The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967)

Label: Parlophone

1. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (2:02)
  2. With a Little Help from My Friends (2:44)
  3. Lucy in the Sky with Diamonds (3:28)
  4. Getting Better (2:47)
  5. Fixing a Hole (2:36)
  6. She's Leaving Home (3:35)
  7. Being for the Benefit of Mr. Kite (2:37)
  8. Within You, Without You (5:05)
  9. When I'm Sixty-Four (2:37)
  10. Lovely Rita (2:42)
  11. Good Morning, Good Morning (2:41)
  12. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band [Reprise] (1:18)
  13. A Day in the Life (5:33)
titan (crew)
Misschien wel de belangrijkste plaat ooit gemaakt. Hoewel ze dat eigenlijk al een paar jaar deden zetten the beatles met deze plaat DE standaard neer. Een prachtige ongeevenaarde trip van een wereldband. 5*

Eigenlijk is alles van The Beatles gewoon meesterlijk. Ook al lijken het soms simpele liedjes, dat zijn het vaak niet.

Eerlijk gezegd vind ik dit misschien nog wel de minste van de latere Beatles platen...

avatar van gemaster
De minste van de platen uit de studioperiode. Veel mensen vinden dit de beste, maar dat is grote onzin als er zulke troep op staat als within you without you en she's leaving home. Dat zijn gewoon 2 remakes van eerdere nummers van Revolver. De reden waarom dit toch nog wel een erg goede plaat is, is A Day In The Life. Dat is misschien wel het beste Beatles nummer ooit. Werelds! 4 sterren.

gemaster schreef:

Gek, ik heb een heel andere definitie van troep.

titan schreef:

Gek, ik heb een heel andere definitie van troep.

Het is troep als je het vergelijkt met de rest wat The Beatles hebben gemaakt. Within you Without you is een slechte versie van Love You Too en She's Leaving Home is een veel mindere variant van Eleanor Rigby.

titan (crew)
Ik vind de vergelijkingen die je maakt niet erg treffend. Beetje kort door de bocht ook om Eleanor Rigby en She's leaving home met elkaar te vergelijken, omdat het allebei rustige nummers met strijkersarrangementen zijn.

Within you without you vind ik trouwens het minste nummer van het album, maar She's leaving home vind ik juist huiveringwekkend mooi.

titan schreef:

Misschien komt dat doordat de Beatles zó veelzijdig waren, dat 2 nummers die op elkaar lijken al een hele teleurstelling is. Ik vind She's Leaving Home gewoon een veel mindere, kitscherigere versie van Eleanor Rigby. Ook de tekst van She's Leaving Home is veels te melodramatisch. Het lijkt wel een waar gebeurde woensdagavond film op RTL 4.

Smaken verschillen. Ik vind dit album gewoon beduidend minder dan de rest van The Beatles. Als je dit vergelijkt met Abbey Road, dan kan ik er gewoon niet inkomen dat de meeste mensen dit album prefereren.

titan (crew)
Dat is dan blijkbaar een gebrek aan inlevingsvermogen aan jouw kant .

avatar van Zachary Glass
't Is een avontuur, hé - dit werk van The Beatles.

Toen ik dit werk voor het eerst hoorde, was ik er helemaal gek van - vooral dat rare nummer "Being for the Benefit of Mr. Kite".

Maar als wanneer je wat ouder wordt verliest dat soort nummers zwaar aan magie. Daarom dat halfje minder

En "She's leaving home" blijft een prachtig nummer

ElMeroMero
En 'A Day in the Life'. Zeer op zijn plaats na het drukke spektakel van daarvoor. Het nummer is wel erg gewaagd wegens de beladen tekst.

Within You, Without You is voor mij het 'Kula Shaker'-nummer en het enige mindere nummer van de plaat (geef mij dan maar de echte Kula Shaker ).

Hoogtepunten voor mij zijn het outro van Lovely Rita en natuurlijk A Day In The Life.

Desalniettemin hoor ik liever The White Album (gevarieerder, wat gedurfer ook) of Abbey Road.

avatar van T.O.
herman schreef:
het outro van Lovely Rita .

Mee eens! Dit stukje schreeuwt er ook om om eens gesampled te worden.

Precies! En een beetje liveband weet zo'n 'open einde' goed uit te buiten. Het laat alle ruimte voor improvisatie.

Jimmy the Saint schreef:

Wel als je het met bands als Jethro Tull en Pink Floyd gaat vergelijken natuurlijk (bijde bands zijn in 1967 begonnen, dus het is geen oneerlijke vergelijking). Ik zal nooit met iemand in discussie gaan, die beweert The Beatles 'leuker' te vinden, want dat is smaak. Maar ga niet lopen verkondigen dat ze geen simpele liedjes (enkele nummers uitgezonderd, natuurlijk) maken, voordat je weet wat er in die tijd (juist in '67 begonnen er 'progressieve' rockbands als paddestoelen uit de grond te schieten) allemaal nog meer aan (minder commerciële) muziek uit is gekomen!!!!

El Duderino schreef:

is ons agressiefje weer...

Nou nou de Beatles maakten zeker geen simpele muziek, luister jij Abbey Road nog eens heel erg goed, beluister dit gehele album wat hier staat ook eens goed, en Revolver meteen ook maar(en ook Magical Mystery Tour). En natuurlijk ook de Beatles maakten simpele muziek, maar wat is simpel. Niet alles hoeft heeeeeeel complex te zijn om heel goed te zijn....ken je dat?

En die Rolling Stones van je, die staan nou ook niet echt bekend om hun complexe, moeilijk in elkaar zittende muziek, waar jij blijkbaar zo op kickt.....

Proost!

HiLL schreef:

is ons agressiefje weer...

Proost!

En zet alles in zijn tijd he....we hebben het over de zestiger jaren

avatar van El Duderino
Doe ik juist, beter lezen a.u.b.

Op deze site staat maar 1 album van Jethro Tull dat in de zestiger jaren is uitgebracht. Ik ken dat verder niet, maar Thick As A Brick vind ik eerlijk gezegd niet enorm bijzonder (alhoewel ook zeker niet slecht).

herman schreef:

Binnenkort komt er wel meer op de site!
By the way, "Thick as a brick" is grandioos, maar (net als Passion Play moet ik toegeven) niet bepaald hun toegankelijkste album. Het is, wat dat betreft, een beetje wat "Atom Heart Mother" voor Pink Floyd is (zeker het eerste nummer). Love it or hate it!!!

Dat nummer van PF vind ik grandioos, maar toch moeilijk vergelijkbaar met werk van de Beatles, vind ik... Het is allemaal geniaal, wel op een andere manier.

Pink Floyd bestond al voor 1967 en hun eerste (en voor mij beste) plaat schijnt zo'n beetje tegelijk met Sgt Pepper opgenomen te zijn in Abbey Road. Voor mij klinkt die lp (The Piper at The Gates Of Dawn) nog veel geflipter en experimental dan dit alom geloofde Beatles meesterwerk!

avatar van lebowski
Parka Peter schreef:

PaTGoD is ook veel geflipter en experimenteler dan deze van The Beatles. Er gebeurde in die tijd veel experimentelere dingen dan Sgt. Peppers, maar als je vernieuwend bent én een groot publiek bereikt wordt je terecht alom geloofd.

gemaster schreef:

Ik vind She's Leaving Home zelfs beter dan Eleanor Rigby..gewoon een schitterend nummer met een mooi verhaal. Wat ik zo sterk vind is als Paul zingt: Her baby's gone..en dan hoor je die violen een spannend melodie spelen...

goed dat deze plaat in de top 100 staat. Beste album van de beatles vind ik.

Dustyfan
Deze plaat is werkelijk fantastisch!

Ik herinner me een uitgebreide TV-avond in juni 1989, toen het 20-jarig bestaan van deze LP gevierd werd. Daarin zat een erg boeiende docu over deze LP, met interviews met allerlei personen die vertelden hoe ze vroeger en tegenwoordig (=1989) over The Beatles en speciaal over Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band dachten.

Wie weet hier meer van? Ik zou die docu graag opnieuw zien.

avatar van gemaster
Ik weet iig zeker dat het niet in 1989 was. Of het moet een 22jarig jubileum zijn.

Dustyfan
Nee, het was 1987. Ik zat er 2 jaar naast (blonT). En de docu die bedoelde is dan ook It Was 20 Years Ago Today. En natuurlijk niet uitgebracht...

avatar van Black Math
Jammer dat ze Strawberry Fields en Penny Lane niet op deze cd hebben gezet. De reden hiervoor was dat ze die al op single hadden uitgebracht. Het zou echt een fantastisch album zijn geweest als ze die nummers erop hadden gezet en enkele zwakkere nummers eraf hadden gehaald.

Dustyfan
Welke nummers vind jij dan zwakker op dit album?