Michael Jackson - Thriller (1982)

Pop / R&B
Label: Epic

1. Wanna Be Startin' Somethin' (6:03)
  2. Baby Be Mine (4:20)
  3. The Girl Is Mine (3:41)

met Paul McCartney

4. Thriller (5:57)

met Vincent Price

5. Beat It (4:15)

met Eddie Van Halen

6. Billie Jean (4:56)
  7. Human Nature (4:06)
  8. P.Y.T. (Pretty Young Thing) (3:57)
  9. The Lady in My Life (4:53)
  10. Someone in the Dark * (4:49)
  11. Billie Jean [Home Demo from 1981] * (2:20)
  12. Carousel * (1:49)
  13. Vincent Price * (2:53)
  14. The Girl Is Mine 2008 * (3:11)

met will.i.am

15. P.Y.T. (Pretty Young Thing) 2008 * (4:17)

met will.i.am

16. Wanna Be Startin' Somethin' 2008 * (4:11)

met Akon

17. Beat It 2008 * (4:10)

met Fergie

18. Billie Jean 2008 [Kanye West Mix] * (4:34)
  19. For All Time * (4:08)
  20. Starlight * (5:04)
  21. Got the Hots [Demo] * (4:25)
  22. Who Do You Know [Demo] * (5:23)
  23. Carousel * (3:39)
  24. Behind the Mask [Mike's Mix] [Demo] * (5:01)
  25. Can't Get Outta the Rain * (4:06)
  26. The Toy [Demo] * (3:04)
  27. Sunset Driver [Demo] * (4:03)
  28. What a Lovely Way to Go [Demo] * (3:55)
  29. She's Trouble [Demo] * (4:13)
avatar van Heer Hendrik
Nou ik vind Human Nature nu niet echt een knaller hoor. Kabbelt een beetje voort

the lady in my life zou ik zeker niet bij de zwakkere nummers rekenen, vroeger wel, maar ik vind hem steeds beter worden als je meer luistert

Jocharo-T
Ik voel sterk de behoefte om het nummer For All Time in het zonnetje te zetten. Een erg sterk gezongen ballad, waarvan het in mijn ogen onbegrijpelijk is dat Michael hem niet op een regulier album heeft gezet. De compositie van dit nummer vind ik erg sterk en dat samen met Michael's zang maakt dat dit nummer mij nooit zal vervelen. Sterker nog, ik durf het zelfs aan om te zeggen dat het één van mijn favoriete Michael Jackson ballads is.

Vreemd is wel dat er beweerd wordt dat dit nummer uit de Thriller periode stamt. Ik heb er erg veel moeite mee om dat te geloven. Luisterend naar Michael zijn stem durf ik bijna op zeker te zeggen dat het nummer zo'n acht tot tien jaar later is ingezongen. Dit is niet de Michael van begin jaren tachtig.

Degene die de demo van dit nummer hebben gehoord kan het niet ontgaan zijn dat er amper aan de track gesleuteld is in de studio. Het klinkt bijna identiek aan de demo. Een klein gedeelte wat Michael in de demo solo zong, is vervangen door een koortje.

Vergeet die lelijke mixen van fantastische nummers als Wanna Be Startin' Somethin', The Girl Is Mine, Beat It, Billie Jean en P.Y.T. (Pretty Young Thing), want het nummer For All Time maakt de aanschaf van de 25th Anniversary Edition in mijn ogen meer dan waard.

Jocharo-T schreef:

de hamvraag is: waarom post je dit dan in Thriller, en niet bij het topic MJ?

Jocharo-T
Omdat For All Time op de Thriller 25th Anniversary Edition staat...

avatar van rkdev
lennon schreef:
de hamvraag is: waarom post je dit dan in Thriller, en niet bij het topic MJ?
Omdat het op Thriller25 staat ...

Ow .... echt?... Oeps...
ik heb die release destijds gemeden, omdat ik het een wanprodukt vond, en nog steeds vind.

en als jouw vermoeden klopt, dat het dus een nieuwer nummer is, dan wordt dat dus bevestigt.

avatar van frankholst182
chevy93 schreef:

En zo kan ik over de overige nummers ook genoeg vertellen, maar hoe lang kun je door blijven lullen? Zolang als de grootte van het tekstvak dat toe laat, maar het moet wel leuk blijven.

Mooi stukje chevy, maar om 'billie jean' over te slaan....
Ga je gang.

avatar van chevy93
Toevallig gisteren nog gedaan.

418 ♫ [0818] Michael Jackson - Billie Jean (1982)
Vanochtend wakker worden met Dangerous, vervolgens een recensie over Bad geschreven (met op de achtergrond datzelfde album) en vanavond dus een nummer van Thriller.
Ik ben een fan en iedereen die zijn albumpagina’s in de gaten houdt, weet dat ik er al veel over geschreven heb. Billie Jean zou niet eens in mijn top 10 beste nummers van hem komen, maar dat zegt meer over zijn oeuvre. Het befaamde loopje over de lichtgevende stenen, het nog beroemdere loopje tijdens zijn live-optreden op Motown of het nummer zelf dat simpelweg erg goed is. Met recht een klassieker en met recht hoog in onze lijst. Maar nog altijd veel te laag. En het feit dat we hem niet meer tegen zullen komen is spijtig.

Cijfer: 8,4
Muziek >> Toplijsten en favorieten >> De MuMe Top 2000 besproken.

avatar van party
sowieso is michael jackson een van mijn favorite artiesten. op dit album kan ik gewoon niet haten. hoe wel ik deze album iets minder goed vindt dan bad. blijft het voor mij toch een van de beste albums ooit.

avatar van Darkzone

zal het nummer eens gaan beluisteren, totaal langs me heen gegaan

Luister je die vernieuwde versies op Thriller 25 direct na het orginele album, dan is het contrast wel erg groot en kun je het zien als een wanproduct.

Maar luister je naar alle albums van MJ in volgorde van release (Thriller aangevuld met E.T. en Captain EO-tracks en dan meteen naar Bad), dan zet je de 5 remixen/remakes met Fergie, will.i.am e.d. direct achter Invincible en voor Michael en dan zal je zien dat die nummers veel beter op zijn plaats vallen. Dan zijn ze echt zo slecht nog niet.

Thibaut V schreef:

Is misschien wel het mooiste nummer van de hele cd...

Mijns inziens: Baby be mine en P.Y.T zijn de lekkerste nummers, Billy Jean het beste (je zou het maar geschreven hebben..), Wanna be startin' het meest swingende nummer, en Lady of my life idd het mooiste nummer.

avatar van fluidvirgo

zal het nummer eens gaan beluisteren, totaal langs me heen gegaan

For All Time klinkt meer als een song uit de periode rond Dangerous.

fluidvirgo schreef:

For All Time klinkt meer als een song uit de periode rond Dangerous.

Vind ik ook. Het klinkt te braaf. Wellicht speelt de instrumentatie ook een rol. Al heeft het met een beetje fantasie wel iets weg van een zwakkere versie van Human nature.

Got the hots vind ik wel een typisch nummer uit deze tijd.
Ik dacht deze ook op sommige versies van Thriller 25 staat?

Ik was al een groot liefhebber van zijn echte solo debuutalbum Off the Wall. Logischerwijs was ik in 1982 nieuwsgierig waar hij mee zou komen. En dat was Billie Jean. Nog steeds vind ik dat één van de beste nummers ooit, met misschien wel de beste beat ooit, in ieder geval één van de bekendste.

Toen ik het album opzette was ik aangenaam verrast, immers in het geweldige discofunk nummer Wanna Be Startin' Somethin' en Baby Be Mine hoorde je de sterke sound terug van Off the Wall. Daarna volgde het wat flauwe, net te geinige popnummer The Girl Is Mine. McCartney en Jackson samen, dat had tot iets beters moeten leiden.

Gelukkig was daar titeltrack Thriller, bepaald niet flauw te noemen. Een pittige crossover van rock, funk en soul met later ook nog die fraaie videofilm. De videoclip van Beat It vond ik daarentegen weer wat flauw overkomen. Het nummer daarentegen rockt heerlijk, zeker dankzij de beroemde voortreffelijke gitaarsolo van Eddie Van Halen. Gelijk gevolgd door het fantastische Billie Jean, wat een album! De volgorde van de tracks op Thriller is trouwens prima. Overigens was ook het artwork fraai gedaan: met die mooie uitvouwbare hoes.

De laatste drie nummers gaat het weer enigzins richting de sfeer van Off the Wall. Het smooth klinkende Human Nature & Pretty Young Thing liggen zo lekker in het gehoor. P.Y.T. loopt echt geweldig en beide nummers werden dus ook (behoorlijk) grote hits wereldwijd. The Lady In My Life is een heel aardige afsluiter, maar vooral omdat Michael Jackson het zingt. Want zijn stem is uniek mooi: dat vormt uiteindelijk mede de basis van al zijn succes.

Eerst had ik de LP, later de CD, hoewel ik eerst geen albums wilde kopen die ik al op LP had. Naast dit Thriller, hoorde bijvoorbeeld ook Purple Rain bij de albums die ik toch ook op CD kocht. Inmiddels heb ik de Japanse Mini LP CD, met een onvoorstelbaar goede geluidsmix uit 2009. Wat valt bijvoorbeeld die deur mooi dicht op Thriller en oh: wat klinkt die beat van Billie Jean hemels en de violen prachtig en dat gitaartje funky..... het is tijdloze muziek.

En daar had toch bijna een duet met Freddy Mercury opgestaan, begreep ik uit een onlangs uitgezonden documentaire.

30 jaar oud vandaag!!

History!!

Oh nee, dat is ook een andere album van MJ. Maar dit Thriller was en is pas echte history.

avatar van Rogyros
Dit is het enige album van MJ dat ik trek. Ik ben geen fan hem, maar dit album staat.

Of je nu van dit album houdt of niet, het is een klassieker van jewelste.

avatar van Heer Hendrik
vandaag Beat it gehoord. En het verhaal gaat dat Quincy jones nog iets miste op dit album. een nummer die wat ruiger uit de hoek moest komen.
Jones vertelde michael Jackson: "Er moet nog een nummer op in de stijl van My Sharona van The Knack" !! "Ik heb nog iets onafgemaakts op de plank liggen' zei Jackson. Met de bekende riff er bij en de ultieme gitaarsolo van Eddie van Halen, die dat weer overigens zonder een vergoeding inspeelde, ontstond er een wereldhit.

Met de TOTO jongens en Eddi van halen als mede Paul Mc Cartney blijft dit het beste album van de helaas (te) vroeg overleden zanger

Heer Hendrik schreef:

Nou, Eddie mocht kiezen: of een percentage of een vergoeding van - uit mijn hoofd - zo'n 1200 dollar. Koos Eddie toch de vergoeding:
Zelf zegt 'ie het nooit echt erg gevonden te hebben, die foute keuze, omdat het wel mooie reclame bleef en hij graag aan dat geweldige nummer mee deed. Mmm, het heeft 'm toch een paar miljoen gescheeld volgens mij.

avatar van Edwynn
Ik geloof niet dat Eddie qua financiën wat te klagen heeft gehad.
Daarnaast kon een eenmalige vergoeding in het niet bij vallen bij de exposure die je kreeg bij iemand als Jackson.

avatar van iggy
Hij zal er inderdaad geen biefstuk minder om gegeten hebben. Maar slim was het natuurlijk niet.

Precies, dat bedoelde ik.

avatar van iggy
Ik denk denk dat Michael en Quincy er behoorlijk om gelachen hebben. 1200 dollar pop pfffff

avatar van Edwynn
Moet je wel van tevoren weten dat het een hele dikke hit wordt.

Stel dat geen hond erop zat te wachten, had je toch een paar avondjes lol voor nog geen halve minuut werk.

avatar van iggy
Maar dan nog 1200 dollar is wel erg karig niet?

avatar van Edwynn
Misschien ben ik wel een loser hoor, maar Ik pak het niet met een halve minuut werk.

avatar van iggy
Ja dude je hebt helemaal gelijk. PFFFFF