Sigur Rós - Kveikur (2013)

IJsland

6. Kveikur (5:55)
  7. Rafstraumur (4:57)
  8. Bláþráður (5:11)
  9. Var (3:43)
  10. Brennisteinn [Instrumental] * (7:58)
  11. Hrafntinna [Instrumental] * (6:27)
  12. Ísjaki [Instrumental] * (5:13)
  13. Yfirborð [Instrumental] * (4:27)
  14. Stormur [Instrumental] * (5:10)
  15. Kveikur [Instrumental] * (6:05)
  16. Rafstraumur [Instrumental] * (4:59)
  17. Bláþráður [Instrumental] * (5:19)
  18. Brennisteinn [Blanck Mass Instrumental Remix] * (10:40)
  19. Hryggjarsúla * (5:04)
  20. Ofbirta * (4:12)
  21. Kveikur [Live] * (5:23)
  22. Hrafntinna [Live] * (6:33)
  23. Yfirborð [Live] * (4:40)
avatar van (Blacksad)
De release datum komt dichterbij! Heel benieuwd naar deze, ik heb voorlopig alleen Brennisteinn gehoord en dat ga ik zo houden. Ik hoor niet graag verschillende nummers voor de release, dan heb weinig zin om het nog aan te kopen

avatar van IllumSphere
Eveningguard schreef:
Sorry, maar ze gaan nooit meer ( ) overtreffen. De band heeft een klein beetje laat van het 'wij willen money zien' syndroom.

En waar baseer jij die insinuatie op? Als ik bijvoorbeeld Sigur Rós zie en hoor, dan zie en hoor ik nog steeds die passie voor muziek. Het enige verschil is dat ze nu een breder publiek aantrekken.

IllumSphere schreef:

Passie is aanwezig, maar het minimale en ambient achtige is er wel van af. Het vorige album was in principe niets meer dan een rustigere versie van Takk.

Eveningguard schreef:

Valtari was objectief gezien hun meest minimale en op ambient lees geschoeide album (het eindigde verdorie zelfs op 3 lange ambient tracks). Op Varúð na stond daar niets op dat een groot publiek gaat aantrekken.

Eveningguard schreef:
Sorry, maar ze gaan nooit meer ( ) overtreffen.

Maar dat heeft ook met heel veel andere dingen te maken.

Ikzelf zou zoiets kunnen roepen over Ágætis Byrjun maar of er echt niks beters is gemaakt door de heren daarna of minstens gelijkwaardigs? Het heeft ook te maken met die eerste keren dat ik het album hoorde: dat was nooit eerder voorgekomen.
Nu weet je onderhand wel wat je kunt verwachten en beleef je het anders (gelukkig vond ik de albums na AB ook geweldig alleen op een andere manier).
Zo lees je bijvoorbeeld bij Valtari al heel andere opmerkingen van mensen die nog nooit van de band gehoord hebben en hoe die dat beleven.

Hoe meer albums een band maakt hoe sneller je zoiets krijgt als 'ze worden nooit meer zo goed als toen'. Voor 'ons oude liefhebbers' is alleen 'dit komt redelijk in de buurt' haalbaar maar of dat echt terecht is?

avatar van Bart
Zelf vind ik '( )' ook het beste album van Sigur Rós, alle albums die erna kwamen konden niet tippen aan dat album. Het gekke is: afgaande op de drie nummers die ik nu ken van dit album, heb ik voortdurend het gevoel dat dit nieuwe album wel eens heel dicht in de buurt komt van '( )', zonet beter wordt...

aERodynamIC schreef:

Maar dat heeft ook met heel veel andere dingen te maken.

Tjah, afgaande op die

HALLÓ! PEOPLE ARE SAYING KVEIKUR IS THE BEST SIGUR RÓS ALBUM SINCE TAKK, OR MAYBE EVEN ( ). THAT'S RIGHT, IT'S ALMIGHTY GOOD. HERE ARE SOME OF THE WAYS TO ENJOY THE BAND'S MOST EXTRAORDINARY RECORD IN A DECADE.

is de band zich ook wel bewust van die "dit is niet zo goed als Agaetis Byrjun of ( )..." commentaren. Er zit een behoorlijk cynische ondertoon in dat bericht die een aantal mensen lijken te missen.

Maar dat is vandaag de dag nu eenmaal het lot van zowat elke band die reeds meer dan een decennium bezig is.

Morinfen schreef:

Dat ze wat commercieler worden is natuurlijk geen probleem zolang het de kwaliteit van de muziek maar niet aantast. Tot nu toe is dat bij Sigur Ros miniem en ik heb dan ook een fantastisch concert gezien in Amsterdam.

Maar om even terug te komen op Valtari en ( ): Bij ( ) draait het vooral om de electronische subtiliteiten die je vaak bij Ambient artiesten zit. Onder de geluidswal van de gitaar zitten zat geluidjes. Bij Valtari is dat minder het geval. Daar fixeert de band meer op klassiek gerelateerde arrangementen die in mijn ogen veel meer op de voorgrond staan.

Morinfen schreef:

Onvermijdelijk zelfs. Ik vond dat berichtje in mijn mailbox dan ook erg grappig omdat veel mensen dat heel serieus nemen en inderdaad de ondertoon missen

avatar van Screenager
Idem hier. Ik ken Sigur Ros nu toch al goed genoeg om dat bericht net grappig te vinden, er verscheen meteen een glimlach op mijn gezicht.
Misschien had de knipoog na mijn bericht wat 'vetter' gemogen om dat duidelijk te maken, maar die emoticon bestaat hier helaas niet.

Eveningguard schreef:

En die klassieke elementen zijn voor jou dan een knieval naar het grote publiek toe? Ik weet niet in welke wereld jij leeft maar ik vrees dat je weinig nieuwe fans gaat aantrekken met een volledig instrumentaal, sferisch nummer van 8 minuten zoals de titeltrack, ook al gaat daar dan eens een strijker door.

Hoeveel nummers van Valtari speelden ze überhaupt op jouw fantastisch concert in Amterdam? Ik durf er geld opzetten dat het enkel Varúð was, dat was namelijk in Brussel ook zo. Valtari was dan ook een pak minder op een groot publiek gericht dan Med Sud (wat effectief soms wat te ver dierf doorschieten in post-Coldplay territoria) en (hoezeer ik dat album ook waardeer) Takk. Zo'n Glosoli met die aanzwellende gitaren of de koperblazers van Hoppipola gevolgd door de "la la la s" van Með Blóðnasir... het is door dat soort nummers dat deze band plots grote zalen wist uit te verkopen.

Morinfen schreef:

Heb ik ergens überhaupt gemeld dat de knieval naar het grote publiek een probleem is? Het feit dat de sound er door wordt aangetast is mijn zorgt dan weer, het voelt allemaal iets gladder en makkelijker te behappen. En dat geld ook voor Valtari.

Ik zou niet echt weten hoe je een uitpraak als "'wij willen money zien' syndroom" anders moet interpreteren.

En voor de rest ligt Valtari stilistisch het dichtst bij Ágætis Byrjun, een album waar ook al eens een strijker passeerde, maar dan met meer nadruk op zuivere ambient nummers die het geheel behoorlijk ontoegankelijk maken. Ik weet niet hoe dat voor jou zit maar als ik naar Ágætis Byrjun luister dan hoor ik toch geen band aan het werk die met wat makkelijk effectbejag en gladde producties op de inhoud van mijn portefeuille aast.

avatar van Joy4ever
Isjaki vind ik helemaal niks. Hopelijk ligt de rest meer in het verlengde van het heerlijke Brennisteinn.

avatar van chevy93
aERodynamIC schreef:
Ik heb eenzelfde discussie al eens gevoerd bij de tweede van Mumford & Sons. De redenatie zou dan als volgt zijn: als deze vóór AB en/of ( ) uitgebracht zou zijn, zou dit opeens de beste zijn. Ik vind dat een rare redenatie en ik verzet me daar ook graag tegen.

Overigens lijken me uitspraken als "( ) gaan ze niet meer overtreffen" wel erg kortzichtig. Als je zo denkt ga je ook redenen zoeken waarom ( ) inderdaad de beste is.

Wat als Pink Floyd dat had gedacht na Dark Side of the Moon, The Beatles na Sgt. Pepper's of Radiohead na OK Computer...

avatar van Erikpol
Eveningguard schreef:

Maar goed. De opener blijft geweldig en ik hoop dat ze dit niveau vast kunnen houden.
oke bedankt.

Erikpol schreef:
oke bedankt.

Last van fanboyism? Als je niet bereid bent om argumenten te plaatsen in plaats van zo'n denigrerende smiley is het niet echt de moeite natuurlijk.

avatar van Timo-otje
Nou, ik snap je stelling eerlijk gezegd ook niet hoor Eveningguard. Het kortste nummer van Valtari is 5.05, dat is bv al te lang om op de radio te komen. Verder zijn er een aantal tracks volledig instrumentaal, die ook nog eens redelijk lang duren. Dat is nu niet bepaald erg toegankelijk te noemen. Bij het (zoals jij het noemt) 'wij willen money zien syndroom' ga ik ervan uit dat je bedoeld dat ze voor het geld gaan. Mede om bovenstaande vind ik dat een vrij opmerkelijke stelling. En de link met het grote publiek snap ik ook niet echt, ze hebben nog nooit een hit gehad, en daarbij zijn ze ook vrij onbekend voor de meeste mensen. Niemand in mijn omgeving had enig idee wie ze waren tot dat ik ze erop wees.

Eveningguard schreef:

Argumenten moeten natuurlijk ook wel ergens op slaan. Als je na Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust zou beweerd hebben dat Sigur Ros commerciëlere paden opzocht dan viel daar a la limite nog wel een case voor te maken maar zoals verschillende mensen hier al met de nodige onderbouwing aangegeven hebben houdt dat niet al teveel steek na Valtari. Je kan Valtari wel één en ander aanwrijven maar het was zeker veel minder dan zijn 2 voorgangers een plaat die het grote publiek trachtte te bereiken. Misschien schoot het zelfs wat te ver door in de eigenzinnigheid - eindigen op 3 instrumentale tracks zorgde nu niet meteen voor een geweldig uitgebalanceerde indruk.

(en ik ben heus geen fanboy die elk Sigur Ros album hier op 5* heeft staan voor je dat drogargument er weer bij betrekt)

Jav-
Ik sluit me aan bij Timo-otje. Om na Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust met een plaat als Valtari te komen laat zien dat de band doet wat ze zelf mooi vinden, en niet datgene voortbrengen waar makkelijk in te komen is. Ik zie Sigur Rós als ware artiesten, en van ware artiesten verwacht ik eigenlijk niets minder dan dat ze bij zichzelf blijven. Dat is mijn inziens precies wat ze hebben gedaan, dus ik snap eigenlijk maar barweinig van die opmerking dat ze voor het geld zouden zijn gegaan.

avatar van rolandobabel
Brennistein: begint met industriele/volkanische geluiden. Daarna volgt de beat.E r lijkt een soort beat in te zitten, die mij ietswat aan Muse doet denken, maar tegelijkertijd is die beat zo onheilspellend dat die bij sigur ros past,en net als het eentonig begint te worden, is er een prachtig intens intermezzo. Een indrukwekkend numemr.

Ik vind het gemakzuchtig om bij elk album te zeggen; het is niet zo goed als album X van jaren geleden. Ga je dit dan bij elk nieuw album schrijven van elke artiest met een oeuvre? Dat is een manier om muziek dood te praten.

avatar van JoostBo
Ik ben ook zeer benieuwd naar het album. Nu de band (weer) met z'n drieën zijn en de koers meer richting hard en duister gaat is het de vraag of ze me nog eens een keertje echt weten te verrassen. De kans is er: met Brennisteinn was het immers gelukt, toch wel een van de beste singles die ik dit jaar heb gehoord. Hrafntinna en Yfirborð zijn wat rustiger, Ísjaki is een liedje dat ergens tussen Takk... en Með Suð Í Eyrum... geplaatst kan worden. Met het titelnummer Kveikur weet ik het nog niet helemaal, live vind ik dat een beetje saai, maar wie weet hebben ze voor het album wel iets geks bij verzonnen.

Kveikur vond ik live net veruit het indrukwekkendste, beter dan het in hetzelfde straatje maar een beetje teveel alle kanten uitschietende Brennistein. Ik hoop vooral dat we niet al teveel nummers a la Isjaki krijgen want dat kon inderdaad zo op Með Suð Í Eyrum wat ik nu niet bepaald als de meest interessante kant van deze band beschouw.

Kveikur is live gewoon een bom , al dragen belichting en video daar toch wel bijzonder aan bij. Ik vond in Amsterdam alle nieuwe nummers eigenlijk bijzonder goed. Opener Yfirborð, eerder dromerig, maar met een knap staaltje subtiele percussie. Kveikur is Sigur Rós op z'n best: stevig maar toch altijd melodieus. Hrafntinna is een en al schoonheid (die brug en die blazers ). En Brennisteinn heeft zich als livenummer toch ook behoorlijk bewezen. Wat een ongelooflijk optreden was dat dan ook

Kan niet wachten tot de 17e!

avatar van Erikpol
Eveningguard schreef:

Het is klip en klaar jij zegt "er zal nooit" dat weet niemand...

En tja "fanboyism" over denigrerend gesproken...

Jav-
Eveningguard, als jij argumentatie belangrijk vindt (en dat ben ik met je eens), zou je dan willen uitleggen waarom je denkt dat () nooit meer overtroffen gaat worden? Je hebt dat zelf namelijk ook niet beargumenteerd. Persoonlijk vind ik trouwens niet dat () de plaat is die overtroffen moet worden, dat is mijn inziens toch echt AB, en dat kan ik uitleggen, mocht je dat willen.

Ik ben het wel met je eens over die smiley, die zie je op fok.nl ook overal, het is weinig respectvol en het voegt vooral niks toe.

Kijk erg uit naar de release van dit album!

avatar van Eveningguard
Oke. Ten eerste vind ik elk album wat na tak is uitgekomen bijna een een op een blauwdruk van Takk (hetzelfde bombastische komt terug in pop vorm op het album daarna en in ambient vorm op Valtari). Overal op die platen proef ik in ieder geval Takk. Betekend dat dat ze in de herhaling vallen? Niet echt. Er worden nog risico's genomen qua arrangementen maar qua sfeer ademd het Takk. Ik zal wel de enige hierin zijn.

En waarom ( ) voor mij niet overtroffen gaat worden is omdat er geen weg terug meer is nu.

Jav-
"Er is geen weg terug meer" is geen argument, dat is jouw verwachting, die nauwelijks ergens op gebaseerd is. Dus probeer het opnieuw.

Kveikur is weer agressief, zeg! Interessant om Sigur Rós het op deze manier te zien proberen.

avatar van hallo!
Studioversie van Kveikur stelt niet teleur. Wederom erg ruig voor Sigur Ros.

De nieuwe nummers die al uitgebracht zijn, maken me erg benieuwd voor het album.