Arcade Fire - Reflektor (2013)

Canada
Label: Merge

1. Reflektor (7:33)
  2. We Exist (5:43)
  3. Flashbulb Eyes (2:42)
  4. Here Comes the Night Time (6:30)
  5. Normal Person (4:22)
  6. You Already Know (3:59)
  7. Joan of Arc (5:24)
  8. Here Comes the Night Time II (2:51)
  9. Awful Sound (Oh Eurydice) (6:13)
  10. It's Never Over (Hey Orpheus) (6:42)
  11. Porno (6:02)
  12. Afterlife (5:52)
  13. Supersymmetry (11:16)
Kunnen we de recensie niet het beste pas beoordelen wanneer we het album zelf hebben gehoord. Voor nu is het voor mij louter metaforisch geneuzel.

Metaforisch geneuzel: mooi!

avatar van JVT
JVT
SOAD schreef:

dat wel , maar het feit dat ze gewoon 4/4 sterren uitdelen wil toch wel íets zeggen natuurlijk.

Deze is lekker:

YouTube - Arcade Fire - Reflektor (Dustbuster Remix)

Niet teveel veranderd, maar wel een lekkere beat / percussie en synth erbij.

avatar van SilverGun
SOAD schreef:

Nee hoor, je kan prima kritiek uiten op de recensie zelf. Dat staat helemaal los van hun oordeel over de plaat. Of het aantal sterren uiteindelijk nou wel of niet terecht is, de recensie blijft even slecht geschreven.

avatar van Fathead
Ik vind het ook een leuke recensie. Metaforisch geneuzel is dan ook leuker dan dorre beschrijvingen.

avatar van IllumSphere
Gelukkig dat de kans groot is dat de plaat morgen of overmorgen gaat lekken. Dan kunnen we zelf horen hoe goed of slecht de nieuwe weg is.

avatar van mr-mucho
IllumSphere schreef:

Of vandaag nog. Overmorgen is ie al uit.

mr-mucho schreef:

Of vandaag nog. Overmorgen is ie al uit.

Steve McQueen schreef:

Overal wordt namelijk maandag de 28e aangegeven ook in de platenzaken.

mmm... Bij Bol geven ze aan vandaag bestelt morgen in huis? En nog niemand iets gehoord?

Steve McQueen schreef:

Overal wordt namelijk maandag de 28e aangegeven ook in de platenzaken.

Dit vraag ik mij dus ook af, Plato in Utrecht gaf ook 28 oktober aan, en op andere plekken vind ik ook deze datum terug.

Steve McQueen
Nou zie ik ook nog dat ie is gelekt door de band zelf op twitter. Nou dan maar liever wachten tot morgen als de cd er is.

avatar van Gloeilamp
Klopt, de website van Has it Leaked? geeft ook aan dat Reflektor gelekt is.

avatar van mr-mucho
Las net ergens anders, een Ier volgens mij, dat hij daar morgen ook al verkrijgbaar is. Ik hoop echt dat Bol hem morgen bij mij aflevert. Misschien een fout? Maak wel eens vaker mee dat ik in een platenzaakje iets zie liggen wat officieel nog moet uitkomen. We zullen het zien.

avatar van mauricez
Volgens mijn local record store ligt ie morgen in de winkel. Ik neem aan dat Bol.com morgen dus ook gewoon leverd.

Normaal weet ik vrij snel wat ik er op kan plakken (kan later altijd nog bijgesteld worden) maar nu weet ik het nog niet eerlijk gezegd.
Op de een of andere manier weet het me allemaal minder te pakken dan hun vorige albums….
Talking Heads, Michael Jackson's Billie Jean: ik hoor een hoop maar het raakt me niet zoals Funeral of Neon Bible dat deden. Het zal aan mij liggen maar het komt wat geforceerd over allemaal.
Dus nog maar eens wat draaibeurten geven en zien wat er gebeurt (het grappige is dat ik Funeral bij de eerste draaibeurten inderdaad vreselijk vond: dat is wel heel erg de andere kant op gegaan daarna getuige mijn 5*).
De beleving van een lp opzetten kan het ook al weer anders maken. Benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen. Ik denk dat het wel weer goed gaat komen

avatar van Gloeilamp
Waar blijven die eerste stemmen?

Daar is de eerste al Ik weet nu al dat ik hier niet snel een stem op kan plakken, na 5 nummers heb ik al veel verschillende dingen gehoord. Erg bijzonder dit.

avatar van Mark17
Ik ga nog niet stemmen. Eerste indruk: het klinkt alsof Arcade Fire het beste album aller tijden wilde maken. Het komt inderdaad geforceerd over. Nog twintig keer luisteren en ik kom met een definitief oordeel.

avatar van KKOPPI
Ik heb de 320 versie al, ruim voldoende kwaliteit voor mij.
Ik ondervind hetzelde gevoel als aerodynamic, het pakt mij allemaal ook niet. Maar dat is toch typisch AF denk ik? minstens een paar beurten nodig. Anyway, ik heb de sfeer op The Suburbs nu 100x liever.

Die versie heb ik ook dus verder prima kwaliteit maar de geforceerdheid van het album maakt het moeilijk om er in te komen en inderdaad lijkt het wel of ze nu met een groots album moesten komen en ergens hoor ik dat ook waardoor het me een klein beetje tegenstaat. Ik mis het spontane van deze band hier een beetje.
Een beetje 'oud en nieuw' dat is ook altijd zo'n feestje dat leuk moet zijn en altijd weer een beetje tegenvalt.
Maar zoals gezegd en wel vaker ervaren bij deze band: meerdere draaibeurten nodig (terwijl ik dat maar zelden nodig heb tegenwoordig: dus dat heeft dan ook wel weer wat).

avatar van KKOPPI
Precies we zullen zien. Afwul Sound staat nu op, die is wel weer meteen erg mooi

avatar van Norrage
Voorlopig klinkt het fantastisch, maar afgezien van het begin met Reflektor (beste nummer van het jaar, wellicht het decennium) vind ik de eerste nummers erg matig. Pas bij Normal Person begint het fantastisch te worden, en die vorm houden ze voorlopig volledig vast. Nou, nog even afluisteren

aERodynamIC schreef:

Nou, dan zijn we het gelukkig eens oneens, op dit moment in ieder geval. Ze hebben op Reflektor lekker hun eigen ding gedaan, met mensen waar ze graag mee wilden werken en gebruik makend van (electronische) invloeden die hen nu passen. Het album komt op mij zo juist lekker spontaan over. En heel geslaagd.

Geslaagd? Zeker. Het is en blijft een geweldige band maar heel geslaagd? (Nog) niet voor mij. Gewoon geslaagd. Voorlopig 4* en daarmee dan de laagste beoordeling voor deze band maar is dat slecht? Volgens mij niet echt

Maar ik wacht nog even omdat ik het echt nog niet goed kan bepalen. Het kan zomaar ineens omslaan en dat zou grappig zijn want dat had ik bij die eerste dus ook en de opvolgers bevielen me gelijk al vanaf de eerste draaibeurt. Eigenlijk wel zo leuk en teleurgesteld ben ik zeker niet en ik kijk er nu al naar uit om dit morgen te gaan kopen.

Zo'n nummer als Awful Sound (Oh Eurydice) vind ik eigenlijk gewoon suf en staat in schril contrast met bijvoorbeeld de titeltrack. Het lijkt op dit nummer Polyphonic Spree wel

avatar van KKOPPI

Dat heb ik dan weer totaal niet: ik vind het een beetje de draak van dit album en wil ik dit soort nummers horen zet ik The Polyphonic Spree wel op

Maar ook hier: even afwachten hoe dit het na meerdere draaibeurten doet.
Tot nu toe misschien een beetje té hoge verwachtingen en dan is het altijd afwachten of die uitkomen.

Ongetwijfeld een album die veel enorme voorstanders gaat hebben en enorme tegenstanders en dat is misschien wel zo leuk en het is zeker een bijzonder album waar ze lef hebben om nieuwe wegen te bewandelen. Spannender dan de voorganger in elk geval.

aERodynamIC schreef:
...en het is zeker een bijzonder album waar ze lef hebben om nieuwe wegen te bewandelen. Spannender dan de voorganger in elk geval.

Dat is het zeker.

avatar van Gloeilamp
Na de eerste luisterbeurt vind ik het nog lastig om iets over Reflektor te zeggen. Het klinkt mij in elk geval niet geforceerd in de oren, en er staan genoeg fantastische nummers op. Eurydice en Orpheus zijn twee erg mooie nummers, en laten een kant van Arcade Fire zien die ik nog niet gezien heb. Reflektor is sowieso een compleet ander album geworden dan voorganger The Suburbs, ik heb het idee dat ze op dit album juist wat vrijer zijn en ik hoor erg veel nieuwe geluiden in de muziek van de band.

Favorieten na de eerste luisterbeurt zijn dus Eurydice en Orpheus, maar Joan of Arc, Porno, Afterlife, Here Come the Night Time en Normal Person vind ik ook erg sterk. Het titelnummer blijft mijn absolute favoriet, maar omdat ik dat nummer al langer kende heb ik goede hoop dat het hele album me na meerdere luisterbeurten meer zal gaan boeien.

avatar van Norrage
Voorlopig maar 4.5e ster Maar dit is na 1 luisterbeurt, en het is een erg lastig te beoordelen album....

Het grootste probleem is de lengte van het album, hoe goed het ook is. Dat probleem had Suburbs ook, dus ze hebben niet van hun fout geleerd En nu zijn de nummers ook nog langer ook. Er staan wat niemendalletjes op, waardoor je het gevoel krijgt dat het een chaotisch onsamenhangend album is. Ik vrees dat dit typisch zo'n album wordt waarvan ik steeds dezelfde nummers ga luisteren, maar niet het hele album steeds opnieuw en integraal.

Maar er staan wel wat waanzinnige pareltjes op hoor: Reflektor natuurlijk, Normal Person, You Already Know, It's Never Over, Joan Of Arc *O*

Missers zijn voorlopig Porno, We Exist, Here Comes The Night Time I en II, en met name dat verschrikkelijke Flashbulb Eyes.

Vrees dat het niet album van het jaar gaat worden, dat ik had verwacht. Maar het gaat zeker nog vaak geluisterd worden en 4.5 sterren zal het waarschijnlijk wel houden

avatar van hidalgo
hier verheug ik me op kan niet wachten tot deze tot mij komt