Primal Scream - Screamadelica (1991)

Rock / Dance
Label: Creation

1. Movin' on Up (3:51)
  2. Slip Inside This House (5:16)
  3. Don't Fight It, Feel It (6:53)
  4. Higher Than the Sun (3:38)
  5. Inner Flight (5:01)
  6. Come Together (10:21)
  7. Loaded (7:02)
  8. Damaged (5:39)
  9. I'm Comin' Down (6:00)
  10. Higher Than the Sun (A Dub Symphony in Two Parts) (7:38)

met Jah Wobble

11. Shine Like Stars (3:45)
  12. Movin' on Up * (3:48)
  13. Stone My Soul * (3:02)
  14. Carry Me Home * (5:16)
  15. Screamadelica * (10:49)
  16. Loaded [Terry Farley 12" Mix] * (6:02)
  17. Loaded [7" Mix] * (4:24)
  18. Come Together [Terry Farley 7" Mix] * (4:26)
  19. Come Together [7" Mix] * (4:56)
  20. Come Together [Terry Farley Extended 12" Mix] * (8:04)
  21. Come Together [Hypnotone Brain Machine Mix] * (5:18)
  22. Come Together [BBG Mix] * (6:28)
  23. Higher Than the Sun [Higher Than The Orb] * (5:02)
  24. Higher Than the Sun [12" Mix] * (6:47)
  25. Higher Than the Sun [American Spring Mix] * (6:25)
  26. Don't Fight It, Feel It [7" Mix] * (4:09)
  27. Don't Fight It, Feel It [Graham Massey Mix] * (5:00)
  28. Don't Fight It, Feel It [Scat Mix] * (7:57)
  29. I'm Losing More Than I'll Ever Have * (4:39)
  30. Movin' on Up [Live] * (5:05)
  31. Slip Inside This House [Live] * (5:55)
  32. Don't Fight It, Feel It [Live] * (5:53)
  33. I'm Losing More Than I'll Ever Have [Live] * (4:45)
  34. Damaged [Live] * (6:41)
  35. Screamadelica [Live] * (6:14)
  36. Loaded [Live] * (8:07)
  37. Come Together [Live] * (8:11)
  38. Higher Than the Sun [Live] * (8:54)
  39. Cold Turkey [Live] * (5:02)
  40. No Fun [Live] * (4:13)
avatar van gemaster
Ik heb hetzelfde als Snakeskin, maar ik geef een halfje hoger. Het klinkt erg lekker in de oren, maar het doet me allemaal vrij weinig. Het kabbelt maar een beetje voort, zonder ooit écht interessant te worden. In hetzelfde genre zijn The Stone Roses velen, velen malen beter,

avatar van StuF
ik heb bij deze plaat een heel andere beleving dan bij stone roses. dit hoort zo voort te kabbelen, zet daarmee een heerlijk sfeertje neer. geborgenheid vind ik erin, en een ontspannende roes.

Zigstar
Dit ligt toch niet echt in hetzelfde straatje van The Stone Roses vind ik. Dit is wegdromen naar mooie oorden, terwijl ik bij stone roses niet kán wegdromen gewoon, daarvoor zijn de songs te prominent en beweeglijk (te goed in feite). Dit is meer hypnotiserend. Neem bijvoorbeeld 'Inner Flight'! Magisch nummer...

avatar van thelion
Schatplichtig aan The Stone Roses.......

Na 6 jaar een Rock band te zijn geweest kwam daar in 1988 de ommezwaai, de band leden kwamen in aanraking met Acid house tijdens de 2e Summer Of Love.........

Nadat er van hun nummer I'm Loosing More Than I'll Ever Have een remix werd gemaakt door Andrew Weatherall nouja remix zeg maar gerust re-make, want hij heeft het nummer volledig van al zijn franje ontdaan en gedubd, voorzien van de drumloop van een obscure remix van Eddie Brickell's What I Am en voorzien van de beroemde sample van Peter Fonda uit de cult road-movie The Wild Angels "We Wanne Be Free, We Wanne Get Loaded, We Wanne Have a Good Time"......... En zo was een instant Rave-Classieker geboren het nummer kreeg de toepasselijke titel Loaded mee, en werd een behoorlijke hit.

Na het Sucses van Loaded werd besloten om verder samen te werken met Weatherall wat resulteerde in het album Screamadelica......
Weatheral nam de productie van bijna alle nummers op zich waardoor de Psychedelice Acid Dance factor op dit album zeer hoog is de enige uitzonderingen hier op zijn de 2 nummers die geproduceert zijn door Stone's producer Jimmy Miller nl. Movin' On Up en Dammaged.......
Verder heeft The Orb een verrassende dubtransmissie van Higher Than the Sun ingebracht.
En heeft Hypnotone van het 13th Floor Elevators Slip Inside This House een grauwend en grommend door bas aangedreven monster gemaakt.

In Engeland liep men weg met het album terwijl aan de andere kant van de Noordzee men er niet warm of koud van werd.
Vreemd eigenlijk want dit album was zijn tijd ver vooruit, waar The Prodigy zich nog puur met Rave-muziek bezig hield, was het collectief dat Screamadelica heeft geproduceert al waar The Prodigy pas in 1994 met Music For the Jilted Generation zou zijn.

Baan brekend en vooruitstrevend album dat zich samen met The Stone Roses, Blue Lines en Dummy tot het beste mag rekenen van wat er begin jaren 90 aan vernieuwende muziek is uitgebracht.

avatar van Sundance
Moet dit album toch maar es luisteren. Movin' all up en Loaded zijn heerlijke nummers, de rest ken ik niet.
Geweldige hoes!

The Oath
De hoes komt me bekend voor

avatar van Reint
The Oath schreef:
De hoes komt me bekend voor

Het is de avatar van herman (moderator).

avatar van djarend
Omdat herman dit hoesie als avatar gebruikt dacht ik inderdaad ook weer ineens aan dit plaatje, schande, heb hem niet eens meer in de winkel staan, maar ja, vraagt ook nooit meer iemand om, ik ga hem wel straks thuis draaien, daar heb ik hem namelijk gewoon wel staan, yes. Ik heb Loaded nog op een krakende 12" staan, leuk, helaas alleen even geen draaitafel meer aangesloten, heb wel 2 SL's staan, maar geen versterker die ze aankan

avatar van Helicon
Ik had al jaren XTRMNTR id kast (hetgeen ik een lekker 'extreme' sound vind hebben). Dus deze laatst ook maar eens ingekopt, is allemaal wat rustiger. Luistert lekker weg, is wat minder opgefokt.

avatar van Raymond S
Samen met de Rolling Stones - Let it bleed, Clash - London Calling en Mike Oldfield - Tubular bells op een postzegel verschenen.
Terecht dat dit album zich artistiek tussen deze grootheden mag en kan bevinden. Movin'on up.
4 sterren!

avatar van mafketel
De muziek op deze schijf doet me denken aan hippies die dancemuziek ontdekt hebben, en die dance combineren met hippie elementen. En dat klinkt toch verdraaid lekker. Kabbelend, zoals hierboven vermeld, vind ik toch iets té negatief aangeduid. En idd zoals StuF schrijft : je komt in een soort roes terecht, en dat kan erg lekker zijn !

De bron van de sample in Loaded, een film uit 1966:

YouTube - The Wild Angels (1966) - Loaded

avatar van Ataloona
Mooie hoes, lijkt wel op jouw Herman

Sven Bersee
Zo, dit klinkt me een partij gedateerd. Maar op zich niet slecht.

khonnor
Belachelijk laag gemiddelde voor één van die absolute en tijdloze klassiekers die zelfs binnen 100 jaar nog relevant zullen klinken...

avatar van RogerV
Gedateerd? Ik vin dhet wel meevallen.

avatar van willemmusic
Partij gedateerd ? Zou morgen wel eens bovenaan de rotatielijst van de maand kunnen komen.

avatar van Kikuichimonji
khonnor schreef:

Nog vreemder is het misschien wel dat hij ooit op 4,35 stond.

avatar van Philipstown
Hoewel ik ook in 1991 de bladen, nieuwe cd's en de concertagenda's al fanatiek volgde, is 'Screamadelic' mij destijds volledig ontgaan, terwijl ik wel de Stone Roses en Happy Mondays volgde. Vreemd, of was deze plaat niet zo groot in Nederland? Weet ik niet meer.
De heruitgave van deze plaat komt wat mij betreft als geroepen. Het is allemaal wat meer freakier en meer dancegeörienteerd dan ik had verwacht, maar ik vind het een lekker en -voor die tijd ongetwijfeld- vernieuwende plaat. Klinkt zelfs best tijdloos.

avatar van RogerV
Loaded is geloof ik wel een hitje geweest maar dit album kwam pas een jaar later.

Kikuichimonji schreef:
Nog vreemder is het misschien wel dat hij ooit op 4,35 stond.

Toen deze plaat in de dance-toplijst terecht kwam is het gemiddelde gigantisch gekelderd. In een paar maanden van 4,35 naar 3,60.

Sven Bersee
En dat is natuurlijk volkomen terecht, daar zijn we het allemaal wel over eens.

avatar van Weirdo Wizzy
Screamadelica een album met status! Het zal allemaal wel...ik vind het gewoon een lekker ontspannend album. Lekker dromerig ook wel. Ik kan er verder weinig over zeggen behalve dat de Higher Than The Sun nummers er wel bovenuit steken voor mij. Wat heeriljk trippy zeg. 4 ster

Ik heb deze vandaag beluisterd, maar ik vind het toch maar vrij matigjes allemaal. Ik hoor hier niet de klassieker in, die velen er in horen.

Come Together op 5 september in Paradiso: dan speelt Primal Scream dit complete album Screamadelica. Kaartverkoop vanaf zaterdag. Zoiets doe je toch alleen met een klassieker?

Ik ben erbij.

Ze spelen het trouwens in augustus ook al op de Lokerse Feesten, ook een interessante optie voor de mensen die wat zuidelijker wonen. Dat is bovendien goedkoper en je krijgt er nog een paar artiesten bij.

Na lang, lang aarzelen, ga ik toch niet. Ik heb al veel tickets voor concerten en deze kost toch maar weer bijna 35,00 euro (incl. alle kosten). Bovendien zit ik vlak hiervoor in Edinburgh bij the Arcade Fire in Edenburgh Castle. Ook niet verkeerd.

Maar Herman en anderen: heel veel plezier met deze live uitvoering van Screamadelica. Moet toch een swingende boel worden! Al is het maar voor Movin'on Up, Come Together & Loaded: wat een wereldnummers zijn dat toch. We wanna be free, we wanna have a good time, we're gonna have a party.

Als je het album zo nog eens draait, dan valt me op dat zeker Kasabian hier goed naar geluisterd heeft. Om maar even een naam te noemen. Deze dancerock van Screamadelica heeft een megainvloed gehad op andere (Britse) artiesten in de jaren '90 en '00. En alleen daarom is het al een klassieker.

avatar van thelion
herman schreef:
Ik ben erbij.

Gaat naar Lokeren om deze mijlpaal in de muziek geschiedenis live mee te maken

avatar van Eveningguard
En ik maar denken dat herman z'n avatar in paint heeft gemaakt. Ik vond 'm al zo artestiek.

Klassieker! West geeft het al aan: het album heeft een megainvloed gehad op latere generaties. Toch één van de eerste bands die het aandrufde om house met rock n roll te combineren. Een parel.

Ik ben er bij in Paradiso, zin in!