Deafheaven - Sunbather (2013)

Label: Deathwish

1. Dream House (9:14)
  2. Irresistible (3:13)
  3. Sunbather (10:16)
  4. Please Remember (6:26)
  5. Vertigo (14:37)
  6. Windows (4:42)
  7. The Pecan Tree (11:26)
avatar van Lukas
Tijdens deze nog niet eens voltooide eerste luisterbeurt hoorde ik na een kwartier al dat dit waarschijnlijk de plaat van het jaar gaat worden. Wat een intense, maar ook ontroerende gitaarpartijen .

avatar van Don Cappuccino
Zelfs Kicking The Habit (helemaal niet van de metal) geeft dit album de Triple AAA-status. De pers is tot nu toe zeer lovend over Sunbather. Helemaal terecht. Na 15 luisterbeurten hoor ik nog steeds nieuwe lagen, dit zit echt onwaarschijnlijk goed in elkaar. Deze week maar eens gaan bestellen.

avatar van Lukas
Ik open bescheiden.

avatar van stoepkrijt
Ik heb Sunbather net voor de eerste keer beluisterd en hoewel ik weet dat dit soort muziek lang de tijd nodig heeft om goed tot me door te dringen heb ik nu al gehoord dat dit album me heel goed gaat bevallen. Ik heb al prachtige stukken muziek gehoord en per luisterbeurt zullen die passages alleen maar mooier worden en zal ook de rest van dit album zich meer en meer bloot gaan geven.

Ik ben onder de indruk.

avatar van Don Cappuccino
Sunbather heeft echt heel invloeden buiten de Metal. Als ik het gitaarwerk hoor moet ik echt denken aan Johnny Marr ten tijde van The Smiths. Lang geleden dat er zo'n frisse wind door het metallandschap kwam.

@Don, spijker op z'n kop. vooral Vertigo werkt niet per sé naar een climax toe zoals Dream House dat doet, maar bevat een heel kenmerkende gitaar die ontleend aan pg.99, Orchid en andere hardcore bands die door The Smiths en Joy Division zijn beïnvloedt.

avatar van IllumSphere
Ondanks dat ik helemaal niet hou van zware metalen, heb ik toch genoten van mijn eerste kennismaking. Het heeft wel iets meer dan de gemiddelde metal plaat waardoor het me ook zo lang weet te boeien. Wat ik tevens ook opmerk is dat het met momenten enorm veel gelijkenissen heeft met Godspeed en post-rock in het algemeen. Vooral Windows die me enorm doet denken aan Static van Godspeed.

sxesven
sprrrt schreef:

Net aan deze plaat begonnen, en inderdaad. Moet ook echt ernstig aan Envy denken, niet alleen in gitaarwerk, maar ook aan hoe de teksten in Dream House gedeclameerd worden. Absoluut dus ook geen wonder dat dit op Deathwish zit, met al die hardcore-invloeden. Al deze referenties zijn natuurlijk alleen maar aanraders: klinkt puik dit hoor

avatar van AOVV
Ja, sterke plaat hoor. 'Dream House' was dus wel degelijk een bijzondere voorbode voor een bijzonder album. Zo goed heb ik ze dit jaar nog niet veel te horen gekregen. Dit jaar heb ik de band ook echt ontdekt, doordat 'Violet' van het debuut in de alternatieve metalladder stond. Dat nummer stond me zo aan, dat ik meteen op zoek ben gegaan naar 'Roads to Judah'. Die heb ik nu toch al een paar keer geluisterd, en nu is er dus eindelijk de eerste luisterbeurt van de nieuwe plaat. Ik heb ze geluisterd op de fiets naar het werk deze ochtend, en het was erg plezant.

avatar van Koston
Een blackmetal album Sunbather noemen, kan het nog genialer

avatar van Kill_illuminati
Koston schreef:
Een blackmetal album Sunbather noemen, kan het nog genialer

Echt blackmetal kun je dit niet noemen.

avatar van bennerd
Kill_illuminati schreef:

Echt blackmetal kun je dit niet noemen.

Klopt, maar je kunt dit ook moeilijk geen black metal noemen.

avatar van AOVV
Voor mijn part noem je dit pink metal, het blijft een indrukwekkend sterke plaat.

avatar van Teunnis
Ik hoor Vertigo nu voor het eerst in het topic Song van het Jaar 2013 en ik moet zeggen dat al die jubelverhalen volledig terecht zijn als het hele album van dit niveau is

avatar van dumb_helicopter
Idem hier, Vertigo is echt van topniveau! Dit album gaat op het bestellijstje!
Wat is trouwens een Blastbeat? Ik heb het een paar keer in de recensie van Sprrrt naar voren zien komen, maar ik heb geen idee wat het betekent.

avatar van freakey
dumb_helicopter schreef:
Idem hier, Vertigo is echt van topniveau! Dit album gaat op het bestellijstje!

Kun je gewoon opzoeken he:
Blastbeat - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Nihilisme
Goedemiddag zeg, dat is nog eens een openingsnummer. Fraai plaatje.

Yann Samsa
Jezus, dat was heftig. Net een wandeling gemaakt met deze op, en tegen het einde had ik de durf niet meer mensen aan te kijken. Omdat verwarring. En desoriëntatie. En trieste euforie. Of zo. Ja, wat een plaat zeg.

avatar van Tha)Sven
Zelfs P4k geeft een hoog cijfer en geheel terecht.

avatar van dumb_helicopter
Humo geeft ook 3.5 ster op 4 en dat voor een blackmetalband.

avatar van Don Cappuccino
Sunbather is zonder te overdrijven een genreoverstijgende plaat. Na 22 luisterbeurten blijft hij maar beter worden. En ik heb hem nog niet eens op cd-kwaliteit gehoord.

Zelfs de metal hatende recensenten vinden hem geweldig:

I don't always listen to black metal, but when I do I listen to Deafheaven

avatar van AOVV
Het zou zomaar een klassieker kunnen worden in z'n genres. Gisteren nog maar eens beluisterd (22 luisterbeurten zijn echter nog ver weg ), en ik heb er gewoon praktisch niets op af te dingen. Weer-ga-loos. Hopelijk vind ik de tijd om hier een flink stuk over neer te pennen!

avatar van Koston
Tja, is dit wel blackmetal? De invloeden van post-rock en shoegaze zijn zeer sterk. Volgens mij is er niet meer veel sprake van blackmetal

Koston schreef:
Volgens mij is er niet meer veel sprake van blackmetal

Alle basiselementen van black metal zitten erin. Blastbeats, schreeuwen en tremolo riffs. De manier waarop het in de context is geplaatst is afwijkend van de meeste black metal-groepen. Maar ik zie het nog steeds als black metal met behoorlijk wat shoegaze en post-rock invloeden.

avatar van richardbrugge
Ik vind het een verrassend goed album.

avatar van -SprayIt-
Yann Samsa schreef:

Hoe gaat het nu met je?

Meneer Bungel
Don Cappuccino schreef:
Sunbather is zonder te overdrijven een genreoverstijgende plaat.
Genre 'metal' nog steeds, hier op MM, tijd voor een correctie?

Is deze al eens Metal Album vd Week geweest trouwens? Het lijkt er wel tijd voor...

Meneer Bungel schreef:
Genre 'metal' nog steeds, hier op MM, tijd voor een correctie?

Ik denk dat Metal/Rock de lading beter dekt omdat er heel veel shoegaze en post-rock in zit. Albums uit 2013 mogen nog geen Metal Album Van De Week zijn.

Maar ik hou het toch liever bij Metal. Rock is een heel erg breed begrip.

Schnee
shoegazing met metalzang... De zang is even wennen voor me, had liever een zoetgevooisde stem gehoord. Maar goed, Amenra vind ik ook erg prettig, dus waarschijnlijk went dit ook wel. Muzikaal iig erg fijn!

Meneer Bungel
Don Cappuccino schreef:
Albums uit 2013 mogen nog geen Metal Album Van De Week zijn.
Aha, dan moet ik er zelf maar eens achteraan.