Joy Division - Closer (1980)

Label: Factory

1. Atrocity Exhibition (6:07)
  2. Isolation (2:53)
  3. Passover (4:47)
  4. Colony (3:56)
  5. A Means to an End (4:10)
  6. Heart and Soul (5:52)
  7. Twenty Four Hours (4:26)
  8. The Eternal (6:08)
  9. Decades (6:11)
  10. Dead Souls [Live] * (4:59)
  11. Glass [Live] * (3:42)
  12. A Means to an End [Live] * (4:01)
  13. Twenty Four Hours [Live] * (4:06)
  14. Passover [Live] * (4:54)
  15. Insight [Live] * (4:01)
  16. Colony [Live] * (4:04)
  17. These Days [Live] * (4:17)
  18. Love Will Tear Us Apart [Live] * (3:14)
  19. Isolation [Live] * (4:42)
  20. The Eternal [Live] * (6:30)
  21. Digital [Live] * (3:14)
avatar van orbit
Laten we zeggen dat er talloze bands/muzikanten zijn die een aanzienlijk hoger niveau van technisch kunnen hebben, maar dat er daarvan ook talloze zijn die slechtere muziek maken dan JD deed

avatar van reptile71
Misschien niet zozeer slechter, maar wel nietszeggender. Maar goed, ook daar zal wel een doelgroep voor zijn denk ik dan maar

Wow wat een zeer goede cd dit ! Al een paar keer beluisterd en deze komt gevaarlijk in de buurt van een top-10 notatie.

Maar dan breken de laatste 3 nummers aan, en die vind alledrie echt subliem, luister bijvoorbeeld naar het begin van The Eternal, voordat er nog zang in komt, dat vind ik echt z'n mooi stuk.

Ik vind juist de eerste nummers beter, en de laatste 3 wat minder (maar nog altijd ruim oké, natuurlijk ), eerlijk gezegd...

momenteel voor de eerste keer aan het beluisteren en ik moet eigenlijk toegeven dat ik Closer toch wel een stuk beter vind klinken dan Unknown pleassures...:)

ach let op als je kant 1 gaat ontdekken: colony en isolation bijvoorbeeld.

Helemaal met je eens: vind closer veel beter als unknown pleasures, maar ja da's weer de ontdekking lp he en dus omhoog geschrevn door de pers ... hoewel ook een zeer interessant album hoor ...

aanrader: die bbc live sessions (of peel sessions)

vanaf heart and soul wordt het donkerder en donkerder ... Prachtig ....

Al ruim 25 jaar luister ik met grote regelmaat naar Closer, begint geen moment te vervelen en alle nummers bezorgen me, net als toen, nog steeds kippenvel......

nu al een paar keer beluisterd en het is een verdomd sterke plaat, zoniet een van de sterkste platen die ik ooit gehoord heb. al vanaf Atrocity Exhibition
''This is the way, step inside...''
tot het absolute hoogtepunt Decades sleept deze plaat je helemaal mee in de briljante geest van ian curtis
ook erg pakkend vind ik de tekst van Twenty Four Hours

Now that I've realised how it's all gone wrong,
Gotta find some therapy, this treatment takes too long.
Deep in the heart of where sympathy held sway,
Gotta find my destiny, before it gets too late.

avatar van kaztor
felix89 schreef:

ook erg pakkend vind ik de tekst van Twenty Four Hours

Now that I've realised how it's all gone wrong,
Gotta find some therapy, this treatment takes too long.
Deep in the heart of where sympathy held sway,
Gotta find my destiny, before it gets too late.

Tsja, helaas had hij die 'therapy' al gevonden voordat het album uitkwam....

Jornaquin
Jornaquin schreef:

Voeg daarbij ook nog even 10 miljoen mensen die romantiserend over de dood en muziek van Ian Curtis praten. Pff wat een suffe muziek vind ik dit zeg. Die emoties zijn ver te zoeken in mijn beleving, gewoon eindeloos gezever. 1,5*

Oh my god, mag ik mijn woorden zo lang na dato nog terugtrekken?

Jornaquin schreef:

Oh my god, mag ik mijn woorden zo lang na dato nog terugtrekken?

Nu geef je een 4.5* ? Verklaar je nader Jornaquin want ik kan je niet helemaal volgen vrees ik.

avatar van Paalhaas
Feeder schreef:

Eh, het is toch redelijk duidelijk dat hij zijn oordeel over JD danig heeft bijgesteld en zich wil distantiëren van eerdere uitspraken? Wat is daaraan niet te volgen?

avatar van reptile71
Zucht..., ja Paalhaas iedereen begrijpt dát het gebeurt, maar we zijn uiteraard benieuwd hóe zoiets gebeurt!

Van 1,5 naar 4,5 is nogal niet een verandering. We want more! Zijn hier bovennatuurlijke krachten aan het werk?

avatar van orbit
Of zijn zijn trommelvliezen ingedaalt?

the viking schreef:
Decades is een gruwelijk mooi nummer,hemelse klanken voortgestuwd door de wanhopige vocalen van Ian Curtis
kippenvel gewoon !
Ik had ooit een vriendin die zei toen ze die, in mijn oren, dramatische synth. melodie hoorde iets als: "Goh wat een leuk vrolijk melodietje! Tiediedie tiediedie.. Tiediedie tiediedie..." Die relatie is inderdaad uitgegaan...

reptile71 schreef:

O my god ! Meen je dat nu serieus ?

Fantastisch hé hoe mensen zo uiteenlopende gevoelens kunnen hebben bij wat muziek.

Bovendien, bedankt voor jouw 'hulp' reptile. Die Paalhaas begrijpt het kennelijk niet dat een sprong van 1.5* naar 4.5* toch héél wat is. Als ik zoiets zie vraag ik me altijd direct af : hoe komt zoiets nu ?
En aan die trommelvliezen zal het wel niet liggen denk ik. Orbit, ze zouden beter eens jouw tommelvliezen laten indalen, dan kan je misschien Joy Division ook eens écht gaan appreciëren.

Nu even over de plaat zelf, ik heb hem gisterenavond nog eens geluisterd, van begin tot einde, met 2 kaarsjes en een biertje. O, wat een sfeer hant rond deze plaat, de teksten zijn ook echt magnifiek. Bovendien blijft de plaat naar het einde toe steeds beter worden wat toch ook altijd erg fijn is.

Procession moves on, the shouting is over...

Feeder schreef:

Ik waardeer deze plaat wel hoor, een 4* is toch geen onvoldoende
Ik ga gewoon niet mee in de algemene euforie over Joy Division, daarnaast vind ik dat ze lang niet altijd de beste nummers op de reguliere platen hebben gezet. Ik vind de eerste plaat ook beduidend minder dan deze bijvoorbeeld.

Feeder
Aha, mijn excuses, ik had alleen die 'lage' stem voor unknown pleasures gezien. Sorry

Toch kan die waardering een tikkeltje beter hé Orbitje.

avatar van orbit
Aangezien ik Closer onlangs nog heb gehoord, zal dat voorlopig niet veranderen. Voor de eerste helft van de plaat zit ik eerder richting 3,5, de laatste 3 nummers krijgen een dikke 5.. vandaar de 4* Alhoewel Passover wel een ereplaatsje krijgt.. Een plaat zoals From The Lions Mouth van The Sound vind ik dan in vergelijking een stuk constanter, en beter (4,5).

Jornaquin
reptile71 schreef:

Ik snap ook niet dat iemand mijn uitspraak niet kan begrijpen want ik bedoelde het precies zoals Paalhaas het uitlegde .

Mijn verandering van 1,5 naar 4,5 is trouwens vrij geleidelijk gegaan hoor. In het begin vond ik Joy Division gewoon niet zoveel aan, wat opzich al raar is omdat ik de nieuwe post punk bands toen wel vaak beluisterde. En aangezien ik die post van toen teruglas dacht ik dat het tijd was om dat even recht te zetten.

Door het vaker luisteren naar Joy Division(en ook andere bands zoals The Cure, die inmiddels in mijn top 10 staan) ben ik bands als deze meer en meer gaan waarderen. Mijn andere uitspraak was natuurlijk ook wel wat kort door de bocht . Dit is overigens niet mijn favoriete Joy Division plaat, dat is Unknown Pleasures.

Berzerker
Hier ben ik pas een maand ofzo geleden achter gekomen, ik heb daarvoor kwa muziek best wel wat gemist, maar goed dat ik er toch achter ben gekomen dat dit bestaat .

Alles aan dit album klinkt net iets beter dan op Unknown Pleasures, die ik ook heel goed vind.

Heel jammer dat Ian na dit album zelfmoord pleegde, want ik denk dat ze met hem nog veel moois hadden kunnen maken .

handsome_devil
Berzerker schreef:

Nog voor dit album uitkwam pleegde Ian zelfmoord.

Berzerker
handsome_devil schreef:

Nog voor dit album uitkwam pleegde Ian zelfmoord.

Dat wist ik dan weer niet, naja, weer wat geleerd, neemt niet weg dat het zonde was dat hij het gedaan heeft....

Jornaquin schreef:

Paalhaas legde niets uit maar herhaalde wat jij zei, maar dan in andere woorden. Wij vroegen ons de reden waarom af en dat leg je hier onder uit. Bedankt.
Jornaquin schreef:

Dit is dus de uitleg waar wij om vroegen.

avatar van Mart
Echt een prachtige CD. Vooral de nummers Isolation en Decades springen er echt uit en vooral dat laatste nummer is prachtig. Ook het einde van Isolation is echt mooi. Ik ga hier echt vaker naar luisteren. Voorlopig hou ik het op 4 sterren, maar het kan (hoogstwaarschijnlijk) nog hoger worden

avatar van Mart
Na nog een paar luisterbeurten verhoogd naar 5 sterren. Wat een prachtig album is dit. Elk nummer weet een bepaalde sfeer te creëren en er is genoeg variatie waardoor dit album van begin tot eind weet te boeien. Er is geen enkel zwak nummer hierop te bespeuren. Vooral de laatste paar nummers bezorgen mij telkens koude rillingen (en dat is vooral zo bij de albumafsluiter Decades).... Echt heerlijk
Dit is één van de weinige albums die ik alleen van begin tot eind kan luisteren en waarbij ik dus niet de nummers apart wil luisteren. Echt knap!

hmm ik dacht dat IC pas zelfmoord pleegde vlak nadat het album uit was ..... Had het album al, toen ik in oor las over zijn daad en in die tijd was oor dacht ik nog een 14 daags blad ...

Draai de JD albums de laatste tijd weer vrij vaak ...

Ik vermoed dat deze muziek over tientallen jaren nog gedraaid wordt ...

DonDijk
Mooie cd voor op gezette tijden, lekkere nonchalance in zn stem 4.0

avatar van Mart
Vandaag weer eens opgezet en van begin tot eind beluisterd. En wat een klassieker blijft dit toch. Bij het nummer Decades kreeg ik tranen in mijn ogen, Joy Division (en in het bijzonder Ian Curtis) weet echt heel goed de emotie over te brengen op mij. Het raakt bij mij echt de gevoelige snaar. En dat is mij tot nu toe nog maar bij erg weinig albums (en nummers) gebeurd.

Ook heb ik elke keer als ik het album opnieuw luister steeds andere favorieten. Sowieso is Decades mijn favoriet, maar mijn tweede favoriet varieert steeds. De ene keer is het Atrocity Exhibition, de andere keer Isolation, de andere keer Colony en de andere keer A Means To An End. Momenteel is mijn andere favoriet Heart And Soul. En dat vind ik ook echt super aan dit album (dat ik elke keer een andere favorite heb), want ik heb dat nog nooit bij een ander album meegemaakt.

Eigenlijk zou ik nu 6 sterren willen geven, maar dat kan niet. Dit is echt voor mij het beste album ooit gemaakt. Bedankt Musicmeter! Dankzij jullie heb ik echt een grandioze band ontdekt!!

handsome_devil
marcello schreef:

datum uitkomen Closer: 18-07-1980

datum zelfmoord Curtis: 18-05-1980

Dat zijn de data die mij altijd verteld zijn.

handsome_devil schreef:

datum uitkomen Closer: 18-07-1980

datum zelfmoord Curtis: 18-05-1980

Dat zijn de data die mij altijd verteld zijn.

Jou is de waarheid verteld Madelon.