De Staat - I_CON (2013)

Label: Cool Green

1. My Bad (0:08)
  2. All Is Dull (3:04)
  3. Build That, Buy That (3:12)
  4. Devil’s Blood (4:21)
  5. Witch Doctor (3:27)
  6. Get It Together (3:15)
  7. Refugee (3:56)
  8. Make Way for the Passenger (4:51)
  9. Input Source Select (4:03)
  10. I’ll Take You (4:30)
  11. Down Town (3:08)
  12. Wonderer (4:00)
  13. The Inevitable End (5:23)
avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Don Cappuccino schreef:
Dat klopt helemaal. Ik schrijf voor een webzine (Zware Metalen) en ik laat mijn mening lichtelijk doorschemeren. Als ik een plaat echt niks vind maar het zit muzikaal allemaal goed in elkaar zal het waarschijnlijk een nipte voldoende krijgen.

Maar kun je in zo'n geval niet beter een van de ZM-collega's de recensie laten schrijven? Ik heb ook een verleden als webrecensent en zo deden we dat daar in principe.

Tenzij alle collega's er ook niks aan vinden, maar misschien zit in dat geval de plaat stiekem ook niet zo heel goed in elkaar.

avatar van Don Cappuccino
Casartelli schreef:

Maar ruilen gebeurt ook vaak genoeg. Het gaat vooral om promo's die fysiek zijn, die recenseer ik gewoon. De downloads die mij echt niet bevallen probeer ik te ruilen.

avatar van Thomas91
Hé een naam en bijna-nicknamegenoot. Zelfs zonder avatar, net als ik nog. Maar qua mening over dit album nogal verschillend. De Staat, ik heb er nooit zo veel mee gehad. Ten tijde van hun debuutalbum speelde ik in een bandje en twee leden waren er nogal weg van. Pogingen om mij te indoctrineren faalden en de opvolger heb ik eigenlijk links laten liggen.

Toch heb ik dit album maar een kans gegeven, en hoewel er wel mee herkenbare elementen in zitten, vind ik het toch iets anders klinken. Het is vrij lomp, maar de melodieën spreken mij denk ik meer aan. Of het overigens mooi is of mij raakt... Ik vind het gewoon wel lekker klinken.

Witch Doctor doet mij ergens overigens ook wat aan bepaalde nummers van Faith No More denken.

avatar van niels94
Sowieso is dit meer bedoeld als 'lekker' dan als 'mooi'. Gewoon lekker energieke, zeer dansbare muziek (die het live zeer goed doet, heb ik afgelopen donderdag mogen ervaren), maar wel met een eigen smoel. En over recensies gesproken: hier de mijne.

Mooie recensie niels94!

thanks niels

avatar van staralfur
Nee, dit is niets voor mij. Ik word er enorm zenuwachtig van en hoewel er soms wel een aardig riffje voorbij komt irriteer ik me vooral. En dat lijkt me niet de bedoeling

Ik ga niet stemmen, want ik denk niet dat ik dit een heel album volhoud..

kan gebeuren anneke

avatar van The_CrY
Net de eerste luisterbeurt erop zitten en ik ben razend enthousiast! Precies dat element van Machinery en Wait for Evolution dat ik zó tof vond is hier uitvergroot en in veelvoud toegepast. Goed dat ze weten waar ze goed in zijn.

Geen heel bijzondere plaat, maar wat is Witch Doctor een lekker nummer!

avatar van jellylips
Laatste nummer is te gek met die 'Blade Runner' achtige synths.

avatar van The_CrY
Ik zag en hoorde De Staat voor het eerst toen ik vorig jaar een gratis kaartje kreeg aangeboden naar het Nijmeegse Rockin' Park festival. Op het geweldige dEUS na kwam er niet echt veel dat me echt interesseerde, maar ach, het was gratis, en waarom dan niet? Twee bands bleven me die dag in positieve zin bij, waaronder De Staat. Wat me vooral erg beviel aan hun optreden waren juist die hoekige, dansbare ritmes in dat rock-jasje en uiteraard de charismatische uitstraling van frontman Torre Florim en zijn geweldige entree bij opener 'Serial Killer'. Eenmaal thuis ging ik dus de studio albums eens opzoeken. En het viel me op dat het geluid dat ik juist zo waardeerde van dat optreden slechts in een aantal nummers terugkwam.

Met I_CON is dat geluid in veelvoud terug! Dat hoekige, dat dansbare... dat kan ik enorm waarderen in rock (en metal). Vooral in combinatie met de monotone, charismatische zang van Torre Florim die er een droog karakter aangeeft, dat nog eens wordt versterkt met de blije, simpele melodietjes die op de meeste upbeat nummers de toon geven. De rustige nummers van deze band vind ik over het algemeen wat minder, maar 'Refugee' and 'I'll Take You' gaan goed mee. Mijn favorieten zijn 'All is Dull', 'Build That, Buy That', 'Devil's Blood' en 'Make Way for the Passenger', maar 'Input Source Select' vind ik ook te gek, en die doet ook denken aan 'Old MacDonald Don't Have No Farm No More' van het vorige album.

Hoewel het einde m.i. niet op hetzelfde niveau zit vind ik I_CON toch een geweldig album. Gewoon heerlijke speelse rock met een dansbare teint. Luistert goed en makkelijk weg en laat je achter in een goed humeur.

avatar van hidalgo
in januari zijn ze in limburg

Limburg ligt dan ook maar 10 kilometer onder Nijmegen, dus zo bijzonder is dat niet.

avatar van hidalgo
je zit al in duitsland ik ga niet met een helm naar een concert deric

Zit je al zo vroeg in de coffeeshop hidalgo?

avatar van Bardt1980
Tot op heden deed De Staat me niet zo veel, maar van dit album kan ik na een eerste luisterbeurt wel enthousiast worden. Op een of andere manier begint deze band steeds meer smoel te krijgen en verfrissender te klinken. Stem volgt!

avatar van DargorDT
Luisteren naar De Staat, proberen dat aritmische te herkennen, daarin slagen, en het stiekem nog goed vinden ook... Dat is 'de staat' waarin ik verkeer, en verkeerd is de nieuwe De Staat voor mij zeker niet De aanpak van deze Nijmeegse jongens werkt. Het kraakt, ratelt, knarst, beukt, piept en wringt aan alle kanten, maar ik blijf gebiologeerd luisteren. Omdat het zo lekker is! De spanning druipt ervan af. I_CON heeft alles om een van de beste rockplaten van het jaar te worden. Nog altijd moet ik erg aan Queens of the Stone Age denken, maar tegelijkertijd horen we hier een volwassen band met een eigen smoelwerk. Bij Get It Together kan ik alvast niet meer stilzitten. Verslavend plaatje, wat mij betreft.

avatar van Godan
Mooi verwoord, DargorDT! Alleen vind ik het niet stiekem goed, ik geef het ronduit toe!

avatar van Deren Bliksem
Dit is ontzettend knap. Een album uitbrengen welke vernieuwend is ten opzichte van de vorige albums maar toch zo herkenbaar De Staat gebleven. Het geeft aan waar deze band toe in staat is.

Hun vorig album, Machinery, was geweldig en ik had niet verwacht dat ze dat konden evenaren om eerlijk te zijn. Dit is hun ook niet gelukt, ze hebben het namelijk overtroffen.

Hoe geniaal is Witch Doctor en wat een talent is Torre Florim. Ben trots op dit bandje.

avatar van thetinderstick
Wat een geweldige plaat zeg! Met name de eerste helft maakt op het moment erg veel indruk. Ik vond de Staat altijd klinken als een kruising tussen Queens of the Stone Age en dEUS. Dat is ook op I_CON het geval, maar zoals anderen ook al aangaven, deze band krijgt desondanks steeds meer een eigen geluid. Bovendien wordt de live reputatie ook in de studio steeds meer waar gemaakt, wat op het debuut bijvoorbeeld nog niet het geval was.

Heerlijk broeierige rockers met a-typische ritmes en originele instumentale invullingen. Dit is niet alleen een van de beste nederlandse platen van het jaar, maar een van de beste platen van het jaar PUNT. En dan te bedenken dat ze uit Nijmegen komen. Torre zie ik regelmatig voorbij fietsen. Die internationale doorbraak mag er wat mij betreft wel komen

Favorieten tot nu toe: All Is Dull, Build This, Buy That en Devil's Blood.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Verrassend sterk album van nederlandse bodem, deze bevalt mij bijzonder goed.
Pas een eerste luisterbeurt achter de rug maar ik ben onder de indruk.

Ik denk dat ik een nieuwe versie moet kopen, deze is nu al bijna grijs. Fan van de Staat sinds 2009, net nadat hun album uitkwam. Live vond ik ze altijd al beter dan hun studiowerk, maar het is precies wat The_CrY aangeeft; de vreselijk energieke, half psychedelische optredens van de Staat zijn nu heel erg fijn op een plaat gezet. En wat voor n plaat. De variatie is veel meer dan op oudere albums en ik kijk er erg naar uit om ze voor de zoveelste keer live te gaan zien...Wat mij betreft is de Staat een van de beste bands uit Nederland op t moment.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Vandaag aangeschaft, samen met de laatste van Prefab Sprout voor mij toch wel de verrassing van 2013.
Deze plaat vind ik dermate sterk dat ik mij eens in het oeuvre van de band ga verdiepen.
Geen idee of de overige platen van De Staat de moeite waard zijn, dat merk ik vanzelf wel.
Deze plaat heeft een intense rauwe stijl en dat bevalt me zeer goed, het album komt in mijn rotatielijst en ik plak er t.z.t wel een ( mooie ) waardering aan.

avatar van Cor
Cor
Was al onder de indruk van het debuut. Toen nog leunend op het stonerrock-genre, daarna een meer Industrial sound met een flinke dosis gekte. Deze derde worp is opnieuw raak. Veel variatie in de songs, mooie klankkleur en gewoon goede songs. De Staat blijft meedoen op het hoogste podium van de vaderlandse muziek.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Voor mij een openbaring dit album, mijns inziens het nedelandse antwoord op dEUS.
Ik vind Torre Florim zijn stem wel enkele gelijkenissen hebben met Tom Barman.
Heerlijk rauwe ongecompliceerde maar ook dynamische plaat en ja ook ik ga uit mijn dak van het stampnummer Witch Doctor.
De drums nemen een zeer prominente plek in en ook de fluit in de eerste nummers van het album zijn een opvallend element in hun muziek.
Eigenlijk staan er wat mij betreft geen zwakke broeders op deze plaat en zou mijn waardering nog wel eens kunnen gaan stijgen.
Prachtplaat.

avatar van Madjack71
De Staat, doet mij met dit album ook wel met de energieke, eigenzinnige, innovatieve muziek van The Urban Dance Squad denken. Stevig met een twist, melodieus maar niet standaard. De Staat die Staat dat Staat vast. Voor mij is dit hun meest veelzijdige album en tegelijk ook minder toegankelijk als de voorgaande, maar niet op een negatieve wijze.

avatar van Godan
Sterk album, lekker brutaal, tegendraads, pompend, opzwepend. Voor mij één van de beste albums van 2013. En dan nog wel uit mijn stad! Ja, ik ben erg trots. Net geen nr. 1 in mijn 2013-lijst maar een erg sterke nr. 2.
Hulde!

De Staat, in mijn mening de beste band van Nederland en al hun albums zijn lekker te beluisteren. Zo ook I_Con, heerlijk om lekker mee over de snelweg te scheuren of gewoon de volumeknop thuis vol open te draaien. Toch mis ik de echte uitschieters, al blijft het album ruim voldoende in mijn opzichte.

avatar van rarekwabbus
Ik kom niet verder dan nummer 3...