Michael Jackson - Bad (1987)

R&B / Pop
Label: Epic

1. Bad (4:07)
  2. The Way You Make Me Feel (5:00)
  3. Speed Demon (4:01)
  4. Liberian Girl (3:54)
  5. Just Good Friends (4:08)

met Stevie Wonder

6. Another Part of Me (3:55)
  7. Man in the Mirror (5:19)
  8. I Just Can't Stop Loving You (4:25)

9. Dirty Diana (4:52)
  10. Smooth Criminal (4:19)
  11. Leave Me Alone * (4:40)
  12. Don't Be Messin' Round * (4:20)
  13. I'm So Blue * (4:09)
  14. Song Groove (A / K / A Abortion Papers) * (4:28)
  15. Free * (4:27)
  16. Price of Fame * (4:35)
  17. Al Capone * (3:36)
  18. Streetwalker * (5:55)
  19. Fly Away * (3:28)
  20. Todo Mi Amor Eres Tu * (4:11)

met Siedah Garrett

21. Je Ne Veux Pas La Fin de Nous * (4:07)

met Siedah Garrett

22. Bad [Remix by Afrojack] [DJ Buddha Edit] * (4:30)

met Pitbull

23. Speed Demon [Remix by Nero] * (4:13)
  24. Bad [Afrojack Remix] [lClub Mix] * (7:37)
  25. Wanna Be Startin' Somethin' [Live] * (5:18)
  26. This Place Hotel [Live] * (4:55)
  27. Another Part of Me [Live] * (4:02)
  28. I Just Can't Stop Loving You [Live] * (4:22)

met Sheryl Crow

29. She's Out of My Life [Live] * (3:16)
  30. I Want You Back / the Love You Save / I'll Be There [Live] * (5:06)
  31. Rock with You [Live] * (4:04)
  32. Human Nature [Live] * (4:29)
  33. Smooth Criminal [Live] * (4:41)
  34. Dirty Diana [Live] * (5:00)
  35. Thriller [Live] * (4:28)
  36. Working Day and Night [Live] * (5:55)
  37. Beat It [Live] * (5:44)
  38. Billie Jean [Live] * (5:39)
  39. Bad [Live] * (4:28)
  40. Man in the Mirror [Live] * (6:22)
Dit album heeft de verwachtingen na het succes van "Thriller" niet kunnen waarmaken, vooralsnog 4 sterren voor dit album (met een optie op 4,5 sterren, als ik het album weer vaker heb beluisterd).

avatar van Hendrix4live
Aardig album. The Way You Make Me Feel, Bad, Man in the Mirror en Smooth Criminal zijn de beste vind ik. Verder vind ik het wat minder. Het enige nummer van deze plaat dat ik echt niet mooi vind is I Just Can't Stop Loving You. Al ben ik niet een hele grote fan van Michael, qualitief gezien is dit goed. Het blijft natuurlijk ook één van de grootste popidolen uit de hele muziekgeschiedenis. Als de muziek van Michael niet had bestaan zou de muziek van nu ook veel anders klinken. Dus respect hoor.

avatar van BoordAppel
P. de Clown schreef:
Ben ik dan de enige die Another part of me het beste nummer van dit album vind? Lekker funky!!

Nope. Ik vind het misschien wel het beste nummer van Jackson.

Zover zou ik niet willen gaan, maar het is wel één van mijn vinkjes hier. Naast Liberian Girl en Dirty Diana.

avatar van Arrie
Liberian Girl, ja, ook één van mijn favorieten van dit album, maar ik zat hier een beetje de comments door te lezen, en ik lees dat toch veel mensen het maar een matig nummer vinden. Ik snap die negativiteit over dat nummer niet. Ik moet nog over het cijfer beslissen, maar Liberian Girl wordt ook één van mijn vinkjes.

Dat is grappig, want na Another part of me (en The way you make me feel) vind ik Librarian girl ook het mooiste nummer van dit album.
Waar ik niet van zijn latere ballads houd, vind ik dat een prachtig geschreven liedje (net als bijvoorbeeld Stranger in Moscow, Human Nature, Baby be mine en Lady in my life). Net als de ballads uit de The Jacksons tijd en van Off the wall
De latere ballads met kinderkoortjes vond ik afgrijselijk, en hebben zijn imago ook niet goed gedaan.

Toch haalt Bad het lang niet bij Off the wall, Thriller en Destiny (van the Jacksons).
Ik heb het altijd een bij elkaar geraapt album gevonden. Een beetje kil ook.

Al is het wel een belangijke plaat natuurlijk, en ik ben zeer blij dat ik hem in juni 1988 in de kuip heb mogen zien optreden.
De show was heel strak en muzikaal sterk.
Hij zong het hele concert nog live (en goed ook), zag er nog goed uit, en barste van de energie.

In '92 heb ik hem ook gezien (Dangerous tour), en dat vond ik al erg teleurstellend. relatief dan, want een MJ concert betekend sowieso een top avond.
Maar hij werd toen al een caricatuur van zichzelf: grotendeels de zelfde opbouw en elementen in de show, dezelfde pasjes, playback, en vooral zeer storend: meer grootheidswaanzin.

Ik herinner hem het liefst als de energieke, creatieve en vernieuwende artiest t/m de "Bad tour" ('88/'89). Al heeft hij daarna nog zeker mooie dingen gemaakt.

avatar van BoordAppel
Ik heb Smooth Criminal en The Way You Make Me Feel nog aangevinkt (onder het album staat overigens selecteer 2 favoriete tracks ). Maar Liberian Girl, Dirty Diana en Leave Me Alone zijn ook goede kandidaten voor een vinkje.

Toch wel een erg sterk album dit, vind het helemaal niet onderdoen voor Thriller.

avatar van Arrie
Librarian girl

Die komt zeker vaak in de bibliotheek?

oeps, stomme fout.

Bedoel natuurlijk Liberian girl...

avatar van steven
alleen another part of me kan ik goed hebben , de rest isecht een stuk minder dan de voorgangers

Gregson
Ik las op wikipedia dat de cd (re-issues) afwijken van de originele 1987 LP release. Er schijnt hier en daar wat aangepast te zijn. Ik vind 'Leave Me Alone' nog steeds geniaal met 'Liberian Girl'.

Op de originele lp (ik had 'm.. mooie uitklaphoes) stond "leave me alone" nog niet eens.
Die is er op de cd bij gekomen.

Die andere tracks zijn weer extra demo's / bonussen van een nieuwe release een paar jaar geleden.
Streetwalker vind ik wel geweldig (!) dus wel een toevoeging.
Maar bij een album als "Thriller" vind ik dat het originele album verkracht wordt door er nummers aan toe te voegen. Dat haalt echt een hoop magie van het album af..

Gregson
Dat is ook zo. Doen ze vaak met re-releases . Maar meer aanpassingen aan de originele tracks vind ik erger. Wat ik op wikipedia bij 'Bad' las was dit:

Re-issues of Bad feature a number of changes when compared to the original 1987 release:[16]

"Bad" has a modified horn arrangement.
"The Way You Make Me Feel" has richer vocalizations and background vocals.
"I Just Can't Stop Loving You" omits Jackson's spoken intro.
"Dirty Diana" is replaced with the 7-inch edit of the song.
"Smooth Criminal" omits the dramatic breathing within the intro.

Dat wist ik niet.
Vind ik ook echt absurt als dat zo is.. Zou ik me zwaar bekocht voelen als ik zo'n versie had aangeschaft.

Gregson
Dat bedoel ik. Ik weet dat het zelfde gedaan is met 'Tales of Mystery and Imagination' van The Alan Parsons Project.

Man in the Mirror is echt geweldig !!

avatar van rkdev
Dat wist ik niet.

Dat is balen. Ik heb vorig jaar de nieuwe versie gekocht en daarna de oude versie verkocht. Baal ik nu van, had ik de oorspronkelijke versie ook maar gehouden net zoals ik dat bij Thriller heb gedaan (heb ik 3x ...).

haveman
Voor mij het beste album van MJ.

Net niet goed genoeg voor 4,5 ster.

avatar van musicfriek
Van Man in the Mirror en Heal the World gaan mijn nekharen recht overeind staan, gelukkig bevinden zich dat soort nummers niet op Off the Wall en Thriller. Alleen daarom al vind ik die 2 albums beter dan deze en Dangerous. The Way You Make Me Feel vind ik eigenlijk het enige echte memorabele nummer hierop. De rest kan daar voor mij niet aan tippen.

Wolfgang1975
In mijn ogen behoren de vocale arrangementen van Smooth Criminal en Leave Me Alone tot de beste ooit. Liberian Girl en Just Good Friends zijn vreselijk.

avatar van LucM
"Smooth Criminal" vind ik fantastisch, "Liberian Girl" vind ik ook sterk. "Just Good Friends" vind ik het enige zwakke nummer op dit album.

Father McKenzie
Ik vind Dirty Diana en Speed Demon toch ook redelijk ondermaats.
Deze cd is er duidelijk één die je met de programmeertoets moet bedienen.
Elk heeft blijkbaar andere skipnummers. Ik kan me voorstellen dat bij Thriller bij de meesten géén skipnummers tussenstaan.
Dit hier is geen slecht album, maar toch minder overweldigend dan Off The Wall en Thriller...

avatar van LucM
"Dirty Diana" vind ik erg goed (dat nummer heb ik aangevinkt samen met "Smooth Criminal" en "Liberian Girl"), "Speed Demon" vind ik iets minder. Ik heb naar "Streetwalker" en "Fly Away" geluisterd en deze nummers hadden destijds ook op dit album gemogen. Michael Jackson had heel wat nummers geschreven en enkel de beste weerhouden voor dit album (hij had dan beter "Just Good Friends" geschrapt).
"Leave Me Alone" stond oorspronkelijk ook niet op de LP-versie, het nummer werd achteraf bijgevoegd op CD.
"Dirty Diana" werd destijds geweerd door de BBC omdat men abuiselijk dacht dat het over Lady Diana zou gaan.

avatar van Simon Smith
Simon Smith (crew)
LucM schreef:

Achteraf? De cd kwam gewoon meteen uit met de LP. Het was meer een lokkertje om de cd te verkopen.

Simon Smith schreef:

Das waar ook..Heb je gelijk in, was idd al in de cd tijd, en vooral in de tijd dat ze op die manier extra gepushed werden.

BoordAppel schreef:

Nope. Ik vind het misschien wel het beste nummer van Jackson.

Same here !

Simon Smith schreef:

Dat nummer stond wel op CD (niet op LP), maar toen (1987) verkochten CD's nog lang niet zoveel als LP's.

Ondanks de geweldige climax (laatste 3 nummers ;op mijn versie Dirty Diana, Smooth Criminal en Leave Me Alone) niet meer dan gewoon een goeie plaat.

Geen enkel ander nummer uit Bad dat hier aan kan tippen.

Buiten I Just Can't Stop Loving You dat bijna niet om aan te horen is zijn het wel allemaal degelijke tot zeer goede nummers.

3,5 *

Wat mij betreft zijn enkel Just Good Friends en Speed Demon wat mindere nummers. De rest vind ik stuk voor stuk de moeite waard, al ben ik nooit zo'n grote Smooth Criminal-fan geweest.

Social_Mask
Just Good Friend? Geweldig nummer juist . Heb hem zelf aangevinkt als 1 van mijn favorieten.