Primal Scream - Screamadelica (1991)

Rock / Dance
Label: Creation

1. Movin' on Up (3:51)
  2. Slip Inside This House (5:16)
  3. Don't Fight It, Feel It (6:53)
  4. Higher Than the Sun (3:38)
  5. Inner Flight (5:01)
  6. Come Together (10:21)
  7. Loaded (7:02)
  8. Damaged (5:39)
  9. I'm Comin' Down (6:00)
  10. Higher Than the Sun (A Dub Symphony in Two Parts) (7:38)

met Jah Wobble

11. Shine Like Stars (3:45)
  12. Movin' on Up * (3:48)
  13. Stone My Soul * (3:02)
  14. Carry Me Home * (5:16)
  15. Screamadelica * (10:49)
  16. Loaded [Terry Farley 12" Mix] * (6:02)
  17. Loaded [7" Mix] * (4:24)
  18. Come Together [Terry Farley 7" Mix] * (4:26)
  19. Come Together [7" Mix] * (4:56)
  20. Come Together [Terry Farley Extended 12" Mix] * (8:04)
  21. Come Together [Hypnotone Brain Machine Mix] * (5:18)
  22. Come Together [BBG Mix] * (6:28)
  23. Higher Than the Sun [Higher Than The Orb] * (5:02)
  24. Higher Than the Sun [12" Mix] * (6:47)
  25. Higher Than the Sun [American Spring Mix] * (6:25)
  26. Don't Fight It, Feel It [7" Mix] * (4:09)
  27. Don't Fight It, Feel It [Graham Massey Mix] * (5:00)
  28. Don't Fight It, Feel It [Scat Mix] * (7:57)
  29. I'm Losing More Than I'll Ever Have * (4:39)
  30. Movin' on Up [Live] * (5:05)
  31. Slip Inside This House [Live] * (5:55)
  32. Don't Fight It, Feel It [Live] * (5:53)
  33. I'm Losing More Than I'll Ever Have [Live] * (4:45)
  34. Damaged [Live] * (6:41)
  35. Screamadelica [Live] * (6:14)
  36. Loaded [Live] * (8:07)
  37. Come Together [Live] * (8:11)
  38. Higher Than the Sun [Live] * (8:54)
  39. Cold Turkey [Live] * (5:02)
  40. No Fun [Live] * (4:13)
titan (crew)
Een absolute indieklassieker dit. Primal scream was voorheen een onbeduidend bandje, maar dankzij een remix van Andrew Weatherall en de hulp van diverse hippe producers wist de band het juiste pad te vinden. Een prima kruising tussen rock en dance is het gevolg.

Wat ook opvalt aan Primal scream (een op dit album pas voor het eerst duidelijk werd) is dat deze band zo ongelovelijk veelzijdig is. Hun albums klinken altijd als een bonte mix van diverse stijlen zonder ook maar 1 moment stuurloos te worden. 4,5*

Het eerste deel van de reïncarnatie van Higher Than The Sun is zo ontzettend mooi. Ik luisterde vanavond eerder vanaf bed en droomde echt heerlijk weg. Jammer dat de CD dan al bijna afgelopen is.

heerlijk!!

avatar van Onderhond
0,5
Laat ik hier maar gewoon rock / dance van maken en er verder over zwijgen

Kan het trouwens dat ik me een clipje van hen herinner met een duivelpersoon ? Periode 95-99 geloof ik. Vond ik nog best aardig.

Toine Rorije
dance idd.
Van dit album druipen de nineties gewoon af. En daar ben ik persoonlijk niet echt kapot van. Wel een paar hele sterke nummers. 3*

Ik vind dit een heerlijk dubby plaat.

Onderhond, jij doelt op de video van Love Spreads, volgens mij. De eerste single van het tweede album van The Stone Roses, een vergelijkbare groep.

Of had Primal Scream ook duivelse clipjes?

deze cd ben ik verloren.
ik vond primal scream hierna juist stuurloos worden en alles jatten van dance producers.

vind higher than the sun ook nog steeds erg goed maar dat komt door de orb productie.

toch nog een 3

avatar van musicfriek
Zit deze cd nu te luisteren, tering, wat een saai album! Kan er weinig mee. Begon lekker met Movin' on Up, maar daarna doet het me weinig meer. Had het gekocht voor Loaded destijds, dat is dan ook wel de enige uitschieter hierop. Ik verlaag met een half, 2*.

Grappig, ik vind het nummer na Movin' On Up juist het beste. Ze staan trouwens op Dour deze zomer!

titan (crew)
Sinds dit aldum hoog binnenkwam in de dance top 50 keldert ie naar beneden .

avatar van Toon1
Hij staat nu uit de dance top 50 , ik kon dat kelderen niet aanzien.

tondeman
Een erg fijn album. Had hem, zoals me wel vaker gebeurd met bepaalde albums, een tijdje niet geluisterd. Hij stond op 4.0 maar i heb er nu 4.5 van gemaakt. Het luistert zo lekker weg allemaal. En dan te bedenken dat hij al uit 1991 stamt.

fastpulseboy
deze plaat indertijd helemaal stukgedraaid, maar is nog steeds erg leuk om te horen. Loaded vind ik nog steeds het allerbeste dansvloer nummer allertijden....

avatar van c-moon
Inderdaad een indieklassieker !

Primal Scream ruilt hier de lekker smerige gitaarpop voor een meer groovy sound waarin dance en soul perfect met die gitaarpop in het huwelijk treden...

Mét natuurlijk het fantastische "Loaded" en "Higher then the sun" "dat ook later nog opduiken op een van de THE ORB remix projects (auntie aubrey beyond the call of duty....)

Onlangs dit album nog eens gedraaid en het klinkt nog steeds erg lekker... toen was het even wennen: de ommezwaai na "Sonic Flower Groove" en "Primal Scream", maar het was een aangename verrassing "le nouveau Primal Scream"!!! En toen wisten we nog niet dat ze later vriend en vijand zouden verrassenmet het sublieme "Vanishing Point" !!!!

avatar van sinterklaas
Best wel een leuk album,alleen niet te beluisteren als je je niet echt super voelt.

De nummers Slip inside this house en Don't fight it, feel it zijn echt super.

Het nummer Inner Flight vond ik weer wat depresiever klinken. Dat liedje past goed bij de liefde(s verdriet)

Het laatste nummer is nou ook weer niet echt vrolijk.

tondeman
Dan zou ik XTRMNTR maar niet luisteren als ik jou was...

avatar van Toon1
@ sinterklaas: Wat een zever. Deze plaat is dé soundtrack voor de Summer of Love! Volgens mij ben jij een negativist .

avatar van andré
Ach, ik kan me de reactie van sinterklaas wel voorstellen (wat klinkt dit eigenlijk ontzettend stom). The Summer of Love had ook zijn negatieve kanten, als de pillen waren uitgewerkt bijvoorbeeld

avatar van sinterklaas
Ik ben niet negatief hoor mensen.
En volgens mij ben jij een pessimist(of hoe je het ook spelt)

Echt zo'n band die niet te plaatsen valt; aan de ene kant geniaal en erg muzikaal, aan de andere kant jatten ze alles wat er te jatten valt.
Maar als een band dat zo doet als Primal Scream, dan mag dat wel van mij. Absolute klasse. En loaded blijft gewoon een heerlijk nummer, maar zo kan ik er wel meer noemen van Primal Scream; zoals Miss Lucifer en Rocks.

fastpulseboy
jatten?
wat dan?

Teksten en muziek van The Rolling Stones bijvoorbeeld. Loaded heeft toch wel erg veel weg van Sympathie for the Devil. En in de periode dat The Black Crowes doorbraken, brengen ze Rocks uit. Ze luisteren wel heel duidelijk naar wat in de tijdsgeest past, maar daar heb ik geen moeite mee.

titan (crew)
Echt jatten van de Stones deden ze op de opvolger van dit album.

avatar van pjh1967
musicfriek schreef:
Zit deze cd nu te luisteren, tering, wat een saai album!

Deze cd kan me ook niet meer boeien. Teveel geneuzel met een enkele uitschieter (idd Loaded). 1,5*

Grappig, Slip Inside This House is een cover van de 13th Floor Elevators. Kom ik nu pas achter.

avatar van Toon1
Ik kwam daar ook pas heel laat achter. Ik kende beide versies al een paar jaren, zonder te weten dat de versie van Primal Scream een cover was...

avatar van KampF
Die clip van Higher Than the Sun doet me verdraaid aan MBV denken

Kid A(cid)
herman schreef:

Herman, nu zie ik waar je die prachtige avater vandaan hebt! De oerschreeuw komt gewoon perfect naar voren in die cover!

avatar van VanDeGriend
Na jaren niet gedraaid te hebben maar weer eens opgeknald. Wat een heerlijk energieke en vitale plaat blijft dit toch. Jammer dat het ouvre daarna zo wisselvallig is geworden. Deze blijft het gewoon doen.

avatar van levenvergeten
pjh1967 schreef:

En daarom maar aan mij verkocht

Heerlijke plaat, zomerse ritmes, vleugjes dance, de zangkoortjes op Don't Fight It, Feel It. Het zijn die factoren die mij met volle teugen doen genieten van deze plaat.

4*, met kans op meer.