Radiohead - OK Computer (1997)

Label: Parlophone

1. Airbag (4:44)
  2. Paranoid Android (6:23)
  3. Subterranean Homesick Alien (4:27)
  4. Exit Music (For a Film) (4:24)
  5. Let Down (4:59)
  6. Karma Police (4:21)
  7. Fitter Happier (1:57)
  8. Electioneering (3:50)
  9. Climbing Up the Walls (4:45)
  10. No Surprises (3:48)
  11. Lucky (4:19)
  12. The Tourist (5:24)
  13. Polyethylene (Parts 1 & 2) * (4:23)
  14. Pearly * (3:37)
  15. A Reminder * (3:53)
  16. Melatonin * (2:09)
  17. Meeting in the Aisle * (3:09)
  18. Lull * (2:29)
  19. Climbing Up the Walls [Zero 7 Mix] * (5:19)
  20. Climbing Up the Walls [Fila Brazillia Mix] * (6:25)
  21. Palo Alto * (3:44)
  22. How I Made My Millions * (3:09)
  23. Airbag [Live in Berlin] * (4:49)
  24. Lucky [Live in Florence] * (4:36)
  25. No Surprises [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (3:58)
  26. Climbing Up the Walls [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97)] * (4:21)
  27. Exit Music (For a Film) [BBC Radio One Evening Session (05 / 28 / 97] * (4:35)
  28. I Promise * (3:59)
  29. Man of War * (4:29)
  30. Lift * (4:06)
avatar van starsailor
rockdude schreef:
kan iemand mij vertellen wat hier zo ongelofelijk geweldig aan is dat ie zéér ruim op de eerste plek staat?

Er staan hier 107 pagina's met reacties waarvan sommige echt wel inhoudelijk vertellen wat hier zo goed aan is. Misschien eerst maar eens lezen?

starsailor schreef:

heb een aantal berichten gelezen en heb alles globaal gelezen maar ik kan gewoon niet begrijpen waarom dit zo ongelofelijk mega goed is dat het op nummer 1 staat en ook nog is ruim,

avatar van Leeds
rockdude schreef:

Een top 250 blijft maar informatief. Dit is een leuk meegenomen zaakje. Dus hierover moet je dan niet te veel leuteren. De perfecte lijst kan niet bestaan. Zolang je het uwwe maar eert.

avatar van lennon
rockdude schreef:

Da's dan toch simpelweg een kwestie van smaak, en daar valt nou eenmaal niet over te twisten.... Maar blijkbaar vinden toch veel mensen dit album erg de moeite waard, zegt ook wel wat.

Er zijn ook mensen die Bob Marley albums een 5 geven, daar snap ik nou bijvoorbeeld niks van

JanBetonde2e
Dit album vind ik zoveel minder, dan veel van hun ander werk (The Bends, Kid A, In Rainbows en Hail To The Thief)
Ik zie (nog) niet in wat er zo bijzonder is aan dit album.
Kwalitatief is het natuurlijk wel weer een goede plaat, maar wel een van de mindere van Radiohead

avatar van jellecomicgek72
Hoe vaak heb je het album beluisterd?

JanBetonde2e
Nog niet erg vaak, 4 a 5 keer, dus het zou heel goed kunnen dat het album me beter gaat bevallen na een tijdje, al zou het niet over In Rainbows gaan, want dat album is gewoon geniaal, natuurlijk nummers als No Surprises, Paranoid Android en Karma Police zijn goede nummers, maar de rest wilt er nog niet echt doorheen komen.

avatar van LucM
OK Computer is niet de meest toegankelijke album van Radiohead maar wel hun meest veelzijdige in die zin dat alle facetten van Radiohead aan bod komen.
Rainbows vind ik ook een sterk album maar niet zo indrukwekkend als OK Computer.

avatar van Don Cappuccino
Het album vond ik de eerste paar keren niet zo geweldig, maar het is echt een groeialbum, hoe meer je het luistert, hoe beter het wordt!

avatar van Emile93
Redelijk album. Ik vind wel dat het een beetje gaat vervelen...

JanBetonde2e
Ja vind ik ook, Sugababes is ook gewoon mooiere muziek dan radiohead hoor

avatar van Arrie
Ga je nou ook huilen als ik zeg dat er zeker Sugababes-nummers zijn die ik beter vindt dan bijna alles van Interpol of het laatste album van Coldplay? Want dat vind ik echt. Smaken verschillen nou eenmaal.

Sugababes

JanBetonde2e
Oke, hij was een beetje flauw, maar mijn mond viel open van verbazing, zoals bij zoveel jongeren van mijn leeftijd, met een 'mindere' muziek smaak.

avatar van hawkins
Niemand heeft een mindere muzieksmaak, dat is misplaatste arrogantie.

JanBetonde2e
Dat is onzin, er is zoveel mindere muziek, anders zou het bijvoorbeeld totaal geen zin hebben om te kunnen stemmen, zo kan je zien wat gezien wordt als mindere muziek, ik bedoelde wel, dat ik het mindere muziek vind, dat had ik er misschien wat duidelijker bij moeten zetten.

avatar van hawkins
Muzieksmaak is subjectief, dus niet te meten. En dat is water anders dan muziek. De kwaliteit van muziek an sich kun je enkel objectief meten wanneer alle variabelen constant zijn. Dat is praktisch niet te doen. Zo zou bijvoorbeeld iedereen die heeft gestemd op het ene album ook moeten stemmen op het andere album. Je kunt het hoogstens benaderen.

avatar van vork666
Wat een discussie weer. Ik moet er niet aan denken om een top 10 te hebben met de Sugababes en het Eurovisie Songfestival, maar om diegenen die daar wel van kunnen genieten nou meteen een "mindere muzieksmaak" toe te dichten vind ik ook wat overdreven.

Opus Magnum van Radiohead. Dat ze hierna in een iets andere (mindere) richting zijn gegaan is verstandig gezien dit te toppen een onmogelijke opgave is. Het klinkt bijna buitenaards achtig, heerlijke variatie in de songs. Ik ken eigenlijk ook geen band die iets vergelijkbaar moois heeft weten te fabriceren. Het is uniek, het ontstijgt radiohead ook (zie hun andere albums).

Dat gezegd ik ben groot fan van the bends, ze verloren mij op de latere albums. Ook in Rainbows heeft mij niet kunnen bekoren, vooral muzikaal te matig en Thom's stem is niet sterk genoeg om het geheel te kunnen dragen.

avatar van Emile93
Ach ja, smaken verschillen!!!

En dat is maar goed ook, anders zou deze site niet bestaan

vork666 schreef:
En dat is maar goed ook, anders zou deze site niet bestaan

Haha, ja inderdaad!!!

JanBetonde2e schreef:

Luister het album nog een paar keer. 2 maanden geleden sloeg dit album bij mij in als een bom. De eerste keer dat ik dit draaide had ik zoiets van: 'staat dit nou op 1?' Na 5 keer begon ik het leuker te vinden maar snapte de top 1 notering nog steeds niet. 5 luisterbeurten verder was ik verkocht en heb het album toen direct in me top 10 gesmeten, en ik blijf er nog steeds nieuwe geluiden in ontdekken. Terecht nr.1 in de top 250.

avatar van Snoeperd
Ik moest dit gewoon proberen en heb het nu zo'n 4 à 5 keer geluisterd. Bij de eerste twee keer vond ik het niet zo veel, the tourist vond ik alleen mooi. Daarna kwamen er steeds meer nummers bij. Nu vind ik het meeste goed. De mooiste vind ik the tourist, lucky, climbing up the walls, paranoid android en karma police en let down. Voor de rest vind ik electroneering, homesick alien en airbag ook goed te pruimen en met exit music en flitter happier heb ik niet zoveel. En toen had ik het hele album al opgenoemd

avatar van vork666
Ik luister dit album nu vrij vaak wegens enkele ijzersterke zo niet geniale nummers (de eerste 4, Fitter Happier, Climbing Up The Walls) maar toch moet ik even kwijt dat ik Electioneering slechts matig vind. Het past vrij slecht bij de rest van het album en is op zichzelf ook niet erg imponerend. De rest van het album heeft zeker 4.5* verdiend maar Electioneering verhindert dat. Daarom houd ik het nog maar even op 4.0*

avatar van Helicon
Heel heel mooi. Alles zal zo'n beetje alwel over deze topper gezegd zijn, en ik sluit mij daar maar bij aan

avatar van battersea
Ik vind dat In Rainbows deze plaat inmiddels ruimschoots evenaart. Een band die niet blijft hangen bij de sound van hun succes-album verdient sowieso een pluim, maar In Rainbows lijkt een volwassener plaat te zijn en evenwichtiger. Wat niet wegneemt dat deze schijf ook altijd lekker weg luistert.

88Fabian
vork666 schreef:
Ik moet er niet aan denken om een top 10 te hebben met de Sugababes.

Waarom niet

88Fabian
Goh dit vindt ik toch wel een walgelijk slecht album van Radiohead zeg.
hun nieuwste vindt ik gek genoeg nog wel hun beste eigenlijk.

avatar van hoi123
Als dit één van je eerste luisterbeurten was, blijven doorluisteren!
Ik vond deze prachtige plaat pas na een stuk of 10 luisterbeurten goed.