Wel apart. Ik had exact hetzelfde. En ik heb het ook al vaker gelezen bij dit album. Ik wilde nog wachten met het schrijven van een uitgebreide review totdat ik dit album tegen alle voorgaande albums van de band kon afzetten, maar mijn beleving rondom 'The National' sluit naadloos aan op bovenstaande reacties. En daarbij, volgens last.fm heb ik de afgelopen periode 1150x nummers van de band geluisterd (+/- 88 albums) dus een beetje mening kan ik al wel vormen.
Als je regelmatig op MuMe komt (en andere muziekmedia volgt), weet je dat 'The National' in het alternatieve circuit een hooggewaardeerde band is. Zelfs al een behoorlijke tijd. Als nieuwsgierig muziekliefhebber ben ik daar dan ook achteraan gegaan. Jaren geleden al. Ik startte mijn expeditie met 'High Violet' omdat dat album - samen met 'Boxer' - het hoogst aangeschreven album is van de band. Echter op 'High Violet' staat het best gewaardeerde nummer; 'Bloodbuzz Ohio'. Het kon mij niet bekoren. Aanvankelijk ook op het verkeerde been gezet door een bevriende muziekliefhebber die wel vaker tips geeft waar ik niets mee heb. Een beetje bevooroordeeld was ik dus ook. Echt vaker geprobeerd (ook op de achtergrond). ik beluisterde op zich wel kwaliteit. Het was niet slecht en het stemgeluid van Matt ligt in mijn straatje. Maar ik vond het traag en wat saai. Ik kon de fuss rondom de band niet begrijpen.
Toen kwam er een nieuw album. En besloot ik 'The National' nog maar eens een kans te geven, want zoveel mensen kunnen er toch niet naast zitten? Dus een aantal weken voor de release van dit album 'Trouble Will Find Me', 'High Violet' maar weer eens opgezet. En toen... Ineens! Als donderslag bij heldere hemel. Ik liep buiten met de hond in het voorjaar wat maar niet op gang wilde komen en 'Bloodbuzz Ohio' kwam voorbij. Die drums, de drive in dat nummer; GEWELDIG! En daarna 'Lemonworld'. De gruizige gitaar, weer die drums en wat het meeslepende wat het nummer heeft. Wauw. Ik ging wat beter op de tekst letten. Tekst waar je niet direct iets mee kan. En dus luister je het vaker om er een boodschap eruit te pikken. Wat niet altijd lukt. Een tijd was voor mij het volgende drieluik op 'High Violet' favoriet; 'Afraid of Everyone' (mooi als vader van twee kinderen), 'Bloodbuzz Ohio' (mooi als je ergens bent waar je je thuis voelt) en 'Lemonworld' (onbeduidend mooi). Maar inmiddels ben ik zover dat ik moeilijk favoriete nummers kan geven omdat ik op elk album (zeker ook de oudere albums) meerdere favoriete nummers kan aanwijzen.
De hele discografie - en dus ook de twee eerste twee albums van de band - zijn geweldig. Inmiddels vind ik het vrij merkwaardig dat er in verhouding nog maar weinig is gestemd en geschreven bij de eerste twee albums. (mijn stemmen komen nog). Nu ik alle albums vaker heb gehoord vind ik het jammer dat Matt zich op de latere albums zich wat in lijkt te houden. Of hij heeft gewoon minder reden om van zich af te schreeuwen. Het meer brute geluid wat op het (tweede) album 'Sad Songs For Dirty Lovers' (Murder Me Rachael, Avaliable) en 'Alligator' (Mr. November, Abel, Lit Up) nog wel is te horen.
Dus een aantal weken voordat 'Trouble Will Find Me' uitkwam is het alsnog goedgekomen tussen 'The National' en mij. In mijn geval deed 'High Violet' het dus uiteindelijk voor me. Daarna heeft dit album me verder geholpen. Pas daarna ben ik de volledige discografie gaan terugluisteren.
Even meer inhoudelijk over 'Trouble Will Find Me' voordat deze enorme lap tekst verdwijnt naar het forum

. Dit album zal waarschijnlijk een van mijn meest favoriete albums blijven van de band omdat ik hiermee de band echt ben gaan waarderen (samen met 'High Violet'). Maar dat is een meer emotionele reden. Objectief en muzikaal benaderd is het ook echt een steengoed album. Er staan geen mindere nummers op. 'Don't Swallow The Cap' beschikt over nagenoeg dezelfde drive als 'Bloodbuzz Ohio'. En pas na de zoveelste keer luisteren hoorde ik de subtiele vrouwelijke zangstem bij het refrein. Het zijn deze subtiele dingen die 'The National' zo goed maakt. Een soort van muzikale gelaagdheid waar je doorheen moet voordat het raakt. Niet alle lagen laten zich direct opgraven. Iets wat zeker ook geldt voor 'Pink Rabbits'. Dit nummer deed me bij de eerste luisterbeurten vrij weinig. Maar later des te meer. Prachtig melodieus gezongen en dan de fagot? op de achtergrond. Prachtig! En 'Humiliation' > Travia; tijdens het zoeken naar de lyrics in 'Humiliation' omtrent; 'I was teething on roses, I was in guns and noses' vond ik een stukje op het net dat zowel 'Pink Rabbits' als ook 'Humiliation' zou verwijzen naar het nummer 'All The Wine' op Alligator'.. Dan 'Sea Of Love', het andere wat meer gedreven nummer op het nieuwe album. De percussie. Dat vergeet ik nog bijna. Naast de stem van Matt ben ik groot fan van drummer Bryan. Ik ben geen expert wat dat betreft en kan niet precies duiden waar het 'm in zit. De strakheid van het drummen, de herhalende en ietwat nerveuze/ drammende patronen, het geluid/ de helderheid van de drums. Of zit het 'm in de productie? Wat me wel opvalt is dat de percussie een steeds belangrijkere rol is gaan spelen. Vanaf 'Alligator' zijn de drums echt meer naar de voorgrond getreden. 'Graceless' is ook zo'n mooi voorbeeld. Vóór 'Graceless' krijg je eerst 'This Is The Last Time'. Een wat rustig nummer met een mooie spanningsopbouw. Spanning die er tijdens dat nummer niet uitkomt en zelfs wegebt naar het einde. En dan komt het drumwerk van 'Graceless' erin. Dat is het ook wat de albums van 'The National' zo goed maakt; de rangschikking van de nummers op het album. Dat doet mij als fervent albumluisteraar ook deugd. Eigenlijk is het erg simpel. Een album is goed als je het niet wil afzetten of niet de neiging hebt te gaan skippen. En dit is zo'n album. Sterker nog, 'The National' heeft nog vijf van die albums.
Voor HMH was ik helaas te laat, maar inmiddels heb ik er wel een ritje Brussel voor over. Ik moet ze zien! Had me dat een jaar geleden gezegd en ik had je vierkant uitgelachen.. Mooi hè; muziek