N.W.A - Straight Outta Compton (1988)

Label: Ruthless

1. Straight Outta Compton (4:18)
  2. Fuck tha Police (5:45)
  3. Gangsta Gangsta (5:36)
  4. If It Ain't Ruff (3:34)
  5. Parental Discretion Iz Advised (5:16)

met The D.O.C.

6. 8 Ball [Remix] (4:52)
  7. Something Like That (3:35)
  8. Express Yourself (4:25)
  9. Compton's N the House [Remix] (5:20)
  10. I Ain't tha 1 (4:54)
  11. Dopeman [Remix] (5:20)
  12. Quiet on tha Set (3:59)
  13. Something 2 Dance 2 (3:32)
  14. Express Yourself [Extended Mix] * (4:42)
  15. Bonus Beats * (3:03)
  16. Straight Outta Compton [Extended Mix] * (4:53)
  17. A Bitch Iz a Bitch * (3:10)
  18. Bone Thugs-N-Harmony - Fuck tha Police [Tribute Remix] * (5:02)
  19. Snoop Dogg - Gangsta Gangsta [Tribute Remix] * (4:39)
  20. Mack 10 - Dopeman [Tribute Remix] * (4:01)
  21. WC - If It Ain't Ruff [Tribute Remix] * (3:44)
  22. Compton's in the House [Live] * (2:02)
avatar van MJ_DA_MAN
Ik zelf heb dit album ook nog niet eerlijk gezegd, maar dat komt omdat ik NWA - Greatest Hits heb waar veel nummers opstaan van deze plaat, en ook gelijk de beste lijkt me.

eazyfan
Dit is gewoon een aanrader Was nog mijn #1 lang geleden, intussen veel verandert tussen mij en dit album, maar blijft classic natuurlijk, 4,5* blijft mooi staan met kans op verhoging.

Raekwon the chef
Er staan ook wel klote-nummers op, zoals Something 2 Dance 2, dat is echt gewoon niks vind ik, ook Quiet on the Set is niet zo erg bijzonder en de remix van Dopeman haalt het bij lange na niet bij het origineel, voor de rest is alles inderdaad erg aan te raden, vooral Parental Discretion is Advized en Gangsta, Gangsta

Social_Mask
Heb hem nu al genoeg beluisterd en het is een geweldige plaat!! Héérlijk! Dit had ik echt niet verwacht. I Ain't tha 1vind ik samen met Something 2 Dance 2 (jammer van dat nr..) de 2 minste nrs, maar de rest is gewoonweg geniaal. Vooral de eerste 6 nrs, daarna zakt het wat in, en dan is alleen Express Yourself echt heeel erg goed. Maar de andere nrs zijn verre van zwak. Geweldig album.

Beste nrs vind ik de eerste 4 en 8 Ball [Remix]. Heerlijke rapper, die Eazy-E!

Lil Bizzy Bone
@ Raekwon the chef: Ik ben het helemaal met jou eens. Er staan toch nummers op die ik niet leuk vind. Straight Outta Compton, Express Yourself, Compton's N The House, Fuck Tha Police en Gangsta, Gangsta zijn erg dope. Toch is het altijd fantastische om Eazy-E te horen, je wacht toch op elk nummer tot Eazy-E erop komt. Steekt ver boven de rest uit. MC Ren is gewoon een goeie rapper, niks bijzonders, en Ice Cube had keiharde teksten. *4,0

|Joël|
Lil Bizzy Bone schreef:

Ik vind Ice Cube op deze plaat ook briljant.

Social_Mask
Ik ben het wel eens met Lil Bizzy Bone. Ik wachtte telkens tot Eazy begon te rappen. Geweldig! Maar Ice is ook best sterk hier, dope stem.

eazyfan
Ice Cube hier op een van z'n sterkste momenten ooit, zijn vers in Straight Outta Compton blijft ongelooflijk goed:

Straight outta Compton crazy motherfucker named Ice Cube
From the gang called Niggaz With Attitudes
When I'm called off I got a sawed off
Squeeze the trigger and bodies are hauled off
You too boy if ya fuck with me
The police are gonna hafta come and get me
Off yo ass that's how I'm goin out
For the punk motherfuckers that's showin out
Niggaz start to mumble, they wanna rumble
Mix em and cook em in a pot like gumbo
Goin off on a motherfucker like that
with a gat that's pointed at yo ass
So give it up smooth
Ain't no tellin when I'm down for a jack move
Here's a murder rap to keep yo dancin
with a crime record like Charles Manson
AK-47 is the tool
Don't make me act the motherfuckin fool
Me you can go toe to toe, no maybe
I'm knockin niggaz out tha box, daily
yo weekly, monthly and yearly
until them dumb motherfuckers see clearly
that I'm down with the capital C-P-T
Boy you can't fuck with me
So when I'm in your neighborhood, you better duck
Coz Ice Cube is crazy as fuck
As I leave, believe I'm stompin
but when I come back, boy, I'm comin straight outta Compton

Tevens een van de 10 beste verzen ooit en 'De Beste Rap-track' ooit vind ik, gewoon geniaal. Heel dit album is gewoon geniaal en klassieker. Alleen jammer dat je de groepssfeer niet hebt zoals op Enter The Wu, want dan was deze plaats misschien even goed geweest. Dit was nog mijn favo album ooit, lang niet meer opgelegd eigenlijk, mijn 2de favo MC hier is eigenlijk MC Ren, ook hij laat af en toe leuke teksten horen en verveelt niet, Eazy-E, tjah dat is hier een heel verhaal, ooit eens mijn favo MC ooit geweest, vandaar ook mijn naam, nu ander verhaal. Hier rapt hij wel strak, vooral hoe hij op Straight Outta Compton en Gangsta Gangsta komt is hard!

avatar van MJ_DA_MAN
Vind Eazy nog steeds de minste MC van N.W.A. en mag qua skills nog niet eens in de schaduw staan van Cube.

eazyfan
Volledig mee akkoord. Eazy schreef ook niet al z'n teksten zelf, Ice Cube schreef die voor hem, nou zegt al genoeg vind ik.

Social_Mask
Ik vind vooral de stem van Eazy zoo vet en zijn stijl van rappen ook. Hoe hij rapt op 8 Ball is fatastisch!

avatar van Weirdo Wizzy
De echte groepstrack van dit album vind ik Parental Discretion Iz Advised. Jammer dat het zo ondergewaardeerd is. The D.O.C komt ook erg goed op dat nummer trouwens.

CaliLove
MJ_DA_MAN schreef:

Qua flow en stem vind ik Eazy-E wel iets beter dan Ice Cube, maar ja qua rhymes is Cube wel beter.

avatar van Niek
Eazy-E is een leuke onderbreking, met zijn felle stemgeluid en harde articulatie, maar daar houd het mee op. Een beperkte rapper die mazzel had bevriend te zijn met de juiste mensen met wel veel talent.

eazyfan
Eazy-E had ook wel talent vind ik, bewees hij later met Str8 off the Streetz of Muthapukkkin Compton. Op dit album doet hij gewoon goed mee en is hij een leuke/positieve factor. Vervelen doet hij niet en dat vind ik zijn sterkste punt hier. Dre is hier als MC ook erg geslaagd, zijn duet met MC Ren is wel erg leuk, Express Yourself (wel volledig geschreven door Ice Cube) is een classic .

avatar van MJ_DA_MAN
Had dit album nooit volledig beluistert omdat het beste van deze plaat al op hun Greatest Hits stond, die ik al lange tijd in bezit heb. Nu dan eindelijk helemaal beluistert, en het is ongeveer wel wat ik verwachtte. Een aantal klassiekers, wat ''gewoon'' goede nummers en een paar mindere tracks.

fantastisch, zeker als je bedenkt dat dit album uit 1988 komt. NWA is echt een hele vette combinatie, de 4 dopeste rappers bij elkaar in 1 groep. Hoop dat ze ooit nog dat reuinie album opnemen, not those n*ggaz again. waarschijnlijk niet, maar dat zou wel vet zijn.
kheb gelezen dat ze voor detox wel een nummer hadden opgenomen, kick yo ass ofzo (maar dat zijn vast roddels, net zoals alle andere informatie die ik van detox hoor).
maar goed, ik ga hier een 4.5 voor geven

P-DawG
Mwah ik vind dit album echt niet zo goed als de meeste hier zeggen. Het eerste nr "Straight Outta Compton" vind ook eigenlijk het beste nr. De rest van het album kan mij niet echt bekoren, ik vind de rhyms vaak te simpel. Dit album heeft natuurlijk wel veel betekent voor de Hip-Hop (vooral in de westcoast). Er zijn natuurlijk nog wel een paar goede nummers op dit album zoals Gangsta Gangsta en Express Yourself, maar de simpele rhyms en de eentonige stijl kan mij niet een heel album lang boeien. 3,5*

Maja voor Straight Outta Compton in ieder geval een diepe

avatar van Timo710
Ik denk toch ook wel dat het veilig te zeggen is dat Straight Outta Compton toch wel het beste N.W.A. nummer is....

avatar van TheFunkyM
Ik vind dit toch een heerlijk old skool albumpje.
Toch zijn niet alle nummers even sterk.. er staan 1,2 mindere nummers op.

Chriss
Mijn eerste klassieker die ik ooit heb gehoord, dankzij m'n vader die er eigenlijk helemaal niks mee had, behalve 'Express Yourself' zo iets als klein kind de hele dag + m'n eigen ontwikkeling met constant contact met HipHop, dan ga je dit vanzelf goed vinden en naarmate ik hem meer ging luisteren vond ik hem alleen maar beter worden, eerste klassieker en draai hem nog steeds dus 5*

avatar van Yzzné
Album begint gruwelijk met de eerste 3 nummers, wat meteen ook de beste nummers op dit album zijn. Nummers als 8 ball [remix] waar ik Eazy-E erg leuk/grappig vind rappen en Express Yourself & Dopeman [remix] zijn nummers waar ik dan nog van kan genieten, maar de rest vind ik wat minder als dat veranderd zal ik dit album ook verhogen, maar ik begin met een 3.5*

Ice Cube komt té hard op Straight Outta Compton .

avatar van Rhythm & Poetry
Aan mij is de vraag gesteld of ik voor dit album een review wilde maken, nou met alle genoegen. N.W.A. is een afkorting voor een controversiele naam, die bij iedere hiphop liefhebber bekend is en ik derhalve niet zal noemen. N.W.A. bestaat oorspronkelijk uit 7 artiesten, maar niet iedereen weet een hoofdrol op te eisen. Deze hoofdrollen zijn slechts weggelegd voor Dr. Dre, Ice Cube & Eazy-E maar de andere leden moeten zeker niet te kort gedaan worden.

The World's Most Dangerous Group is een andere term waarmee deze formatie bekend mee is. En dat is niet verwonderlijk, want ze hebben een flinke steen bijgedragen in het subgenre dat gangsterrap heet. Scheldwoorden vliegen je, op dit album, om de oren.

Dat blijkt al in het openingsnummer en tevens titeltrack: Straight Outta Compton. Aan Ice Cube de eer om het nummer met een harde, maar met name historische verse te komen:

'Straight outta Compton crazy motherfucker named Ice Cube
From the gang called Niggaz With Attitudes
When I'm called off I got a sawed off
Squeeze the trigger and bodies are hauled off
You too boy if ya fuck with me
The police are gonna hafta come and get me'

Legendarische woorden zo zou later blijken, voor veel aankomende rappers is dit namelijk een inspiratiebron geweest.

Maar het is voor mij niet alleen Ice Cube dat de klok slaat. Daarvoor kent de groep nog een andere legendarische rapper: Eazy-E. Wat hem anders en interessant maakt is zijn hoge stem. Ook deze rapper komt met krachtige teksten. Een voorbeeld hiervan is op het nummer: Fuck the Police.

'They put up my picture with silence
Cuz my identity by itself causes violence
The E with the criminal behavior
Yeah, I'm a gansta, but still I got flavor'

De 2 voorbeelden die ik nu heb gegeven zijn afkomstig van de 2 klassiekers van de cd. Ze staan beide aan het begin van het album en ondanks dat beide nummers naar mijn mening niet geevenaard worden blijft het album interessant. Dit is voor een groot deel te danken aan de ijzersterke producties van Dr. Dre die perfect wordt ondersteund door DJ Yella. Heerlijke oldskool beats, bijvoorbeeld op een nummer als Parental Discretion Iz Advised, zorgen ervoor dat het album nooit gaat vervelen. Met name de drums worden veel gebruikt en dat zorgt ervoor dat je hoofd automatisch meeknikt op de beat.

MC Ren's aandeel is ook van levensbelang op het nummer Something Like That kan hij met gemak mee met Dr. Dre en komt hij met een verse, met de nodige krachttermen, die staat als een huis.

'Back by demand, now it's big as fuck
because you as the public, you should know what's up
"Compton's in the House" was more than gold, it was a hit
cause it was based on some crazy shit
So our final conclusion has been permitted
Punks made us a target and knew that we'd hit it
But that was a part of showbizz'

Express Yourself is opnieuw een kraker en dat is te danken aan de geweldige inzet van Dr. Dre die in een zalig tempo zijn teksten rapt. Dit nummer wordt vervolgd met Compton's N the House een heerlijk nummer met weer Dre 'on the mic' maar ook MC Ren ontbreekt niet. In I Ain't tha 1 is het weer de tijd voor Ice Cube om te schitteren en dat doet hij dan ook weer erg sterk. Zijn typische stem en zijn agresiviteit zijn voor de liefhebber, waar ik onder val, om te smullen.

Naast de agressie staat de swing in de nummers ook centraal. Something 2 Dance is daar een uitstekend voorbeeld van. Het is dan ook bijna onmogelijk stil te zitten op dit nummer dat ondersteund wordt met een heerlijke drum 'n bass beat.

Straight Outta Compton is een album waar je heerlijk je agressie op kwijt kunt. Scheldwoorden worden veel gebruikt, maar staan zeker niet centraal. Daarvoor zijn de rappers veel te goed. Ze komen namelijk wel degelijk met goede rhymes en weten het met de juiste emotie te brengen. Het gedeelte swing is ook ruimschoots vertegenwoordigd op het album. Dat alles maakt het een veelzijdig gangsterrap album.

avatar van orbit
Prima recensie Verwoord helemaal wat ik over deze plaat denk. Naast Easy-duz-it toch wel de twee kroonjuwelen van de gangstahrap

avatar van daveretam
Lil Bizzy Bone schreef:

Haha, dat van Eazy-E heb ik ook wel een beetje...
Dat heb ik met meerdere rapgroepen trouwens. Zit altijd wel een favorietje bij. Bijv. bij G-Unit w8 ik gwn op Lloyd Banks... Bij R.O.C w8 ik tot Memphis Bleek komt. Bij The Outlawz w8 ik op Kadafi, jammer dat hij dood is R.I.P.

Raekwon the chef
Grappig, want ik vind eigenlijk Eazy-E, Banks, Kadafi en Memphis Bleek tot de zwakke schakels uit die groepen behoren.

avatar van daveretam
Das jouw mening dan.. ik vind ze juist de shit

avatar van 'State Of Mind'
't blijft zonde dat deze groep uit elkaar is gevallen.

avatar van Jorge-E

avatar van 'State Of Mind'