N.W.A - Straight Outta Compton (1988)

Label: Ruthless

1. Straight Outta Compton (4:18)
  2. Fuck tha Police (5:45)
  3. Gangsta Gangsta (5:36)
  4. If It Ain't Ruff (3:34)
  5. Parental Discretion Iz Advised (5:16)

met The D.O.C.

6. 8 Ball [Remix] (4:52)
  7. Something Like That (3:35)
  8. Express Yourself (4:25)
  9. Compton's N the House [Remix] (5:20)
  10. I Ain't tha 1 (4:54)
  11. Dopeman [Remix] (5:20)
  12. Quiet on tha Set (3:59)
  13. Something 2 Dance 2 (3:32)
  14. Express Yourself [Extended Mix] * (4:42)
  15. Bonus Beats * (3:03)
  16. Straight Outta Compton [Extended Mix] * (4:53)
  17. A Bitch Iz a Bitch * (3:10)
  18. Bone Thugs-N-Harmony - Fuck tha Police [Tribute Remix] * (5:02)
  19. Snoop Dogg - Gangsta Gangsta [Tribute Remix] * (4:39)
  20. Mack 10 - Dopeman [Tribute Remix] * (4:01)
  21. WC - If It Ain't Ruff [Tribute Remix] * (3:44)
  22. Compton's in the House [Live] * (2:02)
FightForMore
Het begin is gewoon dope, maar naarmate het einde word het een beetje saai. Hoogtepunten zijn zeker de nummers van het begin (tot en met 5) en 'Express Yourself'. Maar ik moet meer luisterbeurten doen, voordat ik dit album een vijf kan geven.

PriestMaiden
Klassieker dit album.
Wat is het toch leuk om Fuck tha Police vollenbak af te spelen
Zowel Eazy-E, Dr. Dre als Ice Cube hebben hier een goede prestatie neergezet.
Eén van mijn favoriete rap-albums.

avatar van Stapler
Kill_illuminati schreef:

The N.W.A is dus geinspireerd door de beastie boys.

Toch lijken mij Schoolly D en Ice-T meer de "eerste gangsters" in Rap.
Boogie Down Productions eigenlijk ook nog wel.

avatar van orbit
Zijn het ook.. ik snap die Beastie Boys vergelijking totaal niet.. wat moet dat dan zijn, samples? Soort beats?

avatar van UmindC
Ik denk dat ze gewoon graag naar Beastie Boys luisterde en daardoor zijn gaan rappen.

avatar van Stapler
orbit schreef:

De onderwerpen lijkt mij. Maar ik vind het nogal flauw/vergezocht. Beasties Boys zijn of waren gewoon een stel rauwe punkers die over feesten, rellen, zuipen, drugs en sex rapten, lijkt mij nou niet persee "gangster". Rappen dat de politie aan je deur staat in de ochtend, je met een pistool door de ghetto loopt, je drugs dealt en je de pimp uithangt lijkt mij al een stuk meer gangster. Luister bijvoorbeeld P.S.K. van Schoolly D of 6 in the Mornin van Ice-T of P is Free van Boogie Down Productions.

avatar van Shelter
de beastie boys zijn het tegenover gestelde van gangsta rap naar mijn mening. meer positive rap maar wel met rauwe beats en old school style scratches.

NWA is voor mij die echte gangsta hiphop die ook nog eens lekker in het gehoor ligt (iets wat Ice T niet heeft bij mij). Straight outta Compton was een van die anthems dat al die jonge gasten uit de buurt ineens trots hadden voor de wijk waarin ze opgroeiden en niet zozeer zichzelf zagen als het uitschot. NWA heeft meer betekent dan slechts een van de pioniers zijn in gangsta rap.

Bigup2
Dit is het bijna het beste hip-hop album dat ooit gemaakt is. 5*
Elke track klopt op dit album en geen één track verveelt.

Favorieten zijn :
I Ain't Tha 1
Dopemen Remix
Compton's N the house Remix

Het album had nog beter kunnen zijn bijvoorbeeld als 8ball werd vervangen door Boyz N Da Hood van Eazy-e.
Maar vind 8ball vind ik ook geweldig (erg grappig)

Quiet on tha Set vind ik eerlijk gezegd ietsje minder dan de rest.
Maar het is niet slecht.

Leuk ook dat The D.O.C. en The Arabian Prince in dit album voorkomen.

Dit is echt een klassieker

FightForMore schreef:

Ik heb het opnieuw beluisterd, maar ik moet helaas het cijfer verminderen. Na de eerste twee nummers kakt het album een beetje in om dan even terug te komen met 'Express Yourself' en de remix van 'Dopeman'.

Deze plaat is voor de historie van hip-hop een belangrijke plaat (aangezien dit de eerste 'echte' gangsta-rap plaat is), maar het heeft helaas de tand des tijds niet overleefd... Album verdwijnt uit m'n top10 en moet verder met een 3,5 stem.

avatar van schizodeclown
FightForMore schreef:

Wat dacht je van Schoolly D dan?Dat was nog eerder, of vind je dat niet 'echt' gangsta-rap?

FightForMore
Een van de eerste gangsta-rap platen dan.

avatar van MAS
MAS
Sowieso een van de platen die het (sub) genre groot hebben gemaakt. En voor mij heeft het album de tand des tijds goed doorstaan.

avatar van WeztSide
Express Yourself is eigenlijk helemaal geen typisch NWA-nummer, maar zeker wel hun beste.
Één van Dre's beste beats ooit imho.

avatar van KILLERBEE99
Leuk album van N.W.A.

Punt kan nog stijgen.

avatar van Weirdo Wizzy
Ik heb er maar een puntje vanaf gehaald. Na de eerste groepsnummer en de bijzonder goede solo van MC Ren heb je het beste wel gehad. Daarna is het allemaal niet bijzonder goed vind ik (op Express Yourself na dan)

avatar van Junkie XXL
Heerlijk hardcore album. Alle MC's zijn echt fantastisch. De beats zijn ook verschrikkelijk goed voor die tijd maar ook voor deze tijd vind ik. Ik geef dit album een 4.5. Het hele album is perfect. De rede dat ik dan geen 5 geef is omdat ik Something 2 Dance 2 iets te vrolijk vind en daarom er niet goed bij vind passen maar misschien veranderd dat wel in de toekomst.

nicoot
Mijn introductie tot echte hiphop. Heb even de Hiphop Top 10 op MuMe doorgenomen en in vergelijking met de hiphop van nu, vind ik dit best goed. Er worden tenminste nog echte instrumenten gebruikt, originele beats en samples, wel veel ge'motherfucker'd - hoeft niet altijd hoor niggaz, maar toch, best de moeite. Hiphop (maar vooral RnB) van nu is zooo steriel en emotieloos, onorigineel, autotuned, een simpel beatje die we al duizend keer gehoord hebben. Nee, deze plaat vind ik best goed als rockfan! En hup, naar Liquid Swords nu!

avatar van MJ_DA_MAN
Je moet je niet wijs laten maken door wie dan ook dat hiphop vandaag de dag niks meer voorstelt. ''Gladde'' hiphop is er altijd geweest, alleen zijn er nu veel meer van dat soort artiesten en bereiken ze je eerder via TV, radio of Internet; gewenst of ongewenst.

nicoot
Het zijn jammer genoeg de media die ons enkel de eenvoudige, hapklare muziek voorschotelen. Hetzelfde met rockmuziek (alle rockbands in mijn Top 10 vermengen jazz, klassiek en 70s invloeden), wat je op de radio hoort is echt niet representatief voor het genre. Een spijtige trend tegenwoordig. En ik wil best geloven dat dat met hiphop ook zo is.

Voor zover ik er iets van ken, zijn de 'klassiekers' binnen de hiphopwereld toch toch vaker albums uit de jaren '90 en eind jaren '80, eerder dan de voorbije tien jaar? Public Enemy, Wu-Tang Clan, NWA,... Ik ken er echt te weinig van hoor, ben niet zo thuis in het wereldje. Maar dat zijn gewoon de groepen die zelfs de niet-hiphop-luisteraars bereiken.

avatar van MJ_DA_MAN
Het is ook logischer dat vele hiphopklassiekers uit de jaren '80/'90 komen gezien hiphop zich toen nog aan het ontwikkelen was en de hitlijsten nog niet volstonden met gladde muziek, waardoor het automatisch meer aandacht kreeg. Jammer is dan dat mensen daardoor kunnen denken dat hiphop tegenwoordig direct minder is vergeleken met de jaren '80/'90. Jaren als 2004 of 2007 horen voor mij bijv. tot de betere jaren. Verder is het woord ''klassieker'' slechts een algemene term die geen enkele garantie geeft dat je het album ook daadwerkelijk goed vindt.

avatar van niels94
Ik luister dit album nu voor het eerst in zijn geheel en ik moet zeggen dat ik Express Yourself tot nu toe met verve boven de rest vind uitsteken. Niet omdat de rest niet erg lekker is (dat is dus wel zo, de beats zijn zeer sterk en ook de rappers zijn sterk), maar omdat Express Yourself gewoon een ontdekking van jewelste is! Die beat

avatar van Nr.4
Keihard album dat ik naast de Greatest Hits toch graag in mijn collectie heb. Zeker het begin is erg sterk met snoeiharde tracks. Express Yourself en I Ain't tha 1 vind ik ook nog heerlijk, de rest gewoon goed, maar net niet genoeg voor 5 sterren.

haveman
Eindelijk deze klassieker een aantal keer in zijn geheel beluisterd (een aantal nummers kon ik al). Het begint ijzersterk met Outta Compton en Fuck Tha Police, maar wordt daarna steeds minder. Dit zie je ook wel terug bij de statistieken, de eerste tracks zijn veruit het meest aangevinkt. Het zal een klassieker zijn, maar op de eerste tracks na niet my cup of tea.

avatar van bart1989
Echt wel een (super)goed album!
Ik betrap mij er vaak op dat ik West Coast Hip Hop afschrijf als te oppervlakkig, te gangsta en te veel 'bitches & ho's' maar uiteindelijk moet ik toegeven dat ze toch wel geniale beats kunnen produceren.

Luister eens naar 'If it ain't Ruff'!? Als dat geen schijf is, dan ben ik sinterklaas.

Petje af voor deze jongens met attitude.

avatar van party
vette cd, echt pure gansta rap. ik heb hem paar keer geluisterd en het is nog steeds geen verveling. het beste nummer vindt ik is straight outta compton.

PriestMaiden
Lekker vrouw onvriendelijk en politie onvriendelijk. Pure klassieker.

avatar van frolunda
Samen met it takes a nation of millions to hold us back en het debuut van de wu tang clan een van de belangrijkste hiphop laten aller tijden DOPE!

avatar van andnino
De energie van NWA is bij vlagen heel aanstekelijk, vooral bij het net opzetten van de plaat. Dan is het genieten van bijvoorbeeld de eerste twee nummers, waarin ook heerlijk gesampled en gescratcht wordt. Daarna wordt het echter snel minder boeiend, als blijkt dat zowel teksten als beats meer van hetzelfde maar dan minder bijzonder zijn. Quiet on tha Set vind ik nog wel een leuk nummer aan het eind, maar sowieso de zes nummers daarvoor sla ik liever over. Dus het album als geheel geef ik een krappe voldoende, maar ik zal het nooit in zijn geheel opzetten.

avatar van donmarko22
Klassieker... Al moet ik wel zeggen dat er ook bout nummers op staan. De eerste 3 zijn natuurlijk legendarisch. Daarbij hoort Í aint tha 1'van Ice cube ook bij.
Tewijl ik 'm zit te luisteren, besef ik dat het ijsblokje sowieso de beste rapper op deze schijf is.

Dit is echt zo'n, je had er bij moeten zijn, album. Nu begin ik te klinken als een ouwe l#l maar het is wel zo. Ik denk dat wat punk voor een oudere generatie of rock'n roll voor een nog oudere generatie was, dit voor mij was. Ik kreeg destijds twee tapes, deze, en PE-it takes a nation of millions. Ik kan niet eens onder woorden brengen wat een impact dat had, het was de tijd van rick astley, milli vanilli en de bangles
Er was ook nog geen internet dus wat je meekreeg qua beeld was weinig en deed de mythevorming natuurlijk wel goed. Dit waren zodoende echt hele stoere gasten. Als een beetje stoere puber, ik was 14, kon je je niet meer vertonen zonder zwarte raiders/kings cap.
De eerste 4 nummers, express yourself en de nummers van het eerste groepsalbum kan ik niet objectief meer beoordelen, maar zijn simpelweg iconisch. Alhoewel, ook hier, vaak wordt geroepen dat dit gangster/gangster is, zit er toch ook echt wel maatschappelijk kritiek in de teksten. Express yourself is een mooi voorbeeld en hoe gek ook Fuck the Police snijd hier en daar ook hout vanuit een afro amerikaans perspectief. 'Black police showing out for the white cops'
Wat mij betreft een volle vijf sterren, al was het maar voor het historisch belang van dit album. Gangsterrap, maar ook de hele gfunk stroming hebben hier hun ontkieming.