De Staat - I_CON (2013)

Label: Cool Green

1. My Bad (0:08)
  2. All Is Dull (3:04)
  3. Build That, Buy That (3:12)
  4. Devil’s Blood (4:21)
  5. Witch Doctor (3:27)
  6. Get It Together (3:15)
  7. Refugee (3:56)
  8. Make Way for the Passenger (4:51)
  9. Input Source Select (4:03)
  10. I’ll Take You (4:30)
  11. Down Town (3:08)
  12. Wonderer (4:00)
  13. The Inevitable End (5:23)
Hé, ben jij aan de Lp aERo?

Dat had je al lang kunnen weten....... al een tijdje hoor

avatar van hidalgo
wat een leipe shit is dit zeg

avatar van 7744leon
, ik ga met een halfje omhoog!

avatar van tsjong
Beste De Staat album tot nu toe. Ze hebben altijd al een uniek geluid gehad, maar dit is weer een stap verder. Een geweldige mix van verschillende invloeden met vooral een staat geluid.

avatar van Glorious
Echt een geniaal album is dit. Machinery vond ik al goed, maar dit is toch wel een flinke stap beter. In de meeste nummers zit een lekkere sound: Build That, Buy That met zijn Griekse invloeden, Devil's Blood met zijn goede melodielijn, Witch Doctor met geniale opgefoktheid en natuurlijk Make Way for the Passenger is prachtig. Er zit een hoop gevarieerdheid in dit album en ook al had Machinery dat ook wel, hier komt het veel beter tot zijn recht vind ik.

avatar van repelstefan
Halfje erbij. Wat een ontzettend sterk album is dit zeg. Echt gaaf om te zien hoe de Staat zich ontwikkelt en blijft verrassen. Moeilijk om favorieten aan te geven omdat dat steeds wisselt. Ik ga in ieder geval wel helemaal waus op platen als Witch Doctor en Input Source Select. Dus die zitten sowieso bij de toppers.

avatar van VladTheImpaler
Pas één luisterbeurt achter de rug, maar ik vind het nu al een steengoed album. Ben benieuwd wat ik er na meerdere luisterbeurten van vind. Hoogtepunten zijn voor nu Witch Doctor en Make Way For The Passenger

Verslavend goed dus ook ik gooi er een halfje bovenop.

ik zit nu in een trip en ik hoor verschillende invloeden bijv: mano negra
ik laat hem nog effe groeien misschien pleur ik er nog 0.5
bij deze week

hidalgo schreef:
ik zit nu in een trip en ik hoor verschillende invloeden bijv: mano negra

Goed gevonden: mano negra. Zelf had ik the Urban Dance Squad nog niet genoemd. Toch blijft het - ondanks alle muzikale invloeden die ze hier gebruiken - overduidelijk de Staat en dat vind ik zo knap.

I_Con staat op 4,04 gemiddeld na 22 stemmen. Een Nederlandse band die een wereldplaat maakt:

west schreef:

Dat zijn wel erg weinig stemmen voor een wereldplaat...

De plaat is pas net uit: ik was bij de presentatie vrijdag in het Van Gogh. En wereldplaat is zeker ook mijn eigen waardeoordeel.

avatar van hidalgo
die stemmen het maakt mij niks uit.er zijn meer albums waar de mensen hier niet op
stemmen die toch heel erg goed zijn zolang wij hier maar van genieten.
ik geef mijn eerlijke mening over een cd en dit is zeker een wereldcd
dus 13 goed + 2 extra

UnknownPleasure
ik heb de staat nooit goed gevonden, maar hier zitten dan eindelijke goede melodieën, interessante chord progressies en vreemde wendingen in.

west schreef:

Ah, ik dacht even dat je die conclusie verbond aan het huidige gemiddelde met 22 stemmen.

avatar van Don Cappuccino
En daar komt Don Cappuccino om het hoge gemiddelde te verzieken. Na vier luisterbeurten ben ik teleurgesteld door I_CON. Vooral de eerste helft van het album (tot Refugee) doet me heel weinig, Devil's Blood vind ik zelfs een ronduit matig nummer. De hoge stem van Torre Florim vind ik helemaal niet lekker klinken. Een nummer als Input Source Select weet dan weer wel een fantastische combinatie van de typische Staat sound in combinatie met Afrikaanse invloeden en een vleugje Tom Waits voort te brengen. Zelf zou ik de boel liever nog wat experimenteler hebben. Op All Is Dull horten en stoten de drums, dat zijn gave details.

avatar van erwinz
Verrassende plaat. Ik ken De Staat vooral van de meedogenloze riffs, maar deze plaat schiet alle kanten op. Het is even wennen, maar als het kwartje is gevallen is dit een hele bijzondere plaat.

Lees mijn volledige recensie op:
De krenten uit de pop: De Staat - I_Con - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Erwin

avatar van Kos
Kos
Ik vind het zo grappig dat ik die zanger hier wekelijks doodgewoon in mn straat zie lopen. Lijkt gewoon de eerste de beste student zo met zn vrienden.

avatar van hidalgo
dat is nou het mooie van deze cd Erwin het schiet alle kanten op
dat zegt al genoeg deze cd is echt niet saai

Mata
Klinkt na de eerste luisterbeurt wel erg goed dit, had hier eigenlijk niet echt rekening mee gehouden. Ook leuk voor de band dat het nummer Down Town in het spel Fifa 14 zit.

Ja, dat melden ze ook bij de presentatie van het album. Ik dacht even dat ze het over de Viva hadden.....

avatar van hidalgo
lijkt me ook goede muziek voor op te flipperen

erwinz schreef:

Lees mijn volledige recensie op:
De krenten uit de pop: De Staat - I_Con - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Erwin
helemaal mee eens ga de flipperkast kopen

Hoe zouden de Red Hot Chili Peppers klinken als ze de meer experimentele kant van Give It Away zouden ontwikkelen?
Dit is het antwoord.
De Staat heeft meer soul en funk in zich dan menigeen grote act.
Stelt de laatste Queens Of The Stone Age teleur, omdat je als een Sudoku van 5 sterren de laagjes moet ontdekken, bij De Staat zijn deze al bij de eerste luisterbeurt hoorbaar.
Volgens mij komt er in Built That, Buy That al een heuse blokfluit voorbij.
Devil’s Blood heeft de samenzang die vergelijkbaar is met die van Red Hot Chili Peppers, al klinken Flea en Frusciante niet altijd even zuiver, hier is dat wel het geval.
Het gaat om het gevoel, bullshit natuurlijk.
Ik hoor dan liever een harmonisch geheel.
Het maakt mij dan ook niks uit dat het outro klinkt als Golden Brown van The Stranglers.
Vervolgens een vreemd soort van hakken in Witch Doctor, waarbij er zelfs aan een Urban Dance Squad en Gotcha! gedacht wordt.
Outkast is ook zo'n naam die in mij op komt.
Maar ook dit geeft enigszins een vertekend beeld.
Dit is De Staat, en laat ik nu maar gewoon stoppen met het zoeken van vergelijkingen.
Waarom het mijzelf moeilijk en lastig maken.
Gewoon verder je mond houden, en verder luisteren naar de trots uit Nijmegen.
Go Back To The Zoo?
Die mogen de apennootjes pellen van deze band.
Prachtige plaat!

Ik ben benieuwd: waarom geeft Thomas86 deze plaat zomaar 0,5*?

avatar van Jazper
Vermoedelijk vond ie er geen zak aan

Soms erger ik me nog aan scores van 0,5* bij albums, dat is als een 1 op school: compleet waardeloos of zoiets.

avatar van Thomas86
0,5
Ik heb De Staat genoeg kansen gegeven (op plaat en live op festivals) maar het is mij nog altijd een dermate bak amuzikale en aritmische herrie dat ik er geen chocola van kan maken. Het publiek heb ik als zombies zien toekijken, mogelijk probeerden zij ook iets te begrijpen van alle lyrische media aandacht die het gezelschap krijgt. Met mijn 0,5 ben ik weliswaar een roepende in de woestijn, maar er is tenminste op deze manier eens een tegengeluid in de hysterische verering die overal woekert in de media en ook hier op MM.

Heb niets tegen de jongens, maar het is - ook dit album - gewoon geen muziek naar mijn mening.

avatar van keijzm73
Het debuut 'Wait For Evolution' vond ik leuk destijds. Vernieuwend. Weer eens wat anders toen. Ook best regelmatig gedraaid. Weet ik nog wel. Veel afgewisseld met 'Kyteman - The Hermit Sessions'. Het tweede album van 'De Staat' is helemaal aan me voorbij gegaan. In mijn beleving/ herinnering is 'I_CON' ook niet zo vreselijk anders dan het debuut (vergelijk met tweede album kan ik niet maken). Het is allemaal net wat harder en meer up-tempo. En ik beluister zeker kwaliteit en jazeker; het is muziek. Maar niet helemaal mijn ding voor een geheel album. Ik heb toch net wat meer structuur nodig. Een tekortkoming mijnerzijds? Tja, zou kunnen. Er staan zeker leuke flarden muziek op. Maar vrees dat dit album in de verdrukking gaat komen met andere - voor mij betere - releases van dit jaar.