John Coltrane - A Love Supreme (1965)

Jazz
Label: Impulse!

1. Part I: Acknowledgement (7:44)
  2. Part II: Resolution (7:21)
  3. Part III: Pursuance (10:44)
  4. Part IV: Psalm (7:03)
  5. Introduction by Andre Francis [Live at the Antibes Jazz Festival, July 1965] * (1:16)
  6. Part I: Acknowledegment [Live at the Antibes Jazz Festival, July 1965] * (6:12)
  7. Part II: Resolution [Live at the Antibes Jazz Festival, July 1965] * (11:38)
  8. Part III: Pursuance [Live at the Antibes Jazz Festival, July 1965] * (21:32)
  9. Part IV: Psalm [Live at the Antibes Jazz Festival, July 1965] * (8:50)
  10. Part II: Resolution [Alternate Studio Take, December 1964] * (7:26)
  11. Part II: Resolution (Breakdown, December 1964) * (2:15)
  12. Part I: Acknowledgment [Alternate Studio Take (Sextet), December 1964] * (9:11)
  13. Part I: Acknowledgment [Alternate Studio Take (Sextet), December 1964] * (9:22)
eazyfan
Gish schreef:
Eazyfan, het heeft vele weken geduurd, maar uiteindelijk is het zover. Na een tweetal verhogingen uiteindelijk geeindigd op 5*
Nu sluipt Coltrane ook nog mijn top 10 binnen.
2008 kan beginnen !
Mooizo

Mooie top 4 nu, Hans.

Paalhaas schreef:
Mooie top 4 nu, Hans.

Bedankt, ben ook wel tevreden. We zitten qua topalbums behoorlijk op 1 lijn. Ik hoop dat mijn inhaalslag op jazzgebied nog tot mooie dingen gaat leiden.
Groet

Luister met open geest naar deze plaat en onderga een intense ervaring. Een ervaring die lijkt te vertellen wat wij mensen in dit universum te zoeken hebben. Een ervaring die vertelt dat we vrij zijn, dat alles mogelijk is. Het gaat over het leven in patronen en patronen doorbreken. Over vibraties, frequenties, spelen met moleculen, experimenteren om iets nieuws te creeëren.

Het lijkt erop dat John Coltrane & band een levenskracht heeft weten te vangen die in deze muziek tot uiting komt. Bij vlagen lijkt het alsof je oog in oog met die levenskracht staat. Ik denk dat dat is waar men in muziek naar op zoek is. John Coltrane heeft het gevonden, en ik nu ook. 5*

wcs
Dit is nu eens muziek waar je echt van kan genieten

KSPR
Heb dit ooit eens geprobeerd, maar het kon me destijds niet echt raken... Nu zo ongeveer elke hiphop liefhebber dit geluisterd heeft, word het wel eens tijd voor een 2e kans.

En ziedaar, dit klinkt ineens een stuk mooier. Desondanks vind ikj dat het soms een beetje op improvisatie lijkt Toch 4 sterren, omdat het geheel prachtig klinkt.

fredpit

Desondanks vind ikj dat het soms een beetje op improvisatie lijkt

lol

De ganse cd is dan ook geimproviseerd

KSPR schreef:

Het leek improvisatie, echter na wetenschappelijk onderzoek bleek het gewoon bladmuziek te zijn. Zijn we toch op het verkeerde been gezet door Coltrane.

wcs
Was het niet zo dat er een melodie was voor de bladmuziek en er daarna op geimproviseerd werd? anders hebben ze ons wel goed liggen gehad inderdaad

wcs schreef:
De ganse cd is dan ook geimproviseerd

Da's dan weer niet waar. De basis van de tracks en de plaatsing van de solo's is wel degelijk gecomponeerd.

wcs
Dus zoals ik mijn laatste bericht zei: de nummers volgens de bladmuziek en de solo's geimproviseerd ? of ben ik weer mis?

avatar van Paalhaas
Geen bladmuziek. Coltane kon geen noten lezen, laat staan muziek noteren.

KSPR
Ik bedoelde meer dat het soms klonk alsof hij maar wat speelde.

Heemskerktollie
Dit album was zo verschrikkelijk belangrijk voor de jazz, en je hoort gelijk waarom. Zo vernieuwend, zoveel energie, emotie. Pure jazz.

Paalhaas schreef:
Geen bladmuziek. Coltane kon geen noten lezen, laat staan muziek noteren.

Meen je dat??? En mensen mij maar vertellen dat ik beter gitaar zou spelen als ik noten kon lezen... Wat een virtuoos die John Coltrane, mijn respect voor hem neemt met de dag toe

avatar van BlueVelvet
wcs schreef:
Misschien zou Coltrane wel nóg beter hebben gespeeld als hij noten kon lezen

wcs
Nog beter, dat zou echt fantastisch geweest zijn maar ik denk niet dat hij nog beter kon worden, zijn niveau lag al zo verschrikkelijk hoog

Heemskerktollie
Je weet het nooit, maar ik denk het niet. Hij zou dan te veel nadenken en te beperkt raken. Hij kon nu maar op één manier spelen, en dat was puur spelen wat zijn gevoel zei.

Misschien zou Coltrane wel nóg beter hebben gespeeld als hij noten kon lezen

Natuurlijk niet, noten lezen en studeren doe je op het conservatorium, Coltrane speelt rechtstreeks vanuit zijn ziel.
Dat kun je nooit leren, je hebt het of je hebt het niet.

avatar van BlueVelvet
Je zag mijn smiley hopelijk wel he?

Tuurlijk !

eazyfan
Vroeger vond ik 'Part 3 - Pursuance' altijd de minst sterkste track hier, maar eigenlijk besef ik dat die track uiterst briljant is. Eigenlijk de enige track waar het hele Coltrane-kwartet tot bloei komt en hun kunsten toont, ook maar logisch natuurlijk aangezien ze daar elk hun solo hebben, maar toch: Fantastisch nummer. Dat nummer stond denk ik voor de dingen die Coltrane moest blijven doen, de zaken voor de toekomst: 'vervolging', een van die dingen voor Coltrane was zijn muziek, zijn toekomst lag hierna in Avant Garde, naar mijn mening is zijn Solo en heel dat nummer Avant Garde, ook bestond zijn muziek in die tijd uit dat kwartet, elk lid krijgt dan zijn kans om hun kunsten te tonen, symbolisch een elk mooi nummer, (zoals elk nummer dat hier wel is).

De mensen die hier opmerken (of beïnvloed worden door opmerkingen over) dat Coltrane geen muziek kon lezen: dat nam niet weg dat hij uitgebreid en op wetenschappelijke wijze muziek bestudeerde. De meeste muzikale systemen van deze wereld (want het westers-tonale systeem waarmee de meeste van jullie bekend zijn, en waarop ook de meeste jazz is gebaseert, is maar een héél klein stukje van het totaal) zijn niet-genoteerd. Coltrane zelf heeft uitgebreid de Aziatische en Afrikaanse muziek bestudeerd, door bij eminente musici binnen de volksmuziek langs te gaan en van hen te leren, en door veel historische en contemporaine geschriften over muziek uit allerlei culturen te lezen. Coltrane realiseerde zich dat het geen zin heeft het wiel opnieuw uit te vinden, maar wel om het op een nieuwe manier te gebruiken.

AFTP
Ben zeker geen kenner maar dit vind ik geweldig samen met Miles zijn In A Silent Way en deze mijn favoriete Jazz albums.

avatar van Reijersen
Coltrane lijkt bijna alleen maar fantastische platen te maken! Tenminste als ik kijk naar de platen van hem die ik geluisterd heb. 'A Love Supreme' is weer een pareltje van jewelste.

4,5 ster.

Gaat dit OOIT vervelen ?