Black Sabbath - 13 (2013)

Label: Universal

1. End of the Beginning (8:07)
  2. God Is Dead? (8:54)
  3. Loner (5:06)
  4. Zeitgeist (4:28)
  5. Age of Reason (7:02)
  6. Live Forever (4:49)
  7. Damaged Soul (7:43)
  8. Dear Father (7:06)
  9. Methademic * (5:57)
  10. Peace of Mind * (3:40)
  11. Pariah * (5:34)
  12. Naïveté in Black * (3:50)
  13. Dirty Woman [Live] * (7:21)
Deranged
Een shhh cd heb ik persoonlijk nog nooit van gehoord.

Is dat er niet een waar helemaal geen geluid op staat dan, gezien de naam.

Deranged
Al kan het natuurlijk ook gewoon zo zijn dat je stil moet zijn gedurende het afspelen ervan.

ricardo schreef:
Geen idee heb verder geen studie van de discussie gemaakt.

Kun je nagaan hoe weinig boeiend ik het gemiereneuk over niks hier vind.

En natuurlijk zit de kwaliteit niet in de materiaalsoort van een geluidsdrager, maar hoe het erop gezet word.

Je startte het anders zelf met je vragen over de productie. Maar goed, fijn te weten dat je het onboeiend vindt.

avatar van iggy
Iedereen is het nu wel beu.
Of moeten er nu nog 18 berichtjes worden gezeverd over geluid.
Ga lekker vissen man

Nou ja, dat dus.

Oh ja: vind je dat?!

Deranged
Ja best wel. En als er een of andere super kwaliteit cd aan deze cd wordt gewijd dat vind ik dat eigenlijk zonde van die super kwaliteit cd.

Nee joh, Deranged: niet reageren. We hebben de discussie volgens mij al gevoerd. Het was een geintje!

Deranged
Heb het niet echt gevolgd.

Vind Zeitgeist trouwens ook een zwakke poging om een soort herinnering naar Planet Caravan te doen herleven met die percussie. Herhalingstrucjes gaan het 'm al helemaal niet doen.

Zwak plaatje dit.

Deranged
Uiteindelijk denk ik dat dit zelfs nog minder is dan Never Say Die.

Die had in ieder geval al wel een veel vettere meer geïnspireerde cover.

Ja en daarom is dat album beter dan dit...

De cover is lelijk, maar de composities zijn stukken sterker op 13.

Deranged
Niet puur daarom dat zeg ik ook nergens.

Al ben ik er nog niet echt over uit. Want hoe je het ook went of keert Never Say Die is toch ook wel erg zwak.

Wat betreft het zwakste Ozzy album is het wat mij betreft in ieder geval deze of die.

Vergeet je Technical Ecstasy niet?

Overigens kan ik je moeilijk volgen. Ik vind 13 in stijl en geluid aansluiten bij de eerste vijf albums.

avatar van Kronos
Ik vind de 3D versie van de hoes wel leuk, met die bewegende vlammetjes. Helaas zit er in de muziek minder vuur dan in de hoes.

Heb jij de 3D hoes Kronos? Die heb ik niet eens! Ik heb maar een 2D hoesje, maar wel dus een 3D schijfje...

Deranged
Technical Ecstasy vind ik zo slecht nog niet. Misschien niet heel consistent maar bevat naar mijn idee toch wel enkele klassiekers. En is in ieder geval een stuk spannender dan dit.

Back Street Kids en Dirty Women zijn topnummers, Gypsy en het door Bill Ward gezongen It's Alright ook erg geslaagd. Zoiets staat hier niet op.

Mmm, nou ja: we zijn het er dan duidelijk niet over eens. Maar ja, zo gaat dat.

Deranged
Vind het achteraf apart om te zien dat ik op de eerste pagina al negatief was over deze release voor ik ook maar een seconde had gehoord. Beetje voorbarig zou je misschien kunnen zeggen maar uiteindelijk is het dus wel echt precies geworden wat ik ervan verwacht had.

Wat je zegt over de eerste vijf albums kan ik dus ook duidelijk niet in mee gaan. Vind het overdreven zware riffwerk hier sowieso weinig te maken hebben met de algehele Ozzy Sabbath.

avatar van Thin Air!
Vind het geluid op deze cd sowieso niet al te spectaculair.

Jij hebt zeker geen SHM CD-speler?

Nee zeker niet.

Verder trouwens naar mijn idee ook niet echt noemenswaardige riffs hier die Iommi's historie als riffmeister ook maar enigszins zouden kunnen versterken of extra eer aan zouden kunnen doen.

Redelijk ongeïnspireerd autopiloot werk in mijn oren. Heb zelfs in de Tony Martin saga nog beter gehoord.

Nou ja, Deranged: sorry hoor. Maar Iommi speelt hier de ene geweldige riff na de andere. Binnen nummers zijn er ook fraaie wisselingen in tempo en riffs.
En dit is een album: denk je nou echt dat Iommi en de anderen in de studio dachten: nou ik zet het allemaal even op de autopiloot op band? Ik vind dat echt onzin. Dat doe je niet zo.

Thin Air! schreef:

Jij hebt zeker geen SHM CD-speler?

Die bestaat niet.

Deranged
Vind het vooral ook erg geforceerd overkomen allemaal. Ook qua tekst. Er is volgens mij echt haast krampachtig gedacht we moeten en zullen vasthouden aan het afgezaagde doom & gloom thema. En dat stond vervolgens in de weg van een gedegen natuurlijke flow, zoiets merk ik meestal gelijk, je voelt het gewoon.

Neem Zeitgeist bijvoorbeeld. Hier is echt duidelijk gedacht we moeten er ook een rustiger nummer opzetten en gooien er ook gelijk wat elementen uit het verleden in.

Het is voor mijn gevoel vooral gewoon een geforceerd fabricaat en dat is jammer.

En hoe je het ook went of keert, ergens ie het ook wel typerend dat men blijkbaar niet eens in staat was de moeite te nemen om een fatsoenlijke titel en cover te bedenken.

En wat de riffs betreft. Persoonlijk heb ik nergens wat ik onlangs nog had bij de riff van Danger Zone op Seventh Star. Dat gevoel van dit is echt weer die Iommi creative spark. Er blijft niets echt hangen dat bedoel ik.

Ok, dat heb je duidelijk beschreven. We blijven het grotendeels oneens over dit album: but that's live.

avatar van Edwynn
Voor wat betreft Zeitgeist ben ik het ermee eens dat dat een opzichtige poging is om een zeikballad ertussen te zetten. Ozzy's wil vermoed ik. Als compromis is het een Planet Caravankopie geworden. Het had ook een Dreamerkopie kunnen zijn. Dan was het erger geweest. Elementen uit het verleden zitten ook in andere nummers, zij het minder storend. Maar dat heb ik al eens uitgelegd.

Voor wat betreft de doom en gloom is het maar wat je van Sabbath verwacht. Als je Fused uit 2006 erbij pakt, vervolgens The Devil You Know en daarna 13 opzet valt, op dat de gemene deler de logheid is. Typische Sabbath logheid. Ik zou het raar vinden als er joepie de poepie hardrock a la Crazy Train of Rock N Roll Doctor op 13 gestaan zou hebben. De vibe dig ik dus wel zogezegd. Ik vind ook dat er een goede flow in het album zit. Zo goed zelfs dat ik Zeitgeist niet eens skip. Maar ja, je zegt het zelf: het klinkt niet als Danger Zone.

De titel is de meest afgezaagde titel die bedacht kan worden. Het enige dat origineel is, is dat het niet om het 13e album gaat. Dus die gedachte kan ik ook wel volgen. De cover vind ik daarentegen wel weer erg mooi. Er is erg veel werk in gestoken en er bestaan mooie plaatjes en filmpje van. Misschien vind je het wicker manidee ook afgezaagd, maar ik vind het wel iets mysterieus hebben.

En dan nog het blijven hangen. Ik zou het vervelend vinden als muziek steeds maar bleef hangen. Dat verkleint de tht alleen maar. Het gitaar en baswerk vind ik erg tof. Niet vernieuwend maar wel tof. Met de bekende signaturen van deze fantastische tandem.

13 kan zich niet meten met het oude werk, maar het is wel een prachtige knipoog naar dat roemruchte verleden.

avatar van henk01
Mooi geschreven en helemaal waar. 13 is zeker geen origineel album maar klinkt wel lekker en daar gaat het om. Nostalgie met Ozzie. Daarom ga ik in november naar Ziggo. Want ook dat optreden zal niet vernieuwend zijn.

Cured
Edwynn schreef:
Hierin kan ik me goed vinden.

avatar van henk01
Heb er even 4 weken op moeten wachten maar hij is zojuist gearriveerd; de black sabbath box met de eerste 8 albums met Ozzy. Het worden zwarte wekenhier