De Staat - I_CON (2013)

Label: Cool Green

1. My Bad (0:08)
  2. All Is Dull (3:04)
  3. Build That, Buy That (3:12)
  4. Devil’s Blood (4:21)
  5. Witch Doctor (3:27)
  6. Get It Together (3:15)
  7. Refugee (3:56)
  8. Make Way for the Passenger (4:51)
  9. Input Source Select (4:03)
  10. I’ll Take You (4:30)
  11. Down Town (3:08)
  12. Wonderer (4:00)
  13. The Inevitable End (5:23)
avatar van Don Cappuccino
Hier ben ik zeer benieuwd naar. Machinery zit nog vaak in de cd-speler en dit album moet blijkbaar helemaal anders zijn.

avatar van Don Cappuccino
Vanavond rond 22:00 een nieuwe track van De Staat op 3Voor12 Radio.

Gaaf nr, de nieuwe track, lekker opgefokt

avatar van Don Cappuccino
Die nieuwe track (Make Way For The Passenger) is echt vet. Er worden behoorlijk wat nieuwe elementen ingebracht maar de typische Staat-sound blijft er in zitten. Nu ben ik al helemaal benieuwd naar het volledige album.

avatar van eightynine
F* yea! Wat een heerlijke track! Opgefokt, catchy, droog. Ja, dit gaat goedkomen!

Inderdaad, een mooi nummer.

avatar van The_CrY
Dat nummer is inderdaad mooi. Wel anders dan Machinery, maar nog heel duidelijk De Staat. Heb er zin in!

avatar van demoman
Die gasten zijn zo goed. Live spelen ze alsof hun leven ervan afhangt, iedere keer weer. Ik wil deze op vinyl!

De ”echte” single is ook geweldig,totaal anders dan het andere reeds uitgebrachte nr.

t ‏@destaat 6h
A 5 star (5/5) review for our new album.! Good morning everybody. @musicmakerNL Instagram

De single is wel goed, in de koortjes hoor ik RHCP terug, en verder gaat het best richting Monster Magnet.

(verwijderd)
Nu op de luisterpaal

avatar van Don Cappuccino
Net voor de eerste keer beluisterd op de Luisterpaal en ik werd er niet echt enthousiast van. De Staat heeft flink geëxperimenteerd en dat zorgt voor een onsamenhangend album. Een nummer als Refugee vind ik zelfs ronduit vervelend met auto-tune op de achtergrond. Maar ik ga hem nog meer beluisteren.

avatar van repelstefan
Ik vind het geheel juist wel samenhangend. Chaotisch, dat wel, maar het voelt voor mij juist heel sterk als één album dat zich duidelijk onderscheid van zijn voorgangers. Er is, zoals door Don Cappuccino al werd gezegd, inderdaad wel flink geëxperimenteerd. Het tempo ligt ook wat hoger dan bij vorige albums maar ik ben wel erg enthousiast. Of het op de lange termijn ook blijft boeien weet ik niet maar de eerste luisterbeurt is in ieder geval meteen raak!

Don Cappuccino schreef:

Moet het samenhangend zijn?
Klinkt gewoon weer prima m.i. en het staat live ongetwijfeld weer als een huis.

avatar van 7744leon
Nu een keer geluisterd, wat een album!!!
Typisch de staat, alleen dan nog experimenteler en energieker.
Nu hopen dat het album genoeg aandacht krijgt en de staat misschien wel internationaal doorbreekt...

avatar van oceanvolta
Klinkt best goed, in ieder geval beter dan de voorganger. Witch Doctor doet aan Swans denken, wat een stampend nummer. Down Town wordt live echt een knaller. Ik zie het nu al voor me, zo'n hossende festivalweide.

oceanvolta schreef:
Liever in een kleine zaal

avatar van oceanvolta
Dat zeker

avatar van Alarum
Ik vind dit een héérlijk album, en albums van De Staat zijn nooit echt samenhangend geweest, dus waarom zou dit nu wel het geval zijn. Ik hoor veel QOTSA invloeden ten tijde van Lulabies. Wat niet een slecht ding is. En Witch Doctor is misschien wel de uitschieter, dat nummer is gewoon een blitzkrieg aan razernij.

avatar van JVT
JVT
Ik heb deze al een paar keer beluisterd op 3voor12, maar is ie ook al ergens te pindakazen?

avatar van Alarum
JVT schreef:

Ik heb 'm nog nergens gevonden, ik luister hem op deezer.nl waar ie ook staat.

JVT schreef:

Ik kan 'm ook niet vinden: eindelijk lukt het een artiest eens.
Maar morgen kan 'ie ook op je deurmat liggen of is 'ie in de platenzaak te halen. Bij Plato / Concerto 14,99 euri + gratis entree bij hun optreden morgen in het Van Gogh Museum.

Wat een heerlijke georganiseerde chaos op het derde album I_Con van De Staat. Hoewel, soms valt die chaos ook wel weer mee, want er staan een aantal lekkere rocknummers op, naast sommige wat meer experimenteel klinkende songs.

Ze beginnen er gelijk mee, door het geweldige All Is Dull weet je direct dat dit album alles behalve dull is. Het aardige Build That Buy That heeft zelfs wat Madness geluiden, gemengd met... zigeunermuziek. Een leuk ratjetoe is het!
De single Devil's Blood heeft een goede synthesizerbasis. Daar kabbelt het heel aardig op voort. Mocht je even wegzakken, dan ben je gelijk bij de les door het fantastische knallende raggende Witch Docter, simpelweg één van de beste punknummers ooit gemaakt door een Nederlandse band.

Never Gonna Get It Together zingen de heren en dat is ook de trend die de hele plaat terug keert in tekst en muziek. Dit sterke nummer heeft wat van de Red Hot Chili Peppers. Op Refugee horen we vast niet toevallig Afrikaanse klanken. Dan volgt de supersingle Make Way For the Passenger. Wat loopt dat nummer waanzinnig lekker, net als de bijbehorende videoclip (tot een bepaald punt...).

Input Source Select met trommels, citar en nog veel meer, maakt het de luisteraar niet makkelijk, maar is toch geinig. I'll Take You begint met een zware piano, waarop een mooi rustig nummer volgt. Hoewel ook hier halverwege wat duisterder klanken klinken. Hoogste tijd dus voor gitaren en een hogere versnelling op Down Town: weer zo'n erg lekker jumpnummer. Ook met fluitketel trouwens.

Wanderer begint wat catchy, maar draait in the brug van het nummer richting een duisterder sound. Daar horen we dan toch even wat QOTSA, net als op The Inevitable End. Toch weer een titel met ook een donkerder kant en dat is goed terug te horen in de muziek.

De rechterhand van Jack White heeft meegewerkt aan dit album en dat hoor je bijvoorbeeld terug in de dynamiek van deze plaat. En wat een variatie zit er in, wat een experiment, wat een lef ook. Dat alles heeft geleid tot een verrassende en ijzersterke plaat van Hollandse bodem.

avatar van hidalgo
vanaf vandaag is deze te pindakazen

Make Way for the Passenger wist me goed te pakken en de hoop op een goed album groeide.
En inderdaad is het geworden waar ik op hoopte: pakkend en lekker afwisselend. Ik kan dit wel waarderen.
In een nummer als Wonderer hoor ik zelfs wat Blur terugkomen.

hidalgo schreef:
vanaf vandaag is deze te pindakazen

Voor 14,99 euri krijg je een fraai uitvouwbaar digipak met uitgebreid boekje. CD zit overigens in een hoesje. Andere bands brengen zoiets uit als een deluxe editie, voor meer geld.

Gisteravond bij het optreden van De Staat in het Van Gogh museum geweest, waar I_Con 'gedoopt' werd. Echt geweldig goed en buitengewoon sfeervol! De nummers van dit album staan live ook als een huis. Zie voor een kort verslag hier: Muziek >> MusicMeter Live! >> Gisteren ... gezien!

avatar van hidalgo
JVT schreef:

daar gaf ik een reactie op

En ik ook...

Vandaag de Lp al een paar keer gedraaid en elke draaibeurt valt beter. Geweldig album van eigen bodem!

De tracklist van het vinyl is ietwat anders: Down Town is de afsluiter van kant A na Refugee.
Verder is ie gelijk aan de cd/mp3-versie.