Sigur Rós - Kveikur (2013)

IJsland

6. Kveikur (5:55)
  7. Rafstraumur (4:57)
  8. Bláþráður (5:11)
  9. Var (3:43)
  10. Brennisteinn [Instrumental] * (7:58)
  11. Hrafntinna [Instrumental] * (6:27)
  12. Ísjaki [Instrumental] * (5:13)
  13. Yfirborð [Instrumental] * (4:27)
  14. Stormur [Instrumental] * (5:10)
  15. Kveikur [Instrumental] * (6:05)
  16. Rafstraumur [Instrumental] * (4:59)
  17. Bláþráður [Instrumental] * (5:19)
  18. Brennisteinn [Blanck Mass Instrumental Remix] * (10:40)
  19. Hryggjarsúla * (5:04)
  20. Ofbirta * (4:12)
  21. Kveikur [Live] * (5:23)
  22. Hrafntinna [Live] * (6:33)
  23. Yfirborð [Live] * (4:40)
avatar van Pinsnider
Ik zou "Festival" en "Hoppipola" eens gaan luisteren en daarna rustig doorgroeien naar zwaarder werk

brennisteinn blaast me omver. wat gaat dat live geven?:)
muziek zou niet hetzelfde zijn zonder deze machtige band.

avatar van jacobz
Takk Is zeker een goede aanrader om mee te beginnen, hier staan ook de bekendste liedjes op. Glosoli, hoppipolla, seaglopur zijn nummers die makkelijk in het gehoor liggen.

Ik ben erg benieuwd naar het nieuwe album. De nieuwe nummers zijn wel even wennen, maar voor een Sigur Ros album is dat altijd een goed teken.

avatar van Eveningguard
Brennisteinn was werkelijk verpletterend in HMH. Om m'n vader maar even te quoten:

Het is dat ik geen pruik op had anders was die eraf geblazen bij de eerste secondes.

Sigur Ros die de Takk-achtige ambient kant een beetje achter zich laat en lekker duister gaat experimenteren... Ik heb er zin in!

Coole pa.
M'n moeder zag eens een stuk van de film Heima, en liep spontaan de kamer uit.

avatar van Eveningguard
Push je ouders een beetje, dan leren ze het zeker waarderen. M'n pa noemde Jonsi eerst een gecastreerde Smurf, maar nu kijken we samen naar dit nieuwe nummer uit.

avatar van kobe bryant fan

Lukt bij vele artiesten maar met Sigur Rós wordt het nooit wat.
Ze heeft wel al eens naar As The Roots Undo geluisterd, om dat ik dat op haar pc heb gezet. En instrumentaal vond ze het zeer vet, vocaal wat minder.

avatar van sjoerd148
Ook niet verkeerd
Hraftinna

avatar van Erikpol
gerre schreef:
brennisteinn blaast me omver. wat gaat dat live geven?:)
muziek zou niet hetzelfde zijn zonder deze machtige band.
Live was het super,gespeeld in de HmH

avatar van Tha)Sven
Vandaag pas voor het eerst serieus naar Brennisteinn geluisterd. Was behoorlijk wennen na Takk en Valtari. Het klinkt alsof het zo van Ágætis Byrjun afkomt. Hopelijk is de rest ook van dit niveau, maar na het zeer teleurstellende Valtari ben ik toch wat terughoudend.
Ook is de mysterie er intussen wel vanaf, die Ágætis Byrjun nog wel had.

avatar van king_pin
Er wordt hier net gedaan alsof Valtari een slecht album is... Past heel goed tussen de rest van hun albums en daarmee bedoel ik van kwalitatief hoog niveau.

Toen ik ze in februari live zag moest ik wel even slikken wanneer ze materiaal van dit nieuwe album speelde: wil ik wel een SR horen met harde electronische klanken? Ik vrees er een beetje voor (zo te lezen hebben niet veel mensen daar last van).
Desalnietmin ben ik erg benieuwd naar Kveikur.

avatar van IllumSphere
king_pin schreef:

Desalnietmin ben ik erg benieuwd naar Kveikur.

Sigur Rós heeft al eens een album gemaakt met 'harde' electronische klanken en dat was niet bepaald slecht. Een beetje ondergewaardeerd, maar niet slecht.

avatar van Don Cappuccino
De tracktijden van Kveikur zijn helemaal nog niet bevestigd, volgens Wikipedia duurt het album nu 48 minuten.

avatar van king_pin
Welk album bedoel je dan IllumSphere?

Ik gok op Von.

avatar van IllumSphere
Jep.

Don Cappuccino schreef:

Tracktijden kloppen inderdaad helemaal niet. Isjaki werd vandaag gespeeld op een Franse radiozender ( Pop rock station - Francis zegut - Streaming - Les sessions musicales - RTL 2 - rtl2.fr part 2 op 33:10 ) en het klonk als iets uit Med Sud of Jonsi's solo-plaat. Hoorde al eerder van iemand dat Brenniestein en Kveikur de enige "hardere" nummers zijn op deze plaat, zou me eerlijk gezegd nogal tegenvallen... zeker na de campagne die ze gevoerd hebben rond deze tour/album.

avatar van Don Cappuccino
Inmiddels is Isjaki als officiële lyric (haha) video te beluisteren.

avatar van Glorious
En inderdaad klopt de tracklist tijden dus niet, Ísjaki duurt maar 5:08 min.

Correcte tracklengtes zouden als volgt zijn:

7. Rafstraumur 4:59
8. Blapradur 5:13
9. Var 3:45

avatar van hallo!
Ik vind het een tof nummer. Duidelijk minder zwaar dan Kveikur en Brennistein, maar de nadruk op percussie blijft wel.

avatar van Stijnc

6. Kveikur 5:56
7. Rafstraumur 4:59
8. Blapradur 5:13
9. Var 3:45

Bron? Lijken me nogal korte tracks voor een Sigur Ros album.

iTunes geeft het volgende aan (en de site van SR linkt daarnaar toe):

1. Brennisteinn 7:44
6. Kveikur 5:55
7. Rafstraumur 4:57
8. Blapradur 5:11
9. Var 3:43

De tracklist die bracket doorgeeft lijkt dus te kloppen.

avatar van Tha)Sven
Oef Isjaki is ook weer erg mooi, maar totaal anders dan Brennisteinn. Isjaki zou weer zo op Takk gepast kunnen hebben. Het niveau is dus hoog, maar hopelijk wordt het wel een samenhangend geheel.

sigurros88
Brennistein vond ik op het eerste gehoor erg goed. Al moet ik zeggen dat ik er al snel op was uigeluisterd. Beetje TE ofzo? Heb het gevoel dat ze meer hadden mogen doen met de sound. Jonsi is hier naar mijn mening een beetje te aanwezig (vooral te luid tov de rest).

Isjaki en Kveikur vind ik echter geweldig. Isjaki heb ik in de auto en op de IPOD kapot gedraaid. Kveikur vond ik ook super klinken via een verwijderde video. Als de rest dit niveau kan vasthouden ben ik tevreden!

avatar van kobe bryant fan
Ik begin hier meer en meer naar uit te kijken nu ik ook Isjaki enorm sterk vind.
De zang van Jonsi moest even wennen, maar nu kan ik er erg van genieten.

avatar van Leeds
Een album waar ik absoluut naar uit kijk. Voorlopig nog niets van gehoord maar ik zal er snel werk van maken.

avatar van Screenager
In 'n mailtje van Sigur Ros:
HALLÓ! PEOPLE ARE SAYING KVEIKUR IS THE BEST SIGUR RÓS ALBUM SINCE TAKK, OR MAYBE EVEN ( ). THAT'S RIGHT, IT'S ALMIGHTY GOOD. HERE ARE SOME OF THE WAYS TO ENJOY THE BAND'S MOST EXTRAORDINARY RECORD IN A DECADE.

Kan niet slecht zijn!

avatar van Eveningguard
Sorry, maar ze gaan nooit meer ( ) overtreffen. De band heeft een klein beetje laat van het 'wij willen money zien' syndroom.

Maargoed. De opener blijft geweldig en ik hoop dat ze dit niveau vast kunnen houden.

avatar van Screenager
Het zou mij ook verbazen, want dan krijg ik een nieuwe nr. 1
Maar goed, ik hoop alleszins op een zeer goed album.