Michael Jackson - Thriller (1982)

Pop / R&B
Label: Epic

1. Wanna Be Startin' Somethin' (6:03)
  2. Baby Be Mine (4:20)
  3. The Girl Is Mine (3:41)

met Paul McCartney

4. Thriller (5:57)

met Vincent Price

5. Beat It (4:15)

met Eddie Van Halen

6. Billie Jean (4:56)
  7. Human Nature (4:06)
  8. P.Y.T. (Pretty Young Thing) (3:57)
  9. The Lady in My Life (4:53)
  10. Someone in the Dark * (4:49)
  11. Billie Jean [Home Demo from 1981] * (2:20)
  12. Carousel * (1:49)
  13. Vincent Price * (2:53)
  14. The Girl Is Mine 2008 * (3:11)

met will.i.am

15. P.Y.T. (Pretty Young Thing) 2008 * (4:17)

met will.i.am

16. Wanna Be Startin' Somethin' 2008 * (4:11)

met Akon

17. Beat It 2008 * (4:10)

met Fergie

18. Billie Jean 2008 [Kanye West Mix] * (4:34)
  19. For All Time * (4:08)
  20. Starlight * (5:04)
  21. Got the Hots [Demo] * (4:25)
  22. Who Do You Know [Demo] * (5:23)
  23. Carousel * (3:39)
  24. Behind the Mask [Mike's Mix] [Demo] * (5:01)
  25. Can't Get Outta the Rain * (4:06)
  26. The Toy [Demo] * (3:04)
  27. Sunset Driver [Demo] * (4:03)
  28. What a Lovely Way to Go [Demo] * (3:55)
  29. She's Trouble [Demo] * (4:13)
Kom op Edwynn, je weet best dat die halve minuut er niet in een halve minuut werk op stond. En ook dat Michael Jackson al een ster was en dat het nummer en het album hoe dan ook (enig) commercieel succes zouden hebben. Gelukkig kan Eddie er nu zelf om lachen, begreep ik.

avatar van Heer Hendrik
dit staat op Wikipedia, Quincy Jones vertelde dit verhaal ook overigens op de special edition uit 2001.

Van Halen vroeg geen betaling voor zijn optreden. Hij nam zijn deel op, terwijl Michael Jackson in een andere studio het nummer Billie Jean stond op te nemen.

Dus geen 1200 dollar voor eddie van Halen
Maar wel eeuwig geassocieerd worden met dit nummer en dat is toch ook wat waard, toch?

Maar ik heb weer ergens anders vandaan (meermaals gehoord dit verhaal maar langer geleden ,zegt de ouder wordende man... ) dat Eddie ergens tussen de 1200 en 1600 dollar kreeg, maar dus ook een percentage kon kiezen in plaats daarvan.
Ik begrijp dat Quincy Jones nu meldt dat Eddie het als 'a favor' voor hem deed en voor '2 6-packs', ja, ja.

avatar van Kronos
Jaja, en Eddie zou dat toch makkelijk kunnen tegenspreken. Nietwaar west?

avatar van Edwynn
Inderdaad. Het lijkt me aannemelijk dat hier ook "voor jou tien anderen" principe heeft gegolden. Het dilemma waar veel artiesten mee te maken krijgen.

Buiten het feit dat ik 1200 dollar een heel aardig bedrag vind voor een beetje pielen op een gitaar (Ja, West, jij weet ook wel dat een Eddie Van Halen zo'n solootje bedenkt en speelt terwijl hij zijn teennagels zit te knippen), is de echte winst een kans op een shitload aan exposure omdat je eventjes op de trein met Michael Jackson zit.

Nou, dat vond hij ook het belangrijkste en dat is prima gelukt mag je wel zeggen!

avatar van Edwynn
In dit interview zegt hij dat het een kwartiertje werk was. Twee solo's ingespeeld waarvan er één gebruikt is. Niets over de financiën overigens.

En ik vind op songfacts.com weer dit over DE solo:

"This the true story about beat it.It was never written by Michael Jackson it was written by Steve Lukather and the guitar solo was done by Eddie Van Halen he did it as a favour to Steve not Quincy.Now here the good part Eddie Van Halen was drunk when he did the solo for Beat it.They just gave him a guitar and he didnt know he was been recorded.You see even the solo was supposed to be done by Steve but he sound wasnt just quite right so he called on Eddie.Now Eddie was drunk so when the song played for the first time on radio Eddie didnt even know it was him playing the solo.Thats the reason Eddie can never play that exact same solo again." (sly, Durban, S.A.)

Zo wordt het een steeds mooier verhaal.

avatar van Kronos
Wat Eddie er zelf over zegt vind ik nog wel interessant. Wat ene sly uit Zuid Afrika er over te melden heeft interessant noch relevant.

Dat verklaart wel veel, want hoewel Eddie een heel erg goede gitarist is, is de solo niet helemaal tip top in orde.

Kom op Kronos, niet te serieus hoor!

Overigens blijkt dat men elkaar nogal tegen zit te spreken over DE solo en het nummer Beat It.

Stijn_Slayer schreef:

Daar denkt de gitaarprofessor hier anders over.

Mooi stukje Edwynn.

Nouja, hij geeft wel min of meer impliciet aan dat het niet foutloos is en beter kan (niet dat ik het beter kan). Vind dat zelf een beetje contrasteren met het wat gelikte, 'perfect' geproduceerde nummer.

Edwynn schreef:
Daar denkt de gitaarprofessor hier anders over.

Ik vind het in ieder geval een geweldige solo, die lekker lang duurt voor in een popnummer. Toen ik in die tijd als snotneus enkel hardrock / heavy metal beluisterde vond ik Beat It stiekem toch wel goed juist omwille van die solo.

avatar van Heer Hendrik
Eigenlijk vind ik het wel leuk hoor al die verschillende verhalen over die solo en in elk verhaal zal ook wel een deel van de waarheid zitten.

Kronos: Ik ben het helemaal eens met jou. Geweldige rocksolo in een popnummer

avatar van sashaexposed
Michael Jackson is gewoon de koning van de pop muziek !! en heb daarom ook al Zijn cd's stem 5,0

avatar van chevy93
Stijn_Slayer schreef:
Ik vraag me toch wel af waar je dat uit haalt. Ik lees echt alleen maar positieve stukjes over die solo in dat bericht.

''Er zijn genoeg gevorderde gitaristen die de solo kunnen spelen [...]. Er zijn ook genoeg gitaristen die sneller spelen dan Eddie of die bepaalde technieken verfijnder spelen.''

avatar van chevy93
Maar "sneller en verfijnder" wil toch niet zeggen dat het gelijk beter is?

De zin erachter is nota bene "Maar niemand speelt met de energie en de overtuiging zoals van Halen zelf. De solo ‘leeft’ en ‘ademt’ enorm als je er naar luistert."

Technisch verfijnder slaat op een betere beheersing/uitvoering van de speeltechniek. Gevoel wordt altijd aangegrepen om elke discussie de kop in te drukken, maar de schrijver heeft het ook een klein beetje over de techniek, en daar kun je wel redelijk objectief iets over zeggen.

Cured
30 jaar geleden was die solo een voltreffer in dit nummer (passend,flashy en aggresief voor de 'vechtscene' in Beat it, ook/vooral voor de popliefhebbers) en het gaat niet om verfijndere techniek of snelheid; dat doet het nou juist niet. Er zijn zat gitaristen die supergoed kunnen gitaar spelen, maar bijna alle zijn ze niet invloedrijk of brengen de vonk niet over (hoor wél bijv. ook Keith's solo in SFTD van de Stones: snerpend en doeltreffend)). Terugkijken met het perspectief van nu is bovendien onzinnig. Heel veel mensen kennen nog steeds die solo en wat hun dat deed/doet: daar gaat het om.

Ziegler
Ik ken maar weinig solo's die zo pakkend zijn als deze. En voor zover ik weet schudde ene Eddie deze uit z'n mouw.
Ik was het niet in ieder geval.

avatar van Bollieblauw
Er zijn genoeg "(goede) gitaristen die deze ultravette solo fatsoenlijk kunnen naspelen. Er is maar een persoon op aarde die de solo had kunnen bedenken. Dat is voor mij de essentie van de fameuze gitaarsolo in Beat It.

Enkele jaren geleden was dit een van mijn eerste cd's die ik ooit kocht (Pas na z'n dood jammer genoeg). Vond het toen echt een te gek album. Maar mijn muzieksmaak is nu in zo verre ontwikkeld dat dit niet helemaal mijn smaak meer is. Zet het album eigenlijk nog maar zelden op. De hits blijven natuurlijk geweldig, alleen zijn de meeste nummers mij veels te zoet.

avatar van lennon
^waarschijnlijk omdat het je 1e cd is en het toen zo enorm gehyped is zal je m wel tot bloedens toe gedraaid hebben en ben je m spuugzat.

Dit album is nu ruim 30 jaar oud, en bij mij (en vele andere) doet ie t nog steeds (qua magie)

Laat m even lekker links liggen, en ooit zal je m weer met plezier gaan draaien!

Dit album blijft eeuwig goed!!!!!!

avatar van lennon
Een vraagje voor de kenner:

Wie doet er op PYT in het tussenstuk het mooie: OEH!! ?

Ik weet dat Lotaya en Janet mee doen, maar die hadden de baard nog niet in de keel

Het klinkt als een van de Jackson broers, maar kan er niets over vinden? Weet iemand dit?

avatar van Arrie
James Ingram misschien?

avatar van De buurman
Dankzij mijn jongste zoon (bijna 6) doorsta ik momenteel een complete Michael Jackson revival thuis. En in de auto.

Is dat erg? Nou, na 26 keer Billie Jean in een weekend heb je er soms wel even genoeg van. Maar als ik het verzameld werk op History even loslaat en gewoon de cd Thriller erin gooi, realiseer ik me meer en meer wat een fantastisch album dit toch wel is.

Wat kun je nog zeggen over dit album? Nou, dat het allemaal goeie nummers zijn bijvoorbeeld. Dat Jackson gewoon een ongelooflijk goeie zanger was. Productie top. Muzikanten top. Solo in Beat It... misschien wel EVH's meest markante solo uit zijn carrière.

Off The Wall was goed, en ook iedere plaat na Thriller had een paar goeie stukken, zelfs Invincible. Na het zien van de documentaire This Is It realiseer je je dat Jackson, ondanks dat de man in zekere zin volkomen doorgedraaid was, gewoon een geweldidige artiest was.

Waar alle Jackson platen na Thriller ook zeker een paar matige nummers bevatten, kan ik ze op Thriller niet bespeuren. Topalbum.