Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
Misschien moet je het gewoon wat vaker luisteren. De eerste keer dat ik Paranoid Android luisterde, vond ik het ook niet zo heel erg veel aan. Dat is inmiddels wel anders. (De eerste keer dat ik het album in zijn geheel luisterde vond ik het dan weer wel goed.)

avatar van CTK
CTK
Ik zal het in de toekomst nog wel eens volledig herbeluisteren. Nu andere en betere bands aan het ontdekken. ( de laatste zin is uiteraard gewoon een steekje. )

avatar van De Daniël
Ik wil echt niet proberen om hier een buitenbeentje te worden of iets dergelijke, maar ik vind deze muziek gewoonweg saai. Ik kan hier even naar luisteren, maar dan gaat mijn voorkeur al snel uit naar iets anders. Het zal allemaal wel geniaal zijn, maar ik heb daar niet zoveel mee te maken. Ik geef mijn mening. 3,0.

avatar van Lukas
Er zijn wel meer mensen die deze plaats niet leuk vinden en toch geen buitenbeentje zijn hoor

haveman
Ik ben de laatste dagen weer helemaal in de ban van dit album.

Mochten we ooit bezoekers krijgen uit een ander melkwegstelsel, laten we dit horen en komt alles goed.

Zit erover na te denken om hem op 1 te zetten in me top 10.

avatar van Thunderrock
Dan gaan ze voorlopig niet weg want je moet dit echt wel 100 keer horen voordat je er muziek in herkent!!!

Joy
zwaar overschat deze plaat, nog steeds

die knakker van de nacht van de nederlands popmuziek, blokhuis, nam dit mee als hij 1 plaat mee mocht nemen naar een onbewoond eiland

verder niks in de platenkast staan zeker?

kom op zeg, het is een goeie plaat maar daartegenover staan tig andere reetegoeie platen die er met kop en schouders bovenuit steken

ik noem een bitches brew van miles, een wazoo van zappa, een b'boom van king crimson, etcetcetc

Zigstar
Dat lijstje kan nog lang doorgaan hoor . Inderdaad, zwaar overschat dit album.
Maar eerlijk is eerlijk: het is wel van een degelijk niveau. Het feit dat het nu al 10 jaar aan een stuk wordt opgehemeld is vreselijk irritant en vreselijk overdreven. Maar echt gaan anti-stemmen en het album volledig in de grond boren is even irritant. Feit is gewoon dat hier goeie muziek op staat. 0.5 geven voor deze plaat vind ik derhalve ook een beetje belachelijk. Goeie plaat, zondermeer, zal nooit een van mn all-time favourites worden echter..

avatar van Nicholas123
Ik heb dit album gisteravond laat nog weer 's opgezet, was er wel voor in de stemming en dan is dit toch wel een erg fijn album hoor. De overkoepelende sfeer is heerlijk en de muziek zeer gelaagd en mooi. Alleen Thom Yorke schiet af en toe nog wel 's uit de bocht met z'n gejank en er staan ook wat minder memorabele nummers op. Verhoogd naar 4*

avatar van devel-hunt
De hype rondom deze plaat heeft deze plaat verpest, veel mensen luisteren er niet meer naar, zelf ook jaren bij mij stof staan vreten, toch maar weer eens opgezet, en wat blijkt: het is een tijdloze plaat die uiteraard één van de belangrijkste uit de jaren negentig is, hoewel ik The Bends iets beter vind. Vergeet de chagerijnige rot ... van de meneer Yorke, en luister!!

avatar van orbit
Zigstar schreef:
Helemaal niet mee akkoord. Vele mensen staan nog maar aan het begin van hun ontdekkingsreis doorheen muziekland wanneer ze deze een 5 geven. En er zijn waarschijnlijk ook velen die gewoon dit album kennen, meteen beschouwen als het beste dat de muziek te bieden heeft, het een 5 geven, en stoppen met verder zoeken naar kwaliteit. Zo van die mannen die maar twintig stemmen uitbrengen.

Ik persoonlijk ben ook begonnen bij deze, vier jaar terug. Eerst een muse-periode (iedereen van mijn leeftijd heeft wel zo'n periode gehad) en daarna kom je automatisch bij radiohead. Moest ik daar gestopt zijn (wat volgens mij velen doen), zou ik hem nu ook op 5 hebben staan. Maar naar mijn mening stuit je op zoveel creatiever werk dan dit, als je je verdiept in de muziekscène van de laatste decennia.

Het scheelt als je al zo'n dikke 20 jaar muziek luistert voordat je dit eens te horen krijgt inderdaad. En hoewel ik ook wel denk dat OK Peecee zo goed scoort omdát het de smaakbepalende plaat is geweest voor veel jongere muziekfans (die het meest op internet zijn te vinden in vergelijking met de andere leeftijdsgroepen) denk ik toch dat een plaat die gemiddeld zo goed scoort en in veel top10 lijstjes staat wel een klassiekerstatus verdient. Andere dingen zijn wellicht scherper, uitdagender of muzikaal kompleter.. maar blijkbaar biedt deze plaat de juiste mix tussen dit alles om een groot muziekminnend publiek te behagen.

Kevin Kattouw
kvind radiohead helemaal niet zo goed, maar dat zal wel liggen dat ik er nog te jong voor ben. Verder is het verre van slecht maar ook echt goed is het volgens mij gewoon niet.

avatar van LucM
Niemand is te jong of te oud voor Radiohead.

avatar van T37king
0,5
deze vind 'k echt stukke beter dan the bends

T37king schreef:
deze vind 'k echt stukke beter dan the bends

Dat klopt.

avatar van Serpico
Voornamelijk op aanraden van zijn hoge positie in de MusicMeter charts de cd gekocht, en daarvan heb ik geen spijt gekregen.

Heerlijke rock met een depressief tintje met zoveel variatie en virtuoze muziek dat het album al meteen een flinke status had voor mij. Na vele keren opnieuw luisteren heeft hij weinig tot niks aan kracht ingeboet.
Vooral nummers 4 en 5 vind ik briljant. Dat Exit Music (For a Film) is zo betoverend manisch depressief dat ik altijd een beeld krijg van 2 geesteszieken in een gigantische metalen kamer en een klein raampje op 5 meter hoogte met tralies, waaruit ze gaan ontsnappen. Om vervolgens doodgeschoten te worden als ze naar het vasteland zwemmen vanaf het eiland waarop ze zijn opgesloten. Doodgeschoten door bewakers met maskers, welteverstaan.
En ja, ik weet dat een zin als Pack, and get dressed, before your father hears us daarin niet echt past, maar so what Geniaal ook hoe ze dat nummer opbouwen en aan het einde helemaal loos gaan.

Over Let Down kan ik alleen maar positiever zijn, dat nummer is gewoon volmaakt. Het hoofdthema, de gedrevenheid en sterke klanken, die briljante teksten; als je eenmaal het 'You know, you know where you are with ...' hebt bereikt kan het niet meer stuk. Wederom gaan ze er helemaal loos op. Die 2 nummers duren samen slechts een kleine 10 minuten, maar zijn echt hemels.

Niet dat de rest van het album dan minder is, maar aan de 2 genoemde nummers kunnen ze ook niet meer tippen. Topalbum.

avatar van ZERO
Serpico schreef:

Dat stuk vind ik de mooiste halve minuut ooit in de muziekgeschiedenis! (Samen met Black van Pearl jam: "I know someday you'll have a beautiful life...")

avatar van corn1holio1
ZERO schreef:

Die 2 stukken zijn inderdaad stukken waar ik telkens een boner van hier tot in men sokken van krijg.

avatar van KOOJI
Na een half jaar Ok PC en In Rainbows intensief geluisterd te hebben, moet ik zeggen dat ik In Rainbows ietsje beter vind.Ok Computer heeft van beiden veruit de mooiste nummers erop, maar ook veruit de minste.

In Rainbows is een lange meditatie-rit van gewoon goeie nummers en Ok Computer is gewoon een ontzettend goed album met zijn pieken en dalen.

Dat weerhoud voor mij ook deze plaat van 5 sterren. Alhoewel de 4.5* meer dan verdiend is Nouja, jullie snappen me wel.

KOOJI schreef:
Nouja, jullie snappen me wel.

Nou, om eerlijk te zijn: ik snap er niets van.

Maar dat zal meer aan jouw oren liggen, dan aan mijn ogen

avatar van douwens
WernerGSF schreef:

Nou, om eerlijk te zijn: ik snap er niets van.

Maar dat zal meer aan jouw oren liggen, dan aan mijn ogen

Ik snap dat wel, mijn gevoel bij Ok Computer is hetzelfde, op zich een heel goed album, maar hier en daar toch ook wat gebreken. Zo vind ik de eerste helft beduidend beter dan de tweede helft. In Rainbows is over de breedte sterker wat mij betreft. Maar goed dat heeft niks met "oer kapoet" te maken, maar meer met subjectiviteit!

En OK Computer een van de beste albums ooit.
Dat zeg ik niet omdat ik Radiohead-fan/idolaat/whatever ben, maar omdat ik dat echt zo vindt.

Ik kan het ook moeilijk geloven dat mensen In Rainbows beweren beter te vinden dan dit meesterwerk, want dat is het.

Ik denk dat wanneer je naar Radiohead zelf toestapt, en tegen ze zegt dat In Rainbows beter vind dan OK Computer, dat ze je recht in je gezicht uitlachen. Maar dat is zomaar een gedachte van mij.

avatar van starsailor

En OK Computer een van de beste albums ooit.

Een standaard pop album Daar doe je dit album toch enorm mee tekort.
Ondanks dat ik OKPC in mijn top 10 heb, ben ik zeker geen Radiohead fanaat, maar vind ook dit album een meesterwerk. Als jij niet hoort dat er over ieder akkoordje, drumslag, basloopje, synth aanslag, zanglijntje is nagedacht moet je nog een hoop leren/luisteren.

Betwijfel ook sterk of Radiohead je uitlacht, maar goed....dat zullen we nooit weten.

DonDijk
starsailor schreef:

Mischien wil Starsailor je wel les geven, Werner.

avatar van starsailor
DonDijk schreef:

Mischien wil Starsailor je wel les geven, Werner.

Alleen tegen uurtarief....

avatar van corn1holio1

???
Ik ben wel heel zeker dat ze dit niet zullen doen. Wat voor een idiote gedachte is dat? Ze zullen waarschijnlijk heel blij zijn dat er mensen zijn die in Rainbows zo goed vinden. Ieder zijn mening lijkt mij...

avatar van douwens
corn1holio1 schreef:

???

Inderdaad, dat zou betekenen dat ze zichzelf na Ok Computer ook niet serieus meer nemen haha.
Maar volgens mij vind Werner Ok Computer toch een meesterwerk, dus begrijp ik niet waarom men zegt dat hij het album niet begrijpt.
Ik ben de gene die Ok Computer als geheel album niet het sterkste vind van Radiohead. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik niet begrijp dat er over na is gedacht, maar meer dat ik een aantal nummers gewoon simpelweg gevoelsmatig minder waardeer dan andere nummers op dit album. Zoals gezegd vind ik de eerste helft van een hoger niveau dan de tweede helft.
Ik vind daardoor In Rainbows en the Bends in de breedte betere albums omdat ik daarop vrijwel ieder nummer geweldig vind. Wel staan hier een aantal van Radioheads beste nummers op.

avatar van ZERO
corn1holio1 schreef:

???

Thom Yorke heeft ooit gezegd dat How To Disappear Completely volgens hem het beste Radioheadnummer is. (En gelijk heeft hij! ) Dus misschien vindt hij zelf Kid A wel beter dan OK Computer?

Radiohead speelt trouwens altijd veel nummers van hun laatste plaat en dat zal op hun komende tournee niet anders zijn denk ik. Dat getuigt van vertrouwen in het nieuwe werk, vind ik.

avatar van misorabi
Misschien vinden ze hun eigen muziek kut.

avatar van KOOJI

En OK Computer een van de beste albums ooit.

- Smaken verschillen, face it. Voel je niet beter dan mij omdat meer mensen jou mening delen dan bij mij het geval is.

- Zoals al gezegd is, áls ik naar Radiohead toe zou stappen en zou zeggen dat ik IR beter vind dan OKPC, dan zouden ze me niet uitlachen. Ik ben ervan overtuigd dat ze weten dat smaken verschillen. Ze zullen hoogstens zeggen dat ze het er niet mee eens zijn.

- Ik zou mensen absoluut geen ongelijk geven als ze zeggen dat dit het beste pop-album ooit is, er staan perfecte nummers op. Ik heb ook nooit OKPC afgekraakt.

- In Rainbows is geen 'standaard pop-album'. Ja, het is pop en even ietsje minder hard dan bijvoorbeeld Ok Computer, maar standaard, nee. In Rainbows is als album uitzonderlijk goed. Neem nou Dark Side of the Moon(Pink Floyd), dat volledige album is prachtig, je moet het ook in z'n geheel luisteren, niet één nummer los. Dat heb ik ook met In Rainbows. Nu al vanaf de launch zet ik 'n paar keer per week In Rainbows op en luister hem in z'n geheel, gewoon even niets anders dan luisteren. Ik ben de plaat nogsteeds niet zat.

Nogmaals, en laat dit even tot je door dringen voordat je hier weer op gaat antwoorden: OKPC heeft perfecte nummers die kippenvel van begin tot eind geven, maar als album zijn er toch echt wel mindere nummers die ik wil skippen. In Rainbows heeft geen nummers die ik wil skippen, maar het geeft me ook (bijna) nooit kippenvel. Het is gewoon één lange trance, heerlijk. Dáárom gaat mijn voorkeur uit naar In Rainbows.

Als je het er niet mee eens bent, laat me. Je hebt alleen maar jezelf ermee.

Prettige dag verder

PS: Dingen als 'Maar dat zal meer aan jouw oren liggen, dan aan mijn ogen' slaan natuurlijk nergens op. Na zo'n zin neemt niemand je meer serieus. Het zit tegen het arrogante aan en ik haat arrogante mensen. Smaak is smaak, je hebt geen betere of slechtere smaak. Laat mij nou maar genieten van andere dingetjes dan jij. Doei.