Oasis - Definitely Maybe (1994)

Label: Creation

1. Rock 'N' Roll Star (5:22)
  2. Shakermaker (5:08)
  3. Live Forever (4:36)
  4. Up in the Sky (4:28)
  5. Columbia (6:17)
  6. Supersonic (4:43)
  7. Bring It on Down (4:17)
  8. Cigarettes and Alcohol (4:49)
  9. Digsy's Dinner (2:32)
  10. Slide Away (6:32)
  11. Married with Children (3:11)
  12. Cloudburst * (5:20)
  13. Sad Song * (4:24)
  14. Whatever * (6:19)
  15. Shakermaker [Slide Up Mix] * (5:36)
  16. Bring It on Down [Monnow Valley Version] * (4:23)
  17. Columbia [White Label Demo] * (5:29)
  18. Cigarettes & Alcohol [Demo] * (4:38)
  19. I Will Believe [Live] * (3:49)
  20. Take Me Away * (4:33)
  21. Alive [Demo] * (3:59)
  22. D'Yer Wanna Be a Spaceman? * (2:42)
  23. Supersonic [Live] * (5:16)
  24. Up in the Sky [Acoustic] * (3:35)
  25. Fade Away * (4:16)
  26. Listen Up * (6:43)
  27. I Am the Walrus [Live at the Glasgow Cathouse. Glasgow, Scotland, June 1994] * (8:19)
  28. (It's Good) to Be Free * (4:24)
  29. Half the World Away * (4:22)
  30. Supersonic [Live at Glasgow Tramshed, Glasgow, Scotland, 7 April 1994] * (5:32)
  31. Rock 'N' Roll Star [Demo] * (5:47)
  32. Shakermaker [Live Paris In-Store Performance] * (4:06)
  33. Columbia [Eden Studios Mix] * (5:38)
  34. Cloudburst [Demo] * (5:11)
  35. Strange Thing [Demo] * (5:15)
  36. Live Forever [Live Paris In-Store Performance] * (4:43)
  37. Cigarettes & Alcohol [Live at Manchester Academy, Manchester, England, 18 December 1994] * (3:59)
  38. D'Yer Wanna Be a Spaceman? [Live at Manchester Academy, Manchester, England, 18 December 1994] * (2:47)
  39. Fade Away [Demo] * (4:24)
  40. Take Me Away [Live at Manchester Academy, Manchester, England, 18 December 1994] * (4:16)
  41. Sad Song [Live at Manchester Academy, Manchester, England, 18 December 1994] * (4:30)
  42. Half the World Away [Live at Tokyo Hotel Room] * (3:54)
  43. Digsy's Dinner [Live Paris In-Store Performance] * (2:37)
  44. Married with Children [Demo] * (3:17)
  45. Up in the Sky [Live Paris In-Store Performance] * (3:20)
  46. Whatever [Strings Only] * (4:54)
  47. Live Forever [Live Gleneagles March ‘94] * (4:26)
  48. Digsy's Dinner [Live Gleneagles March ‘94] * (2:24)
Elien
douwens schreef:
Wetende dat Oasis zich sterk heeft laten beinvloeden door de 60'er jaren hoorde ik laatst het volgende nummer van T Rex - Let's get it on. Ik hoorde hierin een duidelijke overeenkomst in de gitaarrifjes van dat nummer met dat van Cigarettes and Alcohol van dit album. Misschien is het oud nieuws, maar goed voor de gene die het nooit gehoord hebben, luister en oordeel zelf;

YouTube - T - Rex Get It On

YouTube - David Bowie - Suffragette city bij 0:05 hoor ik ook Cigarettes & Alcohol. (David Bowie - Suffragette City)

Berichten over de split van Oasis verplaatst naar Oasis

Elien schreef:

Haha, nee. Daar hoor je dus ook Get It On. Bowie was groot T.Rex-fan. Maar de riff kwam oorspronkelijk van Little Queenie door Chuck Berry, al zal die de riff ook niet hebben uitgevonden.

avatar van barrett
Deze titel vat eigenlijk de hele carriere van Oasis samen.

Definitely Maybe...

Hoezo?

avatar van Leeds
Oasis' Definitely Maybe uit 1994. De tijd gaat toch snel. Echter, mijn eerste kennismaking kwam pas een jaar later na het ontdekken van What's....... uit 1995. Vooral Wonderwall was verbluffend, zoals het nu nog steeds is. En dit als sleuteltrack gebruikt om beide platen te ontdekken. Het is nog steeds een fantastische plaat die vooral uit nostalgisch oogpunt nog heel belangrijk is voor mij. Wat nostalgie voor velen niet beteken kan. Hoe de productie verliep van deze plaat, hoe de hoes eruit ziet of wat voor andere lullige argumenten er tegen over deze plaat kan gezet worden. Het kan me niets schelen want deze plaat is voor mij verbluffend sterk vol fantastische herinneringen.

avatar van lennon
Destijds helemaal kapot gedraaid, wat vond ik ze fantastisch!

Nu, 15 jaar later, raak ik het album bijna niet meer aan....

Ook hun laatste adem, welke werd opgehemeld door velen, vond ik tegenvallen...

Leuke band was dit.. maar tijdloos?? neuh, niet echt

Morning Glory is misschien een meer gepolijste en evenwichtige cd. Dit album is niet altijd even sterk, maar heeft daarentegen wel de echte in-your-face Oasissound gekoppeld aan hun sleepmelodieen. Klinkt ook nu nog zeer krachtig.

Oasis Oasis geweldig !

avatar van Lost
fuck oasis...

een superplaat... met deze plaat begon ik geïnteresseerd te raken in britpop... ik heb geen betere ontdekt... (stone roses misschien...)

Lost schreef:
fuck oasis...

blur's modern life is rubbish??

avatar van Lost
blur's modern life is rubbish?? [/quote]

Nope, maar niet zo goed als deze... Heb altijd wat een voorkeur gehad voor oasis ... vooral de eerst twee platen toch...

Jeff Valley
oasis waren live beter en krachtiger dan blur maar dat is nu ook niet meer zo eigenlijk sinds liam's stem zo bagger is

erg zonde...

avatar van jeroenheinz
De laatste jaren was zijn stem idd niet al te best, maar moet zeggen dat het op DOYS weer meeviel net zoals op de concerten. Ben toch ook wel benieuwd naar zijn solomateriaal dat dit jaar moet uitkomen.

Jeff Valley
ik erbij toen ze in de hmh optraden begin 2009 maar toen was zijn stem nog niet al te best....veel pauzes moest liam nemen door de nummers heen...

Ik ben ook erg benieuwd naar zijn nieuwe band!

avatar van Ampivinni
toen ik naar een concert in dusseldorf zou gaan bleek het dat Liam aan z'n stembanden geopereerd moest worden dus moet ik nog een weekie wachten...

Father McKenzie
Deze plaat buiten enkele songs die er echt uitspringen (1,2,3 en 6) niet zo bijzonder gevonden.
Daarentegen de opvolger..... die vind ik pas de volle ***** waard.
raar hé?

avatar van Arrie
Inderdaad, ik vind deze juist een ster meer waard dan de opvolger.

avatar van rkdev
Father McKenzie schreef:
Daarentegen de opvolger..... die vind ik pas de volle ***** waard.
raar hé?
Vind ik niet. Je hoort hier wel dat er sterke nummers op staan en je kunt de potentie van de band inschatten, maar de nummers verzuipen in de muur van gitaren. De opvolger heeft een veel 'openere' productie wat het album ten goede komt.

We waren wel weer eens toe aan een echt rockend album uit het Verenigde Koninkrijk.
Na het terecht hoog gewaardeerde eerste album van The Stone Roses dat strak staat van de psychedelica, de Madchaster rage en het shoegazer geluid zijn we weer terug bij de roots.
Ondanks dat de coke in overvloed aanwezig is, zit er verder een duidelijke lijn in Definitely Maybe.
Met het drugsgebruik heb ik wat minder moeite; weinig Britse bands die zonder kunnen.
De broertjes Gallagher waren hier al grote ego’s, maar moesten zich nog bewijzen.
Het ontbrak nog van de sterallures en het geruzie.
Ik hoor ook liever de venijnige stem van Liam, die het Fuck You uitstraalt, dan het zoetere geluid van Noel.
Gelukkig verscheen Liam hier nog gewoon in de studio om de nummers van zijn broer in te zingen. Die dus wel het talent van songwriting heeft, maar duidelijk minder uitstraling.
Als een Live Forever en Supersonic door hem ingezongen zouden zijn, dan had ik deze band waarschijnlijk links laten liggen.
Hij moet zich gewoon houden bij de backing vocals zoals hij het voortreffelijk doet op Columbia. Wat volgens mij over het gevoel van een gezamenlijke trip gaat.
Ik heb dan ook niks met het geprezen Don't Look Back in Anger van opvolger (What's the Story) Morning Glory?
De vete die toen met Blur uitbrak heb ik nooit begrepen.
Twee totaal verschillende bands.
Ondanks dat Oasis sterke nummers bleef maken, waren voor mij de volgende albums wisselvallig.
Het debuut blijf ik met regelmaat draaien.
De bonustrack Whatever, die later als cdsingle erbij geleverd werd, past hier niet tussen.
Duidelijk een track die aansluit op hun tweede album.
Had hem daar voor bewaard.
Enige minpunt verder is Cigarettes and Alcohol. Klinkt mij teveel als Get It On van T. Rex.

avatar van rkdev
Op welke versie van 'Definitely Maybe' zijn de genoemde 3 bonustracks verkrijgbaar ? (heb wel de single van 'Whatever' overigens, misschien wel Oasis' beste nummer).

Ik heb het album met alleen Whatever als bonusnummer.
Deze staat op een extra disc.

avatar van stickyfish
Kan me nog herinneren dat ik Oasis in het voorprogramma van R.E.M. gezien heb jaren geleden, en ik vond het toen helemaal niets. Heb dat volgens mij toen ook nog verteld tegen rkdev.

Maar toen kwam deze plaat uit en dat veranderde alles. Het kwartje viel volgens mij toen ik voor het eerste Cigarettes and Alcohol hoorde. Mijn liefde voor Oasis is nooit overgegaan, ook al waren de laatste platen niet de allerbeste.

Maar dit album heb ik dus echt grijs gedraaid. Heb alle singles toen ook gekocht en had een hoop posters op mijn kamer hangen. Mooi tijd was dat.

En nu las ik gisteren dat ze met een verzamelalbum kwamen, en toen kreeg ik enorm zin om deze weer eens te draaien. Wat ik nu dus ook aan het doen ben

avatar van James Douglas
In datzelfde straatje past mijn affaire met Oasis, al sta ik er pas aan het begin van. Ik moest altijd maar weinig hebben van dit stel Britse stennismakers. Tot ik mij deze winter tijdens dagelijkse lange treinreizen uit muzikale verveling maar eens liet vergezellen door What's the Story?Morning Glory. Verveling.. het kwartje viel, hier zongen Liam en Noel dus over. Eindelijk kon ik de connectie maken. Door oplevende interesse heb ik de afgelopen weken ook veel naar dit debuut geluisterd en die combinatie van gitaarriffs als een stoomlocomotief en opstandige vocalen geven de relativatie die het leven soms zo broodnodig heeft. Soms zit ontspanning zelfs in een stramien.

I was looking for some action but all I found was cigarettes and alcohol..

avatar van Chronos85
Ik prefereer toch If you wanna be a Rock 'n' Roll Star van The Byrds...

avatar van Reint
Mwa, ik niet (hoewel het een fijn nummer is). Als je een nummer maakt over het willen zijn van een rock & roll-ster dan moet dat ook zo klinken, naar mijn mening.

Father McKenzie
Raar dat velen deze met ***** bewieroken. De opvolger was gewoon qua sterke songs stukken beter, toch?

Ik vind hier 1-2-3, 6 & 8 de uitschieters, de rest doet me véél minder, ik blijf toch steken bij ***, ik kan het niet helpen.

beaster1256
en zeer slecht geproduceerd !!!!!

dat vond ik nog het slechtst , alles zit vol geplamuurd !!!

spijtig !

maar ik heb oasis altijd zeer overschat gevonden , alleen de tweede was goed , op de rest stonden er altijd wel 2 tot 3 echt goeie nummers , maar altijd hetzelfde, nee oasis was en is nooit mijn groep geweest

Father McKenzie
Ik vind ze wel leuk, al was Noel zo graag een Beatle geweest, zeker weten!

beaster1256
ja van mij mocht hij een beatle zijn , de enige met talent , begrijp nog altijd niet hoe hij het zolang kon volhouden met zijn broer de arrogante liam , bah , moet van die vent niet hebben !