Mike Oldfield - Incantations (1978)

Label: Virgin

1. Incantations (Part One) (19:11)
  2. Incantations (Part Two) (19:34)
  3. Incantations (Part Three) (16:58)
  4. Incantations (Part Four) (16:57)
  5. Guilty * (4:14)
  6. Diana [2011 Mix] * (6:35)
  7. Northumbrian [2011 Mix] * (2:56)
  8. Piano Improvisation [2011 Mix] * (5:38)
  9. Hiawatha [2011 Mix] * (9:01)
  10. Canon for Two Vibrophones [2011 Mix] * (2:49)
  11. William Tell Ouverture * (3:55)
  12. Cuckoo Song * (3:22)
  13. Pipe Tune * (3:27)
  14. Wrekorder Wrondo * (2:35)
  15. Guilty [2011 Mix] * (6:38)
  16. Diana - Desiderata [2011 Mix] * (7:05)
Van het tubular.net forum:
Universal says they will release the new issues of Incantations on July 25, 2011. Signed, deluxe, and standard editions are available for pre-order.

Tracklist of the deluxe edition:

Disc 1

7. William Tell Overture Promotional Video, 1977
8. Incantations Parts One & Two Live At Wembley Conference Centre, 1979
9. Incantations Parts Three & Four Live At Wembley Conference Centre, 1979
10. Guilty Promotional Video, 1979

Het lijkt erop dat er geen volledige remix is gemaakt van Incantations (daar kan ik mee leven), maar helaas ook geen volledige surroundmix. Jammer, jammer, jammer. Hopelijk is de hinderlijke fluittoon in de zachte passages voorgoed verleden tijd.
Wel mooi om eindelijk Pipe Tune en Wrekorder Wrondo op CD te hebben. Volgens mij komen de live opnamen op de DVD van de Exposed DVD. Al met al niet wat ik verwacht had van deze re-release.

Er is overigens een totaal nieuwe, prachtige cover gemaakt voor de deluxe release. Zelfde rotspartij, maar nu in het donker zonder Mike die staat te kijken of hij zojuist een nat windje heeft gelaten.http://store.universal-music.co.uk/content/ebiz/universalmusic/invt/Z./I./7./0600753346334/0600753346365_medium.jpg

avatar van musician
Je bedoelt dat cd 1 alleen maar geremasterd is?

Het lijkt mij een mooie cd, als ik die tracks eens zie.
Ik heb nog een gloednieuwe LP van Exposed (slechts eenmaal gedraaid en gelijk op cassette gezet). Volgens die LP zijn het live opnames uit maart en april 1979 en opgenomen in Spanje, Duitsland, Belgie, Nederland, Denemarken en Engeland.

Er staat helaas niet bij of het Incantations gedeelte in Engeland is opgenomen maar het zou dus heel goed kunnen.

Volgens mij gaat bovengenoemde versie 28 pond kosten bij Amazon. Dat vind ik nogal wat overigens, elders liggen de prijzen waarschijnlijk alleen maar veel hoger.

De datum van 25 juli voor de nieuwe Incantations box wordt door Amazon overigens helemaal niet genoemd. Het lijkt wel of je hem gelijk kunt bestellen..........."delivery within 7 - 11 days".....

Wie de Incantations cd uit 2000 nog heeft: de enige nieuwe versie die te koop staat op Amazon kost 200 pond..... Zo bekeken valt de prijs van de nieuwe box nog wel mee

avatar van dazzler
CD2 belooft inderdaad heel wat lekkers.
Vast een hoop improvisaties en thema's uit de Incantations sessies.
Wel jammer van de hoes. Bij Hergest Ridge vond ik het een verbetering.

Mike Oldfield Official - News - mikeoldfieldofficial.com

musician schreef:
Je bedoelt dat cd 1 alleen maar geremasterd is?

CD 1 is de remaster en ik heb elders gelezen dat het eerste deel van CD2 geremixte excerpts zijn. Ze zullen die excerpts wel nieuwe titels hebben gegeven om de niets vermoedende koper er in te luizen. Dus het enige nieuwe aan deze box is: Diana - Desiderata.

avatar van musician
Ja ja. Tja, ik weet het nog niet. Hij lijkt mij toch niet onaardig.....

Ik heb een héle oude cd van Incantations, uit 1985 om precies te zijn. AAD uiteraard! Ik ben eigenlijk wel toe aan iets nieuws. Bovendien heb ik laatst gelezen dat de gemiddelde levensduur van de cd 30 jaar bedraagt....

En ik heb nog niet zoveel sacd kwaliteit van Mike Oldfield, alleen Hergest ridge eigenlijk. Dus ik zet hem toch maar op mijn verlanglijst. Ben benieuwd.

avatar van dazzler
Dan heb je de eerste drie minuten van Incantations (Part Three) niet, musician.
Die werden omwille van de beperkte speelduur van de CD anno 1985 weggelaten.

avatar van musician
Daar heb je het al! Tijd voor een zinvolle vervanging!

avatar van dazzler
Nu op MuMe met volledige deluxe tracklijst.
Merk op dat de 7" versie van Guilty als bonustrack aan het reguliere album is toegevoegd.
Alle andere extra tracks staan op het tweede schijfje. Daar krijgen we de extended versie van Guilty.

Dankzij de bonustracks kunnen we nu ook onze favorieten van dit album aanstippen.

avatar van musician
Mooi! Ja, het duurt nog even voor we hem kunnen kopen, maar ik ben er klaar voor. Ik ben ook blij met Guilty, niet bepaald Olfields meest voorkomende track op een best of.

avatar van Red Rooster
musician schreef:
Ja ja. Tja, ik weet het nog niet. Hij lijkt mij toch niet onaardig.....

Ik zie dat vaker op MuMe: de voorkeur voor sacd. Ik krijg echter eerder de indruk van een hype. En wat marketing betreft is dit vast een slimme zet (wat heet slim). Maar wat ik hoor - en lees - is dat de kwaliteit wel meetbaar beter is, maar luistertechnisch er amper verschil is met een standaardcd. Je gehoor blijft dan toch de zwakste schakel en daarvan weten we zeker dat dit met de jaren minder wordt.
Terwijl de essentie en ervaring van een (dit) album toch gelijk blijft.

avatar van Bluebird
Geheel met de vorige spreker eens. Overigens heb ik ook nog cd's die de 30 jaar beginnen te naderen maar die klinken nog prima moet ik zeggen. Of mijn gehoor is na al die jaren nog prima voor mijn eigen gevoel, wie zal het zeggen.

Vinden jullie?

Ik heb zelf ook een wat ingebakken wantrouwen tegenover platenmaatschappijen maar vind toch dat de SACD's meestal een geweldige sensatie zijn tegenover het eerder uitgebrachte (originele) album.

Alleen al de Genesis boxen 1 en 2, echt geweldig. De remixen doen misschien ook nog veel en misschien laat ik mij ook belazeren. Maar hoe dan ook, ik kom zelden sacd kwaliteit tegen die een album te kort doen, meestal is het genieten.

Ik kan soms ook wel eens terug verlangen naar het oude filmhuis met al z'n gebreken. Dan kun je ook film kijken. Maar een ultramoderne bioscoop met een geweldige surround heeft uiteindelijk toch wel mijn voorkeur.

Ik voeg mij bij het kamp van musician.

Luister bijv. Tubular Bells (om een beetje on-topic te blijven) op SACD op een goed systeem of beter nog hoofdtelefoon en oordeel zelf. Het geluidsspectrum is breder; je hoort niet alleen de instrumenten, maar ook de ruimte er omheen; de hoge tonen klinken in tegenstelling tot de CD loepzuiver en zo kan ik nog wel even doorgaan...

Helaas kunnen we een SACD versie van Incantations (of welk ander Oldfield album dan ook) op onze buik schrijven. De platenindustrie had goud in handen met de SACD: niet te kopiëren, perfecte geluidskwaliteit. Maar de consument had toch liever MP3-tjes van dubieuze kwaliteit. En in plaats van een strakke marketingstrategie te bedenken om SACD aan de man te brengen, gaat de platenindustrie boeven jagen op internet. Eeuwig Zonde.

Om nog even helemaal on topic te gaan: ik weet nog niet of ik deze blind ga aanschaffen (net als de vorige drie). Eerst maar eens de recensies afwachten.

avatar van dazzler
Voorsmaakje op de dra te verschijnen deluxe editie.

Mike Oldfield - Pipe Tune (b-side Cuckoo Song (1977)

Een stukje dat zo in Incantations (Part 2) kan gepast worden.

avatar van Hans Brouwer
musician schreef:
Bovendien heb ik laatst gelezen dat de gemiddelde levensduur van de cd 30 jaar bedraagt.... .
Dat is niet te hopen. Indien musician gelijk heeft, en waarom zou hij dat NIET hebben, kan ik over circa 4 jaar zo'n 100 cd 's in de vuilnisbak gooien. Ook mijn favoriete Mike Oldfield album "Incantations (1978)" zou daar dan bijhoren .

Hier zijn alvast wat fragmenten te beluisteren:

Incantations: Mike Oldfield: Amazon.co.uk: MP3 Downloads

Het gaat niet alleen om excerpts zoals eerder gemeld, maar ook om demo's en niet eerder uitgebrachte fragmenten! Het is me vooralsnog een raadsel waarom ervoor gekozen is om van de demo's een surround mix te maken.

avatar van dazzler
Gaat het niet om, zoals ik aanvankelijk dacht, losse demo fragmenten
van waaruit Mike Incantations heeft opgebouwd? Pipe Tune (b-kant Cuckoo Song)
is een voorbeeld van zo'n fragment dat uiteindelijk niet gebruikt werd op Incantations.

avatar van Don Cappuccino
Ik las dat hier een geremasterde versie van is uitbracht en daarom heb ik deze eens beluisterd. Lange zit maar hij was wel de moeite waard.

De 2011 mix is namelijk geweldig. Vooral de xylofoons klinken echt prachtig in Part 4. De zang vind ik iets minder maar gelukkig is dat niet superveel, in deel 2 duurt het stuk zang wel veel te lang en gaat het op een gegeven moment op mijn zenuwen werken.

De eerste twee stukken zijn goed maar duren iets te lang. Ik las dat op Exposed dit probleem weg was dus die ga ik eens beluisteren. De blazers in Part One vind ik geweldig en het is jammer dat die niet meer terugkomen, een welkome afwisseling was dat. Vrij veel repetitie in dit werk.

De laatste twee delen zijn echt heel erg goed en die zal ik zeker nog wel vaker luisteren. Part Three zit vol met prachtig gitaarwerk en Part Four zit vol met adembenemend xylofoonspel, prachtig. Zo´n helder geluid.

Incantations is erg goed en als ik hem een keer tegenkom voor een leuke prijs neem ik hem zeker mee. 4 sterren.

avatar van musician
Ik ben ook benieuwd. Kreeg de mededeling van Amazon dat het album was verstuurd!

avatar van musician
En zoals altijd dan lekker vlug binnen!

Ben er zo spoedig mogelijk aan begonnen en ben natuurlijk weer helemaal in mijn nopjes over de transparante geluidskwaliteit. Maar ik ben pas bij cd 1. Dat is, voor de goede orde, het gehele Incantations + Guilty.

Dat nummer komt er helemaal niet slecht van af, het staat ook op disc 2 en tweemaal op disc 3.

Maar het is een plaagstootje, ik ben zeer tevreden over het gehele meesterwerk. Kant 2 heeft allemaal meer en minder bekend overgebleven materiaal, b-kantjes wellicht.

De dvd heeft zestal nummers in 5.1 surround maar ook een 'visual content' met daarop de gehele live-uitvoering van Incantations, zo lees ik, uitgevoerd in April 1979. Daar moet ik dan nog eens uitgebreid voor voor de televisie gaan zitten.

Live duurt Incantations 51 minuten alles bij elkaar (zoals ook op Exposed), ik vind dat net een iets beter te behappen tijdspanne. Normaal duurt Incantations 74 minuten en sommige dingen vind ik wat aan de lange kant.

Je ziet, ik wil wat te klagen houden, ondanks deze prachtige remix uit 2011 waar weer heel wat extra's in valt te ontdekken. Ik hou mij over het algemeen op het pad van albums en singles van Mike Oldfield, dus de extra tracks van cd 2 en de dvd zullen mij het meest verrassen, veel nieuw werk voor mij.

Maar dan ook alles is opgefrist, wat te denken van de foto op de achterzijde van deze nieuwe versie, dat eigenlijk de oorspronkelijke voorkant is? Zelfs hier is het kleurenpalet een stuk helderder, een prachtige foto geworden met een ware onweersdreiging op de achtergrond, zoals het hoort.
De ware Oldfield fanaat is hier voorlopig nog niet op uitgekeken.

Heb hem ook binnen.

Moest de verpakking eerst opensnijden. De wikkel van De Luxe Edition zal er helemaal omheen geplakt. Zonde.

Verder een vraag: Disc 1 op Track 4 zit op 12.38 min een overgang die mij onlogisch in de oren klinkt. Het ritme wordt verstoord. Ben ik de enige en heb ik wellicht een defecte ontvangen?

Ik zal eens luisteren.

Die wikkel heb ik ook doorgesneden in plaats van er helemaal af te halen. Dan blijft het om de box heen zitten maar dan beschadig je ook niets.

Running On Empty schreef:

Het spijt me om te melden maar ik heb het ook gehoord op mijn exemplaar. Het is geen defect in de schijf maar het lijkt me een duidelijke fout op de master ((

Overigens, ik heb de wikkel zonder enig probleem kunnen verwijderen. Wat wel helpt als je met een strijkbout (op de laagste stand) de boel een beetje verwarmt. De lijmlaag laat dan makkelijk los van het doosje zonder dat je de boel beschadigt.

Enig idee waarom er bij dit album geen complete 5.1 mix is gemaakt maar alleen maar van een aantal delen?
En ook opvallend: hij heeft in tegenstelling tot de eerste drie dus niet het hele album opnieuw gemixt maar alleen een paar separate onderdelen en daar van dus ook 5.1 mixen.

Ergens vind ik het wel jammer dat we niet gewoon net als bij die eerste 3 niet een nieuwe mix in stereo (cd1), de originele maar geremasterde mix (cd 2) en 5.1 mix (dvd). Dan hadden ze wat mij betreft die live-uitvoering op het video-gedeelte wel achterwege mogen laten. Overigens, het ziet er verdacht uit als de opnames van de Exposed dvd. Iemand die beide al kan vergelijken?

avatar van Running On Empty
Dan gaat ie denk ik retour naar Amazon. Dit soort slordigheden moeten ze gaan herstellen.

Running On Empty schreef:

En dan? Krijg je een nieuw exemplaar met gewoon dezelfde fout.

avatar van vigil
Bij mij is deze ook binnen en tot nu toe klinkt deze fantastisch, ik ben nu bezig met track 4 dus ik ben benieuwd.

Die wikkel was er overigens zo vanaf, er zit trouwens aan de voorkant een soort scheurstripje zodat je niet met allerlei messen aan de slag moet.

avatar van musician
Dank voor je bevindingen. Ik heb het nu aangedurfd de hele sticker er van af te trekken en inderdaad, zonder kleerscheuren.

Ik kan het foutje niet zo goed ontdekken dat wil zeggen, ik vind het minder storend. Het zou wel bizar zijn als het een masterfout is zoals Chris aangaf. Toch lijkt het er op, want dit is geen foutje op de cd zelf.

musician schreef:

Ik kan het foutje niet zo goed ontdekken dat wil zeggen, ik vind het minder storend..

??? Ik vind het echt superstorend. Dit mag gewoon niet op zo'n uitgave. Het hele ritme wordt eruit gehaald door zo'n fout.

avatar van vigil
Tja, het foutje zit er wel en het had er uiteraard niet moeten zitten maar het is wel zo minimaal en zeker niet superstorend (als nou bv. de muziek even zou stoppen of overslaan) dus ik ga zeker niet overwegen om hem terug te brengen. Overigens hoop ik dat Oldfield of Universal dit foutje snel ontdekken zodat alle cd's teruggehaald worden zodat er maar een paar honderd van verkocht zijn en deze snel veel geld waard wordt, dan zou ik wel overwegen om hem te verkopen

avatar van ChrisX
Het probleem is bekend bij Universal en er schijnt ook een oplossing geboden te worden:

The new re-master of Incantations is faithful to the original analogue master tape. These tapes included an edit point at 12:37 on Part 4 of Incantations which can be discerned as a small jump in the track. Following feedback that this has affected the enjoyment for some listeners, a new master has been prepared and approved by Mike for all subsequent pressings. If you would like us to send you an amended disc please let us have your address details and we will send you one. Please email [email protected] for CD and [email protected] for vinyl.

If you have any further enquiries please don't hesitate to contact us: on:[email protected]