Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
avatar van Nightrider
Feeder schreef:
Ik vind dat iedereen maar eens moet ophouden met dit hele zeik gedoe rond radiohead en andere bands. Waarom moet iedereen toch zo moeilijk doen ? Doe gewoon jouw ding en laat de rest genieten van hun muziek. En nee... het begint hier NIET op politiek te gelijken maar op een peutertuin !

Zeg maar dat Feeder het gezegd heeft.

avatar van orbit
Niets tegenin te brengen..

avatar van dvdschaaf
En ik maar denken dat dit medium juist bedoeld is om je mening te geven over een bepaald muziek-item. Het is toch leuk om te weten hoe iemand over zo'n onderwerp denkt??

Ik vind dit album nog steeds erg goed en nee het is niet mijn nummer één, maar de massa denkt daar blijkbaar anders over.

Leve Radiohead!

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Ik geef 3½* aan dit album (kan dat niet wat hoger, Casartelli?) en neig ernaar The bends wat beter te vinden (nee! dát kun je niet menen!). Interessante en redelijk goede plaat, maar als dit de Dark side of the moon van de jaren '90 moet zijn, is het toch een vrij armzalig decennium (ah, hopeloos geval), ach dat was ook al bekend trouwens (zie je wel).

avatar van schizodeclown
dvdschaaf schreef:

Idd beetje raar,en op die berichten tussen ons in ga ik niet eens meer reageren

avatar van schizodeclown
Casartelli schreef:

Beter kon ik het niet verwoorden

avatar van PUbu
Helemaal mee eens, een redelijk goede plaat die boven de rest van die tijd uitsteekt, ik draai hem nog vaak. Dus toch nog 4,5*

Mening geven mag.
Ik vind het een briljant album, kan er niks aan doen, hoop niet dat men het mij kwalijk neemt
Overigens hou ik ook erg van Queen, Fredpit...

smandert schreef:
Mening geven mag.
Overigens hou ik ook erg van Queen, Fredpit...

Luister meer naar angel dust...

Je kunt nog gered worden,het is nog niet te laat

5 sterren. Een monumentaal meesterwerk. Werkelijk alles aan dit album klopt.

nckos, ik ben het helemaal met je eens !!!!!!!!!!

Feeder
Niet alles klopt aan dit album...
Het draagt bijv. een klein beetje te weinig sfeer met zich mee en de cd is mss wat overgeproduceerd...
Maar vergis je niet, dit is een waar topalbum !

avatar van HiLL
Maar wat is een "klein beetje te weinig sfeer met zich meebrengen"?

HiLL schreef:
Maar wat is een "klein beetje te weinig sfeer met zich meebrengen"?

De plaat brengt me niet naar verre, nog onbekende oorden, ik blijf gewoon in m'n kamer zitten, en die kamer... ademt bij het beluisteren van de cd de songs ook niet uit. Ach, het is moeilijk uit te leggen. De plaat is perfect, de songs ook maar toch ontbreekt er ergens een x-factor die het luisterplezier zou optillen naar ongekende hoogtes. Snappie ?

Laurora
Feeder schreef:

Mee eens, bijna helemaal, maar Exit Music, Climbing .. en The Tourist halen mij toch echt even van de wereld

avatar van HiLL
Feeder schreef:

Koptelefoon kopen, op de oren vergrendelen en daar ga je.....................................................

Laurora schreef:

Mij ook...

Maar het geheel werkt niet bij me

Te weinig sfeer? Overgeproduceerd?

Ik ben bang dat we daarin qua mening verschillen. Het is misschien niet het prototype feelgood album, maar een gebrek aan sfeer valt het album zeker niet te verwijten.

Het geluid van dit album is..ongrijpbaar, vervreemdend - en eigenlijk draagt ieder nummer een eigen sfeer met zich mee. Het album is in principe het summum van allerlei andere typen muziek uit de laatste eeuw, maar geeft het geheel een eigen - bijna science fiction - gezicht; het gezicht van het heden. Misschien zelfs wel van de toekomst.

Ok computer is een klassieker, en zal dat de komende jaren ook nog blijven. Het klinkt geweldig, steekt kwalitatief goed in elkaar en de 'massa' is er dol op.
Over 30 jaar zullen veel mensen het sfeerbeeld dat ze van onze tijd hebben, baseren op gevoel dat een album als ok computer dan bij hen oproept.

nckos schreef:
Te weinig sfeer? Overgeproduceerd?

Het geluid van dit album is..ongrijpbaar, vervreemdend - en eigenlijk draagt ieder nummer een eigen sfeer met zich mee. Het album is in principe het summum van allerlei andere typen muziek uit de laatste eeuw, maar geeft het geheel een eigen - bijna science fiction - gezicht; het gezicht van het heden. Misschien zelfs wel toekomstmuziek.

ja erg he....

Dat misschien wel

fredpit
Ik ben het met feeder eens...ik mis het contact met de zanger/muziek

Ik denk dan aan Stevie Wonder, Neil young...maar ook een Nirvana of Pearl Jam

fredpit
Net of meneer York vanaf een zelfverzonnen planeet zijn zelfverzonnen ideeen verkondigd

Feeder schreef:

Helemaal mee eens. Muzikaal gezien vind ik "OK Computer" een fantastische plaat, alleen doet de muziek me niet zoveel (alleen Karma Police doet me écht wat, eerlijk gezegd). Je blijft voor je gevoel inderdaad op de plaats waar je je daadwerkelijk bevindt.

Goeie plaat dus, alleen mist er voor mijn gevoel iets, om er echt een fantastische luisterervaring van te maken. Ik laat mijn beoordeling van 4 sterren staan.

Wat ik me afvroeg...

Lezen jullie de lyrics er ook op na? Of geldt alleen de luister-ervaring op zich?

Wat ik me afvroeg...

Ja ...leg jij ze eens een mij uit.

* schrijft 3 pagina's vol *

Nee bedoelde het niet betweterig; vroeg het me serieus gewoon af

En ik wou dat ik ze je uit kon leggen Een helft heb ik nog niet compleet door, en de andere helft is voor meerdere interpretaties vatbaar.

(Past overigens wel binnen de trant van dit album... al moet ik zeggen dat ik liever teksten al die van bijv. Nick Drake heb)

* schrijft 3 pagina's vol *

Nee bedoelde het niet betweterig; vroeg het me serieus gewoon af

maar voor mij en voor sommige anderen is dat het probleem van dit album.waar gaat dit over ??

heel goed.intellectueel,....en vernieuwend (tot op zekere hoogte)

maar afstandelijk!!....Nick Drake is wat dat betreft een uitstekend voorbeeld.Pijnlijk haast zoals hij zijn gevoelens op tafel legt

Hm, zou ik mogen vragen bij welk nummer je dit bijvoorbeeld hebt?

Achter de meeste nummers schuilt toch nog wel iets van een concreet idee...

Mocht je er echt niet uitkomen, en de nummers zelfs op geen enkele manier voor je gaan leven - dan kun je toch altijd nog even songmeanings.com raadplegen?

Snap overigens wel dat Ok computer soms een vervelend album kan zijn - het vergt erg veel inlevingsvermogen en verbeeldingskracht. Niet altijd waar je naar op zoek bent tijdens een ontspannen luistersessie.

nckos schreef:
Hm, zou ik mogen vragen bij welk nummer je dit bijvoorbeeld hebt?

Achter de meeste nummers schuilt toch nog wel iets van een concreet idee...

Heb het bij heel het album...dit album beschouw je als geheel lijkt me

een concreet idee....precies!

ik zoek in muziek directe echte emoties

geen concrete ideeen

zodra je een concreet idee snapt verslapt je aandacht,je gaat op zoek naar de volgende uitdaging/idee

Oprechte emoties blijven boeien...zie de media of je eigen liefdesleven.Zij zijn herkenbaar,je voelt ze,je beleeft ze...ze geven de meerwaarde aan sommige muziek.

Wat de inleveringsvermogen en verbeeldingskracht kan ik je zeggen dat dat wel goed zit Radiohead is verre van moeilijke muziek..Bij ons thuis is dit de cd die we opzetten als we even rust aan het drukke hoofd willen hebben."Niets aan de hand muziek" noemt mijn vriendin dat dan denigrerend

Mag ik je voor inlevingsvermogen en verbeeldingskracht wijzen op muziek van John Coltrane...muzikale genialiteit en emotie tegelijkertijd......en een favoriet van de heer York.

avatar van starbright boy
fredpit schreef:

Zoals aan deze. Voor mij dan toch.