R.E.M. - Automatic for the People (1992)

Label: Warner Bros.

1. Drive (4:30)
  2. Try Not to Breathe (3:49)
  3. The Sidewinder Sleeps Tonite (4:06)
  4. Everybody Hurts (5:17)
  5. New Orleans Instrumental No. 1 (2:12)
  6. Sweetness Follows (4:19)
  7. Monty Got a Raw Deal (3:16)
  8. Ignoreland (4:24)
  9. Star Me Kitten (3:15)
  10. Man on the Moon (5:12)
  11. Nightswimming (4:16)
  12. Find the River (3:49)
  13. Drive [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:51)
  14. Monty Got a Raw Deal [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (3:21)
  15. Everybody Hurts [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (7:19)
  16. Man on the Moon [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (6:28)
  17. Losing My Religion [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:32)
  18. Country Feedback [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:53)
  19. Begin the Begin [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (3:28)
  20. Fall on Me [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (3:34)
  21. Me in Honey [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:07)
  22. Finest Worksong [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (5:28)
  23. Love Is All Around [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (3:23)
  24. Funtime [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (2:16)
  25. Radio Free Europe [Live at the 40 Watt Club 11/19/92] * (4:39)
  26. Drive [Demo] * (4:44)
  27. Wake Her Up ["The Sidewinder Sleeps Tonite"Demo] * (4:37)
  28. Mike's Pop Song [Demo] * (4:33)
  29. C to D Slide 13 ["Man on the Moon" Demo] * (5:35)
  30. Cello Scud ["Sweetness Follows" Demo] * (4:20)
  31. 10K Minimal ["Find the River" Demo] * (3:33)
  32. Peter's New Song [Demo] * (3:15)
  33. Eastern 983111 [Demo] * (4:03)
  34. Bill's Acoustic [Demo] * (2:54)
  35. Arabic Feedback ["Christmas in Tunisia" Demo] * (4:55)
  36. Howler Monkey ["Ignoreland" Demo] * (4:39)
  37. Pakiderm ["New Orleans Instrumental No. 1" Demo] * (3:34)
  38. Afterthought ["New Orleans Instrumental No. 2" Demo] * (3:57)
  39. Bozouki Song ["Monty Got a Raw Deal" Demo] * (3:04)
  40. Photograph [Demo] * (3:32)
  41. Michael's Organ ["Everybody Hurts" Demo] * (4:33)
  42. Pete's Acoustic Idea [Demo] * (1:06)
  43. 6-8 Passion & Voc ["Try Not to Breathe" Demo] * (3:46)
  44. Hey Love ["Star Me Kitten" Demo] * (3:03)
  45. Devil Rides Backwards [Demo] * (5:17)
Dit is juist een absoluut verkeerd startpunt als je ze beter wilt leren kennen.

avatar van Zidaan
Bedankt voor de adviezen, helaas staan de neuzen niet allemaal dezelfde kant op, wat het nog niet heel veel makkelijker maakt..

Het gaat hier dan ook om een band met een stuk of 15 albums die onderling behoorlijk van elkaar verschillen. Met welk album je ook begint, echt leren kennen doe je de band pas als je er nog dieper induikt. Maar aan een album dat boven de 4* gemiddeld scoort met bijna 1400 stemmers kun je je niet echt een buil vallen.

avatar van dazzler
Neem het van mij aan: begin met Green of Automatic for the People.

Vind je hun rockplaat Green okee, ga dan terug in de tijd via Document etc ...

Vind je het intimistische Automatic for the People goed, ga dan verder in de tijd.

Out of Time is hun meest commerciële plaat en daardoor voor mij minder intrigerend.
Hij zit lekker tussen Green en Automatic in. Dus die kan je altijd meenemen in je ontdekkingstocht.

avatar van LucM
Alle R.E.M.-albums tot en met deze Automatic for the People kun je blindelings aanschaffen (de eerste 8 dus), ze zijn gemakkelijk tegen een schappelijke prijs te verkrijgen en ik vind ze tot dan toe allemaal uitstekend. Al zijn Out of Time en Automatic for the People hun meest toegankelijke en succesvolste albums, ik vind ze beiden meesterwerken (én het bewijs dat succes en kwaliteit ook samen kunnen gaan).

avatar van Droombolus
dazzler schreef:
Vind je hun rockplaat Green okee, ga dan terug in de tijd via Document etc ....

Dat is inderdaad de route die ik gegaan ben, zoveel jaar gelee ....... maar Document heeft voor mij de tand des tijds niet echt doorstaan. Fables wil ik ook nog wel eens opzetten .......... Eigenlijk staat Green voor mij op eenzame hoogte binnen de REM albums.

Automatic vind ik ook wel OK maar daar moet ik echt voor in de stemming zijn ........... daarvandaan verder vind ik eigenlijk alleen Monster nog de moeite waard.

avatar van Rogyros
Voor mij is New Adventures In Hi-Fi het R.E.M. album. Eenzame hoogte. Green vind ik trouwens ook zeker de moeite waard. Ik ben eigenlijk nog nooit in de periode voor Green gedoken. Moet ik toch maar eens doen.

avatar van spinout
Ik ben enorm bevooroordeeld tav REM. Die Stipe kan ik niet luchten. Daarom vind ik het des te verrassender op dit album tot veel moois aan te treffen. Eigenlijk iriteerd slechts het vervelende Man On The Moon me.

avatar van lennon
spinout schreef:

Erg interessant vind ik het dan om te zien dat je ondanks je enorme irritatie wel de moeite neemt om 3 albums te luisteren (gezien je stem historie) benieuwd waarom je dan toch doorzet?

avatar van Snakeskin
"man on the moon" is nu juist een plaat die ik in mijn single top 10 aller tijden zou zetten, samen met iets van Beatles, Byrds, Big Star, Dylan.

Misschien het meest commerciële album en meest toegankelijke, maar voor mij één van de betere..
New Adventures in Hi-Fi wint het op punten

avatar van spinout
Ik ken de hits natuurlijk, maar daar word ik niet vrolijk van. Bij veel artiesten zijn het juist de obscure album tracks die interessant zijn. Dit is volgens mij ook met REM zo. "Automatic" verraste me daarin, waardoor ik wel geïnteresseerd ben in andere REM albums.

avatar van Snakeskin
Er is aan dit album weinig obscuur omdat het door de jaren heen een standaard werk geworden is en een plek heeft gevonden in bijna elke platencollectie.

WPE
Een mooi album van een band met een eigen geluid, en vooral ook: een heel eigen stem. Als je inderdaad iets van REM wilt aanschaffen, dan is dit het juiste album.
Overigens was de eerste cd die ik van hen leerde kennen "out of time", misschien wel wat commerciëler, maar ook zeer de moeite waard.

avatar van Rogyros
Out Of TIme commerciëler dan dit album? Daar kan ik het niet mee eens zijn. Met deze plaat heb ik juist het idee (al vanaf het moment dat het uitgebracht werd) dat ze precies wisten waar de massa qua muziek op dat moment behoefte aan had en dat ze daar erg goed op hebben ingespeeld. Met name met het nummer Everybody Hurts.

Niet dat mij dat persoonlijk veel uitmaakt, hoor. Je vindt het mooi of niet. Een label erop plakken dat het commercieel is doet niets af aan een persoonlijke beleving. Mag ik hopen.
Dit album is wat mij betreft zeker een goed album.

avatar van SirNoodle
Rogyros schreef:

Daar ben ik dan niet mee akkoord... Out of time was een logische opvolger van Green, waar het folkier geluid nog verder doorgetrokken werd, en de meer uptempo nummers van Green zoals Orange Crush (die dan eerder samenhingen met vorige album Document) gewoon verder verdwenen. Automatic was een logische evolutie van Out Of Time, waar dat geluid verder uitgepuurd werd, en waar de typische REM silliness (shiny happy people --> sidewinder sleeps tonite) en averechtsheid (endgame --> new orleans instrumental) ook behouden werd.

En Everybody hurts was zeker geen berekende zet, ik denk dat het zelfs maar de 4de single was van dit album. De werkelijke hit die ze hoopten te hebben was Man On The Moon dacht ik. Als je al spreekt over een berekend nummer naar de massa toe, dan was dat wel 'strange currencies' op Monster, dat was een duidelijk geval van 'laten we ook nog wel op dit vreemde album een everybody hurts nummer zetten, voor de goeie vrede'.

Maar zoals je zegt: het maakt inderdaad niet veel uit naar beleving van dit album. Het blijft een heel goed album, en vooral heel tijdloos.

WPE
En daar gaat het om! Mooie muziek!

Zijn we het eens!

avatar van SirNoodle
yep, ik blijf sweetness follows 1 van hun allerbeste nummers vinden !!!

avatar van stoepkrijt
Een klassieker als Automatic for the People hoort iedere muziekliefhebber te kennen. Tijd om dit gat in mijn muziekkennis op te vullen.

1. Drive ken ik al langer en vind ik niet interessant. R.E.M. vindt voortkabbelen opnieuw uit.
2. Try Not to Breath brengt het album tot leven. Wederom een rustig nummer, maar wel met meer melodie en een fraaiere muzikale omlijsting dan Drive.
3. The Sidewinder Sleeps Tonite brengt nóg meer leven in de brouwerij. Een fris, vlot en aanstekelijk nummer. Jammer van het irritante, eentonige refrein.
4. Everybody Hurts is erg mooi, mede door de tekst. Mooi gezongen door Michael Stipe, de eerste keer dat zijn stem indruk weet te maken.
5. New Orleans Instrumental No. 1 heeft een mooi intro dat niet de kans krijgt te evolueren tot een saai of zeurderig liedje. Hier kan ik van genieten.
6. Sweetness Follows heeft iets meeslepends, terwijl het toch een 'klein' liedje is. Het orgeltje vind ik erg mooi.
7. Monty Got a Raw Deal lijkt dezelfde lijn (van ingetogen, kalme liedjes) door te trekken, maar na een minuut gaat het tempo toch wat omhoog. Langzaam begin ik het idee te krijgen naar rockmuziek te luisteren.
8. Ignoreland bevestigt dat idee. Eindelijk komt dit album een beetje los. Naar dit soort rocknummers kan ik goed luisteren. Graag zelfs.
9. Star Me Kitten is voorbij voor ik het weet. Voorbij gekropen zonder dat het mijn aandacht heeft getrokken.
10. Man on the Moon is prima voor op de radio, maar heeft me nooit echt aangesproken. Ook in de albumcontext lukt dat voorlopig niet.
11. Nightswimming heb ik ooit eens gehoord in de supermarkt. Verrassend om daar zo'n mooi nummer te horen. Het pianospel en de zang zijn de belangrijkste en mooiste ingrediënten.
12. Find the River houdt het hoge niveau vast. Het achtergrondkoortje is wat klef, maar het nummer is mooi. Een typische afsluiter.

Eerste indrukken hoeven niet veel te zeggen, maar ik krijg duidelijk het gevoel ik dat R.E.M. niet voor niets zo lang links heb laten liggen. Hun muziek is vrij soft. Dat is niet per definitie slecht, maar als de sfeer en emotie je niet weten te raken en de melodieën je niet voldoende aanspreken is softheid geen pluspunt. Dan blijft er een saai album over. Bovendien klinken alle nummers nogal simpel, zo op het eerste gehoor.

Het is te vroeg om te zeggen dat dit 'niet mijn soort muziek is' en R.E.M. volledig af te schrijven. Daarvoor ken ik dit album nog niet goed genoeg. Bovendien is er ook nog een pre-Automic for the People-tijdperk.

avatar van Rudi S
stoepkrijt schreef:

Soft, nee, nee, nee, probeer bv R.E.M. - Green (1988)
Maar ook andere albums zijn steviger (Monster etc.).
Het album hier is behoorlijk laid back, maar wel mooi.

avatar van stoepkrijt
Ik ben op dit moment naar Lifes Rich Pageant aan het luisteren en dat bevalt me nu al heel veel beter dan dit. Daar zit ten minste pit in.

Waarschijnlijk bedoel ik met 'soft' ongeveer hetzelfde als wat jij 'laid back' noemt Ach, misschien heb ik gewoon wat tijd nodig om eraan te wennen.

avatar van luigifort
Super album..onmogelijk 3 favoriete tracks te kiezen...

avatar van adri1982
luigifort schreef:
onmogelijk 3 favoriete tracks te kiezen...
Klopt. Bijna alle nummers die erop staan zijn ongeveer wel even mooi. Alleen 'Nightswimming' springt er voor mij wat bovenuit.

avatar van uffing
Nightswimming. Prachtig gewoon....

avatar van luigifort
Ja mooi he..vind ook een van de mooiste..maar vind er heel veel.mooi maar deez is wel heel bijzonder..veel gevoel..

avatar van bikkel2
Melanchonische plaat. Beter dan Out Of Time wat mij betreft. Altijd een zwak gehouden voor Drive. Toendertijd ondergesneeuwd als single door Everybody Hurts.
Drive vind ik persoonlijk mooier. Nightswimming is id. ook prachtig.

avatar van luigifort
Ja ik vind Drive ook n supernummer..vind t eigenlijk geen goede keuze als single..vind t niet echt n single ofzo. Everybody hurts wel..vind die ook nog mooi vooral ook omdat de clip op mijn netvlies staat en die vind ik wel bijzonder. Ik vind dit een erg goed album..vind tegenwoordig Sweetness follows..Monty got a raw deal en Star me kitten erg mooi. Toen was dat minder maar nu vind ik de obscuurdere tracks wat interessanter dan de geijkte bekende nummers die wel klasse blijven natuurlijk.

Ik heb zelf een enorm zwak voor Out of time..draai die nog vaak heeft een lekkere feel..is wel wat lichter van klankkleur dan deze..kan wel begrijpen dat mensen m minder aanspreekt..maar lekker poppy en country achtig..luistert lekker en toch ook wel vakmanschap met klassesongs als Low..Belong en Country Feedback vooral is een van mijn favorieten. Losing my religion is ook nog steeds goed maar wel te vaak gehoord..

avatar van bikkel2
Out Of Time heeft wat momentjes dat het wat verslapt her en der. Deze blijft wel boeiend, maar ik ga dan inderdaad ook voor de wat donkerdere stijl.

Green, Monster en deze draai ik eigenlijk het meeste.
De beginperiode van R.E.M is eigenlijk langs mij heen gegaan. Moet dat ook nog eens gaan beluisteren.
Wat ik ken van de latere R.E.M boeit mij niet zo.

avatar van luigifort
Voor mij geldt eigenlijk hetzelfde. Ik ken ze vanaf Document..erg goed album een aanrader..heeft ook een wat donkerder sfeer soms met klasse songmateriaal..Green natuurlijk..Out of Time..Automatic en Monster.

New adventures of Hifi ken ik ook goed..ook een erg goed album vind ik..daarna kwam Up die was totaal anders maar ook wel goed hoor..daarna was t wel voorbij..per album wel een aantal goede nummers. Voor Document ken ik ook niet maar die schijnen ook erg goed te zijn..maar ik heb zelf de moeite ook nog niet genomen..