Jonathan Wilson - Fanfare (2013)

Folk / Rock
Label: Bella Union

1. Fanfare (7:05)
  2. Dear Friend (7:18)
  3. Her Hair Is Growing Long (4:52)
  4. Love to Love (4:09)
  9. Desert Trip (4:26)
  10. Fazon (5:38)
  11. New Mexico (6:40)
  12. Lovestrong (6:31)
  13. All the Way Down * (5:54)
avatar van Droombolus
Stijn_Slayer schreef:
'Lovestrong' citeert bijna letterlijk 'Echoes'. Ben het er wel mee eens dat Pink Floyd hier niet zo duidelijk aanwezig is, maar op de voorganger is dat wel anders.

Vind country-rock (Poco, Burrito Brothers, Dillard & Clark) niet echt een goede omschrijving. Eerder folk-rock.

There, I fixed it !!

In interviews die ik met hem gelezen heb geeft hij juist aan dat dit album bol staat van de invloeden van Dark Side Of The Moon. Hij heeft ze dus beter verstopt vogens jou

Ik vind dat hij dan overdrijft. Productioneel gezien heeft hij wellicht een punt.

De standaardovergang Em - A van 'Dear Friend' komt in me op, maar om dat nou een invloed van 'Breathe' te noemen, gaat me echt te ver. En al die zweverige, folky gitaartjes hoor ik ook niet op Dark Side of the Moon.

avatar van Bonk
Zo. Op de valreep van het jaar nog een juweeltje leren kennen. Erg aangenaam verrast door de rijke en gevarieerde muziek van deze meneer. Rijkelijk laat gezien de vele reacties hier, maar ook duidelijk een geval van beter laat dan niet. Ik moet blijkbaar Gentle Spirit ook nog maar eens proberen. Wat is het toch mooi dat er altijd nog geweldige muziek is waar je geen weet van hebt. Denk dat er twee Wilsons in mijn jaarlijstje komen. Hoewel ik alle associaties wel begrijp (ben groot liefhebber van zowel Neil Young als Pink Floyd) vind ik dat deze man in zijn afwisseling en het bijbrengen van die stijlen iets vrij unieks doet.

avatar van sjinobi
Heerlijke plaat,

Gewoon even achterover gaan zitten en je laten meevoeren met de muziek. Mooi dat alle ongeveer nummers minimaal 6 minuten duren. Ben blij dat ik via mume op de twee albums van deze man terecht ben gekomen.

avatar van Simon Smith
Simon Smith (crew)
Fijne cd, je hoort heel veel invloeden uit de jaren '60 en '70 terug. Zojuist nog in het laatste nummer een stukje Pink Floyd.

avatar van The Cat woman
In het begin gaf ik deze *****, na een maand ****, en nu ga ik nog meer naar beneden. Het is mooi, zeker in het begin. Maar na een paar luisterbeurten lijkt het steeds saaier te worden, geen enkele spanning. De kwaliteit van de nummers zijn ook niet altijd hoog, vandaar de snelle verveling ervan. ***

avatar van Bonk
The Cat woman schreef:

Ik herken het wel een beetje. Saai wil ik het niet noemen en het verveelt me ook nog niet, maar zo enthousiast als twee maanden geleden ben ik niet meer. Ik had stiekem verwacht dat het album met meerdere luisterbeurten steeds meer verdieping en meer van zijn pracht zou blootleggen, maar het tegenovergestelde gebeurt. Het wordt juist wat vlakker en minder pakkend. Ook bij mij een halfje eraf. Blijf het een goed en mooi album vinden, maar misschien zit ik over een maand ook op drie sterren.

avatar van Norrage
Ik heb ook precies hetzelfde inderdaad.

avatar van Corporal Clegg
Ik ga dan juist weer een half puntje omhoog. Je moet het album zo eens in de twee weken luisteren dan gaat het echt niet vervelen.

Heb ook wel op het punt gestaan om een halve punt te verlagen. #3, 4, 6, 8 en vaak ook 10 zijn nml. instant skippers.

avatar van BenZet
Dat heb ik nou helemaal niet met die nummers Stijn, vind zeker nummer 6 erg sterk. Mij verveeld dit album zeker niet, luister hem dan momenteel ook niet meer iedere dag...

avatar van Mjuman
Stijn_Slayer schreef:
instant skippers.

instant? moej d'r water bij doen of zo om 't aan te maken

kistenkuif
Voor een ironische variatie op de hoes en het origineel verwijs ik naar Soap Opera van The Kinks.

avatar van chevy93
Interessant album, een soort best of the 70s, maar dan a la 2013. Dat laatste mis ik een beetje waardoor het af en toe een duf samenraapsel wordt en een te wanhopige poging om die geest van weleer opnieuw leven in te blazen.

Bovendien had dit album makkelijker een kwartier korter gekund. Zo niet nog korter.

Ik ben hoe dan ook benieuwd naar Gentle Spirit!

avatar van popstranger
Moet zeggen dat het met dit album alle kanten kan uitgaan qua waardering. Momenteel vind ik hem sterk maar vrees ook wel een beetje dat hij na een tijd wat van z'n glans zal verliezen. Moeilijk te beoordelen album al bij al… Maar voor nu dus 4*

avatar van WX<<
Ik herhaal mijzelf maar eventjes met wat ik over zijn eerste album zei...
vind JW's muziek echt g e w e l d i g!
(na jarenlang alles van The Jayhawks gekocht te hebben weer eens een nieuwe muzikant met oud geluid)

Hij heeft vrijwel alle instrumenten zelf in gespeeld en met analoge tape-recorders opgenomen.
De nummers hebben aardig wat variatie maar zijn wat mij betreft totaal niet vervelend.
Het is gewoon elke keer weer een avontuurlijke muzikale luisterervaring en de nummers duren gelukkig ook lekker lang.
(heb een LP van Traffic waarbij 1 nr een hele zijde van 18minuten is prachtig toch?)

Tja ik hou ook best van moderne indie-electronica, maar dit soort folk-rock muziek met orgeltjes enzo gaat er ook zeker wel in.

avatar van dix
dix
popstranger schreef:

Ja

Waarbij ik zou willen opmerken dat naast de fantastische opener juist het bonusnummer (de laatste, CD only ) bij mij is komen bovendrijven als hoogtepunt.

avatar van Mjuman
Hier istie definitief door damelijk ingrijpen verweesd naar de OLM-tak der collectie. Maar da's slechts een relatieve schande - daar staat ook veel moderne mök - alle Fabric, Hymen, Kompakt en Mego releases

Om heel eerlijk te zijn, draai ik 'm ook al tijden niet meer.

Prachtplaat

avatar van Cor
Cor
Heerlijke plaat, heel relaxed gespeeld, met een mooie variatie aan stijlen. Wilson speelt natuurlijk nadrukkelijk leentjebuur bij veel jaren '70 artiesten, maar hij geeft er een fijne eigen draai aan.

GothamCity
Goede plaat.