Fleetwood Mac - Rumours (1977)

Label: Warner Bros.

1. Second Hand News (2:43)
  2. Dreams (4:14)
  3. Never Going Back Again (2:02)
  4. Don't Stop (3:11)
  5. Go Your Own Way (3:38)
  6. Songbird (3:20)
  7. Silver Springs * (4:48)
  8. The Chain (4:28)
  9. You Make Loving Fun (3:31)
  10. I Don't Want to Know (3:11)
  11. Oh Daddy (3:54)
  12. Gold Dust Woman (4:51)
  13. Second Hand News * (2:48)
  14. Dreams * (4:22)
  15. Brushes (Never Going Back Again) * (2:51)
  16. Don't Stop * (3:33)
  17. Go Your Own Way * (3:06)
  18. Songbird * (3:12)
  19. Silver Springs * (6:08)
  20. You Make Loving Fun * (4:57)
  21. Gold Dust Woman # 1 * (5:03)
  22. Oh Daddy * (3:59)
  23. Think About It * (2:56)
  24. Never Going Back Again [Demo Version] * (1:57)
  25. Planets of the Universe [Demo Version] * (3:18)
  26. Butter Cookie [Keep Me There) (Demo Version] * (2:12)
  27. Gold Dust Woman [Demo Version] * (5:01)
  28. Doesn't Anything Last [Demo Version] * (1:11)
  29. Mic the Screecher [Jam Session] * (1:00)
  30. For Duster [Jam Session] * (4:27)
avatar van vielip
Die hele serie Classic albums is toch ook gewoon voor een paar euro per stuk op dvd te krijgen of ben ik nou gek??
Vaak ook nog met extra materiaal trouwens...

Eens met Arrie. De documentaire was wel aardig, al had ik stiekem op wat meer info gehoopt. Al die verhalen over de scheidingen zijn bij de meesten toch al wel bekend, om daar nu zo'n 40 minuten aan vol te maken...

Vreemd genoeg kwam er niets over de persbemoeienis (o.a. ziekenhuisopname van McVie) in voor, of ik moet toen net even naar de wc zijn geweest.

Overigens sloeg de band zelf alweer de spijker op z'n kop: elk nummer zou een single kunnen zijn, en bijna alles is geoverdubt. Te veel op commercieel succes gericht, te gekunsteld gemaakt en daardoor te weinig spontaniteit.

Ik blijf toch Fleetwood Mac en het Buckingham Nicks album een klasse beter vinden.

Irritant trouwens hoe die Buckingham altijd weer overdreven moet doen als 'ie een liedje moet spelen. Z'n kop viel bijna van z'n romp....

avatar van Music4ever
Lekker boeiend hoe iemand met zijn hoofd beweegt als ie gitaar speelt........................
Toevallig gisteren heel even gekeken en hoe hij 'Never Going Back Again' speelt neem ik mijn petje voor af, klasse gedaan!
Stukken beter dan die oersaaie versies van Lou Reed paar weken terug.

avatar van steve harris
Was leuk gisteravond in classic album van de vpro

avatar van ChrisX
Stijn_Slayer schreef:

Je moet er van uit gaan dat 'wij' hier niet het doorsnee publiek zijn maar het topje van de ijsberg van liefhebbers. Dat topje weet over het algemeen belachelijk veel en tot in de grootste details .... Ik heb een collega die ook een groot muziekliefhebber is maar dus echt niet wist dat bijv. Buckingham en Nicks een setje waren.

Stijn_Slayer schreef:

Denk je echt dat ze op voorhand bedacht hadden "we gaan een album met alleen maar singles maken" ? En wat is daar overigens eigenlijk mis mee? Op een of andere manier proef ik uit dit soort opmerkingen altijd het idee dat als iets commercieel succesvol is het dan artistiek niet meer interessant is.

En over spontaniteit gesproken: ik vind het idee om op een stoelzitting te drummen in, ik meen, Second Hand News, nou juist een voorbeeld van hoe je dat moet gebruiken om buiten de platgetreden paden te gaan.

avatar van avdj
Te weinig spontaniteit? Te gekunsteld? Te commercieel?

Tja, als muziek veel verkocht wordt is het natuurlijk weer niet goed... Voor mij is dit gewoon één van de beste popalbums ooit gemaakt. Ieder nummer is een juweeltje. Ik heb dit zeker zo'n 40-50 keer geluisterd maar het blijft fantastisch.

Die hemelse zangpartijen, wonderschone melodieën en ongekende variatie zijn daarna bijna nooit meer overtroffen. Deze plaat 'werkt' ook altijd: zowel thuis, in de auto en hard of zacht. Vreemd genoeg vind ik het album hiervoor juist vaak net even te gladjes. Terwijl deze vele malen beter verkocht is.

Na Fleetwood Mac lag er natuurlijk wel een bepaalde druk op de band. Het commerciele succes moet dan minstens geëvenaard worden. Daar is niets mis mee, maar naar mijn mening ligt er te veel nadruk op (ook productioneel). Ik heb de lijst met best verkochte albums eens bekeken, de hele top 10 heeft hier wat mij betreft last van.

Overigens denk ik dat een 3,5* niet aangeeft dat ik het artistiek niet interessant vind.

Het idee van die stoel vond ik ook leuk, maar dat is dan ook het enige voorbeeld.

avatar van chevy93
Maar dat is niks nieuws. Zodra men een superprestatie verricht, wordt er naar gestreefd dat opnieuw te halen of liever: te verbeteren. Dit is met alles, school, sport, film, muziek.

avatar van avdj
De lijst 10 best verkochte albums aller tijden staat inderdaad bomvol overgeproduceerde rotzooi. Zoals Backstreet Boys, Meat Loaf en in mindere mate The Eagles. Maar Rumours vind ik artistiek verreweg de interessantste dat de tand des tijds uitstekend heeft doorstaan.

Bovendien heeft chevy93 gelijk dat er altijd wordt gestreefd om succesvoller te worden. Een band als Pink Floyd probeerde ook een grotere publiek te bereiken. Toch vind ik "Animals" en "The Wall" verre van tijdloos. Rumours is voor mij een bewijs dat commercieel succes, vernieuwing én puike popsongs wel degelijk hand in hand kunnen gaan.

avdj schreef:
Zéér juiste en verstandige opmerking, avdj. En dat geldt idd niet alleen voor voor dit album.

avatar van Jan Wessels
Prima cd die me altijd wel wat gladjes in de oren klonk op de één of andere wijze. Het is gewoon te perfect. Als ik in die documentaire dan hoor hoeveel er aan deze plaat is geknutseld....
Doet trouwens niets af van het feit dat het hier om een verzameling prima nummers gaat.

Er is veel commentaar, merk ik, op de geconstrueerdheid van de plaat: te weinig spontaniteit, gekunsteld, te glad, etcetera. Ik ben het er niet zo mee eens, hoe enorm bewust deze plaat ook in elkaar is gezet.

Voor mij heeft "gelikt" nooit meer zo "doorleefd" geklonken als op Rumours.

Jan Wessels schreef:
Noem mij eens andere albums op waaraan niet "gekunseld" (of geknutseld), tegenwoordig, is in de studio. Met de techniek van nu kun je elke straatartiest geweldig laten klinken. Dus wat mij betreft is dit een lul-discussie!

avatar van LucM
Natuurlijk is dit album gladgestreken en zeer toegankelijk voor een breed publiek. Maar tegelijkertijd zijn de songs erg knap in elkaar gestoken, afwisselend en tijdloos. Helemaal niet te vergelijken met vele hedendaagse albums van tieneridolen waarbij de productie de zwakke zang en dito songs probeert te camoufleren en de muziek dus meer pretendeert dan het is.
Rumours is daarentegen niet pretentieus, het presenteert zich als makkelijk in het oor liggende pop maar met inventiviteit, passie en diepgang.

avatar van Kill_illuminati
Alleen in tegenstelling tot veel over-geproduceerde troep (80's anyone?) staan deze nummers als een huis. Zelfs al zou je ze als morse code opschrijven in Sumerisch spijkerschrift in een stenengrot.

avatar van kareltjemusic
Ieder artiest probeerd zichzelf op het volgende album te verbeteren.
Dat is niet bijzonders.

Ook Fleetwood mac kon van te voren niet bedenken of Rumours een classic album werd.
Die dingen worden pas later bekend. En dan krijg je altijd van die opgeklopte verhalen van artiesten, om het nog wat extra's mee te geven.

Maar staat niet buiten kijk, dat het een goed album is

De documantaire is overigs alweer van 1997, dus al 14jr oud

avatar van ricardo
Geweldig album dit inderdaad. Als je niet beter zou weten lijkt het net een verzamelaar zoveel mooie nummers staan hierop. Er staan vast een hoop singles tussen denk ik. Als je 1 album van Fleetwood Mac uit deze periode zou willen aanschaffen neem dan de dubbelaar van deze, is voor minder dan een tientje overal te koop tegenwoordig.

avatar van rudiger
Classic album , alleen dat vervelende nummer Don`t Stop , zeg maar de Walk Of Life van FM kan ik niet meer pruimen , de rest is uitstekend maar ik zet toch liever Say You Will op wat ik gevarieerder vind .

Afgelopen zaterdag 5 februari zond de VPRO de documentaire Classic Albums uit. In deze documentaire stond het album Rumours van Fleedwood Mac centraal. Dit album is al sinds jaar en dag een van mijn favoriete albums. Nooit heb ik me verder verdiept in hoe dit album tot stand is gekomen. Na het zien van deze schitterende documentaire, waar de leden van de band ieder hun verhaal doen over elk nummer op dit album, heeft dit album nog meer waarde voor mij. Ik raad dan ook aan mensen die de muziek van Fleedwood Mac kennen en waarderen en die deze uitzending gemist hebben om deze uitzending alsnog te bekijken via uitzending gemist. Ook mensen en die Fleedwood Mac niet kennen raad ik aan om deze uitzending te bekijken en vervolgens het album te beluisteren.
Veel kijk en luisterplezier.

Gr.J.Janssen

Stickman10
Ergens in mei komt er een nieuw album Van Stevie Nicks uit!!!!!!!!!!!!!
Ben nu al Nieuwsgierig........

avatar van Kill_illuminati
Ik heb de documentaire gisteren gekeken en ik kreeg toch het idee dat het niet helemaal snor zat tussen de band leden. Geweldig album btw, de nummers blijven dagen lang in m'n hoofd hangen.

avatar van uffing
Documentaire ook gezien. Waardering voor deze plaat is daar alleen maar groter door geworden.

Songbird

Verhoog mijn stem naar 4,5

avatar van Rumour
uffing schreef:

Songbird

Het verhaal van de Songbird-opname was mooi, maar voor mij werd het vervolgens gespeelde nummer door de zanglijn van Christine volledig om zeep geholpen. Bijna ieder woord werd met opzet nét even expres te laat of te vroeg ingezet, terwijl deze op de plaat zo mooi samengaan met de melodie. Improvisatie kan mooi zijn, maar voor mij werkte dit niet. Aan de andere kant is dat beter dan andersom, nu ben ik blij dat juist die geweldige versie op het album staat!

avatar van uffing
Eens. Moet zeggen dat ik de setting waarin het werd opgenomen prachtig vond (rozen, champagne etc.). Maar inderdaad de albumversie blijft het mooist.

avatar van Teunnis
Ik zag deze laatst voor 1 euro liggen op LP. Ook al is dit niet echt mijn ding, kon ik een klassieker voor zo'n leuk prijsje niet laten liggen. Vandaag voor het eerst gedraaid en hij bevalt me beter dan verwacht. Groot gedeelte is behoorlijk saai en veilig (beetje zoals ik verwachtte), maar er zitten ook een paar verrassingen tussen. De wat meer experimentele, minder zoetsappige nummers bevallen me wel. The Chain en Gold Dust Woman zijn mijn favorieten tot dusver, en ook Dreams mag er wezen. 3,5*

avatar van bawimeko
Binnenkort (rond 15 april): een nieuwe Rumours-versie op vinyl!
1) Een 2 keer 45 rpm dubbelelpee, analoog gemastered van de originele tapes door Steve Hoffman en Kevin Gray
2) Een 'reguliere' 33 rpm elpee die dezelfde 'behandeling' heeft gehad.
voor de 5*-fans van deze elpee die dol zijn op vinyl een must!

avatar van waardamme
Beste plaat ooit gemaakt voor mij. Evenwicht, emotie, klasse en alles perfect ingespeeld.

avatar van musician
Zo, waarheden als koeien op de late avond!

The chain is een briljant nummer...
en terecht door de BBC ingezet bij de leader van alle F1 races
dat maakt het kijken nog leuker!

bas1966
dit album staat in m'n top 10, met gold dust woman en songbird als beste songs.
wat een juweeltje dit album...