Michael Jackson - Thriller (1982)

Pop / R&B
Label: Epic

1. Wanna Be Startin' Somethin' (6:03)
  2. Baby Be Mine (4:20)
  3. The Girl Is Mine (3:41)

met Paul McCartney

4. Thriller (5:57)

met Vincent Price

5. Beat It (4:15)

met Eddie Van Halen

6. Billie Jean (4:56)
  7. Human Nature (4:06)
  8. P.Y.T. (Pretty Young Thing) (3:57)
  9. The Lady in My Life (4:53)
  10. Someone in the Dark * (4:49)
  11. Billie Jean [Home Demo from 1981] * (2:20)
  12. Carousel * (1:49)
  13. Vincent Price * (2:53)
  14. The Girl Is Mine 2008 * (3:11)

met will.i.am

15. P.Y.T. (Pretty Young Thing) 2008 * (4:17)

met will.i.am

16. Wanna Be Startin' Somethin' 2008 * (4:11)

met Akon

17. Beat It 2008 * (4:10)

met Fergie

18. Billie Jean 2008 [Kanye West Mix] * (4:34)
  19. For All Time * (4:08)
  20. Starlight * (5:04)
  21. Got the Hots [Demo] * (4:25)
  22. Who Do You Know [Demo] * (5:23)
  23. Carousel * (3:39)
  24. Behind the Mask [Mike's Mix] [Demo] * (5:01)
  25. Can't Get Outta the Rain * (4:06)
  26. The Toy [Demo] * (3:04)
  27. Sunset Driver [Demo] * (4:03)
  28. What a Lovely Way to Go [Demo] * (3:55)
  29. She's Trouble [Demo] * (4:13)
avatar van Madonna
misja82 schreef:
Beste Michael,

waar is het misgegaan jongen? Je was zo lekker op dreef. Een pracht van een (pop)album, uitgebracht in mijn geboortejaar nota bene. Sublieme hits als Billie Jean en Beat It. Nummers waar ik, na al die jaren en tig luisterbeurten, nog altijd wild enthousiast van wordt.
Helaas ben je nu een kaarsje dat uitdooft. Zittend in je pyjama, met je gekke mondkapje en zonnebril, in een rolstoel, voortgeduwd door een grote, afro amerikaanse bodyguard. Je blanke kinderen meenemend naar afgehuurde speelgoedcentra.
Was je nog maar gewoon King Michael. Snik...

So long,

Misja

...ik deel je mening.... It's a bloody shame. can't stop crying....

avatar van musician
Ik was Michael Jackson nog een kleine bespreking schuldig van zijn klassieker, beter laat dan nooit.

Hij is op Thriller, mag ook na een nieuwe luisterbeurt worden geconstateerd, nog onbevangen, enthousiast en buitengewoon creatief. Off the wall was goed ontvangen, redelijk verkocht en MJ stond bij de opnames van Thriller in ieder geval nog niet onder de gigantische druk die er daarna wel op zijn schouders rustte.

Door het (deels) toevoegen van elementen uit de rock, kreeg de soul van MJ een wat 'stoerder' geluid en gezegd moet worden dat het op een aantal nummers buitengewoon goed uitpakt (Wanna be startin' something, Beat it, Thriller)

Begeleid door opzienbarende video's (die ik overigens nooit meeweeg in een muzikaal oordeel) leidde dit allemaal tot de best verkochte Lp/cd aller tijden.

Maar niet alles is even fraai. Er staan ook een aantal mierzoete nummers op, die mijn gemiddelde voor deze cd dan weer omlaag brengen (Girl is mine drakerig duet met Paul McCartney, Human nature, The lady in my life) maar nergens wordt het onvoldoende.

De nummers zijn onmiskenbaar allemaal bekend, ze hebben van zichzelf de eigenschap heel goed te blijven hangen. Daar zijn de composities en de uitvoering volledig debet aan.

Jackson is wel succesvol gebleven, zeker in de verkoopcijfers, maar heeft dit laatste staaltje niet meer kunnen herhalen.

En ik ben bang dat hij hierdoor vanaf die tijd allemaal eh............... wat rare dingen ging doen (niet allemaal even fraai). Dat het uiteindelijk, ondanks zijn populariteit, heeft geleid tot zijn einde zoals we dat allemaal hebben meegemaakt.

01 Wanna be startin' something 5,0
06 Billie Jean 5,0
07 Human nature 3,0
08 P.Y.T. 3,5
09 The lady in my life 3,0

Oke.. Als we het per nummer gaan doen:

1. Wanna be startin' something 4,5*
2. Baby be mine 4,5*
3. The girl is mine 3*
(daar zijn we het dan eens, al vind ik de conversatie met daarin het regeltje "I'm a lover not a fighter" op zich al een half puntje waard )
4. Thriller 4* (skip ik tegenwoordig standaard omdat ik het veel te vaak heb gehoord)
5. Beat it 4* (idem)
6. Billie Jean 5*
7. Human nature 4,5*
8. P.Y.T. 5*
9. The lady in my life 4 (heeeerlijke ballad, vooral vanaf 2:40)

Billy Jean vind ik muzikaal gezien toch echt wel van een ander niveau dan Beat it en zeker Thriller (al zijn deze net zo bekend).

P.Y.T. is gewoon een van mijn favoriete nummers ! (en dan bedoel ik niet alleen van MJ, maar in het algemeen).
Het begin.. de drums.. de strakke bas (dat loopje ook bij het na-na-na stukje).. het funky zingen.. en Latoya in het achtergrond koortje.. echt het perfecte groovy nummer.

En ik ben het niet met je eens dat Human nature en The lady in my life zwakkere nummers zijn.

En ja.. als ik zo het gemiddelde bereken zou het 4,5 * moeten worden, maar als album verdient het voor mij gewoon 5 sterren. Zoveel impact had het wel op mij.

avatar van T.A.
LucM schreef:
Die remixen van bv. "Wanna Be Startin' Somethin'" (met Akon) en "Beat It" (met Fergie) vind ik compleet overbodig en zelfs vreselijk.

Mee eens. Ik vond die remixen ook een soort vervuiling van het album.

Social_Mask
Met artiesten als Akon had ik wel wat beters verwacht jah.

Stijn_Slayer
Ik had het nog slechter verwacht, maar ook nu zijn die remixes een en al bagger.

Absoluut mee eens.

Al blijf ik van mening dat je met je eerdere bericht de invloed van Jackson onderschatte, omdat jouw voorkeur denk ik meer uitgaat naar gitaar georienteerde (blanke) popmuziek dan naar soul / funk / r&b.

Maar hier heb ik al op geantwoord in:
Michael Jackson
..wat velen moeilijk lijken te kunnen vinden.

Nicci
Al vind ik het wat gedurfd om de jaren 80 een "fantastisch muzikaal tijdperk" te noemen. Ik vind ze in vergelijking met de jaren 60 en 70 toch wat waterig.

Dit geeft me gelukkig de kans om inhoudelijk op dit album te reageren

Daar heb je een goed punt..
Juist omdat hij besloot om (naast soul, funk en r&b) ook rock toe te voegen werd hij populairder bij een nog groter publiek.
Beat it was dan ook een erg belangrijk nummer voor hem.

Toch vind ik zijn muziek op Thriller nog best wel "zwart" klinken (zwart wit discussie dit ).

Wanna be startin' is echt funky
Baby be mine soul / r&b
Human Nature vind ik best jazzy eigenlijk
P.y.t is erg funky
en The lady in my life is puur soul

Verder vind ik zijn manier van zingen erg funk / soul achtig op een eigen Jackson manier!
Bij alle nummers, en ook zeker bij Billy Jean, wat ik wel echt als een popliedje beschouw.

Maar idd.. Voor mij persoonlijk gold: hoe minder zwart zijn muziek klonk (funk / soul), hoe minder ik hem ging waarderen.
dat is precies de reden dat ik vooral houd van de Motown periode (soul) en de Jacksons periode (funk).
En met mij miljoenen (zeker heel veel Amerikanen).
Ook off the wall valt daar zeker onder wat mij betreft; de percussie rytmes en de manier van zingen klinken heel anders dan gangbare disco.

En de bovenstaande nummers van Thriller maken dit ook een warm soulfull album.
Daarom hou ik ook van deze plaat, en vind ik juist Thriller een minder prettig nummer om te horen (met een legendarische clip, dat wel).

Dat geluid miste ik bij Bad (op het funky "Another part of me" na).
Later ging hij op Dangerous met hulp van Teddy Riley (producer van oa Guy, Wrecks n Effect en Bobby Brown) deels op de swingbeat toer (of een evolutie daar van) maar dat klonk toch een stuk mechanischer / killer. Bovendien werd dit aangevuld met gladde pop ballads en een rock nummer waardoor het album meer als een samenraapsel van stijlen klonk. Daar heeft Bad ook al last van.

Stevie Wonder is heel erg 70's idd. en geen schim van zichzelf in de jaren 80
Stevie is trouwens één van mijn favoriete artiesten (samen met Marvin Gaye en Prince) trouwens (door zijn magistrale werk in die periode).

lowriderluuk
Waarom zoveel zeer positieve reacties nu hij plots overleden is
en niet tijdens zijn leven gered van de waanzin waarin hij zat.
De mensch zit vreemd in elkaar, een beest in plaats van een beschaafd dier.
Zodra iemand geboren wordt schijnheilig ooohohhh wat lief, tijdens je leven zo veel mogelijk treiteren en uitmelken en als je overlijdt zielig doen. Mag ik daarvan over m'n nek gaan, dank u.
Wanneer gaan we ons nu echt eens de fatsoensnormen aanleren en elkaar respecteren?

avatar van L_T_B
Een hele rij berichten verwijderd. Enkel berichten over het ALBUM hier a,.u.b.

avatar van Devoo
Pff, vandaag eens naar die remixen geluisterd. Dat is echt afschuwelijk. Het album zelf is wel een classic natuurlijk, maar dan hoe het bedoelt is, zonder die bonustracks.

avatar van laboomzaa
L_T_B schreef:
Een hele rij berichten verwijderd. Enkel berichten over het ALBUM hier a,.u.b.

Waarom mag er zo nu en dan niet off topic een discussie ontstaan???

avatar van MJ_DA_MAN
Ik ga meteen in Den Haag pleiten of ik voortaan soms niet wat harder mag rijden en af en toe door rood licht mag scheuren .

avatar van Kronos
laboomzaa schreef:
Waarom mag er zo nu en dan niet off topic een discussie ontstaan???

Waarom hier offtopic gaan als het hier ontopic kan.

avatar van snarf349
En waar is mijn mening over het album zelf gebleven?

Stijn_Slayer
Ik wil niet vervelend doen, maar de opmerkingen van lowriderluuk en musician gaan ook niet over dit album...

avatar van kaztor
Devoo schreef:

Klopt.
Vooral boycotten die zooi. Black Eyed Peas en Akon die de boel een beetje lopen te vervuilen....

Vandaag in de Megatop 50, nieuw binnen, van het album Thriller:

op 2: Billy Jean
op 9: Thriller
op 12: Beat It

De helft van de lijst zijn nummers van Michael Jackson.
Dit is nog nooit vertoond. De lijst wordt tegenwoordig samengesteld uit de (ouderwetse) verkoopcijfers, de airplay en de downloads.

avatar van musicman13
die remixen zijn inderdaad walgelijk! Vind alleen het begin van de kanye west mix van Billie Jean goed. En die For All Time is ook een erg goed nummer!

avatar van musicman13
ik ben verslaafd aan Baby Be Mine!!!

avatar van musicman13
ooh! het geeft me juist een goed gevoel!!

avatar van musician
Stijn_Slayer schreef:

Vrienden in hooggeplaatste posities.......

jorisker
Geweldige muziek hoor, en deze plaat is natuurlijk zijn best! Natuurlijk is het vreselijk als iemand overlijd, en zeker als deze man zoveel heeft betekend voor mensen (een hoop mensen hebben veel aan zijn muziek gehad, hebben er mooie herinneringen aan). Maar waar ik me zo aan begin te ergeren is dat opeens iedereen fan van hem is!

avatar van Elvis Hitchcock
jorisker schreef:

Niet iedereen is fan van hem. Er zijn velen die niks hebben met het genre dat hij maakt.

Hoewel ik nooit echt een grote fan geweest ben zijn er zeker nummers die ik kan appreciëren en zelfs fantastisch goed vind. Beat It is eentje van die laatste categorie en dat is voor mij meteen ook het absolute hoogtepunt van deze plaat.

Verder zijn ook Thriller, Billie Jean en de opener Wanna Be Startin Something vrij goed. De grootste hits uit Thriller dus.

De rest van de plaat doet me helaas weinig dus meer dan 2 dikke * zal het niet worden.

avatar van kaztor
the hustler schreef:
Het spijt me dan ook vriendelijk, "bertus", dat uw aanbevelingen zoals "U2, Smiths, Springsteen, Costello, Joe Jackson, Echo and the Bunnymen, John Hiatt, Talking Heads, Crowded House, Simple Minds, Talk Talk, en de Pretenders", eerder een bevestiging blijken te zijn van muzikale armoede die mij al tijdens mijn publiciteitsjaren wel al erg duidelijk was, dan dat ik uw smaak zou delen.

Dat klinkt wel erg hautain.

Wat kinderachtige reacties over de nieuwe tracks verwijderd.

avatar van Kill_illuminati
Twee maanden geleden speelde ik Beat it nog op Guitar Heroes.

Edit: Waarom is dit geen RnB meer?

avatar van rafke pafke
Billie Jean door Coldplay op Werchter was trouwens een kippevelmoment (in een sowieso al geweldig optreden).