Primal Scream - Screamadelica (1991)

Rock / Dance
Label: Creation

1. Movin' on Up (3:51)
  2. Slip Inside This House (5:16)
  3. Don't Fight It, Feel It (6:53)
  4. Higher Than the Sun (3:38)
  5. Inner Flight (5:01)
  6. Come Together (10:21)
  7. Loaded (7:02)
  8. Damaged (5:39)
  9. I'm Comin' Down (6:00)
  10. Higher Than the Sun (A Dub Symphony in Two Parts) (7:38)

met Jah Wobble

11. Shine Like Stars (3:45)
  12. Movin' on Up * (3:48)
  13. Stone My Soul * (3:02)
  14. Carry Me Home * (5:16)
  15. Screamadelica * (10:49)
  16. Loaded [Terry Farley 12" Mix] * (6:02)
  17. Loaded [7" Mix] * (4:24)
  18. Come Together [Terry Farley 7" Mix] * (4:26)
  19. Come Together [7" Mix] * (4:56)
  20. Come Together [Terry Farley Extended 12" Mix] * (8:04)
  21. Come Together [Hypnotone Brain Machine Mix] * (5:18)
  22. Come Together [BBG Mix] * (6:28)
  23. Higher Than the Sun [Higher Than The Orb] * (5:02)
  24. Higher Than the Sun [12" Mix] * (6:47)
  25. Higher Than the Sun [American Spring Mix] * (6:25)
  26. Don't Fight It, Feel It [7" Mix] * (4:09)
  27. Don't Fight It, Feel It [Graham Massey Mix] * (5:00)
  28. Don't Fight It, Feel It [Scat Mix] * (7:57)
  29. I'm Losing More Than I'll Ever Have * (4:39)
  30. Movin' on Up [Live] * (5:05)
  31. Slip Inside This House [Live] * (5:55)
  32. Don't Fight It, Feel It [Live] * (5:53)
  33. I'm Losing More Than I'll Ever Have [Live] * (4:45)
  34. Damaged [Live] * (6:41)
  35. Screamadelica [Live] * (6:14)
  36. Loaded [Live] * (8:07)
  37. Come Together [Live] * (8:11)
  38. Higher Than the Sun [Live] * (8:54)
  39. Cold Turkey [Live] * (5:02)
  40. No Fun [Live] * (4:13)
Het gemiddelde van deze plaat is ondertussen flink gezakt. 3,57 nog maar nu

avatar van Paap_Floyd
En nog lager is in aantocht, want ik luister hem nu en voorlopig schommelt ie ergens tussen de 3 en 3,5, licht overhellend naar 3)

En dan te bedenken dat ie ooit op 4,32 stond ofzo.

Nu is dat ook wel erg hoog.

voltazy
nu weet ik waar je avatar vandaan komt

avatar van avdj
En dan niet eens 5* geven...

Ik geef 'm 4*, erg aparte sound.
Nummer 10 is wel behoorlijk over-the-top.

avatar van luc011190
Higher than the Sun is echt zo'n innovatief en veelzijdig nummer zeg, hoe knap.

Zigstar
Ontspannend plaatje. Zeer leuke ritmes en een ietwat dromerig, psychedelisch sfeertje. 4 sterren van mijnentwege, favorieten Slip inside this house, Loaded, Movin on up en natuurlijk Come Together.

Wel een zeer lage gemiddelde score heeft deze plaat..

Harald
Deze cd gaat me een beetje te veel richting mainstream.

fastpulseboy
hahahah, nah ja, dat er na deze plaat zoveel inspiratie uit is ontstaan waardoor veel bands de sound in hun armen hebben gesloten en dit veel in de mainstream is gebeurt.....neemt nog niet weg dat dit wel een grondleggertje is geweest...

tondeman
Lol.

Nu ja, ze vonden zich misschien een beetje opnieuw uit met dank aan Madchester, maar dat ze een groter publiek bereikten of richting mainstream gingen... Je kan een band niet kwalijk nemen dat ze cross over doen als ze met zo'n geniale plaat komen. Al de matige shit die in hun slipstream volgde, tja... dat heb je altijd, zie britpop 5 jaar later.

Verder is dit natuurlijk een geniale plaat met een veel te laag gemiddelde.

Zigstar
Ondertussen staat deze plaat 2 dagen non stop te draaien en ik word nog steeds verrast door elk nummer! Was daarnet helemaal aan het wegdromen tijdens het nummer inner flight. Prachtige fantasiemuziek. Toch 'n halfje erbij.. 4.5*

WernerGSF
Drie woorden: ge-wel-dig

Zigstar
Inderdaad. Overigens wel leuk dat het gemiddelde van deze op mume zwaar ondergewaardeerde plaat wat is gestegen.

avatar van Kikuichimonji
Vreemde plaat dit. Een mix van van allerlei stijlen die verrassend goed blijkt te werken. Opener Movin' on up is een redelijk normaal rocknummer dat niet echt de toon zet voor de rest van het album.

Vanaf Don't fight it, feel it komen er wat house en dance invloeden aan te pas en wordt het echt een lekkere plaat. In de laatste 2 nummers wordt er weer afgebouwd, met evenzoveel heerlijke nummers tot gevolg.

Het blijft een vreemde eend in de bijt. Het is nauwelijks mijn smaak maar toch sluipt ie stiekem mijn top 10 binnen. Al is het maar om die geniale cover. Halfje erbij naar 4,5*.

avatar van Nicolage Rico
WernerGSF schreef:
Drie woorden: ge-wel-dig

Dat zijn toch maar 2 woorden?

avatar van maseddi
Wel, gisteren kocht ik bij Van Leest de 2-cd set
Screamadelica & Give out but don't give up voor 5 eurootjes tesaam.
Ja,voor 5 euri's

Ik was geinteesseerd in de groep omdat ik op een oude verzamel cd the Big Buzz een nummertje van hen aantrof die ik best leuk vond. Let's give them a try dacht ik, voor 5 euri's kan het geen kwaad.

Screamadelica heb ik na een paar keer prikken maar uit de cd-player gehaald. Dancemusic. Hou ik niet van,moet je niet bij mij aankomen.
Neen, geen stem dit keer, anders word ik nog gebanned ook.

Give out but don't give up, vond ik wel best te pruimen vanwege de rocknummers. Ik dacht een garagerockbandje in hen te kunnen horen of een indie-groepje zoals That Petrol Emotion of zo.

Ja Toon1 & Herman. Ik ben niet de jongste meer hoor

Maar wellicht naar de verkeer de cd's geluisterd?

I don't give up.

Nou, Screamadelica is wel meer dan "dance" hoor, al ademt het wel een beetje die hedonistische sfeer uit die ik ook wel terughoor in de echte rave-muziek van die tijd.

Ook hier zitten wel garagerockinvloeden op: zo is het tweede nummer een cover van de 60s band 13th Floor Elevators, een gruizig rockbandje uit die tijd.

Moet zeggen dat ik Give Out But Don't Give Up nog niet gehoord heb, maar ik ken wel een paar singles. Volgens mij bracht Primal Scream indertijd beurtelings wat meer rock- en wat meer dance-gerichte platen uit.

Neen, geen stem dit keer, anders word ik nog gebanned ook.

Als je de plaat in zijn geheel gehoord hebt, mag je stemmen hoor. Of deze plaat nu 3,68 of 3,65 als gemiddelde heeft houdt me niet wakker hoor.

maseddi schreef:

Ja Toon1 & Herman. Ik ben niet de jongste meer hoor

Nochtans is deze plaat al zeventien (!) jaar oud ondertussen

maseddi schreef:
I don't give up.

avatar van maseddi
herman schreef:

Een cover van The 13th Floor Elevators?
Oei dat had ik even niet in de gaten.

Maar ik zal nog eens naar de cd met een onbevangen geest, of ontvangend gemoed zoals u wilt, luisteren hoor.

Misterfool
zit wel een leuk ritme in de nummers. ik vind alleen dance een beetje overdreven voor deze band.

voor nu een neutrale 3 sterren die omhoog en naar beneden bijgestelt kan worden

ik vind alleen dance een beetje overdreven voor deze band

Ik kan soms geen touw vastknopen aan je berichten. Wat bedoel je hiermee?

avatar van dj maus
Ik denk dat hij bedoeld dat de aanduiding 'dance' bij genre wat hem betreft niet echt passend is bij deze plaat.

Ik snap niet waar al die lovende reacties vandaan komen. Als ik zo wat nummers luister dan vind ik het veel te dromerig en uiteindelijk te saai worden. En als ik dan ook zo'n post lees van luc dat het nummer Higher Than The Sun zo'n innovatief en veelzijdig nummer is; denk ik bij mezelf hoe kan je dat nou in vredesnaam horen aan zo'n nummer.

Maar goed het zal wel aan mij liggen want ik hou over het algemeen ook niet zo van 'moeilijke' muziek. Dit is overigens niet bedoeld om dit album af te zeiken, ik snap het gewoon niet

avatar van Madjack71
Ink Blot Magazine said that the album was "both of its time and timeless."

Dit album samen met; Give out but don't give up voor een prikkie in een dubbelbox aangeschaft. Kun je toch niet echt een buil aan vallen zou je zo denken.
En dat is het ook niet, maar echt uitnodigend om er eens goed voor te gaan zitten is het voor mij ook niet. Het poetst lekker weg, met het zonnetje erbij zal ik maar zeggen.

Ik kan me indenken dat dit album destijds in '91 van de vorige eeuw goed aansloeg, maar timeless vind ik te overtrokken. Daarvoor hoor ik teveel drumprogramming, wat in die periode hot was. Dit zijn dan ook tegelijkertijd de nummers waar ik niet zo veel mee heb.
Daar waar ze dat minder doen en de Stones een vette knipoog geven wil ik de volumeknop nog wel eens wat harder zetten.

Al bij al duurt dit album iets te lang, voor hetgeen wat het mij te bieden heeft. Voor nu 3* m.n voor de innovatie destijds.

Freekje schreef:

Moeilijke muziek
Dit is toch een album dat lekker wegluisterd en waarbij je wat wegdroomd.
Er valt toch niet veel aan te snappen

avatar van Antie
Album begint me nu wel heel goed te bevallen.
Vond het in begin meer dan behoorlijk maar nu ben ik helemaal
in de mood van dit album.
Het enigste minpuntje vind ik "Damaged", juist als je in de feestsfeer zit na "Come together" en "loaded" wordt je er opeens
uitgesmeten
Terwijl ik juist dan nog meer zin heb om door te feesten
Had misschien beter als afsluiter geweest, alé voor mij dan toch

Zigstar
Ik vind Shine Like Stars toch wel dé ultieme afsluiter. En Damaged kan ik feitelijk ook erg appreciëren, ik vind het zelfs mooi dat ze hun oproepen tot feest plotseling onderbreken met een heerlijk zwevende ballad. Een goeie ballad zelfs!

avatar van Antie
Begrijp me niet verkeerd apprecieer "Damaged" op zijn eigen zeker.
Komt voor 'mij' op verkeerd moment.

avatar van Toon1
"Damaged" vind ik prachtig. Misschien wel m'n favoriet nummer van deze plaat. Staat absoluut niet mis als track 8.

avatar van Snakeskin
Plaat die aan de andere kant van de Noordzee gekoesterd wordt wat hier maar niet echt wil lukken. Ik hoor de magie er ook niet van af, maar vind het een leuke plaat.