The Police - Ghost in the Machine (1981)

Label: A&M

1. Spirits in the Material World (2:59)
  2. Every Little Thing She Does Is Magic (4:22)
  3. Invisible Sun (3:44)
  4. Hungry for You (J'aurais Toujours Faim de Toi) (2:53)
  5. Demolition Man (5:57)
  6. Too Much Information (3:43)
  7. Rehumanize Yourself (3:10)
  8. One World (Not Three) (4:47)
  9. Omegaman (2:48)
  10. Secret Journey (3:34)
  11. Darkness (3:14)
  12. I Burn for You * (4:54)
  13. Once Upon a Daydream * (3:33)
  14. Shambelle * (5:11)
Deze heb ik vroeger helemaal grijs gedraaid.
Voor mij persoonlijk nog steeds het beste studio-album van The Police.
Van mij hadden ze nog járen door mogen gaan met het maken van dit soort hoogstandjes.

avatar van Janz
SoundWave schreef:

Dat heeft hoofdcommissaris Sting ook gedaan met Synchronicity en solowerk.

avatar van monique
ik sluit me aan bij de woorden van soundwave

ik ook!

avatar van orbit
Er staan een aantal lekkere nummers op, maar al met al vind dit toch een van hun mindere platen. Met name one world, demolition man of rehumanize yourself zijn niemandalletjes..

Mooiste nummer is Invisible sun! Als er meer zoals dit op had gestaan, was dit beslist een van hun beste platen geweest

Marcel²
Gisteren gekocht dit album van The Police en is erg lekkere muziek. Volgen mij ook hun laatste.

avatar van monique
hoi marcel dit is niet hun laatste album dat is synchronicity uit 1983 groetjes monique

avatar van Erwin.c
wat mij betreft zeker niet de beste,vond zenyatta modatta beter.
zo zie je maar!

avatar van orbit
Zenyatta is op alle fronten superieur! Het beste Police album en één van de beste platen die ik ken Op Ghost zijn ze de draad een beetje zoek af en toe, duidelijk een oriëntatieplaat naar iets anders toe..

Janz schreef:

Dat heeft hoofdcommissaris Sting ook gedaan met Synchronicity en solowerk.

Ik vind dit totaal niet op Synchronicity lijken. Deze heeft een drukkere instrumentatie met veel blazers en het is wat minder toegankelijk en donkerder. Het is ook veel meer een eenheid. Voor mijn favoriet is het altijd moeilijk kiezen tussen deze en Zenyatta Mondatta.

De hoes is briljant, een van de beste covers ever!

SoundWave schreef:
Er schijnt een hereniging van deze drie Engelse heren op komst te zijn . Als The Police dan weer albums van het kaliber "Ghost in the Machine" gaat maken komt er mischien eindelijk weer eens wat op de markt wat ECHT interessant zou kunnen zijn !!!

EVANSHEWSON
Na het sterke debuut en de prima opvolger (Regatta de Blanc) ging het in mijn ogen flink bergaf met de albums van The Police !
Ze maakten nog leuke singles, ook hier (tracks 1 & 2).

Het rotvervelende Invisible Sun heb ik nooit kunnen appreciëren, daar zit toch gewoon niets in ???? Geen melodie, geen drive, pffft, en te zeggen dat ze dat ook nog als single uitbrachten !

One World is tenminste nog een leuke pseudo-reggae deun, maar voor de rest laat ik dit album geheel links liggen.
2.5 sterren ** 1/2

EVANSHEWSON
Alleen idioten veranderen nooit van mening. Een weldenkend mens kan gaan inzien dat hij iets eerst anders inschatte en het later beter leert appreciëren.

Dat is wat met me gebeurde bij deze plaat. Ik kocht die Message in a Box, ook al had ik al iedere reguliere cd, maar ja, een Policefan of beter; freak, die blijft dat wel, vandaar.

Met deze plaat heb ik het altijd wat moeilijk gehad omdat die blazers er bij komen. Het verandert hun sound behoorlijk.

Maar ik heb Demolition Man, Too Much Information, Rehumanize Yourself, One World en Omegaman beter, véél beter leren waarderen als prima songs, en ik ga de plaat flink opwaarderen van 2.5 naar 4.
Vergissen is menselijk.
Maar Invisible Sun blijf ik mijden, ik hoor het gewoon niet graag, meer uitleg kan ik daar niet aan geven.

Opgewaardeerd wordt dit nu dus 4 sterren ****

EVANSHEWSON schreef:

Invisible Sun vind ik weer samen met Walking On The Moon hun mooiste nummers.
Volgens mij heeft Nirvana ook veel naar Invisible Sun geluisterd. Veel vergelijkingen.

EVANSHEWSON schreef:

Het is met opzet somber gehouden en als je de tekst erbij neemt misstaat het m.i. helemaal niet. het geeft perfekt de tijdsgeest weer.
Als je goed naar de instrumentatie luistert valt alles toch wel op z'n plaats, hoor. Omdat het een nogal donker nummer betreft is dit toendertijd denk ik geen grote hit geworden hier in Nederland.

avatar van orbit
Het is gewoon een van de donkerder nummers van The Police, maar heeft wel degelijk een intense drive, meer dan het gros van hun andere nummers. Die gitaar van Summers vormt het melodieuze begeleidingselement en verder zeer sferische synths in dit nummer. Onbegrijpelijk dat mensen dit nummer slecht kunnen vinden. The Police heeft zelden zo coherent geklonken!

Hoe goed het album ook is, ik begrijp dus helemaal totaal niet waarom Low Life het niet gehaald heeft....

avatar van orbit
Die had er zeker op mogen staan (ipv Demolition Man of Rehumanize Yourself bijvoorbeeld..over zwakkere broeders in het police ouevre te hebben, zjees) ja.

Secret Journey en Darkness zijn trouwens na Invisible Sun de onbekende pareltjes op deze plaat!

Mensen die mijn top-10 hebben gezien, zullen zien dat in bijzijn met geen enkel kwaad woord over dit album mag gesproken worden.

Mijne eerste kennismaking met The Police was toen ik 9 jaar was. het was de allereerste band waar ik ooit echt naar luisterde. Ik vind elk album goed maar dit album slaat werkelijk alles. Van begin tot einde is dit album gewoonweg af. Ik luister er ondertussen al 12 jaar naar en nog steeds op geen enkel moment verveling. Wat maakt het album zo goed? Pareltjes zoals door Orbit reeds gezegd, Darkness, zeker Secret Journey, maar vooral Omegaman. De gitaarsolo brengt me altijd naar één of andere spacy mangafilm. Misschien weten we waar Daft Punk hun inspiratie vond ?
Hoe het album begint heb ik ook altijd zalig gevonden. Drumroffeltje, en de trein is vertrokken. Mensen die deze trein nog niet genomen hebben, zullen een belangrijk stuk van de wereld missen.

Opzoeken die handel

Toch best wel een bijzonder album voor mij, of beter: hier staat een bijzondere single op. Want aERo's allereerste zelfgekochte single (jawel geheel bij elkaar gespaard van zijn zakgeld) was Every Little Thing She Does Is Magic.
Ik heb hem nog steeds thuis liggen en hoe je het ook went of keert; dat blijft een mijlpaal in mijn persoonlijke muziekgeschiedenis.
Het grappige is dat ik in die tijd als 11-jarig mannetje, net in de zesde klas (nu zou dat groep 8 zijn), helemaal weg was van deze band en van Madness (van wie ik geen single of LP heb gekocht). Pas later heb ik ooit nog eens een Madness verzamelaar op cd gekocht (zeg maar uit jeugdsentiment) en ook The Police-albums zijn pas later aan de beurt gekomen. Het heeft dus lange tijd bij dat ene singletje moeten blijven. Alleen Synchronicity kende ik op moment van uitkomen omdat de zus van een zeer goede vriend dat album in bezit had en wij dat regelmatig stiekem uit haar kamer pikten om zelf dan lekker te beluisteren.
Dit Ghost in the Machine heb ik pas jaren na release voor het eerst gehoord en eerlijk gezegd is het nooit tot mijn favoriete albums gaan behoren. Nu ik het onlangs weer eens heb opgezet moet ik zeggen dat ik het toch wel erg zuinig had beoordeeld. Of de heropleving van deze band daar een oorzaak van is zou ik niet durven zeggen, wel zorgt het er bij mij voor dat ik toch wel weer aandacht begin te vertonen voor deze band.

Aardige, maar wel de minste polic.

orbit schreef:

Dat Franstalige nummer vind ik ook zwaar okee.

avatar van monique
Darkness is het beste nummer op dit overigens zeer goede album

avatar van LucM
Op dit album heeft de Police hun karakteristieke sound, een mengeling van rock, reggae en new wave, verrijkt met blazers en keyboards.
De teksten hebben meer diepgang gekregen, the Police werd hierdoor serieuzer genomen en het album heeft een aanhoudend sombere sfeer.
Niettemin was ook dit een zeer succesvol album met tal van sterke songs zoals de eerste 3 nummers en "Demolition Man".

Vergissen is menselijk.

Zo lang je je maar niet meer vergist dan menselijk is , is er niets aan de hand .
Ik heb het geloof ik al eens eerder geschreven: "Ghost in the Machine (1981)" is wat mij betreft het allerbeste Police album .

stuart
Na het voor mij destijds wat teleurstellende Zenyatt Mondatta kwam deze in 1981 uit. Eerst de single Every little thing she does is magic; prachtig nummer. Toen het voor mij ook aangename Spirits uitkwam besloot ik de LP maar te kopen, met een mooie hoes (wat mij betreft). Groot was de teleurstelling dat na het goede begin met name het midden van het album mij niet kon bekoren en nog steeds niet. Ik hield niet van die richting die The Police opging en vond bovendien de nummers nou ook niet bepaald sterk. Naar het einde toe werd het weer wat beter, maar het kwam niet meer goed met mij en dit album. Het enige wat ik eigenlijk nog met deze plaat heb zijn m.n. de eerste 3 nummers en de hoes, waar ik nog wel eens naar kijk als ik tussen mijn LP's 'neus'.

avatar van musician
Ik ga hier wat afwijken van Stuart, want ik vond Ghost in the Machine een verademing na Zenyatta mondatta en dat vergoedt veel.

Ook het aantal missers, waar wij de Police graag aan willen herinneren, neemt op GITM zichtbaar af, alleen Invisble sun en Demolition man vind ik minder, maar eventueel nog abitrair.

De Police is volwassen geworden, op dit album. Ze waren een echte hit geworden en begonnen in de gaten krijgen wat het grote publiek aan muziek op prijs stelt. Dat kan dan gaan eindigen in gezapigheid; daar is de Police in ieder geval niet op te betrappen.

avatar van dazzler
GHOST IN THE MACHINE 1981
bevestigt elke keer weer mijn vermoeden.
Ik zou het graag de beste plaat van The Police willen noemen,
maar eigenlijk hebben al hun platen hun ups en hun downs.

Ik hou wel van de introductie van piano en sax op deze elpee.
Maar een plaat die meteen haar drie singles prijsgeeft is verdacht.

Laat ik meteen zeggen dat Spirits in the Material World
en Every Little Thing She Does Is Magic ook voor mij bovenaan staan.
Kwaliteits popsingles waar geen inch valt op af te dingen.

Invisible Sun is ook zeer sterk, maar werd in Engeland
toch wat wijfelend onthaalt als de eerste single van het album.
In de Benelux mocht dit nummer herkansen na de twee andere hits.

Voor de rest hoor ik matige tot goede albumtracks.
En als ik moet kiezen val ik nog het meest voor Rehumanize Yourself.
Al was het maar omdat het zo lekker wegtikt en Sting
hier zijn later zo wereldberoemd geworden vingertje opsteekt.

Als ik me niet vergis heeft Grace Jones ooit
nog eens haar tanden gezet in het stevige Demolition Man.

En weer moet ik bij Invisible Sun denken aan Come As You Are van Nirvana. Zelfde sfeer, zelfde stemgeluid.
Zelfs qua uiterlijk heeft Sting veel weg van Kurt Cobain.
Niet voor niks hun meest overtuigende song.