Kanye West - Yeezus (2013)

Hip-Hop / Avant-Garde

5. Hold My Liquor (5:27)

met Chief Keef en Justin Vernon

6. I'm in It (3:54)

met Agent Sasco en Justin Vernon

7. Blood on the Leaves (6:00)
  8. Guilt Trip (4:03)

met Charlie Wilson

avatar van Yeezy

avatar van thomzi50
Ward schreef:
Ben benieuwd hoe je die wereldwijde projecties dan zou bestempelen?

Dat vind ik geen circus. Hooguit een inleiding van een circus, in dit geval dus een inleiding die ook meteen de afkondiging blijkt te zijn.

avatar van Ward
Mwa, ik zie het toch eerder als S&S het hierboven stelt. Juist dat geen single, geen hoes en de afwezigheid van allerlei promotie is natuurlijk een gigantische, briljante marketingstruc. Volgens mij hebben weinig albums zo'n koortsachtige opbouw naar de release toe gehad als deze (Daft Punk was nog wel een graadje erger natuurlijk). Als het album a la Radiohead totaal uit de lucht kwam vallen had ik je gelijk gegeven.

avatar van Silky & Smooth
Ondanks mijn argumenten vond ik MBDTF wel een meer koortsachtige opbouw hebben, juist door het in ruime mate uitbrengen van singles, video's en zelfs een film. Ondanks dat Yeezus al tijden in planning stond, was de officiële aankondiging ervan vrij plotseling. Het feit dat er geen singles etc. zijn uitgebracht zorgde er juist voor dat ik minder geconfronteerd werd met de release en er daardoor ook veel minder aandacht aan schonk.

Naar MBDTF leefde ik echt dag na dag toe, doordat er elke week een nummer uitgebracht werd met ellenlange, maar interessante en leuke discussies als gevolg.

avatar van Ward
MBDTF had inderdaad wel een heel mediacircus eromheen. Twee tegenovergestelde tactieken. Vind het qua aandacht voor de aankomende release zelf wel vergelijkbaar. Alle wegen leiden naar Rome.

avatar van -SprayIt-
Heeft Pitchfork aandelen Roc-a-Fella ofzo. Weer een vrij doorzichtig verhaal waarbij ze elke bedoeling en thematiek van West overnemen en doen alsof het perfect gedaan is. Makkelijk scoren op sommige vlakken voor hem zo.

avatar van thomzi50
Een marketingtruc is weer wat anders dan een circus. De truc is hier dus deels het gebrek aan circus.

avatar van woutorrmusic
thomzi50 schreef:

Alleen omdat het Kanye West is, en we meer verwachten dan bij een willekeurige andere artiest?

Tevens vond ik die projecties best circus-achtig.

avatar van woutorrmusic
-SprayIt- schreef:

Of ze vinden het echt goed? Zoals heel veel mensen. Word een beetje moe van dat eeuwige gezeur over sites als Pitchfork; als je toch altijd iets te zeuren hebt, check het dan niet.

Rudi1984
Yeezy schreef:
Het kwartje is eindelijk gevallen. Wat een meesterwerk weer.

Waarom een meesterwerk? En waarom "weer"?

Ik begrijp het domweg niet. My Beautiful... wordt door velen ook gezien als meesterwerk, maar ik vind het hooguit middelmatig. En het is echt niet dat ik het niet goed wíl vinden. Naar mijn mening heeft hij geen fijne flow, komt hij geforceerd over (vooral dat gemaakte schreeuwen is super-irritant en nep) en zijn zijn nummers nogal gezichtsloos. Net als die zogenaamde remixes van hem: pak een nummer à la Diamonds, voeg wat onzinnige "raps" aan het begin toe, knal het refrein erin en klaar is Kees.

Dit is niet bedoeld als bash, ik vraag me vooral oprecht af wat men hier zo goed aan vindt.

Rudi1984
Ondertussen het hele album gehoord. Mijn god, wat slecht...

avatar van kobe bryant fan
Het enige wat ik kon bedenken na net Yeezus voor het eerst gehoord te hebben (eerste 3 tracks wel al 2 maal) is: "wtf!". Kanye (samen met de co-producers) streeft hier echt vooruit, de manier waarop de samples gechopt zijn is schitterend. Sterk werk ook van Daft Punk uiteraard. Veel meer kan ik voorlopig nog niet zeggen. Maar dit wordt sowieso eindlijst materiaal.

avatar van -marco-
Ok:
meesterlijk zijn black skinhead, I am a god, New Slaves, Hold my liquor, Blood on the Leaves.
Slecht zijn on sight, Send It Up & Bound.
I'm in It en Guilt trip zijn wel ok.

Hieruit kan je opmaken dat ik dit album toch niet als meesterlijk ga bestempelen, maar slecht evenmin. Voor nu een redelijk album, maar daar het zo schommeld, sluit ik een uiteindelijke becijfering nog even uit

avatar van Snoeperd
Rudi1984 schreef:
Ondertussen het hele album gehoord. Mijn god, wat slecht...

Kanye West is niet de beste rapper, maar irriteer me zeker niet aan zijn rapkunsten, en soms komt hij juist wel goed en scherp uit de hoek. Wat ik vooral zo goed vind zijn de producties. Ik denk dat MBDTF het bestgeproduceerde album is dat ik ken en als ik de producties op dit album weer hoor doen die er niet voor onder, al zijn het heel ander type producies. Misschien ligt het jou niet zo, maar voor mij is Kanye een van de beste muzikanten van de laatste 10 jaar

avatar van (Blacksad)
kobe bryant fan schreef:

Ik had net hetzelfde. Ik was echt met verstomming geslagen na mijn eerste luisterbeurt. Nog maar weinig was ik zo onder de indruk van een album na een eerste luisterbeurt. Ook de bijdragen van de gastartiesten vind ik stuk voor stuk geweldig.

avatar van rolandobabel
interessante review, met als kop: wij geven geen cijfers aan albums, maar het is geen 9.5 - album (zoals Pitchfork aangeeft)

Kanye West : Yeezus | Album review | Treble - treblezine.com

avatar van kobe bryant fan
On Sight voor de 3de keer vandaag gehoord.
Valt me meer en meer op dat vooral Daft Punk hier achter de beat staat. De synths klinken typische Daft Punk. Schitterend gedaan, die sample die dan tussendoor weer eens binnekomt lijkt me dan weer typische Kanye. Tot nu toe mijn favoriet!

avatar van Stapler
thomzi50 schreef:
vanwege de alimentatie die ervoor zorgt dat hij niet nog meer cocaïne kan kopen.

(Verschenen op State)

lol..

Goede recensie trouwens Thomas! Sluit wel aan op die van Pitchfork.

avatar van hond racisme
Ward schreef:
Ik ben het niet volledig eens met je interpretatie. Het is geen nieuw idee dat de zwarte bevolking in Amerika door materialisme onder de duim wordt gehouden. In dit idee zit dus ook een kritische ondertoon naar de zwarte bevolking zelf toe, die te veel waarde hechten aan 'hood dreams'. De volgende zin is niet voor niets:

That's that "Come in, please buy more
What you want, a Bentley? Fur coat? A diamond chain?
All you blacks want all the same things"

Huidskleur speelt dus wel degelijk een rol. Later heeft hij het niet voor niets over het gevangenissysteem in Amerika (waarin Afrikaans-Amerikanen onevenredig vertegenwoordigd zijn):

"Meanwhile the DEA, teamed up with the CCA
They tryna lock niggas up, they tryna make new state
See that's that privately owned prisons, get your piece today"

Denk ook aan Kanye's befaamde 'George Bush doesn't care about black people'-uitspraak.

Akkoord. Maar de gedachte erachter is ook dat het hele "imma be a rapper and earn tons of money to spend on Givenchy" niet enkel meer effect heeft op de zwarte bevolking uit outskirts van pakweg Chicago, Atlanta of New Orleans. Het idee achter New Slaves is inderdaad dat zwarte bevolking onderdrukt wordt door materialisme, geld, waardevolle kleding etc, maar de fanbase van Kanye (en andere rappers) is al lang niet enkel "zwart."

avatar van Tha)Sven
Tweede album van Kanye (op een rij) waarvan ik zwaar onder in de indruk ben. Deze keer opnieuw heerlijke producties maar met een totaal andere stijl. Met name in het begin is erg sfeervol. Hier heb ik wat langer voor nodig om goed te kunnen waarderen, ik voel zo wel dat dit een groeialbum is.
Voorlopig erg voorzichtig inzetten op vier sterren, maar het moet vreemd gaan wil dit niet stijgen.

avatar van Holla
Het is een moeilijk album, maar wanneer het 'kwartje valt' vind je het echt vet. Een vriend van mij had in het begin zoiets van: ''Wat the f*** is dit nou weer voor hiphop?'', maar hij zegt dat hij er enorm van staat te kijken hoe dit groeit, de ervaring delen meer mensen lees ik hier

avatar van NastyOnWax
Ff snelle reactie. Ik vind dit echt een geweldig album tot die laatste 3 die ik niet echt voel tot nu toe. In ieder geval wel 3,5 maar gaat zeker groeien met liedjes als Blood on the Leaves erop.

Kanye's anti commercie boodschap vind ik altijd zo hypocriet. Wel in de Heineken Music Hall optreden maar dan wel zeuren over de promotie van het biermerk. En dat gevoel krijg ik dus ook bij dit album. Leuk dat je kritiek hebt op iets, maar ja je bent er zelf onderdeel van.

avatar van Nr.4
Na 1 keer luisteren klinkt dit voor mij echt als troep. Twijfel of ik het nog een luisterbeurt ga geven, wat een ellende.

avatar van coldwarkids
Volgens mij speelt Ratatat, Hold My Liquor in. Herken het gelijk.

avatar van kobe bryant fan
Man, ik zou het van de daken kunnen schreeuwen hoe goed Yeezus wel niet is.
Heerlijk hoe ik (toen ik mijn eerste stapjes in de muziek zette) dat geweldige gevoel kreeg bij MBDTF en dit nu opnieuw mag ervaren.
Zelfs Bound is erg sterk, die sample is gewoon geniaal! En al zeker die vocal sample: "Aha Honey"

avatar van Silky & Smooth
Dat nummer werd ook de hele tijd afgespeeld op zijn site als je met de muis over de afbeelding van de cover ging. Om gek van te worden. Zijn site is sowieso lelijk de laatste tijd...

avatar van NastyOnWax
De review van Big Ghost:
Kanye West Yeezus review by Big Ghost Okayplayer

Weer geniaal als altijd. Bij de review van Bound 2 ging ik echt helemaal stuk en het stukje in de laatste alinea waarin hij probeert uit te leggen dat Kanye ons eens iets anders probeert voor te schotelen als wat we normaal gesproken krijgen is ook hilarisch ("I KNO YALL LOVE TURKEY BUT YALL EVER TRIED MONGOOSE?").

De US-itunes versie is iets opgepoetster. Andere mastering en een paar kleine veranderingen.

avatar van Ice Cream Man
Yeezy schreef:

Hi there Kanye

Jokes aside, Blood On The Leaves is echt ZIEK. Black Skinhead, New Slaves en Bound 2 ook sterk, rest heeft nog een paar luisterbeurten nodig denk ik.

Heerlijk te zien dat ie ondanks alle kritiek gewoon lekker z'n ding blijft doen, en nog maar eens vernieuwt en verbaast.

I AM a fan!