R.E.M. - Automatic for the People (1992)

Label: Warner Bros.

1. Drive (4:30)
  2. Try Not to Breathe (3:49)
  3. The Sidewinder Sleeps Tonite (4:06)
  4. Everybody Hurts (5:17)
  5. New Orleans Instrumental No. 1 (2:12)
  6. Sweetness Follows (4:19)
  7. Monty Got a Raw Deal (3:16)
  8. Ignoreland (4:24)
  9. Star Me Kitten (3:15)
  10. Man on the Moon (5:12)
  11. Nightswimming (4:16)
  12. Find the River (3:49)
  13. Drive [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:51)
  14. Monty Got a Raw Deal [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (3:21)
  15. Everybody Hurts [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (7:19)
  16. Man on the Moon [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (6:28)
  17. Losing My Religion [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:32)
  18. Country Feedback [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:53)
  19. Begin the Begin [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (3:28)
  20. Fall on Me [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (3:34)
  21. Me in Honey [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:07)
  22. Finest Worksong [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (5:28)
  23. Love Is All Around [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (3:23)
  24. Funtime [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (2:16)
  25. Radio Free Europe [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:39)
  26. Drive [Demo] * (4:44)
  27. Wake Her Up ["The Sidewinder Sleeps Tonite"Demo] * (4:37)
  28. Mike's Pop Song [Demo] * (4:33)
  29. C to D Slide 13 ["Man on the Moon" Demo] * (5:35)
  30. Cello Scud ["Sweetness Follows" Demo] * (4:20)
  31. 10K Minimal ["Find the River" Demo] * (3:33)
  32. Peter's New Song [Demo] * (3:15)
  33. Eastern 983111 [Demo] * (4:03)
  34. Bill's Acoustic [Demo] * (2:54)
  35. Arabic Feedback ["Christmas in Tunisia" Demo] * (4:55)
  36. Howler Monkey ["Ignoreland" Demo] * (4:39)
  37. Pakiderm ["New Orleans Instrumental No. 1" Demo] * (3:34)
  38. Afterthought ["New Orleans Instrumental No. 2" Demo] * (3:57)
  39. Bozouki Song ["Monty Got a Raw Deal" Demo] * (3:04)
  40. Photograph [Demo] * (3:32)
  41. Michael's Organ ["Everybody Hurts" Demo] * (4:33)
  42. Pete's Acoustic Idea [Demo] * (1:06)
  43. 6-8 Passion & Voc ["Try Not to Breathe" Demo] * (3:46)
  44. Hey Love ["Star Me Kitten" Demo] * (3:03)
  45. Devil Rides Backwards [Demo] * (5:17)
Helemaal mee eens. Ik heb alles van REM t/m Reveal, een aantal platen zelfs dubbel (op vinyl en CD), maar Everybody Hurts vind ik ook niet om aan te horen.

Time After Time en zeker Swan Swan H vind ik ook wel iets frivolers hebben.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
't Is inderdaad een ballad die in hun repertoire zijn gelijke niet echt kent... directer en persoonlijker. Sentimenteel, soit, maar vals sentimenteel... daarvoor sla ik de integriteit van de band toch net iets te hoog aan. Maar ik vind dan ook zeker niet dat ze hierna ten onder gingen.

Overigens was dit ook het nummer waar ik indertijd de band mee leerde kennen, dat kleurt het beeld natuurlijk ook...

Ik denk niet dat het vals sentiment is. Anders hadden ze het wel meteen als single uitgebracht en niet pas na Drive en The Sidewinder Sleeps Tonite...

Ik houd toch ook meer van hun introverte nummers, denk ik.

avatar van dix
dix
dix schreef:
Ik vind dat 'Everybody Hurts' toch vooral veel lijkt op 'Een Beetje Verliefd' van André Hazes .. Je moet wel in staat zijn om vanuit je high culture bastion zonder vooroordelen naar low culture te luisteren, maar dan hoor je het ook...

Niet gek dat Sky Radio het draait. Die had ik toch al nooit aanstaan.

avatar van LucM
Sommigen hebben het misschien moeilijk met "Everybody Hurts" vanwege de violen die naarmate het nummer vordert steeds meer op de voorgrond treden, maar tenslotte vind ik het goed opgebouwd. R.E.M. is toch één van de bands wier songs steeds goed afgewerkt zijn. Het is wellicht niet R.E.M.'s beste song maar ik kan weinig betere songs opnoemen die in 1993 zijn uitgebracht en zeker die in dat jaar in de Top-40 kwamen.
Of is iets wat in de Top-40 komt per definitie slecht?

avatar van dj maus
Ik herken me in ieder geval niet in jouw analyse.

avatar van LucM
Ik kocht het album vlak na de release, dus voor "Everybody Hurts" op single verscheen en vind het ganse album prachtig, anders zou ik geen 5 sterren uitdelen. Misschien dat "Everybody Hurts" voor sommigen minder is dan de rest op dit album, maar naar Top-40 maatstaven is dat een zeer goed nummer.

LucM schreef:

Misschien is dat het wel ja. Het is gewoon makkelijk scoren, ik houd niet zo van die overdreven tearjerkers.

Of is iets wat in de Top-40 komt per definitie slecht?

Natuurlijk niet, voor top 40-begrippen is het best een aardig nummer, maar het heeft mij gewoon nooit aangesproken. Ook al voordat het een hit was (wat dit album betreft was ik er ook wel vroeg bij). Daarbij vind ik Drive echt een geweldig mooi nummer en dat is in (in Nederland in ieder geval) ook best een grote hit geweest.

Qua R.E.M.-ballads vind ik E-bow the Letter bv. veel betet trouwens. Als dat nu nog eens op Sky Radio gedraaid zou worden...

avatar van LucM
"Drive" en "E-bow the Letter" vind ik eerlijk gezegd, ook betere nummers dan "Everybody Hurts". Maar radiozenders (en niet alleen Sky Radio) hebben inderdaad de neiging om alleen de allerbekendste nummers te draaien, voor mij de reden waarom ik weinig naar de radio luister.

avatar van dj maus
LucM schreef:

Niet zozeer de allerbekendste, maar de makkelijkst in het gehoor liggend. Zeker in het geval van Sky Radio.

En om je gerust te stellen: ik was er ook meteen bij toen het album uitkwam en ik was meteen helemaal gek op Drive en ik vond Everybody Hurts meteen al verschrikkelijk.

avatar van Twinpeaks
Eigenlijk valt er op deze plaat maar 1 nummer uit de pas en dat is het pompende Ignoreland,maar eigenlijk stoort dat ook niet.Drive is een droom van een opener en zet de toon voor dit album.Alle songs zijn van een uitzonderlijk hoog niveau,al kan ik Everybody Hurts en Man on the Moon nu nog moeilijk uit zitten.Misschien heb ik die toch te vaak voorbij horen komen op de radio en tv.Gelukkig is daar als tegengif het fantastische Find the River wat nooit en te nimmer gaat vervelen,en wat dit album perfect afsluit.

avatar van BenZet
Naar mijn idee het beste album van REM. Goede songs, muzikaal en qua tekst.

avatar van rkdev
Close to perfection !
Find the River, Nightswimming, Drive, Try Not to Breathe, Sweetness Follows ... werkelijk briljant.

Waarom dan "close" zegt u? Tja: New Orleans Instrumental N° 1 ...

avatar van Thunder_Road
man on the moon vind ik maar niks, maar de rest van dit album is briliant! nightswimming is het beste nummer van de cd! gevolgd door drive en find the river

avatar van LDeVries
mijn vader had dit cd'tje nog in de kast staan en ben hem gaan beluisteren en ik ben positief verrast erg goede cd.

Everybody Hurts vind ik één van de grootste zeiknummers aller tijden. De rest van het album schippert tussen zeer behoorlijk (Drive en Nightswimming) en kleurloos middle-of-the-road (Sweetness Follows, Man on the Moon). Het zou bij mij op 3 sterren uitkomen, ware het niet dat Everybody Hurts het gemiddelde met een halve ster omlaag haalt: 2,5*

avatar van TEQUILA SUNRISE
Grandioos album van REM van begin tot eind adembenemend.
Opent met het prachtig ingetogen Drive, de ingetogenheid op dit album bevalt me enorm, nummers als Star Me Kitten, Sweetness Follows, Nightswimming & Find The River zijn weergaloos.
Everybody Hurts & Man On The Moon zijn ook prachtig maar heb ik ondertussen wel erg vaak gehoord.
Al met al een ijzersterk album zonder zwakke plekken.

avatar van bikkel2
Fraai ingetogen album van de Amerikanen. Mooie ingetogen sfeer met een evenwichtig verloop.
Het electrische stevige rockverloop (ook al niet meer op Out Of Time aanwezig) heeft plaats gemaakt voor een kalme meer keyboard en acoustiche gerichte stijl.
R.E.M laat hier vooral horen wat voor enorme groei zij in de loop der jaren heeft doorgemaakt. Vergelijkbaar eigenlijk met U2 , die welliswaar een heel andere stijl hanteert , maar ook ging experimenteren.
Het is in zijn totaliteit wellicht 1 van hun somberste albums , maar wel stijlvol melanchoniek. Zanger Stipe heeft die snik in zijn stem , en die komt hier wederom goed van pas.
Drive , Everybody Hurts (wel iets te veel gehoord onderhand) Man On The Moon , Find The River , prachtnummers.
Mijn favoriet is wel Nightswimming , een geweldig stuk , wat maar geen echte hit wilde worden.

avatar van LucM
Ik sluit mij hier volledig aan bij bikkel2.
R.E.M. bleef net als U2, die andere grote band in de jaren '80, evolueren en deze "Automatic for the People", waarbij sommige nummers van vioolpartijen zijn voorzien, is een ingetogen en uiterst evenwichtig album.
"Nightswimming" is ook mijn favoriete nummer op dit album, maar alle songs zijn prachtig.

avatar van devel-hunt
Toen deze plaat uitkwam wekenlang aan één stuk gedraait, waanzinnig vond ik de plaat, met Find a river als absoluut hoogtepunt, en plots kon ik de plaat niet meer horen, een duidelijk geval van overkill. Maar een paar maanden geleden toch weer het stof van af geblazen en stiekem geprobeert, en ja hoor....ik hoorde hem weer. Een echt meesterwerkje, onovertroffen.

avatar van Snakeskin
"find the river" is sowieso een van de prijsnummers van R.E.M. zoals er op deze plaat meer staan (hierbij denk ik overigens niet aan Everybody Hurts). Het is een typisch voorbeeld van een plaat waarbij de ene trackt op een andere plaat niet tot zijn recht komt maaar op deze plaat juist een andere ondersteunt waardoor beide mooier worden. Als geheel wordt zo'n plaat dan naar een hoger niveau getild. Zeer goed.

Father McKenzie
Zo één van die zeldzame platen die je heel je leven blijft koesteren omdat er niets dan pure schoonheid op te vinden is, geen half missertje, il faut le faire! En de 3 mooiste bewaren ze dan nog voor het einde, wauw!

avatar van Dutchi
Snap niet wat jullie tegen everybody hurts hebben... Goed nummer, maar je moet het niet te vaak horen. Het is trouwens geschreven voor Kurt cobain, dus

Everybody Hurts was toch geschreven naar aanleiding van zelfmoord onder tieners? Let Me In van opvolger Monster is geschreven voor Cobain.

avatar van LucM
"Everybody Hurts" is inderdaad een pleidooi tegen zelfmoord. Tenslotte een prachtig nummer met een boodschap, misschien dat het te vaak werd gedraaid maar ik heb daar geen last van (ik luister weinig radio).

Het blijft ook voor mij gewoon een prachtig nummer en één van mijn favorieten op deze plaat. Samen met Sweetness Follows en Nightswimming voor mij de hoogtepunten op een plaat die eigelijk geen minder nummer kent. Meesterwerk!

ElsenaarMetal
Dit is de eerste plaat die ik heb gehoord van R.E.M.
Goede Cd lekkere muziek, ik vind Drive een erg goed nummer maar persoonlijk vind ik Everybody Hurts één van de betere, misschien komt dit ook wel omdat ik deze als enige kende en wel vaker heb gehoord, maar nummers als The Sidewinder sleeps tonite en Sweetness Follows zijn ook erg goed.
Het is anders dan ik gewoonlijk luister maar ik vind het leuke en goede muziek!

avatar van Cloud
Staan een paar sterke songs op zoals Drive, Try not to Breath, The Sidewinder Sleeps Tonight, Everybody Hurts, Sweetness Follow.
De rest vind ik toch een stuk minder of heeft nog meer tijd nodig.

Andere aanraders van R.E.M.?

avatar van Madjack71
Word over het algemeen bezien als hun artistieke hoogtepunt. Met een aantal zeer sterke songs. De sfeer over het gehele album is prima in balans en er staan eigenlijk geen zwakke nummers op.

avatar van Snakeskin
Dat R.E.M. breed in de smaak valt blijkt uit het hoge aantal stemmen dat deze plaat heeft behaald. De 53e plaats is echt veel te laag voor deze plaat, zeker in relatie tot het gebodene van sommige platen die hoger genoteerd staan.