dus echt daarvoor nog nooit gebeurd. Dus ja de moeder van alle clips die daarna kwamen!

Heer Hendrik schreef:
Wat me opvalt is dat het niemand hier heeft gehad over de videoclip van Thriller.
Er is zovaak gesproken op dit topic over de betreffende vidoclip.
Heer Hendrik schreef:
Dat is inderdaad gewoon een understatement. Michael gaf een compleet nieuw standaard aan de videoclip. Dat ontkennen is hetzelfde als zeggen dat de lucht groen is.

avatar van Heer Hendrik
Ik bedoel: De achtergrond van deze clip. Hoe deze is ontstaan!

Jocharo-T
Oké, ik kende het verhaal uiteraard en meen dat ik dat ooit hier heb neergekalkt, maar misschien ben ik in de war met een ander topic/forum.

avatar van RogerV
Dat dit wellicht de eerste videoclip als korte film was kan wel kloppen (ik ken lang niet alle videoclips uit de jaren zeventig).

Maar het is niet alsof iedere danceclip die hierna gemaakt is hier nu van afgeleid is. Een clip als Stakker Humanoid van Humanoid uit 1989 heeft minstens zoveel impact gemaakt met een hele andere insteek. Idem dito bijvoorbeeld voor clips die later door The Prodigy, Aphex Twin en Daft punk gemaakt zijn.

RogerV schreef:

10cc met dreadlock Holiday uit 1978 had een verhaal in de clip. Alleen duurde de clip net zo lang als het nummer

avatar van Dungeon
Nou ik vind die clip erg knap gedaan vooral de lange versie van een kwartier. Maar om het de moeder van alle clips te noemen vind ik te ver gaan. De lat werd wel hoog gelegd.
Bohemian Rhapsody van Queen is toch ook wel een echte clip te noemen. Maar ook nummers van the Bealtes de promo voor A Hard Days Night bijvoorbeeld of de clip van Strawberry Fields 4-ever of A Day in the Life. Dat waren toch ook geen beelden meer van alleen maar een spelend groepje muzikanten.

MatthijsBudding
Fijn album voor op de achtergrond. Er staan geweldige dingen op, maar ook dingen waar ik totaal niets aan vind. Als het allemaal van die parels waren geweest was het een 5, nu 3.5 Favorieten: "Billie Jean" en "Human Nature". Bij het album "Bad" zitten voor mij nog mooiere dingen, maar de opvullertjes zijn dan weer een stuk slechten bij "Bad" naar mijn mening.

avatar van musiquenonstop
MatthijsBudding schreef:
Fijn album voor op de achtergrond......

Nou nou nou, blij dat Michael je niet meer kan horen. Het is toch echt wel een album om echt naar te luisteren. Mocht je dat nog niet hebben gedaan, toch echt een keer doen !

avatar van jasper1991
De hits Wanna Be Startin' Somethin, Thriller, Beat It, Billie Jean en human Nature vind ik allemaal dik in orde en behoren tot de grootste wapenfeiten van de maestro.

Het contrast is des te groter met het onwaarschijnlijk zwakke Lady in My Life, Baby Be en The Girl is Mine... P.Y.T. valt dan nog in de categorie: leuk.

Niet zo constant en meesterlijk in zijn soort als ik had verwacht dus.

avatar van lennon
jasper1991 schreef:

Het contrast is des te groter met het onwaarschijnlijk zwakke Lady in My Life

Jocharo-T
The Lady in My Life is in de afgelopen jaren één van mijn favoriete Michael Jackson songs geworden. Waanzinnig mooi nummer waarvan de 12" Version ook meer dan de moeite waard is. Die uitgave is niet veel anders dan de versie die op dit album te vinden is, maar bevat een extra couplet.

avatar van musiquenonstop
Voor mij is The Lady in My Life ook een absolute topper, gaat bij mij door merg in been, mijn vrouw kan het niet aanhoren, gekwijl noemt ze het. Wat het voor de één is kan een ander met zijn pet niet bij, als je het kan delen wordt het nog mooier.

avatar van Mille Vinyl
King of pop dus absoluut een dikke 5 , probeer hier maar eens niet op te dansen !

maar één minder nummer, the girls is mine, de rest is gewoon de reputatie waard, de bonustrack carousel had voor mij in langere versie ook erop gemogen

Thibaut, dat ben ik eigenlijk met je eens, the girl is mine is het minste nummer, beetje cheesy en oubollig maar zeker niet slecht. De meeste andere nummers zijn dynamiet.

ik zeg niet dat het slecht is of zo, gewoon niet goed genoeg in vergelijking met de andere nummers hierop

Weet ik hoor, en ik ben het helemaal met je eens. The lady in my life vind ik een goed nummer maar niet zeer urgent, en de andere nummers zijn allemaal knallers.