Kanye West - Yeezus (2013)

Hip-Hop / Avant-Garde

5. Hold My Liquor (5:27)

met Chief Keef en Justin Vernon

6. I'm in It (3:54)

met Agent Sasco en Justin Vernon

7. Blood on the Leaves (6:00)
  8. Guilt Trip (4:03)

met Kid Cudi

9. Send It Up (2:58)

met King L

10. Bound 2 (3:49)

met Charlie Wilson

avatar van kobe bryant fan
Sowieso denk ik dat lyrics in Hip-Hop vroeger of nu niet belangrijker waren.
Of je nou veel aandacht of waarde hecht aan teksten in Hip-Hop of muziek in het algemeen lijkt mij volkomen subjectief. Ik bijvoorbeeld zal nooit nog maar een half puntje aftrekken voor slechte teksten, maar als een plaat volstaat met schitterende teksten bv. La Dispute (Punk), Atmosphere, ... ga ik daar zeker rekening meehouden.

angelin schreef:
@ Hond racisme:

Beetje jammer hoe je reageert op Raul terwijl die overal gewoon op een normale manier zegt wat hij van dingen vindt. Iets meer open minded voor de mening van een ander is wel leuk op een forum. Bovendien lees je zijn berichten niet altijd even goed.

En met alle respect, maar vergelijkingen zijn niet echt je sterkste punt.

Sorry, ben niet echt getraind om vergelijkingen te maken. Zal nog oefenen de komende maanden, wens me succes.

Raul schreef:
Anyways, ook met de Zomby vergelijking sla je de plank weer volledig mis want heeft Zomby ooit gebruik gemaakt van gitaren? Ik bedoel, Kanye is een rapper die in het verleden meerdere hiphop albums heeft gemaakt, is het dan zo raar dat ik naar de lyrics luister?

Dacht al dat je dit ging zeggen. Lees eens rustig en juist wat ik daarachter heb geschreven.

UnknownPleasure
kobe bryant fan schreef:
Sowieso denk ik dat lyrics in Hip-Hop vroeger of nu niet belangrijker waren.

hip hop is juist muziek waarbij de teksten heel belangrijk zijn.
ik vind het zo jammer van die ongelooflijk lachwekkende teksten, en als ze dan niet gewoon knullig zijn zijn het weer de gewoonlijke verhaaltjes over hemzelf waar gewoon niemand iets aan heeft. die verschrikkelijke auto-tune en die simpele refreintjes waarbij weer de tekst compleet idioot is en waarbij je plaatsvervangende schaamte krijgt van de melodieën. zo fucking jammer, want er is ook goeds te vinden.

hond racisme schreef:

Ik heb het heel rustig gelezen en sta nog steeds achter mijn opmerking.

UnknownPleasure schreef:

hip hop is juist muziek waarbij de teksten heel belangrijk zijn.

Teksten zijn belangrijk bij hiphop, klopt. Maar het maakt toch niet uit op welke manier die teksten zijn geschreven? Ik heb liever de tekst van New Slaves dan die van éénderwelk nummer op The College Dropout. Zo simpel is het, Yeezus gaat gaat gewoon helemaal niet over de tekst.

Jaren 80 Hiphop had anders ook niet zo een focus op teksten zoals men tegenwoordig heeft. Just saying.

UnknownPleasure schreef:

hip hop is juist muziek waarbij de teksten heel belangrijk zijn.

Lijkt mij toch echt wel persoonlijk en ook nog eens van plaat tot plaat af te hangen.
Zo vind ik de teksten bij Atmosphere gewoon belangrijker dan bij Kanye West of Jay-Z.

The Gnius schreef:

Eindelijk . Voor wie niet akkoord gaat, luister eens naar de teksten van Wu-Tang Clan. Poëzie zou ik dat nu ook weer niet noemen.

avatar van Glaciers of Ice
hond racisme schreef:

Lol serieus Wu-Tang? Kon je echt niet met een beter voorbeeld komen? Wu-Tang dropte trouwens in 93 en behoorden zeker tot de top, al helemaal qua teksten. Alleen Deck & GZA al.

1,0
Rakim had ook altijd van die belabberde teksten.

avatar van Raul
Wu-Tang geen sterke teksten?!
Je hebt nog een hoop te leren vriend, maar je bent nog jong zie ik, dus komt wel goed.

hond racisme schreef:

Nu zijn de teksten ineens weer wel belangrijk?!
Dat je de lyrics van New Slaves beter vindt dan alle teksten op de College Dropout is natuurlijk prima, is gewoon jouw smaak. Maar meteen daarna zeg je weer dat Yeezus niet over de tekst gaat??

Make up your mind son, je bent een wandelende contradictie.

Goed album, vooral de variatie van het album is heel goed gedaan. In dit album komt de ware Kanye naar boven, in een modern jasje.

Maar mensen, verwacht niet dat je dit album na een keer luisteren gelijk op repeat zet. Leg het nog niet weg en luister het zeker nog twee keer, het wordt met de keer beter!

pro's:
- Afwisseling tussen rustige stukken en explosieve muziek
- Originele beats en samples
- Goeie productie

con's:
- Soms wat onwennig
- Weer wat anders (of is dat juist een pluspunt?! ik denk het wel!)

avatar van Elohim
woutorrmusic schreef:
Ja. En hoe vaak meldt een artiest dat hij 'bang is voor zijn demonen', maar dat hij tegelijkertijd 'een god is'. Wat moet je geloven? Geloof mij maar dat Ye met ons speelt
Geloof mij maar de Ye niet zo goed nadenkt over zijn teksten, en dat contradicties er dus niet uitgevist worden wanneer hij zijn regeltjes nog even goed bekijkt... Sorry hoor, maar denken dat hij met ons speelt omdat er een contradictie in zijn teksten zit, en dan al helemaal één van dat formaat... dat gaat mij te ver. Hoe vaak een artiest dat meldt, trouwens? Vaak. Het beweren dat je een god bent is redelijk normaal, in de rapmuziek. Het is de meest extreme vorm van zelfophemeling die in de rapmuziek jammer genoeg een cliché geworden is.

Ye's arrogantie is 'cool', dus hoor je het. Ook is het 'cool' om te beweren dat je bang bent voor demonen, om zo toch nog een soort van 'soft side' te laten zien (zie Drake en dergelijken, dat is niet zo'n typische 'stoere' kerel), dus hoor je ook dat. Als je dit album leuk vindt en de producties en de manier van rappen geniaal vindt (kan ik me totaal niet in vinden, maar hè, smaken verschillen), okay. Goed. Maar een diepere betekenis toekennen aan deze teksten is toch echt té vergezocht.

avatar van Raul
Trouwens, na de ellenlange discussie over het belang van lyrics en de kwaliteit ervan op Yeezus wil ik toch nog even kwijt dat Kanye mij ook op dit lyrisch magere album weer een paar keer ouderwets laat glimlachen.

Paar voorbeelden:

It's so packed I might ride around
On my bodyguard's back like Prince in the club

Pussy had me dead, might call Tupac over
Yeezy all on yo sofa, these the red Octobers

You see there's leaders and there's followers
But I'd rather be a dick than a swallower

What you doin in the club on a Thursday?
She say she only here for her girl birthday
They ordered champagne but still look thirstay
Rock Forever 21 but just turned thirtayy

She asked me what I wished for on my wishlist
Have you ever asked your bitch for other bitches?

Sitting around in a French-ass restaurant
Hurry up with my damn croissants!

Slightly scratched your Corolla
Okay, I smashed your Corolla

Raul schreef:
Wu-Tang geen sterke teksten?!

Effe een Wu-Tang tekst opgezocht, eerste dat ik tegen kwam;
"The Wu is comin thru, the outcome is critical
Fuckin wit my style, is sort of like a Miracle
on 34th Street, in the Square of Herald
I gamed Ella, the bitch caught a Fitz like Gerald --
-- ine Ferraro, who's full of sorrow
Cuz the hoe didn't win but the sun will still come out tomorrow
and shine shine shine like gold mine
Here comes the drunk monk, with a quart of Ballentine
Pass the bone, kid pass the bone "

Je noemt dit héél sterk dus?

Raul schreef:

Nu zijn de teksten ineens weer wel belangrijk?!

Make up your mind son, je bent een wandelende contradictie.

Ja, ik vind de lyrics van New Slaves beter dan elke tekst op The College Dropout, dus... Spreek ik hierdoor mijzelf tegen? Yeezus draait nog altijd niet om de lyrics. Niets mis met contradictie's trouwens, voegt diepte toe aan een mening. Daarbij worden dingen destijds véél te snel als "contradictie" gezien.

Paar voorbeelden:

It's so packed I might ride around
On my bodyguard's back like Prince in the club

Pussy had me dead, might call Tupac over
Yeezy all on yo sofa, these the red Octobers

You see there's leaders and there's followers
But I'd rather be a dick than a swallower

What you doin in the club on a Thursday?
She say she only here for her girl birthday
They ordered champagne but still look thirstay
Rock Forever 21 but just turned thirtayy

She asked me what I wished for on my wishlist
Have you ever asked your bitch for other bitches?

Sitting around in a French-ass restaurant
Hurry up with my damn croissants!

Slightly scratched your Corolla
Okay, I smashed your Corolla

Yeezus mag dan inderdaad tekstueel en qua thematiek zwak zijn, Kanye weet zeker nog grappige lines te schrijven.

Okay, I don't remember where we first met

Haha, ja. Bij deze lijn lag ik ook strijk! Haha, hilarisch! Kon niet meer.

avatar van 'rens.
Dat eerste nummer....

Effe een Wu-Tang tekst opgezocht, eerste dat ik tegen kwam;
"The Wu is comin thru, the outcome is critical
Fuckin wit my style, is sort of like a Miracle
on 34th Street, in the Square of Herald
I gamed Ella, the bitch caught a Fitz like Gerald --
-- ine Ferraro, who's full of sorrow
Cuz the hoe didn't win but the sun will still come out tomorrow
and shine shine shine like gold mine
Here comes the drunk monk, with a quart of Ballentine
Pass the bone, kid pass the bone "

Je noemt dit héél sterk dus?

Beetje flauw om op basis van 1 klein stukje tekst te gaan verkondigen dat Wu-Tang geen sterke lyrics heeft, maar dat snap je zelf ook nog wel lijkt me.

Ga Liquid Swords luisteren en kom dan weer terug met je ongefundeerde mening.

hond racisme schreef:

Weet je waarom je jezelf tegen spreekt?
Omdat je eerst zestien keer roept:

De teksten zijn niet belangrijk!!!

En mij afbrandt omdat ik een andere mening heb dan jij.
en even later:

Tuurlijk zijn teksten heel belangrijk!!!

Maar gelukkig voegt dit alleen maar diepte toe aan je mening...

Raul schreef:

Ga Liquid Swords luisteren en kom dan weer terug met je ongefundeerde mening.

Ga tussen mijn stemmen kijken, en kom dan terug met je gissen. Liquid Swords is ook één van de vetste hip-hop albums ooit, maar die teksten gaan dan weer meestal nergens over, behalve over drugs, "the hood", geld etc (wat jij zelf niet mag volgens jou woorden.) Je bent echt totaal aan het overdrijven met je teksten. Geloof mij, er is niks "geniaals" aan de teksten van Liquid Swords, maar wel aan de beats en de manier waarop GZA daarover rapt. Stop met zo pretentieus te zijn, gast.

Raul schreef:

Weet je waarom je jezelf tegen spreekt?
Omdat je eerst zestien keer roept:

De teksten zijn niet belangrijk!!!

En mij afbrandt omdat ik een andere mening heb dan jij.
en even later:

Tuurlijk zijn teksten heel belangrijk!!!

Maar gelukkig voegt dit alleen maar diepte toe aan je mening...

In de tweede zin bedoel ik dat teksten belangrijk zijn omdat je zonder teksten niet kan rappen. De inhoud daarentegen heeft echt niet zoveel belang als jij denkt. Zelfs niet voor de rappers zelf.

hond racisme schreef:

Volgens mij haal jij goede teksten en teksten met een boodschap een beetje door elkaar. Teksten kunnen nog steeds geniaal zijn, ook al zijn de onderwerpen vrij oppervlakkig. Liquid Swords is daar eigenlijk wel een van de beste voorbeelden van.

avatar van hond racisme

Zegt degene die een 1,0 geeft aan SpaceGhostPurrp. Je snapt er geen hol van, sorry.

hond racisme schreef:

Nu ga je jezelf wel een beetje voor schut zetten man. Ik zou als ik jou was stoppen met deze 'discussie', voordat je nog echt domme dingen gaat zeggen.

He$$el_01 schreef:

Ja, want je voor schut zetten op het internet, een muziekforum specifiek, is een ramp.

avatar van hond racisme
@He$$el, why should I do the talking? Leg jij dan maar eens uit waar Liquid Swords dan wél over gaat? Wat is er zo diep aan de lyrics, zo geniaal? Beter zelfs, vergelijk het met Yeezus. Wat is er zo goed aan dat Yeezus niet heeft? Raul mag ook iets zeggen. Jullie maken me wel benieuwd.