Mike Oldfield - Hergest Ridge (1974)

Label: Virgin

1. Hergest Ridge (Part One) (21:40)
  2. Hergest Ridge (Part Two) (18:51)
  3. In Dulce Jubilo (For Maureen) * (2:45)
  4. Spanish Tune * (3:11)
  5. Hergest Ridge (Part One) [2010 Mix] * (19:21)
  6. Hergest Ridge (Part Two) [2010 Mix] * (18:46)
  7. Hergest Ridge (Part One) [Demo] * (20:21)
  8. Hergest Ridge (Part Two) [Demo] * (18:13)
beaster1256
oei wat heb ik vroeger genoten van dit plaatje , na tubular bells waren de verwachtingen natuurlijk zeer hoog , en na een eerste luisterbeurt met mijn vriend frank , een ware teleurstelling , maar hoe meer we hem oplegden , hoe beter hij werd , prachtige muziek van de toen zeer jonge oldfield , die in feite aan het kapitaal van de toen jonge branson een enorme boost gegeven heeft

Vandaag heb ik gestemd met een 5,0 op de eerste langspeelplaat die ik in 1973 (en niet in 1974) hoorde in het programma van Ad Visser: Superclean Dreammachine.
Hij draaide kant 2. Veel stemmers vinden dat de minste kant. Bij mij is dat andersom. Muziek luisteren is emotie en ik bewaar goede herinneringen aan kant 2.
En nog wanneer ik even relaxed wil zijn zet ik dit nummer op.
Ik wacht na het rustige begin op de climax. En dat is een druk, bijna monotoon geheel.
Aan mijn kinderen vertel ik dat hun trance en dance music echt geen fenomeen is van deze tijd. Mike Oldfield kon er al wat van.
het album Hergest Ridge overtreft de veel geroemde Tubular Bells en dat is uiteraard een persoonlijke mening. Ik heb ze allebei. Ik geniet nog steeds van beide LP's, maar HR blijft de beste.

JeeVeeKaa schreef:

Joepie, nog een fan van het oude Oldfield werk.

Maar dat van 1973 (en niet in 1974) moet je toch eens uitleggen.
Hergest Ridge is wel degelijk in 1974 op de markt gebracht.

Had Visser hem in avant première dan?

avatar van ricardo
Leuk dat dit album ook weer eens langskomt. Ik zet hem gelijk even weer eens op, is alweer een tijdje geleden. Dit is een uiterst sfeervol werkje van Mike. Ik vind deze t.o.v TB een stuk ingetogener en vooral sfeervoller. Daar waar TB ook erg goed is, en volgens velen zelfs de allerbeste van Mike beluister ik deze toch liever. De rustige ontspannen en relaxte sfeer van dit album blijft echt super. Zeker 1 van Mike's besten voor mij.

avatar van ChrisX
dazzler schreef:
Ik dacht dat het ingewikkelder was, maar je hebt gelijk.

Kijk wat ik vond: http://muziek.ciao-shopping...

Ben het alleen niet eens met de schrijver daar dat de gangbare versie verminkd is. De opzet van Oldfield was om een 'minimal' album te maken, onder invloed van met name Philip Glass, maar hij was er in eerste instantie nog te bang voor om 'all the way' te gaan. Later had hij daar spijt van en bij de remix heeft hij dat gecorrigeerd.

Father McKenzie
Tja, wel eens lekker, maar in vergelijking met Tubular Bells en zeker met het overheerlijke Ommadawn, een stuk minder geïnspireerd, vind ik toch.

Father McKenzie schreef:
een stuk minder geïnspireerd, vind ik toch.

Dat vind ik zo'n dooddoener. Kan ook gewoon een iets andere benadering zijn...

Father McKenzie
vigil schreef:

Dat vind ik zo'n dooddoener. Kan ook gewoon een iets andere benadering zijn...

Muziek is perceptie, uiteraard. Voor MIJ klinkt deze hier dan toch een stuk minder geïnspireerd, er gebeurt te weinig boeiends voor mij, naar het eind toe, pakweg de laatste 10 minuten kabbelt het gewoon verder en verslapt mijn aandacht, dus dan kan ik deze onmogelijk bijvoorbeeld ***** geven, helaas.

avatar van ricardo
Ik vind dat deze zeker net zo geinspireerd is dan het beste van Mike. Hij klinkt alleen wat kaler wat weer een andere sfeer aan dit album geeft t.o.v Tubular Bells en Ommadawn. Maar ik vind deze zeker net zo goed. Gelukkig maar dat deze behoorlijk wat anders klinkt, want steeds dezelfde plaat in een ander hoesje zitten we ook niet op te wachten lijkt me. Incantations, Amarok en The Songs Of Distant Earth vind ik ook bij het beste van Mike behoren. Hij heeft in mijn opinie 6 topalbums uitgebracht vind ik.

Kingsnake
Ik vind deze ook wat minder dan Ommadawn.
Ik kan mn vinger er niet opleggen, maar deze doet mij gewoon wat minder.

avatar van bikkel2
Ik heb deze ooit in de collectie gehad , maar werd er op een gegeven moment knap nerveus van.
Er zit op een gegeven moment een structuur in die mij nogal tegenstaat. Het jekkert nogal door.
Typisch want Tubular Bells en Ommadawn vind ik vrij sterke albums.
Oldfield is een creatief zeer getalenteerd musicus , maar dit ook nog vrij prille album doet mij weinig.

Ook weer een prachtig album. Kant 1 begint heerlijk sfeervol. Het kabbelt misschien wat voort, maar dat is helemaal niet erg. Net voor het einde zit er dan nog een zeer boeiend experimenteler stuk. Kant 2 begint wat minder mooi vind ik, maar is qua structuur denk ik wel beter. Een rustgevend stuk om op weg te dromen is het. Vanaf het stuk met de panfluit (?) o.i.d. gaat het me weer ontiegelijk boeien.

avatar van musician
bikkel2 schreef:
Typisch want Tubular Bells en Ommadawn vind ik vrij sterke albums.

Schrijf nooit ergens dat je in 99,9 procent van alle besprekingen het eens bent met een collega recensent van musicmeter, bij de eerste de beste volgende cd ga je gelijk voor schut.

Niet dat dat dan weer zo erg is, anders had ik mezelf ook bikkel moeten noemen.

Maar zijn waarnemingen kloppen wel "werd er knap nerveus van" en "het jekkert nogal door" maar dat is juist de reden, dat ik Hergest ridge zo prachtig vind.

Haast bijna net zo mooi als Tubular bells, een fractie minder. Stalen zenuwen zijn nodig voor de 'woeste' stukken die Oldfield af en toe opdient, met name het langdurige synthesizer/gitaar gevecht (einde van kant 1?) mag van mij op een warme genegenheid rekenen.

tangmaster
Blijft Mike's meeserwerk, en volgens zijn biografie als tussendoortje bedoeld was. Het hele album klinkt als een klok. Gaat nu nog steeds regelmatig de CD speler in.

avatar van dennisversteeg
Dit album is meestal kalmer en minder gefragmenteerd dan zijn voorganger Tubular Bells. De opbouw is subtiel, maar indrukwekkend en de gitaarexplosie in Part 2 is simpelweg briljant en, mede door de lange rustige opbouw, één van de heftigste stukken muziek die ik ken.

Kingsnake
Omdat ik stupiderwijs deze en Ommadawn door elkaar haalde, had ik hier een té laag cijfer voor gegeven.

Nu geef ik het het volle pond.
Ook al klinkt het zo nu en dan een beetje amateuristisch (een orgeldingetje op kant 1) of lawaaiig (kant 2) kent deze plaat een aantal zeer mooie en subtiele hoogtepunten.

Zoals dat stuk met de vermaarde hobo (en hoorn). Schitterend gewoon. Ongeevenaard zelfs.

Bij het luisteren naar deze plaat kan ik lekker wegdromen.

ChrisX schreef:

Het antwoord hier op heb je zelf al gegeven: voor de Boxed set heeft hij Hergest Ridge geremixed naar Quad en vervolgens is die mix vanaf dat moment als standaard gebruikt op Oldfield's verzoek. Ik meen zelfs dat alle vinyl herpersing van na het verschijnen van de Boxed set deze mix als basis hebben.

Je bedoelt de 4-elpee boxset? Die heb ik thuis. Klinkt daar alles in Quad?

Ja.

Hergest Ridge is zelfs door Mike zelf in quad geremixt.
(TB en O zijn ook in quad, maar verschillen minder van het origineel).
Bij HR is het verschil tussen de originele mix en de quad mix het grootst.
Die quad mixen zitten dus samen in de Boxed verzamelaar.

En van dan af werd dus altijd de quad mix van HR gebruikt.
Alle CDs van HR zijn op de quad mix gebaseerd,
wat fans van het eerst uur vaak betreuren.

Mike heeft trouwens vandaag nog steeds die wat ziekelijke drang
om zijn werk bewerkt heruit te geven. De nieuwe TB deluxe is een in 2009
hermixte versie van het album. Zelfs de bonustracks (eindelijk deftig op CD
zou je denken) zijn door Mike "verprutst" en dus niet origineel..

avatar van musician
Begrijp ik het goed, dat mijn digitaal geremasterde HR cd een geremixte versie is?

Ik heb ook nog een min of meer gave LP van HR dus die moet ik dan maar niet wegdoen? (staat op mijn lijst te verkopen LP's).

Trouwens, ik heb ook nog een Tubular bells LP in nieuwstaat, ook de geremasterde cd, maar ook hier heeft Mike O. zitten remixen?

Boeiend, die onderlinge verschillen. Dit soort bijzonderheden ontgaat mij meestal volledig of ik denk wel eens dat het anders klinkt omdat het vanaf cd komt..............

musician schreef:

Inderdaad, door Mike Oldfield zelf geremixt in 1976
en afkomstig van deze compilatiebox vol met quad mixen.

Mike Oldfield - Boxed (1976)

avatar van vigil
Ik citeer Universal Music over de remasters: "Hergest Ridge and Ommadawn will be out in April"

avatar van Running On Empty
Klinken die beter dan mijn Disky versies?

Running On Empty schreef:
Klinken die beter dan mijn Disky versies?

Ik gok van wel

Het is in dezelfde stijl als dat Tub Bells is gedaan (enkel dan niet als supe deluxe versie incl lp's)

vigil schreef:

Heeft Mike ze weer zitten remixen dan?
En is er al nieuws over eventuele bonustracks?

dazzler schreef:

Heeft Mike ze weer zitten remixen dan?

Ow, ik ging er eigenlijk van uit dat dit bij de gehele worp zou gebeuren.

beaster1256
zolang er melk is in de koe moet die gemolken worden is het maar de laatste tijd , ik heb al 2 versie's van 'hergest ridge' in huis , een gewone op cd en een volledig geremasterde op hdcd of zoiets , ja , de tweede klinkt behoorlijk beter dan de eerste , maar ik zie niet in waarom ze nu nog een derde versie moeten uitbrengen , waarschijnlijk die koe zeker ?

voor de rest een prachtige plaat en in mijn rijtje
1. tub bels
2. ommadawn
3. hergest ridge

avatar van vigil
In juni komt deze fantastische plaat uit in meerdere versies:

HERGEST RIDGE
Single Disc Edition
Hergest Ridge (Part One) 2010 Stereo Mix by Mike Oldfield*
Hergest Ridge (Part Two) 2010 Stereo Mix by Mike Oldfield*
In Dulci Jubilo (for Maureen)
Spanish Tune

Deluxe Edition 060075326754 (7)
CD ONE:
Hergest Ridge (Part Two) 2010 5.1 Stereo Mix by Mike Oldfield*

Back To Black Edition Vinyl Edition:
Hergest Ridge (Part One) 1974 Stereo Mix
Hergest Ridge (Part Two) 1974 Stereo Mix

Limited Signed, Framed print edition (Available through mikeoldfieldofficial.com)
DELUXE EDITION CD/DVD SET AND BACK TO BLACK VINYL WITH NUMBERED FRAMED PRINT OF COVER ART WORK, SIGNED BY MIKE OLDFIELD – STRICTLY LIMITED TO 250 WORLDWIDE

avatar van dazzler
Hmmm ... dus het wordt dan eindelijk toch de 1974 stereo mix?
Dat zou dus de eerste keer op CD zijn (tot nu toe altijd de 1976 quad mix).

En Spanish Tune is een onvindbaar collector's item.
Zo mythisch zelfs dat aan het bestaan ervan getwijfeld werd.

Ik ben eens benieuwd.
Vooral de demo's lijken me interessant.

avatar van ChrisX
dazzler schreef:
Hmmm ... dus het wordt dan eindelijk toch de 1974 stereo mix? Dat zou dus de eerste keer op CD zijn (tot nu toe altijd de 1976 quad mix)

Nou ja Quad... ok, ze hebben toen ook een quad mix gemaakt maar de stereo versie was ook een andere mix vanaf de Boxed set. Grappig is nu wel dat feitelijk die mix straks ook weer zeldzaam gaat worden worden omdat de nieuwe mix deze gaat vervangen.

Ik zelf vond die 1976 mix altijd mooier (want dichter bij z'n inspiratiebron: minimal music) maar ben benieuwd hoe ver die nog gaat verschillen van de nieuwe mix.

Nu nog Orchestral Hergest Ridge (ja, die bestaat als het goed is wel degelijk) .... Misschien dat ze die samen met Orchestral TB nog in een Deluxe set gaan uitbrengen ...

Eindelijk de originele mix op CD, jammer dat ik hier dan geen 6 sterren voor kan geven!

Ik ben altijd al een liefhebber geweest van de originele versie. Deze klinkt net wat vloeiender. In de remix zijn in het tweede gedeelte, met name in het stevig stuk met 90+ gitaren, een aantal details weggehaald, om het geheel wat transparater te laten klinken.

Ik ben vooral benieuwd naar de 5.1 mix. Daar moeten mooie dingen mee te doen zijn, met name in het bovengenoemde gedeelte van part 2.

En wat Spanish Tune betreft...

ik blijf sceptisch, het zal wel tegenvallen. Ik vermoed dat het een soort bewerking is van een gedeelte van HR.